LED DAY LIGHTS

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
diver

Мнение от diver » 03 Сеп 2010 18:14

a_stankov написа:
Знаех си аз че не са ти ясни много нещата, ама все пак реших да питам.

Диода има свойството свет/несвет, а не послесвет.Не бях се сетил за динамично управление на светодиодите.

Динамичното управление се базира на инертноста на човешкото зрение , а не на функцията "послесвет" на светодиода. wink.gif А и електрониката за реализацията не баш толкова елементарна.
При положение, че не си се сетил, а аз съм го правил преди двайсетина години, не виждам изобщо смисъл да ти обяснявам какво знам и какво ти незнаеш.
slowtraveler написа:Абе иначе казано - ако светодиода имаше инертност, то оптиките нямаше да ги има....
На послесвет съм турил кавички бре Слоу!
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 03 Сеп 2010 19:38

diver написа:....
slowtraveler написа:Абе иначе казано - ако светодиода имаше инертност, то оптиките нямаше да ги има....
На послесвет съм турил кавички бре Слоу!
Карай нататък - явно е била тежка седмица, щото днес явно разбирам кой какво е искал да каже :whistle: laugh.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
a_stankov

Мнение от a_stankov » 03 Сеп 2010 19:48

diver написа:
При положение, че не си се сетил, а аз съм го правил преди двайсетина години, не виждам изобщо смисъл да ти обяснявам какво знам и какво ти незнаеш.
Аха. В интерес на истината и по-големи безумия съм виждал, ама нейсе както каза един колега преди мен.

Изображение мир да има, темата беше за съвсем друго, не за динамични индикации.

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 03 Сеп 2010 19:55

SFINKS написа:ти тая година да не си пропуснал лятната почивка , внимавай с нервите , не се възстановяват :thumbsup:
Знам какво търся , мощни диоди на платка или рейка всички които са пробвали казват че топлят и то яко .Трябвало им охлаждане и т.н.
иначе или горят дидодите или рефлектора гори
Тоест не става :thumbsup:
Е колко пък толкова греят тези светодиоди ве ? 6х1 ват ? Или 6х3 вата ?
Или тия дето са го правили са бавноразвиващи се ( почти 99% сигурно ) или ти нещо пак не си разбрал . Драйвера да грее иди-дойди ама диода да греел , че чак да не може да се охлади ........ А пък изгорял рефлектор от светодиод си е вече нещо , като истинска легенда !!!
А ти пък лента търсиш ?!?! То направо огнеопорна трябва да е тази лента ве ХАХАХАХАХАХАХАХА .

Относно почивката от много години я пропускам ! И благодаря за съвета за нервите може би това е най-ценния ти пост до сега :thumbsup: !

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 03 Сеп 2010 20:12

Явно не сте се занимавали с мощни светодиоди, затова си мислите, че не греят....
Според вас защо в инструкцията на едно наистина яко светодиодно фенерче пише да не се оставя да свети повече от 10 минути непрекъснато (10W). И след 5 минути не можеш да му пипнеш корпуса около светодиода?
И защо при мощните светодиоди има thermal management?
И защо мощните светодиоди са на метална термопроводима подложка?

MX5

Мнение от MX5 » 03 Сеп 2010 20:23

diver написа:Диода има свойство "послесвет" laugh.gif laugh.gif laugh.gif Примерно палиш за 1 милисекунда спираш за 8... Съответно консумация 1/8, температурно отделяне почти никакво laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Хехе wink.gif На много автомобили като се снимат с камера светодиодите, започва да си проличава PWM в действие :thumbsup:

http://www.youtube.com/watch?v=TlACrzzIeos

diver

Мнение от diver » 03 Сеп 2010 21:19

MX5 написа:
diver написа:Диода има свойство "послесвет" laugh.gif laugh.gif laugh.gif Примерно палиш за 1 милисекунда спираш за 8... Съответно консумация 1/8, температурно отделяне почти никакво laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Хехе wink.gif На много автомобили като се снимат с камера светодиодите, започва да си проличава PWM в действие :thumbsup:

http://www.youtube.com/watch?v=TlACrzzIeos

Е търговец тип Пернишки тарикат, да не мислиш, че е чел чувал....
Изображение

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 03 Сеп 2010 21:51

slowtraveler написа:Явно не сте се занимавали с мощни светодиоди, затова си мислите, че не греят....
Според вас защо в инструкцията на едно наистина яко светодиодно фенерче пише да не се оставя да свети повече от 10 минути непрекъснато (10W). И след 5 минути не можеш да му пипнеш корпуса около светодиода?
Всъщност сме се занимавали с доста мощни неща tongue.gif . И ти казах аз имам фенерче 3 вата и съм светил с него по половин час без да загрее грам . Това , че някой някъде си нещо направил дето не може да се пипне си е негов проблем . Принципно всеки един полупроводник от 1W нагоре има повърхност за радиатор но това не означава , че му трябват 500 кв.м. охлаждаща повърхност .

diver

Мнение от diver » 03 Сеп 2010 22:54

slowtraveler написа:Явно не сте се занимавали с мощни светодиоди, затова си мислите, че не греят....
Слоу, имам 30ватово фенерче (къде 1000 лумена), и мога ти кажа, че след 30 минути, няма и идея да грее. Правил съм светодиодно табло с 50 000 диода (3 квадрата), също без особенно топлоотделяне. Предполагам и двете са плод на чиста случайност laugh.gif laugh.gif laugh.gif Сигурен съм, че пернишкия генни обаче едното затопляне (било то глобално) няма го спре я....
Изображение

Аватар
a_stankov

Мнение от a_stankov » 03 Сеп 2010 22:56

diver написа:
Сигурно не съм чувал.С мощни светодиоди съм се занимавал още преди 6 години когато един 5W струваше 80$.А пък това PWM що за животно е и поняти е си нямам. laugh.gif

Светодиоди във фара при халогенна лампа място нямат, както и да ги управляваш проблема е отделяната от халогенната лампа толина. Не можеш да им осигуриш нормален температурен режим.

Нещо такова :

Изображение

С 5 ватов бял след около 10 минути работа на 1.2А ток + топленето от електрониката температурата на корпуса е около 38-40 градуса.

diver

Мнение от diver » 03 Сеп 2010 23:05

a_stankov написа:
diver написа:
Сигурно не съм чувал.С мощни светодиоди съм се занимавал още преди 6 години когато един 5W струваше 80$.А пък това PWM що за животно е и поняти е си нямам. laugh.gif

Светодиоди във фара при халогенна лампа място нямат, както и да ги управляваш проблема е отделяната от халогенната лампа толина. Не можеш да им осигуриш нормален температурен режим.
Нямах пред вид теб, ма щом отпреди 6 години се занимаваш с 5ватови диоди кво да кажа...Аз преди 20 години си купих 350 000 диода на 50 цента парчето и половината още са ми в гардероба...Я кажи има ли бизнес, да взема ги шитна накрая laugh.gif laugh.gif laugh.gif

П.П. Тоя маглайт нали знаеш, кво да направиш с него?!
Изображение

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 04 Сеп 2010 01:24

a_stankov написа:...................

...............
.

Това е съвсем друго нещо само дето когато свети халогенна/ксенонова крушка отзад все си мисля , че тези светлини не би трябвало да работят :whistle: . Нали идеята беше да светят само те или нещо пак не съм разбрал ?

А тези Маг-лайт верно нещо не са добре wacko.gif ! Фенерите с ксенони си светят докато имат ток ,а това ще го спирам , като на някой долни аргончици ВИГ-овете . wacko.gif

Аватар
a_stankov

Мнение от a_stankov » 04 Сеп 2010 07:14

Маглайта беше за илюстация на корпуса.Фенера за който говоря си е българско производство.Светодиода беше 5Вата на Лумиледс.Имаше и доста електроника , но положението с топленето е такова каквото съм писал.
Bass_Man написа:Това е съвсем друго нещо само дето когато свети халогенна/ксенонова крушка отзад все си мисля , че тези светлини не би трябвало да работят . Нали идеята беше да светят само те или нещо пак не съм разбрал ?
Светодиода може да го изпържиш и докато не работи.Правили сме такава опитана постановка.Светодиод монтиран на малък меден радиатор, поставен на маса на 10см от него настолна лампа с 70Вата халогенна лампа.След час сведодиода отново беше включен към захранване с прибор беше установен намаляване на интенситета със 70%, на око можеби 2 пъти.Опита е поватарян неколкократно защото един път не е статистика.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2010 07:40

diver, забравих марката на фенерчето, но струваше около 90$ и се водеше и като средство за самозащита - да заслепиш нападателя....
В нормален чист въздух нощем се виждаше снопа във въздуха на над 30м.
Обаче главата грее като за световно...
Ако искаш потърси някъде дали има снимка на пуснат 10w диод без яко охлаждане (някоя яка метална пластина)...
Греят....
Но това не значи, че не могат да се ползват за светлини - практиката го показва, че една пластина ще им е достатъчна за нормално охлаждане...

diver

Мнение от diver » 04 Сеп 2010 10:06

slowtraveler написа:diver, забравих марката на фенерчето, но струваше около 90$ и се водеше и като средство за самозащита - да заслепиш нападателя....
В нормален чист въздух нощем се виждаше снопа във въздуха на над 30м.
Аз говоря за 30вата дето снопа свети на 300 метра, струваше 900$ сега гледам е паднал на 800, няма нужда от ръчна количка за пренос на акумулаторите и не грее. Да кажем на ръка го определям къде 40-45 градуса. С едни батерии при 30 вата и над 1000 лумена според производителя, кара към 2 часа. Сам се сещаш, че 90$ фенерчета за да се конкурират с истинските са изпържени до краен предел. Отделно за 90$ няма как да очакваш връх на качество и технология. Не че китайчетата немогат да правят и хубави неща напротив, само дето цените им не са - две за шепичка ориз.

Интересно ми е друго. Последните табла които правехме навремето бяха с 2000mcd диоди и дори при ярко слънце, гледани фронтално заслепяваха. Сега има 150000mcd диоди на 3-4лв парчето. Това поставено в по-читав рефлектор с лупи как ли ще свети немога да си представя?!
Изображение

Публикувай отговор