Издържливост на зимните гуми

Аватар
icy

Re: Издържливост на зимните гуми

Мнение от icy » 02 Окт 2012 16:20

А някой има ли впечатления от Pirelli SNOWCONTROL II или Soto Zero ?

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 169 пъти

Мнение от Hursa » 03 Окт 2012 19:19

Какво Ви е мнението за ADAC тестовете на гуми? Заслужават ли доверие? Макар, май не е тук мястото на въпросите, за издръжливостта на гумите нищо не казват тестовете.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

kaloyanko

Мнение от kaloyanko » 03 Окт 2012 19:55

Hursa, последната графа в теста на Adac е тъкмо за това.Само, че е наречена "износване".А това, доколко е надежден теста, не мога да кажа, но предполагам, че може да се ползва за насока при покупка.
Toyota Auris, 2007, 90hp, D4D

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 04 Окт 2012 09:33

Техническите параметри, които ADAC публикува отговарят почти на 100 % и може да им се има доверие. Но когато стане въпрос за препоръки, там се намесват и много "търговски" фактори и човек не трябва да купува на сляпо. Това важи особено за нашите мили вносители, които ни предлагат и най-добрата гума, с най-добрите параметри, но... внасят много, много често серии с по-ниски от обявените параметри срещу много сериозна отстъпка от производителя и така реализират допълнителни печалби. Това важи май за повечето вносни стоки в България. Е, когато стане гаф с някоя гума, те я сменят, но не могат да ни спестят ядовете. Относно износването! Всички гуми имат различни пропорции от естествен и изкуствен каучук в материала, както и някои пластмасови добавки. Пример за това преди 10-15 години бяха някои по-евтини модели на Файърстоун. Висок процент на изкуствени добавки и удължен живот. Но качеството на контакта на гумата с асфалта беше под всякаква критика - с две думи: "Париж върху лед!" Сега не знам как е съотношението, но имам резерви, след като години наред предлагаха тези сравнително евтини гуми, но ставаха за търкаляне, а не за каране. Всичко е въпрос на компромис и малко късмет.

Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 04 Окт 2012 10:24

Смятам, че тестовете на ADAC са доста подробни и реални. Аз им имам доверие при избор на гуми.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Hursa

Мнение от Hursa » 04 Окт 2012 21:37

До сега при избора на гуми съм гледал най-вече тестовете на ADAC. Сравних ги с френски и английски тестове, общо взето се припокриват. За износването имат графа, но колко години ще издържат нямат графа:), а едва ли могат и да имат. А и не има особено значение за мен, поне не и за зимни гуми. За мен най важно за зимните гуми е сцеплението на сняг и лед, после на мокър и сух асфалт, и чак след това шум, износоустойчивост и разход. Но това е защото ги ползвам около 4 месеца и за това време им навъртам около 1/4 от километрите навъртени на летните за година. За мен те са си разход, но необходим за да стигна там накъдето съм тръгнал, а не да не мога да издрапам по някой байр или да тръгна с вратите напред при спускане. А с тези приети означения производителите ще се опитват да подобрят характеристиките обозначени на етикетите от ноември, а те са в противоречие с характеристиките, които са най-важни за зимните гуми за мен.

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 05 Окт 2012 09:12

Всякакви те тестове за мен са един голям т*шак.

Първо 99% от тестовете се правят на нови гуми - е вие купувате ли си всяка година нови гуми? Това че нови едни гуми са добри не означава че още на следващия сезон няма да са в дъното на класацията а други със средни показатели да ги запазват напред във времето.
Второ адски ми е смешно на тестовете че съм попадал на тест в две години една след друга едната година една марка е най добра следващата година същата марка е вече 2-3 места надолу при условие че топ5 като модели са абсолютно едни и същи. Т.е. никой не е представил нов модел същите са си но по-новото оценяване явно не е било подплатено "финансово".

Тези тестове могат да бъдат само някакъв ориентир. Например навсякъде Барум го дават като читава гума средна ръка, но досега не съм чул един гумаджия или пък собственик да ги е похвалил. Кривят се и т.н. питал съм поне 10-тина пъти за тази марка.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 336 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 05 Окт 2012 10:57

PESHO OT MARS написа:... Например навсякъде Барум го дават като читава гума средна ръка, но досега не съм чул един гумаджия или пък собственик да ги е похвалил. Кривят се и т.н. питал съм поне 10-тина пъти за тази марка.
И аз съм на абсолютно същото мнение - не повторих тази марка...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa

Мнение от Hursa » 05 Окт 2012 19:29

И аз се усъмних доста като сравних теста на ADAC от миналата и тази година. Харесах континентал 830 от миналата година, най-добро сцепление им дават на сняг и лед, освен това ги дават и най-добри в теста. Тази година заради въвеждане на задължителното означение по гумите почти всички производители изкарват нови модели с подобрени показатели по разход, износоустойчивост и шум. Но точно тези показатели до голяма степен противоречат на доброто сцепление на сняг и лед най-вече. Континентал изкарват модел 850, отново печелят теста. Значително са подобрили показателите по разход и по износоустойчивост, според теста. И това при по широк протектор от миналогодишния тест. Това добре, но значително са се подобрили и показателите им и на лед, без да са се влошили на сняг. Не че не е възможно всичко това, но цената им се е запазила, значи и разходите по гумите не са нараснали с много. Малко съмнително звучи, освен ако не вярваме в чудеса. Или не са занижили някой критерии, по сцепление например в теста за тази година.

Аватар
djoten

Мнение от djoten » 05 Окт 2012 23:24

Пробвал съм UltraGrip 7 преди няколко години в снега. По-добра гума на сняг не съм карал. В момента съм с летни Nokian i3 и съм доволен, като се има в предвид, че на няколко пъти нацелвах адските дупки. Не са шумни, комфортни са и спират много добре (и на сухо и мокро). Имат обозначение на грайфера в милиметри и за около 10ооо км. се е изстрил 1 мм. На зима ще заложа на зимните модели Nokian защото съм чувал само добри отзиви и ми идват и на добра цена :thumbsup:
Toyota Corolla E11 G6 4A-FE
Nissan Almera N15 GA14DE TITAN Facelift
Това, което имаш никога не стига!
Само те кара да искаш още и още...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 06 Окт 2012 10:23

За Ултрагрип - също суперлативи... От над 15 години карам с такива и досега никога не са ме подвеждали (нито по-старите модели улграгрип, нито новите)...
Напоследък всички в офиса преминахме на такива зимата...

Hursa

Мнение от Hursa » 06 Окт 2012 12:31

От ултрагрип и аз бях доволен. На лед, утъпкан сняг върху лед и при сухо. Но няколко пъти закъсвах при изкачване по сняг или киша. Може би бих закъсал със всяка гума, но остана лошото впечатление.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 06 Окт 2012 13:00

Hursa написа:..Може би бих закъсал със всяка гума, но остана лошото впечатление.
Това ми прозвуча като оня виц за евреите - съседи:
- Моше, нали снощи ми беше на гости
- Да
- Знаеш ли, че са ми изчезнали 10$
- Ама как можеш да си помислиш, че ще ги взема - нали сме съседи, приятели....
- Абе аз после ги намерих, ама лошото чувство остана laugh.gif

Зимата с Кашкая що народ издърпах от канавки и през пресен сняг... Доволен съм...
Но е ясно, че с всяка гума можеш да закъсаш - дори и танковете закъсват.
Специално UG първоначално я избрах поради много добрите и параметри на сухо и мокро - във Варна няма толкова сняг както навътре в страната. Но и при снежни/ледени условия останах впечатлен от гумата. С маздата съм влизал из широк банкет при над 20см сняг по баир нагоре из балкана - дори и не пробуксува като стартира отново нагоре (разминавахме се със спускащ се по наклона снегорин).

Hursa

Мнение от Hursa » 06 Окт 2012 21:28

To за цяла България повечето време асфалта е мокър или дори сух. Но ако гумите се представят зле на мокро и сухо можем да караме по бавно. То при заледено и заснежено можем да си закъсаме, а аз съм зиморничав. Дано не трупам лоши впечатления и тази година smile.gif . Май е време да отвори някой тема и за веригите (особенно тези който се предлагат от тойота).

Публикувай отговор