Corolla E21 / Auris E21 - Поколение XII - /2019-2024/ - двигатели/задвижване и дизайн
-
- Автомобил: Corolla 1.8HSD Executive+ MY22
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
Новите Corolla / Auris Поколение XII - /2019- / - двигатели/задвижване и дизайн
Скоро ще ходя на първото ТО и разбрах, че сменят само маслото и масления филтър, а въздушния и/или кабинния филтър са пожелание. Чудя се дали да не ги сменя и тях или поне въздушния. Вие как процедирате?
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Ако са мръсни, смени ги.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Сменям филтъра на купето - при всяко обслужване (и не само). Поне аз смятам, че така трябва. Все пак обема на купето е относително много малък, а с автомобила пътуваме "къде ли не". Вентилацията постоянно работи и филтъра задържа "какво ли не". Допълнително лятото се овлажнява постоянно от задържан конденз при работа на климатика, което допълнително стимулира развитие на различни нежелани организми. И дишаме този въздух - преминал през всичко това 

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Когато се сетя и не ме домързи си вадя филтъра на купето, изсипвам листата от дърветата и мъртвите насекоми навън, и му удрям един компресор и една прахосмукачка.
В началото на пролетта, някъде края на Март - началото на Април изхвърлям мухлясалия през зимата филтър, или ако не е мухлясъл е станал брутално черен и го сменям. Следващата смяна е някъде през Юли-Август на смяната на маслото, и после края на Октомври да е чист за зимата. За 6 до 9 лева по спомен, няма смисъл да пестя от него. Факт е че в чистия ми град, пълен със изрядни дизелови барутници с премахнати катализатори и/или DPF, нямам филтър на купето който да не е станал на кирпич за повече от 4-5 до 6 месеца....
В началото на пролетта, някъде края на Март - началото на Април изхвърлям мухлясалия през зимата филтър, или ако не е мухлясъл е станал брутално черен и го сменям. Следващата смяна е някъде през Юли-Август на смяната на маслото, и после края на Октомври да е чист за зимата. За 6 до 9 лева по спомен, няма смисъл да пестя от него. Факт е че в чистия ми град, пълен със изрядни дизелови барутници с премахнати катализатори и/или DPF, нямам филтър на купето който да не е станал на кирпич за повече от 4-5 до 6 месеца....
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
В случая - съвсем не дизеловите автомобили са причина за замърсения филтър (според мен
). Дори ако из града се движат единствено електрически автомобили - едва ли ще е по-малко замърсен. Гумите вдигат в пъти повече частици
При това много по-опасните силикатни.

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- mapamop
Не са само те. Има поне един завод от който редовно мирише на химия. Ремонта на ВиК мрежата се влачи втора година "полекичко" и целия град, ако беше в пустинята щеше да е по-малко запрашен и мръсен. Отделно и задръстванията заради окопите им, и затворените пътни артерии, сутрин са повече от "епични". Предполагам че и зимата отоплението е "с каквото има" - печки на дърва, но горящи предимно "каквото има" - ПДЧ, гуми, въглища и брикети от незнайни места и с неясен състав. Всичко това си отива във филтъра на купето и дробовете.
Така че тия под 10 лева годишно са си смешни пари.
Така че тия под 10 лева годишно са си смешни пари.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
-
- Автомобил: Corolla E210 1.6
- Благодарил/а: 13 пъти
- Получена благодарност: 7 пъти
За мен също поне веднъж в годината е хубаво да се сменя филтър купе, но не и в ТМ Ауто, където една такава смяна излиза между 70 и 100 лева.
Ще умрете от смях като видите какъв филтър ви продават за тези пари.
Ще умрете от смях като видите какъв филтър ви продават за тези пари.
-
- Автомобил: Toyota Corolla Sedan Hybrid
- Получена благодарност: 8 пъти
А можете ли да препоръчате (най-)хубав филтър за купето, без оглед на цената, и от къде го поръчвате? Като видях колко лесно се сменя и след като не е супер скъп, то просто не си заслужава да се сменя рядко.
Гледам, че има такива за твърди частици, поленов, с активен въглен... Има един интересен на Бош, за 50-тина лева, за който пише: "Филтър, въздух за вътрешно пространство BOSCH 0 986 628 581 с анти-алергично действие, с антибактериално действие, с антивирусно въздействие, с фунгицидно действие, степен на отделяне на частици >98% за 2,5µm (фин прах), филтър с активен въглен", което ми се струва добре.
Гледам, че има такива за твърди частици, поленов, с активен въглен... Има един интересен на Бош, за 50-тина лева, за който пише: "Филтър, въздух за вътрешно пространство BOSCH 0 986 628 581 с анти-алергично действие, с антибактериално действие, с антивирусно въздействие, с фунгицидно действие, степен на отделяне на частици >98% за 2,5µm (фин прах), филтър с активен въглен", което ми се струва добре.
- mapamop
Последния който сложих е FILTRON "от скъпите" - със активен въглен. Цели 12-13 лева. Обикновения по спомен беше 6-8 лева.
--
--
-
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Пробвай на Mann филтрите, взимам всички филтри за колите от тях - имат от обикновена хартия през поленов с активен въглен
(
до biofunctional поленов
( Тия 2-та от линковете ги взимам редовно, този с активен въглен за по-стар автомобил, защото другия не влиза в отделението, а biofinctional-a е за Аурис 2015г. Доволен съм и от 2-та, изминава около година преди да има нужда от смяна. Има ги и в БГ, просто цените са 10-15лв отгоре.
Ето тук на техния сайт има търсачка за филтри по точния модел кола: https://catalog.mann-filter.com/EU/bul
-
- Автомобил: Toyota Corolla 1.6 e210
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
Аз при първото обслужване си поръчах въздушен и купе от някакъв сайт от германия май ги доставят (аутодок или аутодок24 нещо такова беше), защото ги нямаше или бяха мн скъпи там където се обаждах да питам и си ги смених сам, при второто обслужване когато е задължителна смяната по книжка си носих с мен един комплект и попитах може ли да не ги сменят и първо казаха че не може трябвало те да ги сменят (за което бях подготвен като отговор), но като взимах колата ми казаха че не са ги сменили и няма проблем аз да си ги сменя, но това е в тойота Пазарджик и не съм убеден че винаги ще стане, и аз също смятам че на всяка смяна е добре тези филтри да се сменят
Toyota Corolla 1.6 e210
-
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 5 пъти
В ТМ Запад е пристигнала Корола GR Sport бяла демонстрационна.
-
- Автомобил: Корола
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Група здравейте
Относно филтъра за купето мога ли да го сменявам сам. Това има ли греда с гаранцията, не съм запознат
Благодаря
Относно филтъра за купето мога ли да го сменявам сам. Това има ли греда с гаранцията, не съм запознат
Благодаря
-
- Автомобил: Тойота корола
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
Може да си го сменяте, не са необходими никакви инструменти. Жабката се разкача за да се види капака на филтъра и той лесно се сваля без инструменти. Обърнете внимание, че филтъра има посока която трябва да сочи нагоре, отбелязана на самия филтър. Греда с гаранцията нямаш, ако искаш може да го сменяш по 8 пъти на ден. Въпроса е, че АКО по сервизна книжка трябва да бъде сменен, те ще го сменят без значение дали вие сте го сложили предния ден.
По същия начин седи и с въздушния филтър, не са необходими абсолютно никакви инструменти.
По същия начин седи и с въздушния филтър, не са необходими абсолютно никакви инструменти.
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Това е малко подвеждащо. На рамката има стрелка за ориентация на къде трябва да стои самата тя. Но въздушния поток минава отгоре надолу, като ако на филтъра, който слага, има отбелязано със стрелка "въздушен поток", то стрелката трябва да сочи надолу. Само на оригиналния филтър има стрелка, същата като на рамката, която трябва да сочи нагоре. Ама ако вземе друг филтър, с обозначение на посоката на въздушния поток, то тогава това трябва да се съобрази.

Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->