Смяна на масла в РАВ4 XA30 2012 година 2.0 158 бензин
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 162 пъти
- Получена благодарност: 154 пъти
Последния път ,в който ходих в официален сервиз беше в Рено-Дачия ...........с една дума "маймуни с гаечни ключове " ....маслото на кутията ,на хидравликата и антифриза си ги смених пред блока .Отпадъците ги дадох в сервиза на един приятел .
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 40 пъти
За Рено специално ще ми се обадиш/пишеш, ще те пратя точно където трябва в официален сервиз, където знаят какво правят, другата ми кола е Рено (френския Лексус
По темата - нямам нито желанието, нито уменията, нито времето, нито търпението да го правя това, камо ли пред блока - искат ми около 80 лв за работа, което мисля е сносна цена ( не най-евтината разбира се, но все пак са представител на марката официален сервиз), трябва да губя време да чета какви инструменти ми трябват, да чета процедури/менюъли как се сменят, и пак няма гаранция, че ще го направя, като тях (мисля, че не е сложна процедура и биха се представили на ниво, при положение, че това почти всеки гаражен майстор може да го извърши). На Волвото на автомата си го сменях (освежавах) сам маслото, но не ми се занимава, нямам и условия, трябва да взема подемник под наем и става дълга и широка, а и по този начин си купувам време и пестя нерви, че много се ядосвам, като не стане както трябва и пуша по 1 кутия цигари
Въпреки,че като видях колко елементарно се сменя ремъка на алтернатора щях да падна, като на Опел Катет от 80-те, сигурно и при маслата ще е така една пробка за наливане, една за източване и една отстрани за ниво или отдолу тип пробка в пробката, но сигурно има значение при каква температура на маслото трябва да се източи и си трябва софт, на Волвото беше точно 60 градуса.Та сигурно и тук си има особености с които засега не бих искал да си губя времето.
Иначе евала, че си обслужваш сам колата.

По темата - нямам нито желанието, нито уменията, нито времето, нито търпението да го правя това, камо ли пред блока - искат ми около 80 лв за работа, което мисля е сносна цена ( не най-евтината разбира се, но все пак са представител на марката официален сервиз), трябва да губя време да чета какви инструменти ми трябват, да чета процедури/менюъли как се сменят, и пак няма гаранция, че ще го направя, като тях (мисля, че не е сложна процедура и биха се представили на ниво, при положение, че това почти всеки гаражен майстор може да го извърши). На Волвото на автомата си го сменях (освежавах) сам маслото, но не ми се занимава, нямам и условия, трябва да взема подемник под наем и става дълга и широка, а и по този начин си купувам време и пестя нерви, че много се ядосвам, като не стане както трябва и пуша по 1 кутия цигари

Въпреки,че като видях колко елементарно се сменя ремъка на алтернатора щях да падна, като на Опел Катет от 80-те, сигурно и при маслата ще е така една пробка за наливане, една за източване и една отстрани за ниво или отдолу тип пробка в пробката, но сигурно има значение при каква температура на маслото трябва да се източи и си трябва софт, на Волвото беше точно 60 градуса.Та сигурно и тук си има особености с които засега не бих искал да си губя времето.
Иначе евала, че си обслужваш сам колата.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- nov
Колеги, тъй като вече за 7 дена навъртях почти 1200км, ще покарам още 800 с въпросния Репсол и ще го изхвърлям.Поръчах за зверчето това, като се надявам заради ниските температури да се представи на добро ниво, а ако мърка с него и за лятото ще продължа пак с този вискозитет.
https://www.yacco-bulgaria.com/produkt/ ... -sae-0w-20
https://www.yacco-bulgaria.com/produkt/ ... -sae-0w-20
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- vorbex
- Автомобил: Corolla E15 Valvematic
- Получена благодарност: 3 пъти
Две години карах с LUBE GDI SAE 5W-30 без да се притеснявам за произхода му, тъй като го взимах от директния вносител. Никакви проблеми, но много рязко му вдигнаха цената.
Corolla E15 Valvematic
- Ивайло Димов
Yacco не предлагат нищо особено ,само цената им е бутикова.
- nov
Лично според мен са по-качествени от Кастрол/Тотал, аз също го вземам от официален вносител.
В този вискозен клас вероятно Равенола е по-добър, но не ми се чака доставка 2 седмици и горница.Ако не ме изкефи, няма да го ползвам повече.Да не затегна мотора само с този вискозитет, но поне ще го ползвам зимата.
В този вискозен клас вероятно Равенола е по-добър, но не ми се чака доставка 2 седмици и горница.Ако не ме изкефи, няма да го ползвам повече.Да не затегна мотора само с този вискозитет, но поне ще го ползвам зимата.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- Ивайло Димов
Тотал-а в съотношение цена/качество е страхотно масло,Кастрол ползвам само в скоростната кутия .За мен Мобил и Шел са фаворити за мое ползване.
- nov
Всичко, което казваш е вярно, просто (за мен) YACCO и Ravenol са по-бутикови, не че за колата ще има такова значение. Ако ми се чакаше се бях спрял на ето това, класи е на YACCO в този вискозен клас.
https://www.ato24.de/de/ravenol-ecs-eco ... 0w-20.html
Препоръчват го за Тойота/Лексус с тази разлика, че Равенола е ILSAC GF-5, а това YACCO ,което съм купил в момента е ILSAC GF-6A което незнам дали има толкова голямо значение за този атмосферен мотор, освен това, като е излизала от завода сигурно нормата е била ILSAC GF - 4, по всички други показатели Равенола или е равен с Яко-то или го превъзхожда осезаемо, като наприер Flash point 240 градуса срещу 220, Pour point -63, срещу -48, но тука вече малко се вдетенявам, едва ли оригиналното Тойота масло 0w20 превъзхожда по показатели дори едно от двете - незнам какво е вътре за да погледна неговия TDS на 0w20, ще ми е интересно.Дали не е брандиран Енеос или Мобил?
https://www.ato24.de/de/ravenol-ecs-eco ... 0w-20.html
Препоръчват го за Тойота/Лексус с тази разлика, че Равенола е ILSAC GF-5, а това YACCO ,което съм купил в момента е ILSAC GF-6A което незнам дали има толкова голямо значение за този атмосферен мотор, освен това, като е излизала от завода сигурно нормата е била ILSAC GF - 4, по всички други показатели Равенола или е равен с Яко-то или го превъзхожда осезаемо, като наприер Flash point 240 градуса срещу 220, Pour point -63, срещу -48, но тука вече малко се вдетенявам, едва ли оригиналното Тойота масло 0w20 превъзхожда по показатели дори едно от двете - незнам какво е вътре за да погледна неговия TDS на 0w20, ще ми е интересно.Дали не е брандиран Енеос или Мобил?
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- nov
Havoline за Тойота???????
Не мога да повярвам само заради бранда ксква цена му искат.Ужас.
Не мога да повярвам само заради бранда ксква цена му искат.Ужас.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- Ивайло Димов
Маслото ,което си взел е добро ...не го мисли и си карай колата .
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Решението е на централата за Европа в Белгия и е само за двигателните масла за ЕС.
Темата отдавна е изчерпана, ако на някой му е скучно, има важна тема по въпроса - пишете си там:
МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА
Темата отдавна е изчерпана, ако на някой му е скучно, има важна тема по въпроса - пишете си там:
МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА