Corolla E21 / Auris E21 - Поколение XII - /2019-2024/ - двигатели/задвижване и дизайн

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
GringoBG
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Новите Corolla / Auris Поколение XII - /2019- / - двигатели/задвижване и дизайн

Мнение от GringoBG » 29 Яну 2022 20:23

Е нови коли за една каса пари, нормално е да им трепериш. tooth.gif

Идеята е ако нещо зависи от теб да го направиш, като едно просто ваксиране два пъти в годината. Старата кола, 1998 набор ама я взех гаражна кола от семеен приятел втори собственик, за 11 години под слънцето и прахта, лакът се предаде и почна да седи на бели петна, и то сив металик, дето уж най-държи. Вдлъбнатини това, онова, грозно да, ама по-грозно от съсипано лаково покритие или боя няма.
Toyota Corolla TS MY21, 1.8 HSD

travelboy1965
Автомобил: Меган 2,Корола 1.8 хибрид
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от travelboy1965 » 29 Яну 2022 21:21

Мойта старата е на 15г. и няма нищо избеляло.Но като гледам колко и е тънка ламарината на Королата не вярвам да изкара толкова.Не че мисля да я карам толкова.

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 29 Яну 2022 22:33

Защо да не изкара- редовна грижа, консервиране на пода отдолу и готово. Какво като е тънка ламарината. Моята старата Корола е на над 203 000 и почти 10 години и няма 1 петънце ръжда по ЦЕЛИЯ корпус, даже и отдолу (с консервиран под е). Само леко носачите имат ръжда, но не е нищо същществено. А си яде бая сол , а и не мисля, че е с по-дебела ламарина от новите.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 169 пъти

Мнение от Hursa » 01 Фев 2022 09:57

Обработката срещу корозия се изпълнява от производителя още на етап производство, преди боядисването. И трябва да е достатъчно качествено и ефикасно. Както и боята с лаковото покритие (които до голяма степен са също елементи от защитата на конструкцията срещу корозия). Това също са показатели за качеството на автомобила. А не купувача - като си я вземе да си я дообработва.
Прекалено съкращават живота на съвременните автомобили, а това силно определя ефективността на производството и така "модерната" екологичност на автомобила. Ясно е - че ако топнем автомобила в консервационна смазка и си я държим във витрина ще издържи много години. Но това е автомобил - трябва да изпълнява функциите си достатъчно дълго при определена нормална експлоатация по пътищата.
Последно промяна от Hursa на 01 Фев 2022 10:19, променено общо 1 път.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от Krachunov » 01 Фев 2022 10:13

travelboy1965 написа: 29 Яну 2022 21:21 Но като гледам колко и е тънка ламарината на Королата
Ламарина избеляло... не става дума за това. Ако си стигнал до момента в който ламарината е е тръгнала. Ваксата е последното нещо което да ти дойде на ум. Ваксата ти пази лака,
Преди 15тина година, карах едно клио. И на покрива се беше изсрало някакво пиле и не го почистих няколко дена..... не знам какво е яло тъпото животно, но от това място, лака "прегоря" и тръгна целия покрив.. tooth.gif

travelboy1965

Мнение от travelboy1965 » 01 Фев 2022 10:18

Krachunov написа: 01 Фев 2022 10:13
travelboy1965 написа: 29 Яну 2022 21:21 Но като гледам колко и е тънка ламарината на Королата
Ламарина избеляло... не става дума за това. Ако си стигнал до момента в който ламарината е е тръгнала. Ваксата е последното нещо което да ти дойде на ум. Ваксата ти пази лака,
Преди 15тина година, карах едно клио. И на покрива се беше изсрало някакво пиле и не го почистих няколко дена..... не знам какво е яло тъпото животно, но от това място, лака "прегоря" и тръгна целия покрив.. tooth.gif
Във Варна тия пилета са доста големи и им викаме гларуси.Не го ли изчистиш веднага засъхва жестоко и прогаря лака.Не знам защо но сивият металик им е любим да акат отгоре.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 371 пъти

Мнение от slowtraveler » 01 Фев 2022 12:43

travelboy1965 написа: 01 Фев 2022 10:18 Не знам защо но сивият металик им е любим да акат отгоре
Най-обичат лъскави, току-що измити автомобили... Правил съм си експеримент... Черен автомобил стои на този паркинг на едно и също - няма проблем... Измия ли го да лъсне - от целият паркинг само той е 'целево ударен' :) Ама юнашката...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 01 Фев 2022 12:59

А бургаските гларуси са "нощни птици", тъкмо си прибрал колата на паркинга, прибираш се в къщи, а на сутринта я намираш осрана, най-вече покрива. Все едно са бомбардирали микроастероиди... tooth.gif Отказах се да се ядосвам и черният покрив има дълбоки бели контузии. Някой ден ще взема спрея... :whistle:

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 01 Фев 2022 14:24

Hursa, по повод на дообработването и качеството на автомобилите- като си взимах Лексуса ми направиха отдолу допълнителна консервация на пода срещу корозия....дилърът каза, че от около 10 години не го правят на поточната линия с цел спестяване на пари, разбира се. Оказа се същото и при Мерцедес и БМВ - знам го от приятели, които си купиха нови коли и също вторично трябваше да обработват пода. Че се спестява в днешно време е напълно ясно. От друга страна го разбирам донякъде- средностатистическият европейски гражданин му е по-важно да има 1000 екстри в колата- които също струват маса пари- и все пак да е на някаква не толкова висока продажна цена. А, че подът отдолу не е защитен и ще корозира на 7-8 година....не го интересува, защото колата и без това ще се смени преди това tooth.gif.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

GringoBG

Мнение от GringoBG » 01 Фев 2022 21:57

Това с пилешките 'творения' ме кара да се замисля, така и така не я карам редовно с тези ограничения, пандемии, вземе да я завия с едно покривало. Някакво пиле се пробва от време на време да се разписва. Квото е голямо и бяло ми прилича на емигрирал гларус. guns.gif

astranom
Автомобил: Toyota Corolla Sedan Hybrid
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от astranom » 01 Фев 2022 22:41

Чувал съм, че тези покривала са доста вредни за боята - то не стои мирно, а постоянно се движи от вятъра и разтърква хубаво праха под себе си, драскайки лака. В допълнение, от колеги във форуми съм чел, че котките обичали да се катерят и да полягват по такива покривала, както и да си острят ноктите по тях, все с лоши последици. Отделно от това, покривалото вероятно ще изчезне след известно време. Та май се получава антиефект.

travelboy1965

Мнение от travelboy1965 » 01 Фев 2022 23:24

Оставиш ли я на улицата няма спасение.Аз като обикалях из Азия,в Сингапур говорих с местен и питах аджеба защо има толкова малко коли тука.Та той ми каза,че за да ти разрешат да си купиш кола първо трябва да си купиш паркомясто което е няколко пъти по скъпо от луксозна кола.А при нас юруш на таратайките и после паркирани в градинките.Това някак се загнезди в съзнанието ми въпреки,че по онова време нямаше проблеми с паркирането.Така,че и за офиса и апартамента си купих гаражи.Старата кола съм я оставил навън и за 2 месеца има доста поражения по вратите.

Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от Krachunov » 02 Фев 2022 07:29

Те тук изсипа кило сол в раната. Може и отделна тема да се получи. Но да...ако нямаш крака, ще си купиш ли обувки?
Същото е с колата и парко мястото

GringoBG

Мнение от GringoBG » 02 Фев 2022 13:24

Покривало се слага само в гараж, паркинг (охраняем). Ей така в никакъв случай. И колата трябва да е чиста и суха като се слага. Загледал съм едно, тежко е, не мърда върху колата, на която е. Ще го разгледам пак де. Надраскването си е възможност, но пък пази от UV, градушка (лека към умерена).

А положението ще се оправи като почнат ГТП - състояние купе, ходова част, двигател, да ги правят как трябва и да късат. И да вдигнат малко данъците. В Холандия пътният (MRB) за дизелово комби тип Пасат е 400 евро за тримесечие. А ако дими на масло или сажди не може и да си помисли за центъра (Milieuzone).

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 588 пъти

Мнение от mapamop » 02 Фев 2022 18:39

Като подхванахте темата за боята и котките, да питам и аз:
Някой има ли идея за ефективен начин, да отблъсква кварталните котки, но по цивилизован начин?
По цивилизован нямам предвид включването на примамки с антифриз, разни токове които да ги убиват и т.н. В никакъв случай, заради надраната боя и лак не искам да им вземам живота или да ги осакатявам! Котките са ми слабост, обаче парите за боята са си пари.
Мислех си да напоя одеалото на капака на двигателя с някакво етерично масло - лимон, портокал, цитрус, мента, лавандула. Тия миризми са им изключително неприятни и отвратителни, но напоени на одеалото на мотора ме съмнява че ще се изпаряват бързо. Етеричните масла са пробвани на (вече бившата) домашна котка вкъщи и работят. Както и смрадливката "Океан". Въпросът е откъде да се разнася "гадната смрад".
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Публикувай отговор