P.S. Просто представям алтернативната гледна точка
Комплект за поправка на гуми (за/против резервна гума)
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 427 пъти
- Получена благодарност: 455 пъти
Щото ако имаше гума нямаше да стоиш горе в планините в тъмното посред нощ в страх и нямаше да губиш време да чакаш да дойде чеха (през това време щеше да сменяш гума
)
Нямаше да си пийнеш и сливовица или бира в хотела, и нямаше да имаш интересни спомени да разказваш
Е, щеше да си намръзнал, изкалян, ама това е нищо пред спокойствието да имаш гума

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
mirott
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 47 пъти
Колкото и да си пишете има хора, които нито имат застраховка, нито възможности за пътна помощ и т.н. То и затова камионите имат по 2, че и по 3 резервни, щот няма нужда. Та нещата всеки си ги гледа от неговата камбанария и си преценява. Затова колкото и да се опитвате да убеждавате някой в нещо си е все тая. Не сте в неговите обувки. И пак казвам-не сте го яли
!
- slowtraveler
Никой не принуждава някой да кара с или без резервна гума...
И да - за 39г шофьорски стаж активно шофиране - не съм го ял
Т.е. не съм попадал в ситуация от която да не мога да изляза без притеснения...
За този период съм слагал резервна гума май само веднъж - миналата година когато жената скъса гумата...
И съм сменял резервна гума на приятел, защото гумата бе подминала теловете и накрая не издържа на голямото натоварване, защото вътрешната гума почна да стъпва на асфалта
Пукал съм гума, но обикновено до степен да я напомпя докато стигна до гумаджия - т.е. не го смятам за проблем...
Така, че който иска - да си носи резервната гума (и аз сега я нося, защото автомобила е с такава)... Също както не си носих резервна гума на по-предишният автомобил (там застрахователя плати за деформираната гума, но аз си я бях сменил когато ми е удобно)...
Така че - който както иска - така да си кара
И да - за 39г шофьорски стаж активно шофиране - не съм го ял
Т.е. не съм попадал в ситуация от която да не мога да изляза без притеснения...
За този период съм слагал резервна гума май само веднъж - миналата година когато жената скъса гумата...
Пукал съм гума, но обикновено до степен да я напомпя докато стигна до гумаджия - т.е. не го смятам за проблем...
Така, че който иска - да си носи резервната гума (и аз сега я нося, защото автомобила е с такава)... Също както не си носих резервна гума на по-предишният автомобил (там застрахователя плати за деформираната гума, но аз си я бях сменил когато ми е удобно)...
Така че - който както иска - така да си кара
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 84 пъти
- Получена благодарност: 146 пъти
2015 год. темата може и да е била доста актуална, но днес не особено.
На който времето му е сравнително ценно си набавя резервна (ако няма) за останалите има пътни помощи, мобилни гумаджийници и др.
За мен тази дискусия е напълно излишна.
На който времето му е сравнително ценно си набавя резервна (ако няма) за останалите има пътни помощи, мобилни гумаджийници и др.
За мен тази дискусия е напълно излишна.
caryЦар
- max-2
- Благодарил/а: 53 пъти
- Получена благодарност: 140 пъти
Над определен скоростен индекс има препоръка гумата да не се лепи, а да се смени. Иначе тези фитили и винтове винаги са били за временно ползване, докато се залепи гумата с лепенка. Но хората си карат с тях до край. Някои хора знаят и рискуват, а други са некомпетентни и не им пука.
Carina E 4AFE LB 1992
- slowtraveler
Основната разлика между лепенката и фитила според мен е в компетентността на ремонтиращият - в единият случай оставяш нещата на професионалистите, а в другият случай - зависи И от твоето майсторство... Т.е. ако поставиш фитила неправилно, може и да не е траен... Но като цяло не виждам никаква разлика в трайността на едното и другото ако са поставени правилно.. Разбира се, и зависи и какъв вариант за ремонт е избран...
А вариантите, за които знам са :
- 'винт' - за него безусловно смятам, че МОЖЕ да е нетраен, защото нищо не остава от вътрешната страна на гумата. Което прави възможно да 'изпадне' и отново да спука гумата.
- 'фитил' - гумена връв, която при правилно поставяне оставя разширена част отвътре на гумата, която би и попречила да се измъкне фитила от налягането, дори и лепилото да не държи (в което много се съмнявам)
- 'гъбки' - такова ми се моташе в колата на времето, и не виждам НИКАКЪВ недостатък спрямо лепенките освен подготовката на вътрешната повърхност... Не виждам и НИКАКЪВ проблем с трайността на такъв ремонт и какво би могло да стане за да се окаже некачествен... Та той е по-добър от лепенката, която е тънък слой без запушване на канала да дупката
- Спрея - имах 'заводски' такъв в Маздата, и там наистина ЧЕТОХ в инструкцията някои недостатъци - след използване хвърляш гумата (гумаджиите твърдят, че можело да я изчистят при ремонта), сравнително малка трайност на течността за ремонта и т.н...
А вариантите, за които знам са :
- 'винт' - за него безусловно смятам, че МОЖЕ да е нетраен, защото нищо не остава от вътрешната страна на гумата. Което прави възможно да 'изпадне' и отново да спука гумата.
- 'фитил' - гумена връв, която при правилно поставяне оставя разширена част отвътре на гумата, която би и попречила да се измъкне фитила от налягането, дори и лепилото да не държи (в което много се съмнявам)
- 'гъбки' - такова ми се моташе в колата на времето, и не виждам НИКАКЪВ недостатък спрямо лепенките освен подготовката на вътрешната повърхност... Не виждам и НИКАКЪВ проблем с трайността на такъв ремонт и какво би могло да стане за да се окаже некачествен... Та той е по-добър от лепенката, която е тънък слой без запушване на канала да дупката
- Спрея - имах 'заводски' такъв в Маздата, и там наистина ЧЕТОХ в инструкцията някои недостатъци - след използване хвърляш гумата (гумаджиите твърдят, че можело да я изчистят при ремонта), сравнително малка трайност на течността за ремонта и т.н...
Офтопик
► Виж съдържание
-
mirott
Абсолютна глупост! Моите уважения разбира се, не с обида го казвам.
- slowtraveler
За мен е безсмислено такова мнение,,,
Възрастните хора обикновено обосновават мнението си с доводи в потвърждение на тезата си, а не както в детската градина- тропане с крак 'не, не и не' без никакво допълнение

Отново - без обида, а в очакване на доводи
Възрастните хора обикновено обосновават мнението си с доводи в потвърждение на тезата си, а не както в детската градина- тропане с крак 'не, не и не' без никакво допълнение
Отново - без обида, а в очакване на доводи
-
Оги
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 25 пъти
Лепенката остава за постоянно и без проблем, на всичко друго му идва времето, когато започва да пуска и ако гумата е все още читава отново се лепи отвътре с лепенка. Проблема идва от износването на протектора, вследствие което фитила, гъбата, винта се оказват стърчащи и понасят изключително много като честота, температури и тегло натоварвания. Поради което лепеното не издържа, набива се навътре и пуска. Не може да се разчита на ремонт с такова качество, също и на материали с космическо качество, че това обстоятелство да се избегне, в см. лепеното да издържи. Ако гумата стои на носача резервна или в гаража/мазето като сезонна може да си говорим за налягането отвътре. На пътя е в динамично и циклично радиално натоварване.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
mirott
Колегата над мен е описал. Приеми, че същото бих написал и аз. И потвърждавам неговото.
- slowtraveler
Че те се износват заедно с протектора (че и тъй-като са по-мека гума - се износват по-бързо от протектора)?! Да не говорим, че дори болт в гумата се износва заедно с протектора
Струва ми се доста несериозно да се очаква, че при експлоатация ще се 'набива навътре' гъбата, при която стеблото е по-меко от самия протектор и залепено с лепило за протектора, шапката на гъбата е залепена с лепило за вътрешната страна на гумата, а отвътре на 'шапката' на гъбата действат над 2 атмосфери притискайки я 'навън'
Виж за тези 'гумените винтове' дето ги гледам по китайски сайтове - там съм напълно съгласен
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 29 пъти
- Получена благодарност: 80 пъти
В Германия е разрешен ремонт на гуми със скоростен индекс до Т (190 км/ч), оттам нагоре е забранено. Който все пак го направи и се случи катастрофа, например, с жертви и се докаже, че ремонтирана високоскоростна гума е виновна, тогава застрахователят показва един голям среден пръст на застрахования, пък ако някоя фирма го е правила, тогава последният започва да съди фирмата. Въобще, сладка история, като проблемът не е в техническите изпълнения (лепенка, гъбка, шнур, винт и т.н.), а в юридическите казуси...max-2 написа: ↑23 Яну 2026 08:31 Над определен скоростен индекс има препоръка гумата да не се лепи, а да се смени. Иначе тези фитили и винтове винаги са били за временно ползване, докато се залепи гумата с лепенка. Но хората си карат с тях до край. Някои хора знаят и рискуват, а други са некомпетентни и не им пука.
-
Оги
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 25 пъти
Може да си пишете каквото мислите, влезте в гумаджийно и говорете с техниците и бачкерите кой ремонт е здрав и кой не е. За кой ще ви дадат, също за кой няма да ви дадат гаранция. Ако изобщо освен лепенки слагат някакви запушалки.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- max-2
- Благодарил/а: 53 пъти
- Получена благодарност: 140 пъти
Проблеми има и при лепенките, но аз не усетих. Пет години карах зимна мишелинка с лепенка от нова. Имаше пирон в средата под ъгъл и реално ако гумата е един сантиметър дебела, дупката беше дълга три сантиметра, а пирона беше дебел. Сложиха обикновена лепенка без пънче за дупката. Не се разкриви гумата от изгнили телове, платове и прочие.
Carina E 4AFE LB 1992