Има и друг момент. Аз винаги преценявам при кого да се возя и при кого не. Когато се возиш при някого , който кара на мокра настилка с несъобразена скорост , вината си е отчасти и твоя , че не му казваш нищо.И преди съм казвал , в България , при лошо време , през нощта - само по пътища , които ги знаем наизуст.slowtraveler написа:Тц... Шофьора така е решил, вместо останалите![]()
Идиотите на пътя...
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Re: Идиотите на пътя...
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- ffsolutions
Сългасен съм с това, което казваш. Но истинате е, че в много голяма част от случаите несъобразената скорост е причина или катализатор за дадено произшествие.slowtraveler написа:Тц... Шофьора така е решил, вместо останалите![]()
И за цялата тази некадърност (и на нормативно ниво) държавата в повечето случаи се измъква с оправданието 'несъобразена скорост'.
Давам ти най-простия пример със себе си - винаги карам с ограничението на скоростта, без значение дали говорим за градски условия или не. Трябва да ти кажа, че в по-голямата част от времето съм като спрял на пътя... Е, за какво си говорим тогава?
Нормално е като виждаш, че се лее дъжд като из ведро и е мокър пътя, да не караш със 150 по магистралата, а със 120, примерно. При много силен дъжд и с 90-100 съм се прибирал, при положение, че съм с чисто нови гуми континентал и с изряден автомобил. Покрай мен няма да ти казвам колко 15-20 годишни талиги хвърчат и ме изпреварват, не искам да се замислям за състоянието на гумите им даже...
Такава е нашата работа... Всички знаят, че пътищата са кофти, дори и новите (заради локвите и глупостите, които ти добре описа), и въпреки това мнозинството се прави на джигити и тарикати и натискат педала на газта. И по перфектни пътища да се движим, шофьорите са си същите. Трябва да се променят манталитетът и културата по пътищата, тогава нещата ще стоят по друг начин.
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел
- Аристотел
- georgi.mehana
Виж за културата на шофьорите съм съгласен.Но явно при нас наблягат на размера на глобите. Не съм сигурен, че последното ще доведе до осезаем резултат но това е друг въпрос.
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Въпрос на виждане...ffsolutions написа:.....Нормално е като виждаш, че се лее дъжд като из ведро и е мокър пътя, да не караш със 150 по магистралата, а със 120, примерно. ....
Нормално е когато се лее дъжд, той да не остава на пътя, а да се оттича... В Германия например рязко намалих скоростта когато заваля сериозен дъжд... Смъкнах я до 160-170км/ч, и то не заради опасност от аквапланинг, а заради по-бавно движещи се превозни средства и нуждата редовно да намалявам...
Просто пътя бе мокър, но без следа от локва...
Защо стават редовно катастрофи на определени участъци от магистралите? Всичките шофьори са неразумни? Ако не знаех, трудно бих предположил, че например в баира към Девня в посока Варна, на стръмното пътя ще промени наклона си и цялата събрана по-горе вода ще преминава като река през магистралата. При условие, че участъка преди и след това място е що годе добре дрениран и няма следа от локва...
Там е едното място, където редовно се мятат по магистралата...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler написа:Въпрос на виждане...ffsolutions написа:.....Нормално е като виждаш, че се лее дъжд като из ведро и е мокър пътя, да не караш със 150 по магистралата, а със 120, примерно. ....
Нормално е когато се лее дъжд, той да не остава на пътя, а да се оттича... В Германия например рязко намалих скоростта когато заваля сериозен дъжд... Смъкнах я до 160-170км/ч, и то не заради опасност от аквапланинг, а заради по-бавно движещи се превозни средства и нуждата редовно да намалявам...
Просто пътя бе мокър, но без следа от локва...
Защо стават редовно катастрофи на определени участъци от магистралите? Всичките шофьори са неразумни? Ако не знаех, трудно бих предположил, че например в баира към Девня в посока Варна, на стръмното пътя ще промени наклона си и цялата събрана по-горе вода ще преминава като река през магистралата. При условие, че участъка преди и след това място е що годе добре дрениран и няма следа от локва...
Там е едното място, където редовно се мятат по магистралата...
Напълно съгласен с теб

Вчера трима как брутално се бяха ударили в София, направо понякога се чудя как е възможно да се удрят така.
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Преди около 1 час преминах през верижната катастрофа след последния тунел на магистрала "Люлин" , посока София...
Не съм преброил колко коли бяха пострадали, но видимо пострадали хора не видях (слава Богу!).
Беше станало не повече от 5-10 мин, преди да минем оттам.
Гъста мъгла и заледен участък...
Постът ми не е относно водачът/водачите, предизвикали тази катастрофа, аз карах с ~80 км/ч и едвам успях да спра.
Постът ми е към онези "идиоти", които поддържат този участък от пътя и които грижливо са покрили стотици тонове пясък на изхода на въпросния последен тунел...

Не съм преброил колко коли бяха пострадали, но видимо пострадали хора не видях (слава Богу!).
Беше станало не повече от 5-10 мин, преди да минем оттам.
Гъста мъгла и заледен участък...
Постът ми не е относно водачът/водачите, предизвикали тази катастрофа, аз карах с ~80 км/ч и едвам успях да спра.
Постът ми е към онези "идиоти", които поддържат този участък от пътя и които грижливо са покрили стотици тонове пясък на изхода на въпросния последен тунел...

Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...
- sashokolev
- Автомобил: Rav 4
Вчера един таксиметров шофьор щеше да ми развали коледното настроение. Както си карам по пътя и той е спрял и не ме видя, че идвам ли и аз не знам и изскочи на пътя, добре аз успях да намаля и той да се свие, защото щеше да стане много кофти.
„Ако някога скоростта ме убие, не плачете, защото в този момент аз ще се усмихвам”
- The.Engineer
Не мога да разбера каква е тая мода собствениците на скъпи коли да се чувстват задължени да паркират на инвалидни места. Може би искат да покажат, че това, че карат скъпи коли не ги прави особено интелигентни.Akima написа:За простотията няма почивен ден...
http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_va ... _invalida/
Иначе, аз се натъкнах на най-запомнящия кретен на пътя, който съм срещал за 8-те си години шофьорски съвсем на скоро.
Ситуацията е следната:
Аз и кретена стоим един до друг в задръстването, аз искам да се престроя от дясната лента в лявата. Светва зелено някъде напред в колоната, аз тръгвам малко по-бързо и давам мигач за да се престроя в мястото което се образува между кретена и колата пред него. Е да но кретена решава, че не може да ме пусне и дава яко газ. Чу се форсиране на двигателя и този както беше 1м зад задната ми броня изведнъж изхвърча на пред, да ама в следващия момент светна червено и колите почнаха да спират. Този пред него натисна спирачките, а кретена зад него ускорява ли ускорява.... Последваха зверски спирачки и спиране буквално на милиметри зад задната броня на този пред кретена.
Текоха ми сълзи от смях в продължение на 5 минути

- slowtraveler
Е, този шаблон май вече се поизтърка... И явно умишлено се набива дори в главите на децата...The.Engineer написа:.... Не мога да разбера каква е тая мода собствениците на скъпи коли да се чувстват задължени да паркират на инвалидни места.....

Както казва един колега - 'той г..за е един и същ без значение дали се е качил в мерцедес или в запорожец'

- ffsolutions
Миналата седмица на Тракия със скорост 140 км/час подминах Порше Панамера, което се движеше с около 130-135 км/час. Още не мога да повярвам. Принципно манталитетът на водачите на такъв тип автомобили е "газ до ламарината и балъците да се махат или минавам през тях". Е, явно от всяко правило си има изключения, евала му на човека - въпреки типа автомобил, той спазва правилата. Де да бяха всички така...
В същото време, разни идиоти се навират за 3 см. от мен, при въпросната скорост 140-150 км/час, и примигайки мощно очакват от мен да се навра моментално измежду колите в дясно, които се дживат с 100-110 км/час при дистанция 10-тина метра. И за протокола, не съм ги засякъл, дебна ги много от далеч и гледам да се прибера "предварително", просто понякога няма как да стане. И мигат ли мигат, сякаш от това ще ми поникнат крила и ще се преместя от пътя (
) на вездесъщия дебил, вдигнал 180-190 км/час при ограничение 140. Е, да де, но някой ден ще вкарат друг човек на пътя в беля по този начин.
И накрая на този дълъг пост си мисля до къде съм стигнал... Да се радвам на хора, които въпреки възможностите на автомобилите си, спазват правилата на пътя.
В същото време, разни идиоти се навират за 3 см. от мен, при въпросната скорост 140-150 км/час, и примигайки мощно очакват от мен да се навра моментално измежду колите в дясно, които се дживат с 100-110 км/час при дистанция 10-тина метра. И за протокола, не съм ги засякъл, дебна ги много от далеч и гледам да се прибера "предварително", просто понякога няма как да стане. И мигат ли мигат, сякаш от това ще ми поникнат крила и ще се преместя от пътя (

И накрая на този дълъг пост си мисля до къде съм стигнал... Да се радвам на хора, които въпреки възможностите на автомобилите си, спазват правилата на пътя.
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
- Аристотел
- Аристотел
- slowtraveler
Нали това писах по-горе... 'Принципно' нещата не са съвсем така...ffsolutions написа:....Принципно манталитетът на водачите на такъв тип автомобили е "газ до ламарината и балъците да се махат или минавам през тях". Е, явно от всяко правило си има изключения, евала му на човека - въпреки типа автомобил, той спазва правилата. Де да бяха всички така... .....
Въпреки, че в момента карам такъв автомобил, не смятам, че манталитета ми се е променил чак толкова...
Затова поставянето под общ знаменател и слагането на равенство между манталитет на шофьора и марката/модела според мен е грешно....
Да, случвало ми се е да присветквам, но наистина има и нагли шофьори съвсем не на луксозни марки....
Преди 3-4 дни на връщане от София на магистралата един юнак твърдо бе решил, че няма да мръдне от лявата лента... С около 120км/ч... Колата бе някакво Пежо от по-малките...
Дясната лента бе свободна поне на километър напред и назад...
Накрая го изпреварих от дясно - просто не реагираше на никакви сигнали...
Преди два дни пък отново на магистралата един бус бе решил да изпревари точно когато го бях настигнал... Ама буса изпреварваше със 100км/ч друг автомобил, който се движеше със 99км/ч...
Доста километри се движехме така - с блокирани две ленти напред...
Тогава аз се движех по магистралата на темпомат със 120км/ч, защото съпругата ми караше зад мен и не исках да я юркам по горните ограничения...
- sashokolev
- Автомобил: Rav 4
Напоследък май хората, които не карат луксозни коли, карат по-идиотски от тези с луксозните. Няма път,в който да пътувам по магистрала по път за София и някой да не е на косъм да ме удари.
„Ако някога скоростта ме убие, не плачете, защото в този момент аз ще се усмихвам”