Тази не знам как и кога е мита изобщо. Питах моя в Словения, тая кола що вони цялата на неизмити крака, и отговора беше:
Защото автомивката за външно измиване е 20-25 евро. За цялостно почистване гони 40. И рядко се чистят, предвид че се набиват сутрин и вечер предимно магистрално 120 до 200 километра до работа.
Т.е. може и да е мита веднъж в годината, отвън за прегледа. Аз я изпрах вътре цялата и смених филтъра на климатика. И спря да мирише на умрял и втасал словенец.
Теорията ми е че в тези зони опира велтера на смотания подкалник и е претрил иновативния тойотски грунд. Ламарината очевидно са я заварили на колата както е била с ръждата и тя си е работила под увисналия от ръжда силикон, и зад велтернния подкалник, без да има шанс да излезе водата и лугата която се беше събрала зад него (по една шепа кал, пясък и чакъл на калник).
Още изначало са я претупали във фабриката. Предвид че си изглеждаше всичко нормално с поставения велтер, дори аз не предполагах че там ще е гнилоч. Обикновено ръждата е на същото място но в кухината под стоповете вътре. Велтера го махнах да не го цапам със битумна смес, и чак тогава лъсна посерковщината на койотите. В момента съм леко скептичен дали ще го върна тоя велтер, въпреки че ще се реже, заварява парче ламарина на мястото на паяжината и ще се клепа с ръждопребразувател, битум и вакса за кухини.
Авенсиса е тотално различна изработка като технологии и проектиране. Дори Т22 е по-качествено проектиран и направен. Всъщност откъм корозия, материали,динамика и изработка Т22 е по-добър от Т25 и на светлинни години от Т27.
На Т27 шумоизолацията на практика я няма, облицовки и материали са по-евтини на пипане и усещане, но пък не им гният мостовете и не се смарангясват клапите на климатика. За сметка на отва си имат други ядове.
Но тази Корола-Версо, даже и Индийците в "Махиндра", Тата (или някоя от легендарните им марки, двойкаджии по сигурност, и шампиони по ниска цена) примерно, много вероятно щяха да я направят по-добре.