Покупка на "студентска" Toyota до 4 000 лева и под 100HP - обща тема

dando

Мнение от dando » 16 Юли 2016 21:25

Здравейте отново,

След известно търсене в онлайн порталите за употребявани автомобили за Corolla 4E-FE хечбек, лифтбек или комби, не си харесах обяви в близост до София.
С този двигател има само една кола в града, която се продава - Toyota Corolla 1.3i, и описах какви са личните ми впечатления от нея в предното мнение.

Разширих малко критериите си за търсене и днес разгледах и покарах два Авенсиса.
Първият е Toyota Avensis 1.6i 4A-FE от първи собственик, купуван у нас, на около 150 хил. километра и с АГУ (обикновена, а не ГИ), монтирана в края на миналата година.
Колата има външни забележки, най-вече следи от градушка тук-там и обелен лак на някои места. Задният десен калник е пребоядисан в по-тъмно, доколкото видях, а левият е одраскан. Одрасквания има и на броните, а вътре интериорът има забележки. Колата е карана от възрастен човек (над 70 годишен), и е негова собственост.
Чуваше се потропване единствено отпред при преминаване по доста груб паваж с малко по-висока скорост. Иначе колата возеше добре според мен и се караше приятно.
Двигателят работеше добре и равномерно, както работеше и климатикът. Монтиран е бутон за запалване, а не с въртене на ключа.
При отваряне на някои от вратите и багажника се чуваше проскърцване. Таблото е спукано близо до стъклото, което си е типично за тези Авенсиси явно.

Като цяло мисля, че колата е добра, но цената ѝ би могла да се смъкне малко поради външните и вътрешни козметични забележки.

Могат ли да се сгъват задните седалки на седана така, че да се получи по-голямо място за товарене? Ако да, то мисля, че модел би могъл да се събере, и че автомобилът заслужава втори оглед с майстор.

Вторият автомобил е Toyota Avensis 1.6 комби, внесена на собствен ход от Южна Италия.
Колата има външни забележки, като точици паднал лак и ръжда отдолу, както и ръжда на някои области от предния капак от вътрешната страна.
Двигателят работеше добре, климатика не сме пробвали. Някои от лайсните по вратите също имаха точици корозия. Километрите са 220 хиляди, реални, според собственика, който я кара от около 4 месеца и е сменил масла, шарнир и два накрайника. Няма АГУ или ГИ. При завой, воланът издаваше звук, все едно се търка гума в гума.
Липсваше едното пластмасово копче за вдигане на предно дясно стъкло и таблото беше сцепено. Иначе е комби, каквото търся, но предполагаемо ще излязат допълнителни проблеми за отстраняване. Задължително трябва и да се обслужи двигателят, и да се закупят нови гуми.
Според собственика, колата е идеална, разбира се, но на мен не ми вдъхна много доверие.

Имам познат, който купи своята Corolla Verso с негов познат майстор. Евентуално с този майстор ще можем да огледаме няколко коли идната седмица.
Бялата Toyota Carina 1.6 вероятно ще бъде продадена дотогава, по мнение на собственика. Иначе ми се струва доста добър избор, както и червеният Авенсис от днес.

Бих желал да видя и този сребрист Avensis с 4A-FE, отново закупен от България, но собственикът не е първи: Toyota Avensis 1.6i 4A-FE
Чудя се дали и този Toyota Avensis 1.6 4A-FE на 53000км си струва. Реално ще излезе доста по-скъп, но може би ще има и доста повече ресурс.
Не споменах, че границата от 4500 лв. за автомобил с първоначално обслужване не е твърда, а бих могъл да я надхвърля с до около 1000 лв.

Разглеждах онлайн и някои Nissan Almera, понеже Primera комби бензин около 2000 г. явно се срещат по-рядко.
Алмера изглежда има добри отзиви, и се замислям дали при легнала предна дясна седалка (и смъкната задна дясна евентуално) ще може да се събере двуметровият модел. Четох и че колата е доста здрава, а реално освен пътуването с модел (примерно веднъж-два пъти седмично), няма да ми се налага да ползвам толкова голям автомобил.

Други варианти са Honda Civic комби/седан или Honda Accord, понеже и за тях срещнах доста добри отзиви.

Много ще съм Ви благодарен за съвети и коментари, както и конкретни предложения за автомобили в продажба.
Също и ако бихте могли да ме насочите към конкретни обяви за струващи си огледа автомобили, в това число и намиращи се извън София. Ще е чудесно, ако са по-близко до тук.

dando

Мнение от dando » 20 Юли 2016 00:08

Привет,

Днес разгледах тази Toyota Corolla комби с 1.4 VVT-I.
Като цяло колата е нов внос на собствен ход от Германия, на около 190 000 км., според продавача - реални.
Двигателят работеше много тихо и равномерно, но имам съмнения за малък разход на масло, съдейки по ауспуха и черния пръстен около него, както и по-мазният нагар.
Покарах колата и единствено се чуваше слабо потропване отзад при доста неравен път, но по-скоро може да е от предмет в багжника (например крика). Иначе технически изглежда много добре.
Единствените външни забележки са две места с малко корозия по калниците (петна с размери около 3х3 cm), леки козметични проблеми по боята и броните на места.
Проблемът е, че няма климатик, което засега ме спира да я разгледам с познат майстор.
Цената, която продавачът може да даде за колата с два комплекта гуми на джанти, е 3500 лв. Проблемът е, че бидейки нов внос, с разходите по регистрация ще достигне цена от около 4200 лв. по мои сметки.

Поздрави,
Николай

Публикувай отговор