Corolla E21 1.5 M15A-FKS MT 2021 - Впечатления от 3-цилиндровия мотор с ръчна ск.кутия
-
i.vasilev
- Автомобил: Corolla Executive 1.5 6МТ MY22
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 10 пъти
Впечатления Тойота Корола 2021 седан 1.5 бензин ръчни скорости
При мен лоста е винаги в положение "auto" и си тръгват само когато завали. Ти нали имаш сензор за дъжд?
-
VBZ
- Автомобил: Тойота Корола
- Благодарил/а: 10 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Би трябвало да имам мисля щом имам позиция Ауто. Включени са си на Ауто без значение на коя степен е поставен ( за малко или много вода) се включват винаги сами . Не е голям проблем просто исках да знам дали при всички е така или само при мен. Предстои ми обслужване ще ги попитам в сервиза. Благодаря.
-
VBZ
- Автомобил: Тойота Корола
- Благодарил/а: 10 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Здравейте колеги. На някой налагало ли му се е смяна на крушка на преден десен фар? С обикновени фарове съм и не знам дали ще успея сам. Благодаря.
- peterhr
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
- Обратна връзка:
Провери колко място имаш отзад фара и провери дали ще си мушнеш пръстите там. Ако не си сигурен намери някой колега, съсед, приятел. През форума е трудно помагането как точно да хванеш крушката, как да отщипеш куплунга. Или гледаш в youtube или търсиш помощ от приятел "на живо".
Ето едно примерно клипче и дава повече информация:
https://www.youtube.com/watch?v=xVJemfnNXaI
Ето едно примерно клипче и дава повече информация:
https://www.youtube.com/watch?v=xVJemfnNXaI
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT
-
Volkata
- Автомобил: Toyota Corolla 1.6 e210
- Получена благодарност: 4 пъти
По спомен е лесно, сам съм си ги сменял и двете
Toyota Corolla 1.6 e210
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 182 пъти
- Получена благодарност: 729 пъти
Аз чак тая година открих че гърловината на казанчето на Авенсиса за течността за чистачките се сваля. Просто се завърта на 90 градуса срещу часовниковата стрелка и излиза. Отваря се място да се смени крушката с 2 пръста и напипване без да се сваля бронята и фара. 
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Nikoay Havaliov
- Автомобил: Тойота Корала 1.5 125 к.с.
Автомобила е страхотен съотнесен цена/качество. Вози страхотно в по нискя скоростен диапазан до 80-100, върви добре, на моменти на магистралата една идея по шумен и поема твърдо нашите"магистрали". Имам бензинова 1.5 125 коня 2025 от скоро. Инвестицията си заслужава, единствено бих посъветвал клиенти, които държат на шумоизолацията и се качват от по скъпи автомобили първо да пробват колата. Не е зле, но има какво да се подобри. Може и да е заради фабричните Бриджстоун гуми, за които има двупосочни мнения за шума.пишете отзиви. Адаптивния круиз контрол е супер
- LEXUS
- Благодарил/а: 13 пъти
- Получена благодарност: 13 пъти
Какъв шум от гуми, такъв не чух. Онзи ден се возих в една Корола 1.5 CVT такси от ОК и още докато маневрираше по уличката ми направи впечатление,че се чува мотора да пърпори повече от Aygo 1.0 VVTi. Като я настъпи нагоре към Руски паметник кръговото,ами чува се мотора,щото я настъпва нормално и CVT-то я държи във високи обороти, но това пърпорене хаха е толкова ли не можаха да го заглушат повече, направо резил в такава красива Корола мотора да пърпори като Полско фиатче. И в Голф 8-цата се чува мотора, но е 1.5 TSI и е много по-цивилизован шума.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
-
avensis1.8
- Получена благодарност: 2 пъти
И аз направих глупостта да купя Корола 1.5 бензин, ръчни скорости, екзекютив. Тъй като не съм нито митничар, нито политик за мен цената е мното висока, особено за това, което получих. На 250 км е и вече съжалявам жестоко.
1. Боята се лющи от поглед.
2. Централният екран не го ползвам изобщо и искам да го изключа, но не мога.
3. При всяко наискане на съединителя има изключително изнервящ звук - като чукане (от Тойота казаха, че било някакво ключе, което пазело не знам какво си и не можело да се премахне). Обиконвено на всичките над 40 модели коли, които съм карал досега подобен звук е означавал проблеми в съединителя и сега този звук ме дразни и притеснява, особено по време на шофиране.
4. А заедно с този звук като се включи и предупреждението за скорост и става непоносимо.
5. Изключително стряскащо и неприятно е, когато колата решава да ти помогне и ти завърта волана накъдето тя смята, че трябва да бъде завъртян - изненадата те кара веднага да набиеш спирачки и се чудиш какво става, което отново е страшно опасно при движение.
6. Искам да изключа веднъж завинаги тези системи, пречещи на нормалното шофиране, за да мога да съсредоточа необезпокоявано вниманието си върху пътната обстановка, защото по неприятен начин ме разсейват, но не може.
7. Воланът се затопля само на 5 см над и под мястото, където се свързва с напречната пръчка; останалата част, включително копчетата за управление на разни неща са ледено студени.
8. Седалката се затопля до около 60% от сгъвката напред, облегалката до около 40-45% от сгъвката нагоре.
9. Задните седалки са изключително неудобни - няма място за краката и за главата, облегалката е прекалено изправена (аз съм 180 см).
10. Изключително шумен двигател с неприятен звук.
11. При движение се усещат вибрации и кънтене на кухо от каросерията и вратите.
12. На паваж е страшно шумна. Гласа си не можеш да чуеш.
13. Системата за показване на пътните знаци лъже постоянно и ти сигнализира за ограничения на скорости, които не са верни.
14. Колата е само с 1 см по-къса от Авенсис Т25 и със същата колесна база - 2700 мм:
- но като обем е направо тясна и интериорът някакси те притиска, а огледалата стърчат почти напълно извън каросерията, което много лъже за габаритите при разминаване и пракиране навън и в гараж.
- багажникът ѝ е по-малък с 45 литра от този на Авенсиса като страничните ниши са затворени, а там може да се сложат много неща.
- при същата като на Авенсиса колесна база Королата вози като кола с много по-къса колесна база - 230-240 може би. Подскача като луда на всички страни при неравен път (то в Българиа има ли равен изобщо), което нарушава сцеплението на гумите, което лъже АБС-а, което може да доведе до увеличаване на спирачния път (пиша "може", защото още не съм я карал с над 100 км/ч).
- въпреки че разликата с Авенсиса е само един сантиметър като цяло усещането в Королата е за евтина малка кола - подскача по пътя, вратите са много леки и се усещат някак нестабилни, като хартиени, централният дисплей вместо да е дискретно вграден в таблото стърчи като Руски паметник, жабката е изключително малка и плитка...
15. Всички съвременни коли са със заоблени 4 ъгъла на каросерията, за да е по-удобно при паркиране и тръгване от паркирано положение. Само че при Королата има две изпъкнали "ноздри" отпред, които много се харесват на жените, но нарушават дъгата на извивката, което лъже водача при паркиране и ожулването на бронята на предната кола дори не е въпрос на късмет, а хочти 100% сигурно.
16. Това, че централното заключване няма звуков сигнал на мен не ми харесва.
17. На мен лично не ми харесва и че няма калобрани, няма и в допълнителните аксесоари - калобраните според мен от дъжд не пазят много, но пазят от камъчета, каквито има в изобилие по нашите пътища.
18. Колата няма динамика - 12.5 секунди от 0 до 100 км/ч за кола със 125 кс е много зле.
19. Втора скорост е много неадекватно изчислена - като слизам от гърбица на пътя с 20-25 км/ч и включа на втора колата спира и вместо на втора трябва да включвам на трета, а при трета ускоряването от 20-25 км/ч е мъчително.
На първо четене толкова. Май ще я бутна в гаража и като изтече една година (за да не плащам ДДС) ще се продава.
Ако можете да подскажете как мога да я продам веднага и да не плащам ДДС ще съм благодарен (дарение напр.?). И има ли смисъл да я разработвам сега - тоест да я карам ли до 2000-2500 км, или да я оставя неразработена да си стои на 250-300 км пробег в гаража, докато дойде време за продажба.
Да сте живи и здрави и не се лъжете като мен.
1. Боята се лющи от поглед.
2. Централният екран не го ползвам изобщо и искам да го изключа, но не мога.
3. При всяко наискане на съединителя има изключително изнервящ звук - като чукане (от Тойота казаха, че било някакво ключе, което пазело не знам какво си и не можело да се премахне). Обиконвено на всичките над 40 модели коли, които съм карал досега подобен звук е означавал проблеми в съединителя и сега този звук ме дразни и притеснява, особено по време на шофиране.
4. А заедно с този звук като се включи и предупреждението за скорост и става непоносимо.
5. Изключително стряскащо и неприятно е, когато колата решава да ти помогне и ти завърта волана накъдето тя смята, че трябва да бъде завъртян - изненадата те кара веднага да набиеш спирачки и се чудиш какво става, което отново е страшно опасно при движение.
6. Искам да изключа веднъж завинаги тези системи, пречещи на нормалното шофиране, за да мога да съсредоточа необезпокоявано вниманието си върху пътната обстановка, защото по неприятен начин ме разсейват, но не може.
7. Воланът се затопля само на 5 см над и под мястото, където се свързва с напречната пръчка; останалата част, включително копчетата за управление на разни неща са ледено студени.
8. Седалката се затопля до около 60% от сгъвката напред, облегалката до около 40-45% от сгъвката нагоре.
9. Задните седалки са изключително неудобни - няма място за краката и за главата, облегалката е прекалено изправена (аз съм 180 см).
10. Изключително шумен двигател с неприятен звук.
11. При движение се усещат вибрации и кънтене на кухо от каросерията и вратите.
12. На паваж е страшно шумна. Гласа си не можеш да чуеш.
13. Системата за показване на пътните знаци лъже постоянно и ти сигнализира за ограничения на скорости, които не са верни.
14. Колата е само с 1 см по-къса от Авенсис Т25 и със същата колесна база - 2700 мм:
- но като обем е направо тясна и интериорът някакси те притиска, а огледалата стърчат почти напълно извън каросерията, което много лъже за габаритите при разминаване и пракиране навън и в гараж.
- багажникът ѝ е по-малък с 45 литра от този на Авенсиса като страничните ниши са затворени, а там може да се сложат много неща.
- при същата като на Авенсиса колесна база Королата вози като кола с много по-къса колесна база - 230-240 може би. Подскача като луда на всички страни при неравен път (то в Българиа има ли равен изобщо), което нарушава сцеплението на гумите, което лъже АБС-а, което може да доведе до увеличаване на спирачния път (пиша "може", защото още не съм я карал с над 100 км/ч).
- въпреки че разликата с Авенсиса е само един сантиметър като цяло усещането в Королата е за евтина малка кола - подскача по пътя, вратите са много леки и се усещат някак нестабилни, като хартиени, централният дисплей вместо да е дискретно вграден в таблото стърчи като Руски паметник, жабката е изключително малка и плитка...
15. Всички съвременни коли са със заоблени 4 ъгъла на каросерията, за да е по-удобно при паркиране и тръгване от паркирано положение. Само че при Королата има две изпъкнали "ноздри" отпред, които много се харесват на жените, но нарушават дъгата на извивката, което лъже водача при паркиране и ожулването на бронята на предната кола дори не е въпрос на късмет, а хочти 100% сигурно.
16. Това, че централното заключване няма звуков сигнал на мен не ми харесва.
17. На мен лично не ми харесва и че няма калобрани, няма и в допълнителните аксесоари - калобраните според мен от дъжд не пазят много, но пазят от камъчета, каквито има в изобилие по нашите пътища.
18. Колата няма динамика - 12.5 секунди от 0 до 100 км/ч за кола със 125 кс е много зле.
19. Втора скорост е много неадекватно изчислена - като слизам от гърбица на пътя с 20-25 км/ч и включа на втора колата спира и вместо на втора трябва да включвам на трета, а при трета ускоряването от 20-25 км/ч е мъчително.
На първо четене толкова. Май ще я бутна в гаража и като изтече една година (за да не плащам ДДС) ще се продава.
Ако можете да подскажете как мога да я продам веднага и да не плащам ДДС ще съм благодарен (дарение напр.?). И има ли смисъл да я разработвам сега - тоест да я карам ли до 2000-2500 км, или да я оставя неразработена да си стои на 250-300 км пробег в гаража, докато дойде време за продажба.
Да сте живи и здрави и не се лъжете като мен.
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 84 пъти
- Получена благодарност: 146 пъти
е ВИЕ спахте ли като я купувахте?!? Или жената така каза?avensis1.8 написа: ↑19 Фев 2026 19:19 И аз направих глупостта да купя Корола 1.5 бензин, ръчни скорости, екзекютив.
На днешно време информация колкото щеш, но се иска гледане и четене.
caryЦар
-
dracunculus
- Благодарил/а: 241 пъти
- Получена благодарност: 147 пъти
Системите за следенена скорост НЕ можеш да ги изключиш. Това е при ВСЯКА нова кола, купена в ЕС. Воланът се затопля в този клас кола разбира се САМО в страничната част, така е и при Лексуса ми и не пречи изобщо. Ти очакваш целия волан И КОПЧЕТАТА да се затоплят? В Корола? Сериозно??? Да, 1,5 три цилиндъра мотор, атмосферен в тази кола и за мен е неадекватна работа, но се чудя защо това го установява човек СЛЕД покупката
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line ->
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
-
avensis1.8
- Получена благодарност: 2 пъти
Е, аз съм наясно, че съм спал, ама ако не бях толкова наивен, нямаше и да се оженя например...
Просто информирам хората за неща, повечето от които не съм ги прочел никъде и за моята гледна точка.
Който не го интересува, моля да не чете.
Огромният проблем е, че автомонтьорите почнаха много да ме изстискват финансово (евфемистично казано) за старата кола, за която и нови части вече няма, а втора употреба части издържат много малко. Електрическа или хибрид не бих купил никога. Останалите бензинови предложения на пазара (не споменавам дизелите, защото почти не карам на дълги разстояния) или имат ниска надеждност, или кратка гаранция, или и двете (имах преди време кола от не много надеждна марка и си бях все по сервизите). И при такива обстоятелства човек се ориентира към нещо с 10 г гаранция, прочутата надеждност на Тойота, много добрите характеристики - размери, конски сили, обем на багажника и пр., много екстри, звучащи привлекателно... И явно това, че Королата изглежда единственият възможен (макар и компромисен) избор и липсата на алтернативи за мен притъпиха бдителността ми и прибързах.
Какво можех да направя - можех известно време да карам кола под наем, или да ползвам таксита.
Още за Королата:
20. При успоредно паркиране ако се водите по това линиите на камерата за заден ход да са допрени до бордюра, ще паркирате на 40-50 см от бордюра. Трябва да прецените с колко съответната линия да застъпва бордюра и трябва да отчитате височината на бордюра - у нас съм срещал бордюри високи от 0 до 40 см!
21. Когато включвате електрическата спирачка винаги трябва да сте сигурни, че сте чули характерния звук, показващ, че тя се е задействала. Иначе не сте включили нищо.
22. Колата се продава послед зима с летни гуми.
Воланът е изключително красив. Отопляем волан за мен означава, че поне целият овал е отопляем. За копчетата нямам претенции. Но поради рязката температурна разлика от ледена неотопляема до гореща отопляема част на волана, карам с ръкавици. Аз лично бих предпочел обикновен волан от топла пластмаса.
Приятен ден и безаварийно шофиране на всички.
Просто информирам хората за неща, повечето от които не съм ги прочел никъде и за моята гледна точка.
Който не го интересува, моля да не чете.
Огромният проблем е, че автомонтьорите почнаха много да ме изстискват финансово (евфемистично казано) за старата кола, за която и нови части вече няма, а втора употреба части издържат много малко. Електрическа или хибрид не бих купил никога. Останалите бензинови предложения на пазара (не споменавам дизелите, защото почти не карам на дълги разстояния) или имат ниска надеждност, или кратка гаранция, или и двете (имах преди време кола от не много надеждна марка и си бях все по сервизите). И при такива обстоятелства човек се ориентира към нещо с 10 г гаранция, прочутата надеждност на Тойота, много добрите характеристики - размери, конски сили, обем на багажника и пр., много екстри, звучащи привлекателно... И явно това, че Королата изглежда единственият възможен (макар и компромисен) избор и липсата на алтернативи за мен притъпиха бдителността ми и прибързах.
Какво можех да направя - можех известно време да карам кола под наем, или да ползвам таксита.
Още за Королата:
20. При успоредно паркиране ако се водите по това линиите на камерата за заден ход да са допрени до бордюра, ще паркирате на 40-50 см от бордюра. Трябва да прецените с колко съответната линия да застъпва бордюра и трябва да отчитате височината на бордюра - у нас съм срещал бордюри високи от 0 до 40 см!
21. Когато включвате електрическата спирачка винаги трябва да сте сигурни, че сте чули характерния звук, показващ, че тя се е задействала. Иначе не сте включили нищо.
22. Колата се продава послед зима с летни гуми.
Воланът е изключително красив. Отопляем волан за мен означава, че поне целият овал е отопляем. За копчетата нямам претенции. Но поради рязката температурна разлика от ледена неотопляема до гореща отопляема част на волана, карам с ръкавици. Аз лично бих предпочел обикновен волан от топла пластмаса.
Приятен ден и безаварийно шофиране на всички.
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 65 пъти
- Получена благодарност: 149 пъти
Corolla E21 1.5 M15A-FKS MT 2021 - Впечатления от 3-цилиндровия мотор с ръчна ск.кутия
Това пък какъв проблем е? Нямат ли странични огледала тези короли?avensis1.8 написа: ↑20 Фев 2026 15:40 При успоредно паркиране ако се водите по това линиите на камерата за заден ход да са допрени до бордюра, ще паркирате на 40-50 см от бордюра. Трябва да прецените с колко съответната линия да застъпва бордюра
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

- peterhr
- Получена благодарност: 33 пъти
- Обратна връзка:
Почти всички описани проблеми са свързани с цената.
Особено за паркиране, шум, кънтене.
Ако искам да ги няма тези проблеми - насочвам се към по-скъпа кола.
Всички нови коли се продават с летни гуми. Вероятно при заплащане, ще може да се купят нови зимни гуми, но това е по желание.
За неправилното разпознаване на пъти знаци или осеви линии - доста е странно оплакването.
Аз имам предния модел и досега за 10г един път показа грешно, видя скорост на ремаркето на ТИР и го показа на дисплея. По тъмно имам проблеми, някои знаци не се виждат достатъчно за камерата и не ги разбира и не ги показва. Но това е от качеството и чистотата на знаците.
Осевите линии - никога не е имало проблеми. Независимо тъмно/светло.
Съмняваме в новата версия да е драстично по-лошо положението от описанието.
Королата не е Премиум и не трябва да се бърка с такава кола. Но ако за предната кола вече няма части, значи Королата е на светлинни години напред спрямо старата.
Особено за паркиране, шум, кънтене.
Ако искам да ги няма тези проблеми - насочвам се към по-скъпа кола.
Всички нови коли се продават с летни гуми. Вероятно при заплащане, ще може да се купят нови зимни гуми, но това е по желание.
За неправилното разпознаване на пъти знаци или осеви линии - доста е странно оплакването.
Аз имам предния модел и досега за 10г един път показа грешно, видя скорост на ремаркето на ТИР и го показа на дисплея. По тъмно имам проблеми, някои знаци не се виждат достатъчно за камерата и не ги разбира и не ги показва. Но това е от качеството и чистотата на знаците.
Осевите линии - никога не е имало проблеми. Независимо тъмно/светло.
Съмняваме в новата версия да е драстично по-лошо положението от описанието.
Королата не е Премиум и не трябва да се бърка с такава кола. Но ако за предната кола вече няма части, значи Королата е на светлинни години напред спрямо старата.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT
-
dracunculus
- Благодарил/а: 241 пъти
- Получена благодарност: 147 пъти
Ми почти всички точки са ясно свързани с цената. Сори, колега, просто като чета постовете ти и явно ми изглежда работата от сорта "искам характеристики на БМВ, ма на цена да е Корола". Ами не става, и да не почваме да твърдим, че Королата е скъпа. НЕ, НЕ Е и то никак
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех