Corolla E21 / Auris E21 - Поколение XII - /2019-2024/ - двигатели/задвижване и дизайн

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Новите Corolla / Auris Поколение XII - /2019- / - двигатели/задвижване и дизайн

Мнение от Krachunov » 04 Мар 2022 14:25

Колата е гаранционна, следователно си ограничен до официални сервизи. В ТМ считай че си поне 2 седмици без кола.
Аз лично процедирам по следния начин. Завеждам щета и чакам да се съберат повече за да я дам на куп. Възлагателните писма имат срок 3 години.
СЛЕД като си заведеш щетата, може да разпиташ в ТМ за едни коректорчета, поръчват се по ВИН номер спрямо цвета ти. Едното е боя, другото нещо като лак. Ако е някъде по ръбчета и не е централно може да тестваш с нея.
Насред капака примерно или друго място, неопитна ръка ще го докара по - зле от колкото е да седи точица....поне аз така го докарах :D

Volkata
Автомобил: Toyota Corolla 1.6 e210
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от Volkata » 04 Мар 2022 16:28

Отстраняването на щети и гаранцията нямат връзка, просто се води че официален сервиз е най доброто, но можеш да си ползваш доверен сервиз, аз няма да ползвам официален защото е извън София на другия край на града и не ми е удобно
Toyota Corolla 1.6 e210

Krachunov

Мнение от Krachunov » 04 Мар 2022 16:50

Не съм сигурен, но и не мога да споря по въпроса. Въпреки това все си мисля, че не седи така. Гаранция за ръжда има Х години. Отиваш завеждаш си претенция по гаранция и се оказва.. ооо ама ти си го правил НЯКЪДЕ СИ.... няма гаранция.
По щета ти сменят да речем лайсничките по вратата...ама ги правиш в доверен сервиз.... избледняват...гаранция няма да получиш.

Аватар
BladeBG
Автомобил: Toyota Corolla 2019 Luxury
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 10 пъти

Мнение от BladeBG » 06 Мар 2022 17:42

method81 написа: 03 Мар 2022 16:51 Привет, от 2-3 дни се появи специфичен шум (скърцане), когато карам. Чува се сякаш от рейката или някъде под таблото откъм шофьора. Не е обвързан със скорост, завиване или минаване през неравности, а сякаш случайно се появява. Основно се проявява, когато е студено или при първото возене за деня. Прикачвам запис на шума. Някой да е имал подобен проблем?
Утре ще запиша час в ТМ Ауто.
При мен такова скърцане от към волана се появи, когато колата беше на 250-300 км (беше студено). Чуваше се понякога и при различна скорост. След като я закарах в ТМ Ауто Изток (началото на декември 2019) ми казаха, че изглежда, че е фабричен дефект, защото вече имали няколко такива с това скърцане на под 1000 км. Казаха, че ще поръчат части и януари месец 2020 ходих да ги сменят и оправят проблема. От тогава не съм чувал скърцане. Ето какво са написали, че са сменили:
Скърцане.jpg
Скърцане.jpg (73.71 KiB) Преглеждано 1755 пъти

Volkata

Мнение от Volkata » 06 Мар 2022 18:51

BladeBG написа: 06 Мар 2022 17:42
method81 написа: 03 Мар 2022 16:51 Привет, от 2-3 дни се появи специфичен шум (скърцане), когато карам. Чува се сякаш от рейката или някъде под таблото откъм шофьора. Не е обвързан със скорост, завиване или минаване през неравности, а сякаш случайно се появява. Основно се проявява, когато е студено или при първото возене за деня. Прикачвам запис на шума. Някой да е имал подобен проблем?
Утре ще запиша час в ТМ Ауто.
При мен такова скърцане от към волана се появи, когато колата беше на 250-300 км (беше студено). Чуваше се понякога и при различна скорост. След като я закарах в ТМ Ауто Изток (началото на декември 2019) ми казаха, че изглежда, че е фабричен дефект, защото вече имали няколко такива с това скърцане на под 1000 км. Казаха, че ще поръчат части и януари месец 2020 ходих да ги сменят и оправят проблема. От тогава не съм чувал скърцане. Ето какво са написали, че са сменили:
Скърцане.jpg
А като ходихте да им обяснявате, те чуха ли го или само по обяснения го приеха за рекламация, моя опит беше в тойота Пазарджик и там със сигурност по малко коли са има ли, но да знам дали да дебна голям студ за да го разглеждат този проблем
Toyota Corolla 1.6 e210

Аватар
BladeBG

Мнение от BladeBG » 06 Мар 2022 19:01

Ами не съм сигурен дали са го чули (може и да са) - аз ги бях предупредил, че не винаги се случва. При мен се чуваше (когато се случваше) дори при маневриране/паркиране с минимална скорост. Прегледаха колата и казаха, че им е ясно какъв е проблема.

Volkata

Мнение от Volkata » 06 Мар 2022 19:06

Защото и при мен не е постоянно, евентуално съм забелязал като е студено и при ляво помръдване на волана ще го видим как ще се обяснява като се реша да ходя, благодаря
Toyota Corolla 1.6 e210

Аватар
BladeBG

Мнение от BladeBG » 06 Мар 2022 19:16

Volkata написа: 06 Мар 2022 19:06 Защото и при мен не е постоянно, евентуално съм забелязал като е студено и при ляво помръдване на волана ще го видим как ще се обяснява като се реша да ходя, благодаря
Да и при мен се появи реално при първото застудяване (въпреки, че не изчезваше като се стопли колата и купето), но отстраниха проблема преди да се стопли времето. До колкото си спомням и при мен го правеше най-вече при завъртане на волана на ляво, но го правеше и на дясно. Успех!

tonystz
Автомобил: Corolla 1.8HSD Executive+ MY22
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от tonystz » 07 Мар 2022 20:03

Как работи точно отоплението в Corolla хибрид? Има ли електрически отоплител, който работи преди да е загрял ДВГ или се разчита изцяло на ДВГ за ороплението. Охлаждането щом няма ремъци в двигателя предполагам е с електрически компресор? На другите хибридни модели по същия начин ли е?

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 169 пъти

Мнение от Hursa » 07 Мар 2022 20:36

До колкото знам - отоплението на салона е "стандартно" - от топлообменик с антифриз (т. е. топли се от ДВГ), "ел отоплител" няма (поне при королите, до колкото знам, не и при тези за нашия пазар). (Но поне има подгрев на седалки и волан, които компенсират в много малка степен липсата.)
Компресора на "климатика" се задвижва от електродвигател (капсулиран с компресора). Този вариант си има недостатъци, но си има и предимства, най-вече при хибридите и плъгин хибридите.
(При другите хибриди на тойота, до колкото знам - е същата схема. Има вариация при рав плъгин хибрида, до колкото се разбра, но не е чак толкова съществена, колкото би се искала на потребителя - според мен smile.gif)
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

tonystz
Автомобил: Corolla 1.8HSD Executive+ MY22
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от tonystz » 08 Мар 2022 06:26

Hursa написа: 07 Мар 2022 20:36 До колкото знам - отоплението на салона е "стандартно" - от топлообменик с антифриз (т. е. топли се от ДВГ), "ел отоплител" няма (поне при королите, до колкото знам, не и при тези за нашия пазар). (Но поне има подгрев на седалки и волан, които компенсират в много малка степен липсата.)
Компресора на "климатика" се задвижва от електродвигател (капсулиран с компресора). Този вариант си има недостатъци, но си има и предимства, най-вече при хибридите и плъгин хибридите.
(При другите хибриди на тойота, до колкото знам - е същата схема. Има вариация при рав плъгин хибрида, до колкото се разбра, но не е чак толкова съществена, колкото би се искала на потребителя - според мен smile.gif)
А по-бавно ли загрява в студа спрямо изцяло бензинов ДВГ?

Krachunov

Мнение от Krachunov » 08 Мар 2022 07:10

Не. Но например ярис хибрид, загрява осезаемо по - бързо. Може пък и да е заради малкото купе. Освен това бензиновия двигател на хибрида си е изцяло бензинов.
Единствената разлика е, че може да видиш колко време работи ДВГ само и само за да те топли.

Аватар
metoyo
Автомобил: COROLLA TS 1.8 HYBRID 2020

Мнение от metoyo » 08 Мар 2022 11:05

Королата е с най-неефикасното затопляне на купето от над 20-годишното ми използване и возене в различни марки автомобили. Докато не се затопли купето/ поне 20 мин работа на парното/ на шофьорското място усещам от лявата ми страна лек хладен полъх, на каквато и да е настройка на струята и позицията на обдухване, а от отворите излиза топъл въздух. Друг недостатък за мен е, че няма опция, когато духа на предното стъкло или предно стъкло и крака, да не духа и от централните/предни отвори, а само от левия и десния. Въпреки, че не съм зиморничав, доста ми е некомфортно докато не минат 20-те минути.

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 123 пъти

Мнение от biro » 08 Мар 2022 12:04

metoyo написа: 08 Мар 2022 11:05 Друг недостатък за мен е, че няма опция, когато духа на предното
Натисни бутона за премахване на влага от предното стъкло и спри A/C
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Krachunov

Мнение от Krachunov » 08 Мар 2022 12:18

metoyo написа: 08 Мар 2022 11:05 да не духа и от централните/предни отвори, а само от левия и десния
Има врътки, които спират въздушния поток. Като недостатък може да кажеш, че страничните ИЛИ ги затеваряш напълно или сочат към прозореца. Тоест не мога да насоча струята към мен и да намаля потока, както мога с централните отпред и отзад.
Птмпсмп 2-те минуити, не съм забелязал подобно нещо, даже мога да кажа, че е бързо... поне сравнено с предишния ми дизел. Дори при дълго спускане пак се стопля прилично бързо.

Публикувай отговор