Зимни гуми

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
gicho

Мнение от gicho » 07 Окт 2010 17:00

За Авензиса още не съм купувал, но от предишните автомобили съм изключително доволен от SnowTrac3 на Vredestein. (и само 3, по-стария модел SnowTrac2 не струва).
Ако погледнете тестовете на АДАК се справят чудесно на сняг и лед. При определени размери (14") са абсолютни лидери, при по-големите размери изостават с малко, но това изоставане идват от сцепление на сухо, разход, шум и други неосновни (за мен) параметри.
А едно предимство, което го няма по тестовете на АДАК, е механичната здравина на гумата - досега от наблюдение върху много модели на Vredestein са безкомпромисно здрави по нашите дупки. Цената им е напълно приемлива (в сравнение с другите сериозни марки).
Отделно от това се правят в Холандия - и само там. За Пирели съм виждал гуми от каде ли не - руски например. Някой гарантира ли че при тестовете немците са ползвали руски Пирели-та? И ако бяха, дали резултатите ще са същите ...
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 07 Окт 2010 17:40

така е , при малките размери много гуми са добри , виж при по големите размери , разликите стават доста големи , и като качество и като цена

На мен лично ми харесват YOKOHAMA :thumbsup:
въпреки напъните на ADAC да ги пращат по-надолу в класациите laugh.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 07 Окт 2010 21:24

Ако питаш мен това е гумата
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 11217.html
Карам с такива 2-ра зима.Много са добри.Държат се много добре и на настилка без сняг.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

chukich
Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от chukich » 07 Окт 2010 21:39

Vij klasaciqta na ADAC ot 2009 za 205/55-16

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

Ne gledai obshtite ocenki, ami preceni na tebe kakvo ti trqbva i vlez v razlichnite gumi i vij ocenkite po kategorii - snqg,led,mokro,suho. Moje da iskash i nisak razhod na gorivo, komfort i t.n. Ti si preceni i razgledai hubavo. Az taka napravih za da napravq Izbor za zimni gumi.

Ako ne razbirash nemski, az lichno prilojih v upotreba google prevodacha
http://www.google.com/language_tools?hl=bg
copy-paste i gotovo...
ohmy.gif ohmy.gif :whistle: :whistle: :whistle:

Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 07 Окт 2010 23:15

Гуми се избират главно спрямо за какво ти трябват. Йокохама са добри за братчеда, ама аз карам борд и зимно време планината ми е дом laugh.gif Затова казах, че на мен не ми допаднаха, защото не са прекрасни на сняг.... Иначе Фулдата са много прилични на сняг, но на сухо спират кофти и са много шумни .... Караме повечето коли с Ханкук летни/зимни и ще взимам тая зима такива - отзиви за тях хубави и на сухо и на сняг happy.gif Ново-новата си е най-добрата гума, прави сте. А колкото да УГ7 - не съм им много фен, пак заради не прекрасното държане на сняг - малко лабави идат, но за гореупоменатото каране - почти перфектни са :whistle:

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 07 Окт 2010 23:18

SFINKS написа:
MNK написа:На малко по-различно мнение съм. При покупка на зимни гуми винаги следя класациите, но обръщав внимание на други критерии. Забелязал съм, че зимата - от ноември до март карам 80% на сухо, 10% на мокро /незамръзнало/ и едва по 5% на сняг и лед. Затова при избора вземам зимни гуми, но основно по-добри на сухо. Това обикновенно са Мишелин.
Един с правилната логика :thumbsup:
Най-добра гума за всякакви условия няма .

За какво са ви мега супер добри гуми на сняг като за цялата зима я има я няма 5-10 дена със сняг :thumbsup:
Освен това има разлика какви гуми ще си вземеш ако примерно живееш в Бургас / Сандански или пък Габрово/ Добринище biggrin.gif

Най-обичам " гъзари " с +10 годишни лимузини и спортни коли с 17-18 " гуми като почнат да обикалят гумаджийниците да търсят втора трета ръка зимни гуми , ама се заливам от смях направо laugh.gif
Континентал също е много добра зимна гума, а по повод 80% зимата че караме на сухо имаше една тема илма ли смисъл от зимни гуми,
за "гъзарите" + 10 годишни лимузини, ми те тия лимузини не са се произвеждали със 17 и 18-ки а с 16 ки, даже по старите с 15- ки
така че спокоино си слагат едни железни джанти 15-ки , за по 100, 130лв гумата и готово ако не 16-ки кой луд ще си сложи 18ки зимни, а и те на старите коли ще опират в калниците сигурно

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 07 Окт 2010 23:37

Me4oKyX написа:Гуми се избират главно спрямо за какво ти трябват. Йокохама са добри за братчеда, ама аз карам борд и зимно време планината ми е дом laugh.gif Затова казах, че на мен не ми допаднаха, защото не са прекрасни на сняг.... Иначе Фулдата са много прилични на сняг, но на сухо спират кофти и са много шумни .... Караме повечето коли с Ханкук летни/зимни и ще взимам тая зима такива - отзиви за тях хубави и на сухо и на сняг happy.gif Ново-новата си е най-добрата гума, прави сте. А колкото да УГ7 - не съм им много фен, пак заради не прекрасното държане на сняг - малко лабави идат, но за гореупоменатото каране - почти перфектни са :whistle:
на повечето тестове гудиъра ги хвалят за много добри гуми, но аз не съм карал с такива, а като съм слушал колеги много ги хвалят Гиславет за сняг
и много ми се иска ако има пари тази година да си купя едни джанти и такива гуми.
а реално ако говорим, никой от нас не може да каже коя е по добра гума защото никой не е имал възможността да направи тест с два вида гуми при еднакви условия, за да усети разликата.
като например както го правят на писти там си личи разликата във времената, с една и съща кола при едни и същи условия.
разбирам някой да ми каже, че ходил на дракона като заваляло сняг и с
гудиър давал времена около 1.50 а като качил фулдата свалил на 1,46
е тогава да, ама иначе са пълни глупости ама пълни, защото във високоя ценови клас гумите са със сходни характеристики разликите помежду им са много малки, както и във средния, така и в ниския, не може дадена марка гума от ниския ценови клас да е по добра от високия ценови клас.
Както и на много от коегите им се е случвало като се качи в колата си един път много върви с лекота, а пък друг път не ще струва ти се тромава

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 08 Окт 2010 10:04

точно Гиславед не си прави експерименти да слагаш , освен ако не живееш на Мусала де или никога не караш с повече от 80 км/ч biggrin.gif
както каваше един познат с Гиславед , " като пекне малко слънце и все едно караш с кашкавалени гуми"
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

baba_metca

Мнение от baba_metca » 08 Окт 2010 12:03

zi_zi_top написа: ВАЖНО ПРАВИЛО!!!
Винаги слагайте по-добрите гуми отзад. Колата поднася със задните гуми.
Това правило не мога да го разбера. Може би най-голямо значение има конструкцията на колата като цяло, а и стила на каране сигурно. При мен с 4 еднакви гуми и почти еднакъв грайфер ми е поднасяло само отпред в началото на завой - недозавиване. Общо взето презавиване до сега не ми се е случвало нито зима, нито лято.

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 08 Окт 2010 12:32

не си давал достатъчно газ biggrin.gif
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 08 Окт 2010 20:53

baba_metca написа:
zi_zi_top написа: ВАЖНО ПРАВИЛО!!!
Винаги слагайте по-добрите гуми отзад. Колата поднася със задните гуми.
Това правило не мога да го разбера. Може би най-голямо значение има конструкцията на колата като цяло, а и стила на каране сигурно. При мен с 4 еднакви гуми и почти еднакъв грайфер ми е поднасяло само отпред в началото на завой - недозавиване. Общо взето презавиване до сега не ми се е случвало нито зима, нито лято.
Когато използваш 4 еднакви гуми това правило не важи, предполагам, че това е ясно на всички.
Все пак доста хора поради липса на достатъчно средства минават на варианта купуване на 2 нови гуми. При този случай се спазва това правило.
При гуми с по-малко сцепление блокирането на съответните колела става по-лесно. Блокираното колело се пързаля и е неуправляемо. Ако това колело е на предната ос все пак можеш по-лесно да овладееш ситуацията, защото държиш волана в ръцете си.
Задната ос е неуправляема за повечето нормални водачи и при подобна ситуация поднасянето и завъртането е неконтролируемо и се блъскат в насрещния автомобил със задния номер.

Горещо препоръчвам използването на нови качествени гуми (4 еднакви - ДОТ и марка).
Летните гуми могат да се използват до 6 сезона, а зимните - 4 сезона (това са препоръките на производителите).
Но има случаи на повреждане на една гума и когато другите са нови и не можеш да си намериш същата може да се направи компромис - купуваш 2 нови със сходни характеристики и ги слагаш на задната ос.

НИКОГА И ПО НИКАКЪВ ПОВОД НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ГУМИ ВТОРА УПОТРЕБА! ТОВА Е КАТО ДА СИ КУПИШ ПРЕЗЕРВАТИВ ВТОРА УПОТРЕБА. biggrin.gif
Надявам се, че поне 90% от съфорумниците са ме разбрали правилно.
Останалите 10% ще помоля да не ме репликират! :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 08 Окт 2010 21:22

miLen4o написа:Ако питаш мен това е гумата
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 11217.html
Карам с такива 2-ра зима.Много са добри.Държат се много добре и на настилка без сняг.
Абсолютно, подкрепям.
Карам два сезона такива и се държат перфектно на пътя.
А колкото до цена-качество са без конкуренция.
Не трябва да се пренебрегва и факта, че са правени от производител при когото зимните условия също се без конкуренция. biggrin.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
kaloian311

.

Мнение от kaloian311 » 08 Окт 2010 21:22

Здравейте, много се радвам че отворихте темата за гуми понеже всички трябва да се обуем за зимата.След скромно обикаляне из саитовете се спрях на това http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... -9874.html .шарката изглежда добра за зимата, ако някой има наблюдения за тази гума ако може да сподели с ближния biggrin.gif
Изображение

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Получена  благодарност: 33 пъти

Re: .

Мнение от zi_zi_top » 08 Окт 2010 21:30

kaloian311 написа:...
Избора ти е добър. Клебер са немска марка от групата Мишлен и са качествени гуми с много комфортна возия. Аз не съм ги ползвал, но един съсед не може да спре да се хвали от тях (2 комплекта - зимни и летни). Един от РЕП-овете на Мишлен ми е роднина и той също ми ги е препоръчвал като добра марка.
Аз съм си фен на Good Year обаче wink.gif .
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Публикувай отговор