zi_zi_top написа:
"
...
Почти навсякъде в света военните интервенции и дестабилизацията на режимите стават нещо обикновено явление. Превантивните войни стават правило и днес в името на демокрацията или борбата с тероризма нашите държави си присвояват правото да нарушават суверенитета на независими държави и да свалят техните законни ръководители.
Ирак и Афганистан станаха следствие от американска лъжа. След тях последваха Тунис, Египет, Либия, където благодарение на вашите решения нашата страна в първите редици взе участие в извършване на престъпления противчовечността, сваляйки във всеки случай един прогресивен или умерен режим и довеждайки на негово място ислямистки режим, първата инициатива на който –(и това е много странно)! – беше установяването на шериата. Същото става сега в Сирия, където Белгия, за свой срам, финансира доставката на въоръжения за ислямските бунтовници, които се опитват да свалят Башар ал Асад.
...
Тоест, всичко това е чиста стратегия. В Ирак нашите американски съюзници сложиха ръка върху петролните запаси на страната. В Афганистан опиумът и наркотиците се оказаха много полезни и им помогнаха доста бързо да направят големи пари. В Либия, Тунис, Египет, а сега и в Сирия, главната цел беше и си остава и до сега свалянето на една умерена власт и заместването й с властта на ислямисти, които бързо стават обременителни и които ние безсрамно ще унищожаваме под предлог за борба против тероризма и защита на Израел.
...
Никой не се осмелява да говори за това, но аз няма да мълча. Даже ако моята борба направи от мен враг на тази система, която потъпква правата на човека в името на финансовите, геостратегическите и неоколониалните интереси. Смятам за свой дълг и чест да заклеймя и да осъдя тази власт.
И искрено моля да ме извините за непарламентарния език, но на мен ми дотегна от всичките така наречени „благодетели”, били те десни, леви или центристи, които днес са заседнали в коридорите на нашата корумпирана власт и които няма да пропуснат да ми се подиграят. Аз не признавам нашите ръководители, които си играят с бомбите така, както малките деца играят на топка в училищния двор през междучасие. Аз не признавам онези, които смятат себе си за демократи, докато всъщност те са само едни обикновени престъпници.
Не изпитвам никакво уважение към журналистите, които имат наглостта да представят несъгласните с властта като умствено изостанали хора, макар прекрасно да знаят, че тези хора са абсолютно прави.
...
Този аргумент и днес се използва за оправдаване на войната в Мали. Ами да! Ние сме длъжни да действаме, иначе злите радикални ислямисти ще установят в Мали шариата, ще замерят жените с камъни и ще секат ръцете на провинилите се. Ах да, какво благородно намерение… благородно и спасително, дума да не става! Но защо тогава, Боже мой, нашите странипомогнаха в Тунис и в Либия да дойдат на власт ислямистите, които установиха в тези страни „шариата”, докато до съвсем неотдавна тези страни бяха “съвременни и прогресивни“? Аз ви предлагам да попитате младите тунисци, които участваха в революцията в в Тунис, дали са доволни от сегашната ситуация? Всичко това е лицемерие.
...
Целта на войната в Мали е ясна като бял ден. Но тъй като за нея не говорят, аз ще ви я кажа. Целта на тази война е борбата против Китай, за да се даде възможност на нашия съюзник Америка да поддържа присъствието си в Африка и в Близкия изток. Именно към това са насочени тези неоколониални операции! И вие ще видите, че след края на тази операция Франция, без съмнение, ще запази военните си бази в Мали.
...
Тези бази ще служат и на американците, но в същото време – (защото така става винаги), западните компании ще разпределят помежду си изгодни договори, които отново ще лишат колонизираните страни от техните богатства и природни ресурси. "
Прочетох го цялото и съм напълно съгласен.
И повечето от нещата ги знам от четене от нета.
Америка отдавна води неоколониална политика и нашата държава е част от нея.
Бях ви дал едно филмче да гледате, но е на английски - Тайните на ЦРУ - там разказват и за Виетнам, и за Камбоджа, и за Зимбабве, и за Еквадор и за Че Гевара, и за всички правителства по света, които са свалени от САЩ и на тяхно място са поставени ам. пионки.
Ето го филмчето - час и 30 мин.
(всичко е черно на бяло)
http://www.youtube.com/watch?v=4RXPJmqkxmI
Друго филмче преведено на български:
http://www.metacafe.com/watch/10049264/