Зимни гуми

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 06 Окт 2010 21:26

nowyaris написа:Аз карам жигула от 1983 г.,ноември.То тогава нямаше зимни гуми.Нямаше и летни.Имаше"видинки"...
Eй, много къса памет имаш. Ама то и в Русе каква зима? Имаше 'зимни' видинки, викаха им 'кОпанки'. Аз карах с такива Москвето tongue.gif

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 06 Окт 2010 21:53

Те не бяха "видинки",забравил си,бяха "Димитровки" от завода в София.Аз чак 1986 успях да се добера до такива чрез приятел,който се подписа,че са за мотокултиватора му от частното ползване.Мисълта ми бе,че както винаги рядко е от гумите и често от "задкормилното устройство".

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 06 Окт 2010 21:54

sashoskiora написа:
zi_zi_top написа:
sashoskiora написа: Значи стара и скъпа гума висок клас е по добра от нова нисък клас. laugh.gif laugh.gif laugh.gif
А с кои колела спира колата?
Сигурно имаш предвид някой клинично луд, който си купува гуми за 1000 лв. и кара с дискове и накладки от моргата wacko.gif ...

Колата спира с 4 колела, иначе на задните нямаше да се хабят да им слагат спирачки, а щяха да сложат много яки спирачки само отпред. laugh.gif
Този луд явно си ти. wacko.gif
Опасно е да спориш с глупак, защото хората може да не забележат разликата!
Аз се оттеглям от този дебилен дебат!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nowyaris

Мнение от nowyaris » 06 Окт 2010 22:08

Недей,недей,виж какво интересно стана-носталгия,съчетана със съвременни представи за зимно кормуване-просто мечта.Много ще загубиш,Докторе.

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 06 Окт 2010 22:16

Доколкото разбрах, Док спира да спори със Сашо - то да водиш дебат с голфаджия не е лесно....

Сашо, спри се, моля те, защото ставаш за смях.

MNK

Мнение от MNK » 06 Окт 2010 22:37

На малко по-различно мнение съм. При покупка на зимни гуми винаги следя класациите, но обръщав внимание на други критерии. Забелязал съм, че зимата - от ноември до март карам 80% на сухо, 10% на мокро /незамръзнало/ и едва по 5% на сняг и лед. Затова при избора вземам зимни гуми, но основно по-добри на сухо. Това обикновенно са Мишелин.

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 06 Окт 2010 22:43

MNK написа:Това обикновенно са Мишелин.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%B5%D0%BD

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Raya » 06 Окт 2010 22:46

nowyaris написа:..Мисълта ми бе,че както винаги рядко е от гумите и често от "задкормилното устройство".
86г какви коли бяха и с каква скорост се караха? А сега?
Аз усещам разлика в поведението на колата със скъпи или евтини гуми, а задкормилното устройство е същото :).

nowyaris

Мнение от nowyaris » 06 Окт 2010 23:01

86 колите не бяха лоши,ние бяхме луди-млади и да не ти казвам с какви скорости ги карахме-аз сега не карам толкова лудо.Грешиш много-задкормилното усройство много отдавна,колежке,не е същото.Иначе за скъпото и евтиното си много права-дъщерята и тя твърди същото,ама не за гуми.На мен ми стигат парите за два турски галоша-и да се тюхкам,и да се вайкам-парите които мога да отделя са толкова.Ама не е фатално-поне за мен.

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 07 Окт 2010 00:15

Nixter написа: Става думи за гими на старо. Ако говорим за нови гуми с ДОТ от мината или по-миналата година - тези гуми не са си променили качествата докато са били на склад, понеже не са били изложени на слънце.
не е точно така, има озонно стареене, ами влага ами как са стояли в склада

sashoskiora

Мнение от sashoskiora » 07 Окт 2010 10:34

Подобна тема излиза всяка година при смяна на сезоните и винаги има въпрос коя е най добрата гума.Разбира се има редица тестове класации по списанията и в нета.Мнението си го давам като човек който се е занимавал с продажба на нови гуми,посещавал съм не една и две презентации.
При покупка на гуми следвайте показанията за конкретния автомобил.В повечето случаи има възможност да се избира между два размера по широка и по тясна гума,за предпочитане за зимна гума изберете по тясна гума.Пример:205/60/15 или 195/65/15.
По отношение на марката и модела,всеки избира според възможностите с които разполага.По скъпите гуми са изработени от по качествен каучук и с по добра шарка на протектора,съответно дават по добро поведение на автомобила на пътя.Много от тестовете и резултатите са манипулирани от спонсора.
При съвременната конкуренция избора на гуми не е лесен,моя съвет е да се ориентирате ценово и да изберете възможно най-новата гума,която ви предлагат,защото гумите стареят,независимо как се съхраняват.
Съвета ми е да карате винаги с възможно най нови гуми.
Ако си спомняте преди години,масово се внасяха гуми втора употреба,пазарът на нови беше ограничен и имаше масова практика да се купуват гуми втора употреба,интересно беше как пристигат толкова запазени гуми втора употреба,причината е проста,гумата е остаряла и независимо,че протектора не е износен тя се сменя с нова.
Другото което е редно да се следи периодично е налягането на гумите.

mitoko

Мнение от mitoko » 07 Окт 2010 11:07

трябва закона да забранява да се кара с гуми по стари от 5 години и тва е ... ане както сега само изискването да е за грайфера да е не по-малко от 1.3мм .... :censored:

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 07 Окт 2010 12:28

MNK написа:На малко по-различно мнение съм. При покупка на зимни гуми винаги следя класациите, но обръщав внимание на други критерии. Забелязал съм, че зимата - от ноември до март карам 80% на сухо, 10% на мокро /незамръзнало/ и едва по 5% на сняг и лед. Затова при избора вземам зимни гуми, но основно по-добри на сухо. Това обикновенно са Мишелин.
Един с правилната логика :thumbsup:
Най-добра гума за всякакви условия няма .

За какво са ви мега супер добри гуми на сняг като за цялата зима я има я няма 5-10 дена със сняг :thumbsup:
Освен това има разлика какви гуми ще си вземеш ако примерно живееш в Бургас / Сандански или пък Габрово/ Добринище biggrin.gif

Най-обичам " гъзари " с +10 годишни лимузини и спортни коли с 17-18 " гуми като почнат да обикалят гумаджийниците да търсят втора трета ръка зимни гуми , ама се заливам от смях направо laugh.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

chukich
Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от chukich » 07 Окт 2010 13:21

Темата се оказа добра, но смятам, че накрая на зимата може пак да отворим подобна тема и всеки да сподели с какви гуми е бил и какви впечатления има от тях.
Аз за сега от УГ 7+ съм доволен заради комфорта, но трябва да покарам на мокро, сняг, киша, за да преценя дали отговарят на високите оценки.
Четох коментари, че имало 10 дни в зимата сняг и лед. ХУбавите гуми са като швейцарското ножче, рядко влиза в употреба, но когато ти потрябва върши супер работа.
За това зимните гуми трябва да са универсални, а не да са добри примерно само на сух път или пък само на сняг. От оценките на АДАК и другите Дънлопа и ГудИъра са най-балансираните зимни гуми :thumbsup:

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 07 Окт 2010 16:58

така е , най-балнсираните са , затова са и най-скъпите biggrin.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Публикувай отговор