Икономически изгодни ли са хибридите? (разделена)

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
SFINKS

Re: Икономически изгодни ли са хибридите? (разделена)

Мнение от SFINKS » 04 Сеп 2014 11:13

BOZ , за да ме разбереш какво искам да ти кажа трябва да си купиш нов автомобил , иначе няма как да оцениш разликите а те са много ...Във философски интерпретации на рационалното и нерационалното недей да влизаш защото едва ли си подготвен wink.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 04 Сеп 2014 11:25

В покупката на какъвто и да е автомобил няма нищо рационално - все се дават пари - малко или много. Според зависи колко си склонен да отделяш. Обаче пък кефът цена няма, така че всеки си преценя за себе си.
Изображение Изображение

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 04 Сеп 2014 15:03

Airfan написа:В покупката на какъвто и да е автомобил няма нищо рационално - все се дават пари - малко или много. Според зависи колко си склонен да отделяш. Обаче пък кефът цена няма, така че всеки си преценя за себе си.
Точно казано. Колкото по-нов автомобил купуваш, толкова по-нерационална става покупката.
За това някои хора бъркат кефа с рационализма, ама как да им го обясниш. tooth.gif
Обикновена кефа и рационализма имат обратнопропорционално съотношение. Когато кефа расте, рационализма в това време спада. Когато кефа е максимален, при покупката на нов автомобил, тогава рационализма е във възможно най-ниското си положение, стига да не купуваш автомобил, който с времето ще става по-скъп и правиш в същото време и инвестиция. :thumbsup:
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 04 Сеп 2014 15:49

Бъркаш , но както казах няма как да го разбереш докато не си купиш автомобил на 0 км :thumbsup:
Последно промяна от SFINKS на 04 Сеп 2014 16:00, променено общо 1 път.
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2014 15:57

Не смятам, че бърка. Пък не е като да не съм имал автомобили на 0км....
Чисто икономически погледнато най-големия спад на цената на автомобил за ежедневно шофиране е в момента, в който излезе от магазина....
В никой друг етап от живота му цената не пада за такъв кратък срок и с такава голяма стойност...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 04 Сеп 2014 16:04

ОК , купуваш си автомобил на 1-2 години , цената е спаднала с 30-40 % ( това е най-изгодната покупка ,не откривате топлата вода и малките деца го знаят ) , само че не знаеш дали случйно не е след основен ремонт на двигател или скоростна кутия или зловещ челен удар( случаи знам няколко ) . Далаверата е голяма на пръв поглед ама после излиза през носа wink.gif

Иначе теоретично някой си купува нов автомобил , след 1 месец му писва и го продава с 30-40 % надолу ама това е мнооого рядък шанс , в днешни дни още повече
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2014 16:09

Но вероятността да вземеш читав автомобил на 4-5 години за цена под 50% е доста голяма...
А почти нов на 2-3 месеца с отстъпка 10-15% от най-ниската цена, и на никакви километри (че и без удар) можеш да си вземеш доста лесно..

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 04 Сеп 2014 16:39

Още по-лесно е да си вземеш невероятно изгоден автомобил с невероятен скрит дефект или пък демо автомобил на който дилърчетата са му скъсали шушоните , аз лично съм карал доста тестови автомобили които ако можеше да видят отнякъде щастливите собственици на невероятно изгодната покупка как съм ги карал ще им се дореве wink.gif

Казваш почти нов на 2-3 месеца с 10-15 % надолу , да ама и съединителя му е с 10-15 % надолу , накладките са 10-15 % надолу и тн .Нали знаеш че безплатен обяд няма .
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 04 Сеп 2014 18:33

slowtraveler написа:Но вероятността да вземеш читав автомобил на 4-5 години за цена под 50% е доста голяма...
А почти нов на 2-3 месеца с отстъпка 10-15% от най-ниската цена, и на никакви километри (че и без удар) можеш да си вземеш доста лесно..
Жорка,с цялото уважение което изпитвам към тебе съм длъжен да те уверя че такава вероятност за простосмъртен клиент няма.Щото луди продавачи също няма.При мен автомобил на 5 години е на 250 хиляди."Читав" е широко понятие,разбира се biggrin.gif,ама след подобен пробег.... sad.gif sad.gif .Отделно дето не знам за десетина процента в повече дали не е най-добре да си вземеш чисто нов.Говоря разбира се за семеен/личен автомобил.За служебен всичко е много по-различно.Приус може би е изключително изгоден за "служебна" кола , но за лична/семейна... no.gif . Може би за втори семеен автомобил - да,ама още не сме я докарали до там.За жалост.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2014 18:37

SFINKS написа:...
Казваш почти нов на 2-3 месеца с 10-15 % надолу , да ама и съединителя му е с 10-15 % надолу , накладките са 10-15 % надолу и тн .Нали знаеш че безплатен обяд няма .
Последния ми автомобил е точно тестови и не бе с 'нулев' километраж... За първи път се качих на него докато нямаше 500км на километраж. И го взех на 3х.км на под 3 месеца (като междувременно и го карах периодично докато бе тестови...
Рисковете?
Не е удрян.
Експлоатацията докато е бил тестови автомобил - каран е умерено с малки изключения на магистралата (включително мои изпълнения)...
Просто времето когато бе тестови бе основно лед и сняг - трудно се юрка автомобил в такива условия (първа регистрация средата на декември, а го взех края на февруари).
Т.е. - не би имало разлика в първите 3х.км дали съм го карал аз или не (факта е, че статистиките, вписани в компютъра си промениха към по-високи параметри веднага след като го взех tooth.gif )...
Да, има 'овехтяване'... Тя затова и цената е коригирана..
Гаранция - има още 4г без 3 месеца.... Т.е. получавам с 6.2% по-малка гаранция по срок.
Пробег - получавам с 1.5% по-малка гаранция по пробег...
Накладките - предполагам износване 5%...
Гуми - износване 0% - взех я с оборотните на сервиза зимни гуми, които бяха сложени на автомобила за тестовите километри зимата. Края на Март им се обадих и ми сложиха за тяхна сметка оригиналните летни гуми, с които е пристигнал автомобила, на 0км...
Да, маслото бе износено с 15%....
Съединител в стандартния смисъл нямам - колата е автоматик.
Цена - над 12% по-ниска...
За мен - това е изгодна сделка - дори найлоните на някои детайли (като багажника) не бяха отлепени....
Та викаш съм се прекарал? Доообре....
Като е на 0км и е безпроблемно? Ами фактите показват друго - Авенсиса от 0км ни изпили нервите.
Дали съм можел да взема сегашния автомобил на 0км? Да - можел съм, но при такава сделка какво предимство бих имал ако бях платил с 12-14% по-голяма сума?

П.С. nowyaris, ами навъртай се наоколо - явно сме от лудите :)
8 годишен автомобил на под 40х.км? http://www.daewoo-chevrolet.com/forum/v ... =75&t=6005
Калоса го взех на 4г/10х.км от близък колега и приятел (на времето с него избирахме калоса за жена му...
Кашкая го взех някъде около 22х.км на 3г и 2 месеца (от същия колега)... Сега е вече е на 49х.км/6+ години, и то защото сега два месеца го дадох на служител, защото Доблото малко е в бокса tooth.gif ....
Авенсиса го продадох на 8г и 90х.км....

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 05 Сеп 2014 09:38

Жорка,явно не си "простосмъртен"клиент на "звездата".А и човека дето ти е прехвърлил колите явно не само ти е колега и приятел.Не казвам че няма изгодни сделки,но са по-скоро изключения,а не правило.От радикални случки не бива да се правят кардинални заключения.Кола втора ръка си е риск и въпреки изгодната цена може в последствие да ти обърне джобовете с хастара навън.Особено екзотика като Приус.И Яриса е на почти 7 години и на 36 хиляди,но това принципно е изключение.Отделно дето ако почна да го продавам няма да се съглася на цена,която е определена за здраво експлоатиран седемгодишен служебен Ярис.Което значи че ще си е вечно мой,щото не се виждам като дядо Коледа biggrin.gif .Така че Сфинкса е прав-от нова кола и от млада жена по-готино няма.Другото е компромис tooth.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 05 Сеп 2014 10:53

Много точно казано за новата кола и младата жена laugh.gif :thumbsup:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 05 Сеп 2014 11:12

slowtraveler написа:
SFINKS написа:...
Последния ми автомобил е точно тестови и не бе с 'нулев' километраж... За първи път се качих на него докато нямаше 500км на километраж. И го взех на 3х.км на под 3 месеца (като междувременно и го карах периодично докато бе тестови...
Рисковете?
Не е удрян.
Експлоатацията докато е бил тестови автомобил - каран е умерено с малки изключения на магистралата (включително мои изпълнения)...
Просто времето когато бе тестови бе основно лед и сняг - трудно се юрка автомобил в такива условия (първа регистрация средата на декември, а го взех края на февруари).
Т.е. - не би имало разлика в първите 3х.км дали съм го карал аз или не (факта е, че статистиките, вписани в компютъра си промениха към по-високи параметри веднага след като го взех tooth.gif )...
Да, има 'овехтяване'... Тя затова и цената е коригирана..
Гаранция - има още 4г без 3 месеца.... Т.е. получавам с 6.2% по-малка гаранция по срок.
Пробег - получавам с 1.5% по-малка гаранция по пробег...
Накладките - предполагам износване 5%...
Гуми - износване 0% - взех я с оборотните на сервиза зимни гуми, които бяха сложени на автомобила за тестовите километри зимата. Края на Март им се обадих и ми сложиха за тяхна сметка оригиналните летни гуми, с които е пристигнал автомобила, на 0км...
Да, маслото бе износено с 15%....
Съединител в стандартния смисъл нямам - колата е автоматик.
Цена - над 12% по-ниска...
За мен - това е изгодна сделка - дори найлоните на някои детайли (като багажника) не бяха отлепени....
Та викаш съм се прекарал? Доообре....
Като е на 0км и е безпроблемно? Ами фактите показват друго - Авенсиса от 0км ни изпили нервите.
Дали съм можел да взема сегашния автомобил на 0км? Да - можел съм, но при такава сделка какво предимство бих имал ако бях платил с 12-14% по-голяма сума?

П.С. nowyaris, ами навъртай се наоколо - явно сме от лудите :)
8 годишен автомобил на под 40х.км? http://www.daewoo-chevrolet.com/forum/v ... =75&t=6005
Калоса го взех на 4г/10х.км от близък колега и приятел (на времето с него избирахме калоса за жена му...
Кашкая го взех някъде около 22х.км на 3г и 2 месеца (от същия колега)... Сега е вече е на 49х.км/6+ години, и то защото сега два месеца го дадох на служител, защото Доблото малко е в бокса tooth.gif ....
Авенсиса го продадох на 8г и 90х.км....
Дан е влизам в детайли че ти е доста дълъг поста за отговаряне по точки ,
нямаше ли да е още по-изгодно да изчакаш да стане на 5000-10 000-15 000 -20 000-50 000 км и да го вземеш джипа много по изгодно с 15-20-30-40-50 % надолу ?
Или според теб на 15 000-20 000 е вече стар а на 3000 е нов ?
За някой друг на 100 000 ще е все още нов, като оня специалист с Приуса в Германия дето все още смята че кара нов автомобил ...

Нов, е автомобил от магазина на 0 км, всчико след това е употребяван автомобил , малко или много според зависи .
Бил каран зимата и не бил юркан , а колко damage е взело окачването за 3000 км по варненските трапове , ледове и коловози някой каза ли ти или се смята че е каран 3000 км в някой подземен гараж ?
Колко е скъсен живота на перата на чистачките зимата ?Колко камъчета е относело предното стъкло ? Колко луга и химия е поело цялото шаси ?
Или всичките тези неща са без значение ? Ако бяха без значение нямаше да ти го дадат с 12 % надолу wink.gif
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2014 11:30

Нямаше да е по-изгодно да изчакам да стане на 50-100х.км, защото тогава може да съм го продал tongue.gif
Относно демиджа за 3х.км из варненските трапове - мога да ти кажа основния маршрут на тестовите автомобили - магистралата и няколко основни идеални булеварда...
Та като цяло - получаваш практически нов автомобил с много остатъчна гаранция... Твърдо бих предпочел такъв автомобил отколкото каран в някоя фирма за същото време - във фирмата нямаш притеснен дилър до себе си tooth.gif
За справка според митническите разпоредби:
“Нов автомобил” е автомобил, за който към датата на внасяне е налице едно от следните условия:
а) не са изминали повече от 6 месеца от датата на първата му регистрация (включително в чужбина), или
б) е изминал не повече от 6000 км
А сравнение между нов и този автомобил мога да направя - предния ми бе на 5км (на 0км още не съм попадал), и никаква разлика не отчитам - включително миризмата е същата.
Спестените пари покриват например застраховката до края на гаранцията... Или пък студентските разходи на сина ми за единия срок drunk.gif
Или пък горивото за 50х.км. Лошо ли е?
Т.е. в момента карам гратис 50х.км stupid.gif
Да, пожелавам на всеки да има удоволствието да се качи на нов автомобил. Но ако приемаш автомобила като средство, а не като цел, предполагам при 90% от хората ще им дойде идеята, че в края на краищата и този автомобил ще се амортизира също както всичко останало.. И ще спрат да се втиляват дали е на 5 или 5000км... Важното е да върши работа с минимални ядове...

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 05 Сеп 2014 11:41

Попринцип си прав и зависи как приемаш автомобила - като средство за придвижване или като средство за доставяне на удоволствие. Ако е просто средство за придвижване - всяка кола на 1-2-3 години ще е достатъчно изправна да те придвижва и няма да се бориш с технически неизправности, но в другия случай, когато освен придвижване си доставяш удоволствие, тогава защо да не е нов на 0 км? За мен колата е като за теб ходенето за риба, примерно - доставя ми удоволствие да си я карам, да се занимавам с нея и си ми е един вид хоби. Така че за всеки влак си има пътници.

Моята беше на 6 или 7 км, пък я купих за нова guns.gif
Изображение Изображение

Публикувай отговор