slowtraveler написа: ↑14 Юли 2022 14:53
аз също 'слагам колана' на кучето като спи на пасажерската седалка...
Аз имам ротвайлер(ка)- 40 кг. Нещо се тревожи, ако пътува на задната седалка, без значение дали е сама, или има някой до нея. През цялото време се опитва да седи на 4 лапи, чат-пат сяда за минутка, но не ще да легне. Виж, на предната седалка въпреки, че и е по-тясно се свива на кравай и си ляга. Веднъж докато браузвах нещо на компа на жена ми, а тя няма ad blocker-и инсталирани, ми се появи реклама за обезопасителна сбруя за кучета в автомобил. Цъкнах, и след като разгледах разни модели реших да поръчам, сайта беше някакъв доста съмнителен, но за това са one time credit cards. Поръчах една за $29.99, и не съжалявам! За съжаление, марката е 'no name', и не мога да намеря пак сайта, но ако се разровиш, има доста други, 'маркови', с цени между $200 и $2 000.
Тази сбруя се слага на кучето, има специално място, през което се прекарва колана, преди да го щракнеш в механизма на автомобила. Позволява да животното все пак да мърда, стига да не е много рязко, и да сработи инерционната блокировка, и на практика е все едно пасажер с колан. При рязко спиране, инерцията повлича кучето по посока на движението, колана блокира, опъва се, но не му позволява да изхвърчи и да се нарани. Може да падне с предни/задни лапи, но общо-взето го удържа и го пази. Пробвал съм 2-3 пъти, докато карам и добитъка спи, да хакна по-рязко спирачките- стряска се малко, но след минута пак се намества и заспива.
Тази конкретно има разни карабинки и др. джуджавки, напр. ако искаш, можеш да си носиш кучето като раница. Може да бъде полезно, ако сте някъде на разходка и нещо си нарани лапите, иначе не виждам особен смисъл...все пак гръбнака ми ще ми е нужен още известно време. Има и още някакви 'екстри' и възможности, но не съм се задълбочавал- взех я само за да возя роти безопасно.