Corolla E21 / Auris E21 - Поколение XII - /2019-2024/ - двигатели/задвижване и дизайн
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Новите Corolla / Auris Поколение XII - /2019- / - двигатели/задвижване и дизайн
Миналата седмица сензорите за налягане в зимния ми комплект влязоха в употреба. Светна ми жълтата лампа, слязох да погледна и веднага стана ясно коя е гумата - предна лява. То си личи и не е нужно да го пише на таблото.
Беше а 1.5 бара, напомпах с компресора и продължих. На другия ден гледам пак свети, този път беше на 2 бара, пак напомпах. И на трерия ден (понеделник) сутринта свети. Донапомпах и газ към Диана.
Там чаках 2.5 часа, от които 1 час да си платя за лепенката. Беше пълно с хора сменящи летни със зимни (1ви ноември и закона ги притеснил). Чудих се тия хора защо са толкова мързеливи и не си сменят сами гумите, носиха си комплекти с джантите ама зор на диана да ги сменят.
Беше а 1.5 бара, напомпах с компресора и продължих. На другия ден гледам пак свети, този път беше на 2 бара, пак напомпах. И на трерия ден (понеделник) сутринта свети. Донапомпах и газ към Диана.
Там чаках 2.5 часа, от които 1 час да си платя за лепенката. Беше пълно с хора сменящи летни със зимни (1ви ноември и закона ги притеснил). Чудих се тия хора защо са толкова мързеливи и не си сменят сами гумите, носиха си комплекти с джантите ама зор на диана да ги сменят.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
-
- Благодарил/а: 177 пъти
- Получена благодарност: 116 пъти
biro, и на мен ми е вършила работа лампата- предотврати пробиването на страничния борд на гумата при по-нататъшното каране....от една забила се през грайфера тел. Но и аз го намирам за адски тъпо на Пежо на над 12 години и на Корса 2012 да може да отчита коя гума и с колко, а на Lexus IS Luxury Line от 2020 да не може
В един момент е и малко до въпрос на имидж при производители като Лексус и Тойота!

Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
- miti83
- Автомобил: Corolla
- Благодарил/а: 2 пъти
Аз бях миналата седмица в TM Auto за смяна на на зимният комплект джанти с гуми и реших накрая все пак да си сложа и датчици за налягане, че не ми се гледа чекове по таблото. Имайки предвид че взех 2-рият комплект джанти от Англия и спестих едни 350лв те отидоха за датчиците и тяхното им обучение...
Toyota Corolla TS 2.0 HSD, Executive, Denim Blue, 2021
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 169 пъти
Аз ги отказах датчиците - ще я погледам с чекове по таблото
Какви джанти взехте та успяхте да спестите 350 лв. Няма избор, като търсех стоманени (по нашите магазини) - които да съответстват по всичко на зададените, а които ги имаше не бяха много евтини. Сменяте гумите в тм? И аз като взех първия комплект зимни гуми ги смених там, дори оставих летните на гардероб - още си личат следите от това
Поне като имат такива цени за смяна и гардероб - да бе относително качествена услугата.

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- miti83
Стоманени са много грозни за мен, взех оригиналните 16" PW45702004ZC. Тук ми ги предлагах аза почти 1600лв, аз ги взех за под 1100 от Англия бяха на прмоция в Ebay. Инак аз гуми/джанти на "хотел" не оставям, както и не давам някой друг да ми мие колата...
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Получена благодарност: 77 пъти
Е, тя колата е като булката, не трябва да се дава в чужди ръце да я.... мият. 

-
Според мен - стоманените са за предпочитане зимата. И най-вече са по-евтини.
(Хотела го ползвам, но вече само тук - балансират, сменят, помпат, става бързо, чистят ги - не се занимавам, а и цените съвсем не са като в ТМ, и най-вече качеството значително по-добро, без преувеличение.)

(Хотела го ползвам, но вече само тук - балансират, сменят, помпат, става бързо, чистят ги - не се занимавам, а и цените съвсем не са като в ТМ, и най-вече качеството значително по-добро, без преувеличение.)
- venciru
- Автомобил: Corolla 1.6 CVT 2020
- Благодарил/а: 45 пъти
- Получена благодарност: 13 пъти
https://kocho.mobile.bg/
А тези например лоши ли са ? На мен джанти 16 , с нови зимни гуми и датчици с обучението ми легнаха по малко.
Миналата година като си получих Королката след месец два дойде време за зимни гуми. И понеже Шумен ми е близо, реших да прескоча един ден да видя тези и още доста модели. За пръв път и може би за последен път ("джипът" ми е с Ол терен и не ги сменям, а кола скоро няма да сменям живот и здраве) бях клиент на този магазино- сервиз. Има доста богат избор. Джантите са турско производство. Поставят каквито капачки искаш естественно. За цена/качество мисля, че си струват. Взех 16- ки за зимни, а си оставих 17-ките за летни. При смяната и поставянето на гуми после в Голямата гума ме питаха за датчици и закупих и тях с обучението им. Не помня колко струваха, но не бяха нещо сресиращо.
Горното е изцяло мое лично мнение, с което не ангажирам никое друго лице. И казаното от мен в никакъв случай да не се счита за категорична препоръка и/или провокация към други лица.
Corolla 1.6 CVT 2020 132hp бивша; DS7Crossback 2.0 2020 180 hp
Corolla 1.6 CVT 2020 132hp бивша; DS7Crossback 2.0 2020 180 hp
- miti83
На старата ми мазда имах комплект стоманени джанти, супер грозно стоят, трябва да слагаш тасове, които също са грозни, а и един път ми вдигна паяк колата и счупи 2 от 4те, като не можах да намеря същите...Hursa написа: ↑08 Ное 2021 13:23 Според мен - стоманените са за предпочитане зимата. И най-вече са по-евтини.![]()
- miti83
При мен и 2-та комплекта джанти са 16' като лично зимните ми харесват повече от тези с които дойде от дилъра. Винаги има варианти, стига да търсиш.venciru написа: ↑08 Ное 2021 15:04https://kocho.mobile.bg/
А тези например лоши ли са ? На мен джанти 16 , с нови зимни гуми и датчици с обучението ми легнаха по малко.
Миналата година като си получих Королката след месец два дойде време за зимни гуми. И понеже Шумен ми е близо, реших да прескоча един ден да видя тези и още доста модели. За пръв път и може би за последен път ("джипът" ми е с Ол терен и не ги сменям, а кола скоро няма да сменям живот и здраве) бях клиент на този магазино- сервиз. Има доста богат избор. Джантите са турско производство. Поставят каквито капачки искаш естественно. За цена/качество мисля, че си струват. Взех 16- ки за зимни, а си оставих 17-ките за летни. При смяната и поставянето на гуми после в Голямата гума ме питаха за датчици и закупих и тях с обучението им. Не помня колко струваха, но не бяха нещо сресиращо.
А за датчиците, както казах много се двоумях дали да им дам едни 400лв, но накрая прецених, че е супер тъпо да гледам на чисто новата си кола чекове по таблото...
-
Не ги гледам много да са красиви. Особено пък зимата. От първостепенно значение е функционалността - по-тънкостенни, по-еластични, по-слабо се влияят от студа. (А и ако "скоча" в дупка - което зимата е по вероятно - гънат се, могат да се изправят, не се цепят. Дори да стане за изхвърляне - по-евтини са. Според мен - по-малко се пръскат и спирачните апарати от кишата, особено като насипят луга.)
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
В Германия, 'бедните' немци, все с железни карат зимата. Даже тасове не си купуват. А аутобанът не е най-известен с дупките си. 

Toyota Corolla TS MY21, 1.8 HSD
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Получена благодарност: 77 пъти
Така е, защото немците са прагматични. Единствените коли, които съм виждал със зимни гуми на алуминиеви джанти са някои представителни лимузини и някои машинки с над 400 коня, е и някой друг "любител"... 

- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Само който е карал и с двата вида джанти може да е сигурен кое е за предпочитане.
Аз предпочитам алуминиевите за зимата.
Железни джанти съм кривил и изправял, алуминиеви не ми се е случвало до сега. Спирачните апарати при алуминиевите не са покрити със сняг както при железните. Железните искат подръжка - периодично шкурене и боядисване.
Аз предпочитам алуминиевите за зимата.
Железни джанти съм кривил и изправял, алуминиеви не ми се е случвало до сега. Спирачните апарати при алуминиевите не са покрити със сняг както при железните. Железните искат подръжка - периодично шкурене и боядисване.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 338 пъти
- Получена благодарност: 367 пъти
Абсолютно съм съгласен с biro...
Имал съм железни... Кривил съм ги, някои до невъзможност от изправяне (скъсан метал)... Изправял съм или изцяло съм ги сменял... Дали излиза по-евтино с целия този цирк - не знам...
Изцяло се отказах от железни и от тогава вземам за зимният комплект само алуминиеви джанти след едно 400км прибиране с 'дисбаланс' от лед в джантите над 200гр без възможност да се отстрани... Максимална скорост 60км/ч - след това ти падат пломбите...
Бе голям студ (рекорден), в джантите бе замръзнал и залепнал лед (имаше и дълбок сняг, и явно нагретите спирачки са 'стекли' водата в ниската точка и там е замръзнала 'желязно'.
Не можех да махна тасовете - от студа щяха да се строшат (отказах се на първия)... А през малките дупки в джантата не можеш да вкараш отвертка и да махнеш натрупания лед... Мъка...
Да, кривил съм желязна многократно - доста 'по-мека' е от алуминиевата...
От над 15г съм само с алуминиеви джанти зимата. Безпроблемна експлоатация... Дали съм кривил алуминиева - по време на експлоатация не съм установявал крива джанта, но при смяна на гуми на стенда съм виждал и остранявал леки деформации... Както с летният, така и със зимният комплект. Все пак пътищата са тукашни
Но деформациите наистина са незначителни - не се е усещала вибрация, пък камо ли да е имало нужда от изправяне докато се експлоатират... Установява се само на стенда..
Имал съм железни... Кривил съм ги, някои до невъзможност от изправяне (скъсан метал)... Изправял съм или изцяло съм ги сменял... Дали излиза по-евтино с целия този цирк - не знам...
Изцяло се отказах от железни и от тогава вземам за зимният комплект само алуминиеви джанти след едно 400км прибиране с 'дисбаланс' от лед в джантите над 200гр без възможност да се отстрани... Максимална скорост 60км/ч - след това ти падат пломбите...
Бе голям студ (рекорден), в джантите бе замръзнал и залепнал лед (имаше и дълбок сняг, и явно нагретите спирачки са 'стекли' водата в ниската точка и там е замръзнала 'желязно'.
Не можех да махна тасовете - от студа щяха да се строшат (отказах се на първия)... А през малките дупки в джантата не можеш да вкараш отвертка и да махнеш натрупания лед... Мъка...
Да, кривил съм желязна многократно - доста 'по-мека' е от алуминиевата...
От над 15г съм само с алуминиеви джанти зимата. Безпроблемна експлоатация... Дали съм кривил алуминиева - по време на експлоатация не съм установявал крива джанта, но при смяна на гуми на стенда съм виждал и остранявал леки деформации... Както с летният, така и със зимният комплект. Все пак пътищата са тукашни

Но деформациите наистина са незначителни - не се е усещала вибрация, пък камо ли да е имало нужда от изправяне докато се експлоатират... Установява се само на стенда..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008