Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Prius?

Мнение от BOz » 11 Авг 2015 21:26

nowyaris написа:
iovkito написа:
nowyaris написа:Приус срещу три цилиндров Ярис - не е. :thumbsup:
Не бих бил толкова сигурен .
От Лукойла на излизане от Русе до Лукойла на влизане в Добрич през Силистра /точно 2 часа без спиране/ ми изгори 4,4.Знам пътя наизуст и ползвам всяко баирче.Приуса на такова каране с 1,8 литров мотор колко ще ми изгори ?
Аз мога да ти кажа колко гори предишния Приус.
София->Големо село->София, без да познавам маршрута, ми изгори точно 3.52/100 на колонка. Колко ще изгори Яриса там?
Като се замисля нямам толкова голям разход на Приуса извън града. Най-големия ми е 4.33/100 с климатик на 100% от времето.
Ти правиш ли под 5/100 градско за цял резервоар с климатик? Обърни внимание, че те питам за разход на цял резервоар, а не какво си видял на борда един път една нощ. tooth.gif
За това ти казах - давай резултати, цифри. Зареди си резервоара до горе, изразходвай го целия и сподели колко ти харчи колата. Че както казах на думи сме големи. Цифри, цифри трябват. И не цифри на борд компютъра, а цифри от касови бележки и сметнат разход с калкулатор. Да не се окаже накрая, че не знаеш колко ти харчи колата, а гледаш някакво екранче и се радваш. За това просто си направи експеримента и сподели. Не боли и не е толкова трудно. :thumbsup:
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

vesko_67

Мнение от vesko_67 » 14 Авг 2015 01:32

За една година управление 22000 км 1518 литра гориво - почти 7 на сто - това е статистиката.
Съгласен съм че може да направи разход 3.8 но това е при 70-80 км максимална скорост без климатик, без товар при равен терен и много нежно шофиране.
Това за една година не успях да го направя. Винаги едно от условията ми се губеше.
Не се оплаквам от разхода защото е на база натоварен автомобил извън града и скорост около 120-140 , работещ климатик през лятото и почти 40% градско управление.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Japanese_fever написа:При всяка коал зависи само от шофьора.
Приуса не мисля, че е много икономичен, защото мъкне много тежка батерия.
Батерията е по лека от един пътник така че това би било проблем ако говорим за мотоциклет.
Последно промяна от Akima на 14 Авг 2015 11:59, променено общо 3 пъти.
Причина: Слети мнения.Моля прочетете правилата и важните теми.Добре дошли.

stoyankirov

Мнение от stoyankirov » 14 Авг 2015 09:57

Нали темата е "Икономичен автомобил ли е Приус?"
Ще наруша малко желанието на Boz, да не се публикуват снимки на единични показания на БК, но за разведрение на обстановката ще пусна ето това:
30,4 км. изминато разстояние със средна скорост 61км/ч. и разход 2,6л/100км. :thumbsup:
Прикачени файлове
20150723_115634-1.jpg
20150723_115634-1.jpg (650.87 KiB) Преглеждано 2122 пъти

Аватар
Мишен
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Мишен » 15 Авг 2015 08:54

https://www.youtube.com/watch?v=_UWooKd8Pso
10 Reasons Why The World Needs To Stop Hating On The Toyota Prius

Published on Sep 3, 2014
The Toyota Prius gets a lot of hate on the internet. Eco-warriors, JDM fans... everyone's got something to say. We're here to set the record straight.
Subscribe to Car Throttle: http://bit.ly/CTSubscribe
Прикрепяте заснетият материал, описвате ситуацията и заставате зад твърденията си с имена и координати за връзка. „Пътна полиция” преглежда кадрите, създава АУАН и Ви кани да се разпишете като свидетел.
https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 16 Авг 2015 19:40

Един резервоар отново отиде в града.
Почти през цялото време на климатик.
Резултат -> 5.1/100

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 16 Авг 2015 20:59

Потвърждение на моето мнение,че с един хибрид се обезсмислят всякакви LPG/CNG преоборудвания,както и сервизирането им впоследствие.с две думи тойота са го направили за улеснение на хората,просто гениално или гениално просто! biggrin.gif
единственият минус е риска от дефектиране на клетки в хибр. батерия,който би се повишил след определена възраст на колата(9-12г),както и при по-екстремни климатични условия (продължителни студове).
висока надеждност и нисък разход правят тая комбинация перфектна дори за нормални потребители с малък пробег. cool.gif
за хора със по-спортен стил сигурно неподходящи,но тойота гони други цели с този проект.не че няма спортни хибриди... wink.gif

ps: @BOz оправи си подписа отдолу,разхода имам впредвид,да стане линк,както е при мен например.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 16 Авг 2015 21:14

jim_beam написа:потвърждение на моето мнение,че с един хибрид се обезсмислят всякакви LPG/CNG преоборудвания,както и сервизирането им впоследствие.с две думи тойота са го направили за улеснение на хората,просто гениално или гениално просто! biggrin.gif ...
Хм.... Какво те кара да си убеден, че е безсмислено LPG?
Не виждам каквото и да е ценово преимущество на хибрида...
Гледайки средния разход на BOZ (5.5л/100км) и имайки предвид сегашните цени на горивата, то това се равнява на среден разход 12.6 на газовия автомобил...
Разход, който съвсем не е непостижим при нормално шофиране...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 16 Авг 2015 22:15

Ами така е. Горе долу е все тая дали ще караш Приус на бензин или аналогичен бензинов автомобил на газ.
Като при всеки друг автомобил е въпрос на гледна точка дали искаш да караш на газ и да му ръгнеш една такава уредба на Приус-а, за да караш 2 пъти по-евтино.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 16 Авг 2015 22:52

Разбира се... Но стават съвсем сложни нещата там... И изискващи допълнителни капиталовложения (веднъж за хибрида, и втори път - за газта)...
Не че не може, и че няма да е още по-икономично...
Но коментара ми бе реплика единствено на това, че хибрида правел безсмислен LPG.... Което според мен съвсем не е така...
Баща ми кара на газ, защото му е най-икономично. С пенсията на инженер, и работил доста години на високи длъжности (директор, главен инженер) толкова може да си позволи...
Хибрид твърдо не му е по възможностите. И в момента си кара колата с 6-7лв/100км... А колата в момента навярно би я продал/купил за около 800лв...
Все стойности, изключително трудно достижими за хибрид... (за евентуални ремонти да не говорим)...

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 17 Авг 2015 00:05

Съждението ми беше по-скоро принципно към това задвижване,ако предстои избор на нов автомобил от съответния клас.
ако човек си зададе риторичния въпрос заслужава ли си да се вземе ОЕМ автомобил и да се газифицира или хибрид,това целях.
но всеки си има неговата собствена логика,а и конкуренция трябва да има все пак. biggrin.gif
аналогично на 'ако нещо не се лекува с ракия,значи е нелечимо' е 'рано или късно всеки стига до тойота'! tooth.gif tooth.gif tooth.gif

пс>това беше за говорилнята,сори! bash.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Мишен
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Мишен » 17 Авг 2015 01:28

Прикрепяте заснетият материал, описвате ситуацията и заставате зад твърденията си с имена и координати за връзка. „Пътна полиция” преглежда кадрите, създава АУАН и Ви кани да се разпишете като свидетел.
https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 17 Авг 2015 10:11

slowtraveler написа:Разбира се... Но стават съвсем сложни нещата там... И изискващи допълнителни капиталовложения (веднъж за хибрида, и втори път - за газта)...
...
Не съм съгласен.
Приуса ми харесва като идея, визия и т.н. Лични, субективни фактори.
Кажи ми какво толкова ще ми струва по-скъпо да му ръгна газ, в сравнение с на колегата Королката?

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 17 Авг 2015 10:25

Няма да ти струва кой знае колко, но забравяш другия фактор...
Икономията от дадено по-евтино гориво е осезаема само ако разхода е голям...
При малък разход икономията започва да става незначителна и може вече да не съответства на капиталовложенията...
Поради същата причина (и субективния фактор разбира се) според мен е по-икономически изгодно дизелов джип отколкото бензинов - еднотипна бензинка гори в града 18-20л/100км, докато дизелака 'трака' с до 12л/100км.
А при лек автомобил как стоят нещата? Дизела - 6-7, бензинката 7-9л/100км...
Т.е. за разлика 1-2л/100км според мен не си заслужава допълнителното капиталовложение и по-скъпата поддръжка на дизела...
Затова и за 'частен' лек автомобил бих избрал бензинка, докато за тежък голям автомобил - дизел (или хибрид разбира се)...

Това ми бе идеята - дано съм бил ясен...

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 17 Авг 2015 15:43

Лека му пръст на Веско и да ме прощава от горе , ама неговия "голям хибрид" не беше от най-икономичните.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 17 Авг 2015 16:48

vesko_67 написа:За една година управление 22000 км 1518 литра гориво - почти 7 на сто - това е статистиката.
Съгласен съм че може да направи разход 3.8 но това е при 70-80 км максимална скорост без климатик, без товар при равен терен и много нежно шофиране.
Това за една година не успях да го направя. Винаги едно от условията ми се губеше.
Не се оплаквам от разхода защото е на база натоварен автомобил извън града и скорост около 120-140 , работещ климатик през лятото и почти 40% градско управление.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Japanese_fever написа:При всяка коал зависи само от шофьора.
Приуса не мисля, че е много икономичен, защото мъкне много тежка батерия.
Батерията е по лека от един пътник така че това би било проблем ако говорим за мотоциклет.

7/100 това за Приус ли е ?
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Публикувай отговор