Ми то над 50% от хората тогава не трябвало да си купуват коли, включително и аз. Автомобилът е на първо място независимост и удобство. Пък и за да отидеш до Боровец примерно с такси или самолет трябва да ходиш? Разписания,чакане,съобразяване. Кому е нужно всичко това. Повечето хора карат колите си около 10 000-15 000км. годишно. Не мисля,че ще им е по-удобно да хващат таксита и рейсове,влакове цяла година. Все пак колата е удобство. Иначе и 50 000км. на година да правиш, що пък да не ходиш с рейса и самолета. Особено ако си общителен и не правиш икономии да си купиш висок клас кола за да икономисаш тия пари от пътувания biggrin.gifVesko написа: Ми то при тези цени и тези разстояния, ако пътувам 1-ва класа в самолетите ще ми излезе по-евтино biggrin.gif Както съм тръгнал за 4те години ще съм минал към 180к км, което ще доближи овърхеда на траспорта само до около 50ст/км. И според мен за под 10к км.(особено пък само за 1-2 ходения до морето) годишно е излишно човек да си купува автомобил... нов със сигурност.
Себестойност на удоволствието да употребяваш автомобил
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Re: AURIS - бензин или дизел ?
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Re: AURIS - бензин или дизел ?
Точно това имах предвид.LEXUS написа:Ми то над 50% от хората тогава не трябвало да си купуват коли

- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Re: Себестойност на удоволствието да употребяваш автомобил
Не съм правил сметка и няма да правя никога, колко съм дал за автомобилите, колко съм дал за горива за измитатите км
(много повече от 1 000 000 км), колко за ремонти и части, колко за данъци, глоби
и колко ми излиза на килиметър, зощото, ако го бях направил, със сигурнокт щях сега да си хвърля книжката заедно със златния талон в канала и да пусна водата. Парите дадени до сега за всички автомобили, които съм имал - 14бр. и разходите за поддражка са много десетки хиляди.
По-важното според мен е, че колите ми доставят удоволствие, а това цена няма.
(много повече от 1 000 000 км), колко за ремонти и части, колко за данъци, глоби

По-важното според мен е, че колите ми доставят удоволствие, а това цена няма.

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Кеф цена няма. Но аз, лично съм на принципа че, докато една вещ ми върши работа без да ми създава проблеми, не я сменям. Колата ми е на 8г. телефона на 7г. но все още са здрави, не ми създават ядове и ми вършат работа. Като започнат проблемите тогава сменям.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Кики явно има много ранима душа, щом се впечатлява от такива сметки
Това, че някой прави сметка не означава, че е пресметлив и взема правилни и логични решения...
Поне при мен сметката е от чисто любопитство...
Например да сравня и определя приблизително печалбата на такситата

Това, че някой прави сметка не означава, че е пресметлив и взема правилни и логични решения...
Поне при мен сметката е от чисто любопитство...
Например да сравня и определя приблизително печалбата на такситата

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Да смяташ какво си изхарчил,не само по коли,е интересно дотолкова,доколкото ти дава информация какво тепърва ти предстои да изхарчиш.И ако информацията,която дава,е сравнително точна,тогава ти идва да се гръмнеш
.Особено след определена възраст.

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
- Not_active_user_1
Според мен, тръгнеш ли да правиш тънки сметки, колко стотинки ти излиза всеки км. е по-добре да не си купуваш кола. Особено нова, че там сметките са доста дебели.
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Май никой не помни от къде тръгна темата... от въпроса бензин/дизел и съпо ли е обслужването....prius 3 написа:Според мен, тръгнеш ли да правиш тънки сметки, колко стотинки ти излиза всеки км. е по-добре да не си купуваш кола. Особено нова, че там сметките са доста дебели.
- Not_active_user_1
Помним, помним... biggrin.gif
Темата обаче беше разделена и сега сме в другата.
По мое мнение най-тънко излиза да купиш кола на 10-15 г. на бензин, да и сложиш АГУ и да бръмчиш с нея. По възможност да е моноинжекция, най-евтино АГУ слагаш и това е. Мотора да не надвишава 1,6 л. и да не е над 100 к.с., за да е нисък данъка. Даже конкретен модел мога да кажа- Опел Астра 1,6. 75 к.с.
Темата обаче беше разделена и сега сме в другата.
По мое мнение най-тънко излиза да купиш кола на 10-15 г. на бензин, да и сложиш АГУ и да бръмчиш с нея. По възможност да е моноинжекция, най-евтино АГУ слагаш и това е. Мотора да не надвишава 1,6 л. и да не е над 100 к.с., за да е нисък данъка. Даже конкретен модел мога да кажа- Опел Астра 1,6. 75 к.с.
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Тези астри вече се разпадат от ръжда , не е здравословно да се кара такава.prius 3 написа: Даже конкретен модел мога да кажа- Опел Астра 1,6. 75 к.с.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Доста време карах астричка G (като полицейските) - 1.6/74кВт...
Бе с малкия данък, а в същото време си вървеше доста пъргаво...
И бе много икономична откъм гориво, но не чак толкова откъм масло (Екотек двигателя
)
Ръжда нямаше...
И бе много икономична откъм гориво, но не чак толкова откъм масло (Екотек двигателя

Ръжда нямаше...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Not_active_user_1
За Астра Г след 96-та и Астра Ф след 98-ма говоря. Те нямат проблем с ръждата, какъвто имаха Астрите и изобщо всички Опели преди това.iovkito написа:Тези астри вече се разпадат от ръжда , не е здравословно да се кара такава.prius 3 написа: Даже конкретен модел мога да кажа- Опел Астра 1,6. 75 к.с.
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Имала е,ама не си я видял biggrin.gif На тези Опели и касетофоните им ръждясват.Стават като на Флийнстоун автомобила.Но иначе е вярно че други проблеми не създават и са икономични.Иначе колегата е прав - 10-15 годишна моноинжекция с евтино АГУ. - това е истината за евтино пътуване.Ако не хвърли каиша от старост при някое пътуване,разбира се.Ама за парите които си дал по нея и да я оставиш на мургавите "екопатрули"пак не те бърка.За всички бусове,които съм имал това ми е било основно правило - евтино,старо,грозно.Но практичноslowtraveler написа:Доста време карах астричка като полицейските - 1.6/74кВт...
И бе много икономична откъм гориво, но не чак толкова откъм масло (Екотек двигателя)
Ръжда нямаше...
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Или по-скоро обратното.prius 3 написа:За Астра Г след 96-та и Астра Ф след 98-ма говоря.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Напълно съм солидарен с това поведение!ss_mitko написа:Кеф цена няма. Но аз, лично съм на принципа че, докато една вещ ми върши работа без да ми създава проблеми, не я сменям. Колата ми е на 8г. телефона на 7г. но все още са здрави, не ми създават ядове и ми вършат работа. Като започнат проблемите тогава сменям.

Не мога да намеря разумна причина да сменявам една работеща вещ, която ми служи добре, независимо от възрастта и. Още повече, че в случаите, в които съм го правил, съм си натрисал повече проблеми, отколкото можех да си представя. Затова се придържам към принципа да не бъзикам работещи неща!
Другата причина да сменяваш хардуеъра е суетата. Това обаче води до загуба на реалната самооценка "кой съм и къде съм" и също има лоши последствия.
Човекът трябва да изпитва по-голямо удоволетворение от това да дава, а не да взима/потребява. (Това изглежда нелепо в съвременността, но е основна и непреходна ценност!)
Това е само лично мнение! Не ангажирам никого и не обвинявам никого!!!

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!