Corolla E21 / Auris E21 - Поколение XII - /2019-2024/ - двигатели/задвижване и дизайн

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Новите Corolla / Auris Поколение XII - /2019- / - двигатели/задвижване и дизайн

Мнение от Krachunov » 17 Авг 2021 15:25

nicktodorov написа: 17 Авг 2021 14:32 Ползвам го за сингхронизиране на POIs и маршрути изпратени от MyT, за прогноза за времето, за цени на горивото по околните бензиностанции, за камерите за скорост, за нотификации за ъпдейт на картата и т.н.
Обаче ако си задал AA/CarPlay като default-но, тези въпросните услуги не се стартират сами. Дори и да не си закачил телефон след палене на колата. Трябва изрично да отидеш в настройките на Toyota online или от картата да избера прогноза за времето и чак това се свързва.
мм ясно. Да нелогично е ако няма вързано устройство за АА да не пуска другото. А ако не си сетнал дефоутно?
peterhr написа: 17 Авг 2021 15:01 Всеки датчик от всяка гума подава сигнал на около 90 секунди.
не съм засичал точно колко секунди са, но сто про не са минута и половина. В момента на "палене" когато таблото зареди лампата вече светеше. Може и наистина да са 90 секунди но да го активира доста преди да натиснеш копчето за СТАРТ.
peterhr написа: 17 Авг 2021 15:01 Но аз лично няма да карам 10-15км без да проверя какво става
Не знам къде прочете че съм карал 10 - 15 км
peterhr написа: 17 Авг 2021 15:01 Аз бих спрял много бързо да проверя какво става.
Това и направих, но явно или не си бил на въпросния паркинг в 22 часа вечерта зимата или си уцелил много приятни условия за ски без навалица. ppp.gif
За да е не останеш с грешна представа, пътя свързващ главния път (Алеко-Драгалевци) с паркинга на ски писта Лале (Витоша) е доста тесен. При добри ски условия въпросната тясна улица е допълнително стеснена от изринатите снежни преспи и от паркираните автомобили. Там се случва да караш и по - бавно от човешки ход заради всичко изброено до тук. Та на въпросната отсечка пълзейки с под 5 км/ч усетих че нещо ми носи и направих бърз оглед, но така или иначе пред мен се нижеха десетки коли а зад мен подпираха още повече. Така че опцията да върна беше невъзможна. Единствения вариант беше напред... а напред след това се включваш в главния път, който пак казвам ако не си се качвал зимата, не е място което бих клекнал да сменям гума дори и да имаше възможност.
Така че приказки аз какво бих направил... ако дядо ми ми беше баба и тн, са неприложими

Аватар
peterhr
Благодарил/а: 8 пъти
Получена  благодарност: 31 пъти
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 17 Авг 2021 15:43

Да, не съм дочел 2та км, мое недоглеждане. Но сега като се замисля, за 2 км НЯМА как да се износи ръба на гумата на сняг. Ако е сняг няма да й стане нищо за 2км, ако е лед по-скоро ще се перфорира или спука, но не и да се износи.
Ходил съм на Лалето вечерно време, макар, че не съм скиор, но много добре познавам пътя. До Алеко съм се качвал по всякакво време. Дори и през нощта, когато вали пресен сняг и аз бях единствения "луд" с предно предаване. Всички останали бяха 4х4.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 17 Авг 2021 15:53

Krachunov написа: 17 Авг 2021 14:21 Не съм съгласен за това.
И аз за твоя пример.
БМВ-то ми беше с пасивна система и като спадне гумата на около 1.7 от 2.5 бара, светваше доста точно и бързо, почти веднага - за едно 100-на метра. Да не говорим, че при рън флат-а и ниска гума почти не се забелязва разликата в налягането. Та за твоите премеждия рън флат гума е по-подходяща от датчиците. :thumbsup:
Лично аз няма да карам километри и да си нарежа гумата. Ще го направя ако тези зад мен се съберат и да ми дадат парите за нова гума, което ще им го предложа. Ако не се съгласят - ще чакат докато си я сменя.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
peterhr
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 17 Авг 2021 16:06

tooth.gif По този повод се сещам за една снимка, която лично направих :)
Това е преди няколко години на Площад Македония в София. От ляво и от дясно е площад, място има достатъчно за смяна на гума, но героите в снимката, бяха решили направо на трамвайните релси...
Прикачени файлове
IMG_20150529_090036.jpg
IMG_20150529_090036.jpg (1.52 MiB) Преглеждано 1335 пъти

Krachunov

Мнение от Krachunov » 17 Авг 2021 16:12

peterhr написа: 17 Авг 2021 15:43 няг няма да й стане нищо за 2км, ак
както казах гумата беше много мека. И се износи не от снега, а от вътрешната страна. Когато гумаджията я свали, изпадна солидно количество стрита гума.
peterhr написа: 17 Авг 2021 15:43 Ходил съм на Лалето вечерно време,
Значи знаеш какъв трафик се получава.

offtopic.gif Отплеснахме се от темата. Не знам колко време и каква скорост е нужна на системите без сензор да засекат отклонения. Но въпросната случка е просто пример, защо е добре да ги имам тези датчици. Дори и да са 90 секунди (убеден съм че не са) пак за конкретния пример щеше да ми свърши работа.
Това че не показвали цялата информация, която така или иначе изпращат може да е минус за някои, но в никой случай не е причина да ги няма тези датчици. И както на колегата 2 страници по - назад, железните му джанти са се набили със сняг и лед и е било проблем. Така и при мен в конкретно този случай и тези условия, пък подобни датчици биха ми спестили терзания.
Отделно, не помня колко страници назад пак се дискутираха датчиците. Когато зимата колата е зарината и ти светне лампата ПРЕДИ да тръгнеш е много по - добре, па било то и без информация КОЯ гума аджеба е проблемната.
Ако пък толкова много те дразни системата, че за тебе по - добре да я няма (някой спомена нещо подобно) какъв ти е проблема 2рия комплект джанти да ги караш без датчици.. Или пък да си сложиш афтър маркет някакви. Или пък ако не искаш да ти светят дразнещи лампи и искаш всичко да ти е оргинарлЪ, купувайки колата ( в повечето случаи на лизинг) не е проблем да набуташ още няколко стотачки в лизинга...

Има нещо друго което мен ме "фрустрира" относно тези неща. Почти винаги преди дълъг път си проверявам гумите, както и ако има големи промени във метеорологичната обстановка. Забелязал съм, че индикацията светва при доста голяма промяна от моментното състояние когато са били сетнати. Но примерно от 2.5 и е спаднала на 2 да речем или дори 1.8-1.9 не свети което лично мен ме дразни... Имах и друг дерт с тези датчици. Дерт силно казано, за работата работят, но може би тук идва проблема на колегите, които не им показва данни. Спирайки на едно ОМВ си проверявах гумите... и гледам с голяма изненада на всичките ми гуми 3.5 атмосфери. Понеже беше точно след смяната на зимни и летни, реших че гумаджията е осрал нещата. И съответно бързо "оправих" тази грешка. И датчиците светнаха....брех викам... Слизам пак пак замервам правя ги на 2,5 пак сетвам... свети пущината лампа.. Паркирам си пред дома тествах 5 пъти да сетвам и йок нищо не става... реших да тествам с компресорчето да видя какво аджеба е налягането и гледам 1.5... явно манометъра на бензиностанцията е с разместена скала и гледайки 3.5 реално е било 2.5.... guns.gif guns.gif guns.gif Та тогава не успях да сетна налягането и продължаваше да свети индикатора без значение колко упорито тествах аз.
BOz написа: 17 Авг 2021 15:53Лично аз
Както казх, лично аз, ако дядо беше баба... и подобни разсъждения са чудесни зад клавира. Но кой как защо и какво се случва са много различни. Включително явно не добрата ми преценка към дадения момент. Както нееднократно написах, до момента в който излязох на главния път, не смятах че имам проблем с гумата.
BOz написа: 17 Авг 2021 15:53 почти веднага - за едно 100-на метра
100 метра не е почти веднага... особено ако движиш много бавно... и за това попитах каква скорост е нужна миним за да сработи...
Последно промяна от Krachunov на 17 Авг 2021 16:25, променено общо 2 пъти.

Аватар
nicktodorov
Автомобил: велосипед
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от nicktodorov » 17 Авг 2021 16:15

Krachunov написа: 17 Авг 2021 15:25 Да нелогично е ако няма вързано устройство за АА да не пуска другото. А ако не си сетнал дефоутно?
Не може. Или едното или другото трябва да се избере.
В единия случай е както описах, в другия при свързване на телефон, зареждането на CarPlay е по-бавно и с няколко клика в повече.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 17 Авг 2021 17:05

offtopic.gif
BOz написа: 17 Авг 2021 11:05 В крайна сметка лошо няма. Мисля, че се обаждат на всеки, на който му предстои сервизно обслужване, за да си запази час.
Какво говорим, какво се случва. Точно сега получавам мейл:
С това писмо, бихме искали да Ви информираме, че Toyota в София започва една нова инициатива, с която да подпомогне своите клиенти в забързаното им ежедневие.
Програмата представлява автоматично известяване за наближаващ сервиз на управляваният от Вас автомобил с марка Toyota или Lexus, чрез e-mail или нормална поща. Ние от Toyota високо ценим времето и сигурността на нашите клиенти и се надяваме тази програма да допринесе за повишаване качеството на предлаганата от нас услуга.
........
За Вашето спокойствие и сигурност, седмица след издаването на това писмо, ние също ще Ви потърсим в случай, че все още не сте се свързали с нас.
Явно ще ме намерят. Демек не ми трябва сервизен интервал на колата. Само да не хвана някой Тойота техник заврян под колата, да я е вдигнал на крик и да ѝ сменя маслото. tooth.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Krachunov

Мнение от Krachunov » 17 Авг 2021 17:42

BOz написа: 17 Авг 2021 17:05 offtopic.gif
BOz написа: 17 Авг 2021 11:05 В крайна сметка лошо няма. Мисля, че се обаждат на всеки, на който му предстои сервизно обслужване, за да си запази час.
Какво говорим, какво се случва. Точно сега получавам мейл:
С това писмо, бихме искали да Ви информираме, че Toyota в София започва една нова инициатива, с която да подпомогне своите клиенти в забързаното им ежедневие.
Програмата представлява автоматично известяване за наближаващ сервиз на управляваният от Вас автомобил с марка Toyota или Lexus, чрез e-mail или нормална поща. Ние от Toyota високо ценим времето и сигурността на нашите клиенти и се надяваме тази програма да допринесе за повишаване качеството на предлаганата от нас услуга.
........
За Вашето спокойствие и сигурност, седмица след издаването на това писмо, ние също ще Ви потърсим в случай, че все още не сте се свързали с нас.
Явно ще ме намерят. Демек не ми трябва сервизен интервал на колата. Само да не хвана някой Тойота техник заврян под колата, да я е вдигнал на крик и да ѝ сменя маслото. tooth.gif
в крайна сметка те я имат тази информация и би било яко ако те информират когато наистина наближиш а не просто като врътнеш годината

GringoBG
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от GringoBG » 17 Авг 2021 18:19

Hursa написа: 17 Авг 2021 14:37 А с 1.8 налична ли ще вземете? Какво "ниво" оборудване избрахте, направиха ли отстъпки от цената?
Няма налични, на поръчка съм. Никой в БГ май няма налични, и така е в цял свят. Даже забележете, че при върнатите от лизинг няма нищо особено, ако има нещо останало, за свестните марки. Всичко благодарение на пандемията и глада за електронни компоненти - инфотеймънт, енджин мениджмънт, сензори най-различни, т.н. Някои производители даже удължиха сроковете на поръчките, за да поддържат запасите си от различни компоненти. В този ред на мисли поръчах Touring Sport с 1.8 двигателя с ниво Лукс. Другата опция беше 2.0 с ниво Екзекютив, но срока да си я получиш е.... Март-Април 2022. Да, 2.0 е интересно животно с два типа впръскване и на теория няма да има проблемите с нагара на клапаните като VAG TSI, KIA, но не мерси с тези срокове. 1.8 идват редовно пратки през месец, месец и нещо, в зависимост какво нивo и цвят са. Конфигурирах си я при дилъра, и тогава на Corolla отстъпката беше 8%, а на CH-R 10%. В сайте се обърква човек направо, поне аз.

Относно темата с джантите, внимавайте и питайте дилъра. Въпреки, че двигателят е един и същ (Corolla, 1.8), има разлика в размера на спирачните дискове и апарати според нивото. В този ред на мисли, на моето ниво, Лукс, няма да станат джантите от ниво Комфорт (най-базовото), които са 15". Беше ми потвърдено днес от хората в Тойота. Не знам от кое ниво почва разликата.
Ще взема едни стоманени 16" за зимата реших аз, без сензори tooth.gif .
Toyota Corolla TS MY21, 1.8 HSD

Аватар
peterhr
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 17 Авг 2021 19:26

Между другото - за изминатите километри, на по-новите, които имат GSM вътре и през приложение си гледате разход и километри дали има опция за подсещане? Самото приложение много лесно да му се добави опция да може да му се зададе интервал и да предупреждава. То знае изминатите километри. Проверявали ли сте дали има такава опция?

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Авг 2021 08:12

peterhr написа: 17 Авг 2021 15:01 Всеки датчик от всяка гума подава сигнал на около 90 секунди. Ако запалиш колата и тръгнеш сравнително бързо, дали ще ти светне лампата преди да излезеш от паркинга?
Доколкото се сещам - период има само в 'нормален режим' - т.е. нормално движение, нормално налягане....
Датчиците заспиват когато не се движи автомобила. Съответно първото им показание е реално при стартиране или помръдване на автомобила...
Освен това ако не се лъжа подават допълнителен сигнал (несъобразен със 'стандартния период' за отчет) при промяна на налягане...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
peterhr
Обратна връзка:

Мнение от peterhr » 18 Авг 2021 08:37

Досега съм тествал само "нормален" режим. Не съм спадал принудително гума, за да тествам. Като максимални стойности при горещо време по магистрала съм виждал 2.67 bar и 53 градуса. Като нормално при тръгване налягането е 2.2. Така, че до тези стойности датчиците НЕ пращат по често сигнал.
При загасена и заключена кола, датчиците продължават да пращат. Пак през същият интервал, през около 90 секунди. Около 2 часа след като я загасих слязох пред блока още докато си разработвах модула и датчиците си излъчваха.
Всичко това е за предния модел Корола, но не вярвам да са променили схемата в новия.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Авг 2021 09:03

peterhr написа: 18 Авг 2021 08:37 При загасена и заключена кола, датчиците продължават да пращат.
Датчиците не ги интересува дали колата е загасена или заключена - спрат ли да се движат - след известно време спират да излъчват... Просто няма как с мъничката батерия иначе да издържат 10 години :)
Да, логиката на изключване може да се различава в известни граници на различните производители...
Например някои датчици за да излязат от 'заводски режим' не им стига само да се задвижат, но изискваха надуване до по-високо от нормалното налягане (например 3.2-3.4 Атм)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Mcl
Автомобил: Corolla ts
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 18 пъти

Мнение от Mcl » 18 Авг 2021 19:17

И аз да питам нещо на комбито за задна една крушка ли е или две. Защото днес загледах ,че само една ми свети. Да знам дали е изгоряла или си е само една.
Corolla ts 1.8 hybrid 2020

Krachunov

Мнение от Krachunov » 18 Авг 2021 19:18

една е

Публикувай отговор