nicktodorov написа: ↑03 Ное 2021 10:26
Най-скъпите станции у нас са на Елдрайв и цената е 0.7лв на киловат. Дори цялата батерия да трябва да се зарежда няма да стигне и 50.
А таксата за престой на минута? За сега има безплатни зарядни (но не са "бързи" поне до колкото знам), но в последствие едва ли. След като дори сега цената на зареждане е такава, на тези "бързи" зарядни. А на зарядните с мощност на зареждане по 200 250 кВт едва ли ще е толкова, все пак е много по-сложна с мощно охлаждане, много по-скъпа, изисква специално подвеждащо опроводяване 200 кВт, а се говори и за 500 - това са огромни мощности. Вижте и как се отразява на батерията зареждането с такива мощности, особено ако го правите много често, както мислите. Но както и да е, това ще го видим в бъдеще, сега само може да се спекулира в една или друга посока.
nicktodorov написа: ↑03 Ное 2021 14:29
Та затова не искам нещо, което да има пробег само на ток, ама той да е компромисен от към динамика и да трябва макар и по-малко от Королата, да се съобразявам как тръгвам от светофар или с каква скорост изкачвам баир.
nicktodorov написа: ↑03 Ное 2021 18:22
Реално не ме интересува центъра. Просто се надявам с подобна мярка лека полека да се разчсти поне малко автопарка.
nicktodorov написа: ↑03 Ное 2021 18:06
безплатното паркиране и дай боже да доживеем истински ограничения на влизащите в центъра/града коли с ниски еко категории.
Много противоречиви ми се виждат репликите ви. От една страна желаете мощен автомобил, сув и то за града. От друга – желаете чист град без много автомобили. Звучи – като нека аз да имам това което ме кефи, а държавата да се погрижи и да ограничи другите участници в движението за да не ми се пречкат и да пазят природата и градовете ни чиста, след като нямат моите възможности.
Голф гте – 245 кс, с мощност на ел двигателя 110 кс, пробег на „ток” над 60 км. Подобни характеристики, с още по голям пробег от батерията е и мерцедес хибрид а класа и подобна цена. Ще ви дадат ускорение на „ток” приблизително като ел кона 136 кс, тъй като са по-компактни. Като на „ток” евентуално дори ще са по икономични – по-маломощен ел двигател, в по-компактен автомобил. Ел двигателя, колкото и да е високоефективен – и той си има ограничения. Мощните ел двигатели (на тесла например) при стандартна експлоатация работят много слабо натоварени, а в такива режими кпд-то им пада и съвсем не с малко. Така, че в случая, в това отношение – по маломощния ел двигател на плъгин хибрида има предимства.
nicktodorov написа: ↑03 Ное 2021 13:06
С пълна електричка имам брутално ускорение
Ел автомобилите имат предимства, но и при тях си важи - повече мощност за по-добро ускорение. Едва ли примерно ел кона със 136 кс може да се каже, че има "брутално ускорение", все пак и масата на ел автомобилите не е малка. Да, при ниска скорост имат добро ускорение - но това не е само поради предимствата на ел двигателите, а и поради използваната трансмисия с "голямо предавателно число" - все едно сте включили на ниска предавка. Което има недостатъци - високи обороти на ел двигателя при високи скорости, а при високи обороти пада въртящия момент на ел двигателя, поради ограничението му по мощност. И в резултат - ниска максимална скорост и съвсем не така добро ускорение при висока скорост, вдига и разхода (макар и с не много).