Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Prius?

Мнение от slowtraveler » 26 Юли 2015 08:41

1.6 VVT-i написа:Към всички фенове на дизела......
Според мен мнението е правокативно и некоректно съставено...
Всяко задвижване си има и плюсовете и минусите...
Бензинката - лека поддръжка, лесно газифициране (и от там - финансова икономия)
Дизела има други преимущества - голям въртящ момент при ниски обороти, при равномерно натоварване може да постигне много добра икономичност (гр/к.с./час)..
Хибрида - икономичен особено при градски условия...
Изкараш ли от 'подходящите условия' което и да е от горните задвижвания, автомобила става 'неправилен' и неподходящ...
Например гледах как се държи хибридния лексъс РХ при малко по-хлъзгави условия (по асфалт)- ами доста зле се представяше - моторчето на задния мост му е кекаво/слабичко...
Дори Кашкая с неговата електрически управляема механична муфа на задния мост се държеше в пъти по-добре...
Също така не бих вкарал хибрида в малко по-височка вода (не става въпрос за 'давене' до нивото на предното стъкло), докато особено някой стар дизел можеш спокойно да си го потапяш безпроблемно под вода, стига да му подаваш въздух на входа...
Така, че 'за всеки влак си има пътници' - и за всякакви условия си има съотвения подходящ автомобил и задвижване...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 26 Юли 2015 09:02

slowtraveler написа:
1.6 VVT-i написа:Към всички фенове на дизела......
Според мен мнението е правокативно и некоректно съставено...
Добро утро, Слоу biggrin.gif

Само да уточня... мнението ми в никакъв случай не е провокативно и не цели заяждане с никого worthy.gif Написано е в шеговит тон заради всички полемики в последно време в спора Diesel vs. Hybrid. Абсолютно съм съгласен с теб, че изкараш ли автомобила от "зоната му на комфорт", нещата загрубяват. Драгстерите с по 2000 к.с. са меееега яки и бързи, обаче... Изкарайте го на писта срещу сериен автомобил и да видим кое е по-яко tooth.gif

Всеки автомобил си има предназначение, всеки шофьор - стил на шофиране. Аз самият винаги и без заобикалки признавам, че съвременен дизелов автомобил при високи скорости на магистралата ще ми скрие шайбата - нито мога да го гоня, нито разходът ми ще бъде съизмерим с неговия. Но аз и не търся автомобил, с който да "юркам". Карам много градско, малко извънградско и дори когато съм извън града, избягвам магистралите - просто не ги обичам - досадни са ми, еднообразни, приспивни и натоварващи. Обичам живописните извънградски пътища и cruize-ващи скорости - 90-100. За тези мои пътувания хибридът е перфектният автомобил и именно затова съм избрал такъв.

Важното е всеки да е доволен от автомобила си, от избора който е направил и най-вече да се придвижи безопасно от т. А до т. Б punk.gif Както гласи подписът на един колега "Светът е кръчма, да седнем на една маса!" drunk.gif punk.gif
Последно промяна от Рошко на 26 Юли 2015 14:02, променено общо 1 път.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Юли 2015 12:36

1.6 VVT-i написа:......
:thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 26 Юли 2015 13:05

Цената на ауриса е много привлекателна , като вземем предвид и ниския разход , който колегата постига , всичко изглежда супер. Базовият е 36 с ддс +700-800лв за N1 , отиваме на 37 и приспадане на ДДС-то , т.е. тази кола ще струва малко над 30 000 , с годишен данък 10лв. За тези пари много трудно може да се намери по-добра кола на пазара.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 26 Юли 2015 14:24

колега какво е N1?
год.данък 10лв? ohmy.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 26 Юли 2015 14:26

Колата се регистрира като товарна и се ползва данъчен кредит при покупката. Данъкът е като за товарен автомобил . Предимства - ДДС и нисък данък , недостатък - вместо 4+1 става 3+1 , няма колан по средата отзад и подглавник и минаване на преглед по 2 пъти след 10-тата година .
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 26 Юли 2015 18:51

iovkito написа:Колата се регистрира като товарна и се ползва данъчен кредит при покупката. Данъкът е като за товарен автомобил . Предимства - ДДС и нисък данък , недостатък - вместо 4+1 става 3+1 , няма колан по средата отзад и подглавник и минаване на преглед по 2 пъти след 10-тата година .
...... и после ако я продадеш на някой който не е регистриран по ДДС..... smile.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
Рошко
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 26 Юли 2015 22:14

iovkito написа:Колата се регистрира като товарна и се ползва данъчен кредит при покупката. Данъкът е като за товарен автомобил . Предимства - ДДС и нисък данък , недостатък - вместо 4+1 става 3+1 , няма колан по средата отзад и подглавник и минаване на преглед по 2 пъти след 10-тата година .
Надали някой, който си я е купил нова и я е регистрирал като N1, ще я "търкаля" 10 години, за да му мисли чак до там laugh.gif
nowyaris написа:...... и после ако я продадеш на някой който не е регистриран по ДДС..... smile.gif
Ами като си купиш товарен автомобил, пък не си регистриран по ДДС, продължаваш да си го караш като товарен, плащаш данък и ГО като за товарен, но няма кой да ти върне ДДС-то от горива и ремонти. :whistle:

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 29 Юли 2015 12:11

Ша замоля всички хибриди да не ползват магистралите , да си карат там с 100 по живописните първокласни /второкласни пътища и да не затормозяват и без това тежкият трафик по Тракия и другите магистрали.. :censored: Не че ги има много по магистралите но все пак..
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Ивалин

Мнение от Ивалин » 29 Юли 2015 13:10

slowtraveler написа:Всяко задвижване си има и плюсовете и минусите...
Бензинката - лека поддръжка, лесно газифициране (и от там - финансова икономия)
Дизела има други преимущества - голям въртящ момент при ниски обороти, при равномерно натоварване може да постигне много добра икономичност (гр/к.с./час)..
Хибрида - икономичен особено при градски условия...
Изкараш ли от 'подходящите условия' което и да е от горните задвижвания, автомобила става 'неправилен' и неподходящ...
Например гледах как се държи хибридния лексъс РХ при малко по-хлъзгави условия (по асфалт)- ами доста зле се представяше - моторчето на задния мост му е кекаво/слабичко...
Дори Кашкая с неговата електрически управляема механична муфа на задния мост се държеше в пъти по-добре...
Също така не бих вкарал хибрида в малко по-височка вода (не става въпрос за 'давене' до нивото на предното стъкло), докато особено някой стар дизел можеш спокойно да си го потапяш безпроблемно под вода, стига да му подаваш въздух на входа...
Така, че 'за всеки влак си има пътници' - и за всякакви условия си има съотвения подходящ автомобил и задвижване...
Позволи ми леко да не се съглася с теб по някои точки.
1-во : Съгласен съм, че за всеки влак си има пътници. Не съм съглсен, че същият дизел за който говориш че ще го потопиш до върха на шнорхела ще ми скрие шапката на магистралата (за да направи горното му липсва електроника).... Или този дизел който ще ми скрие горепосочената шапка, ще успееш да го изкараш от вода до фаровете (и те са фрашкани с електроника!)
2-ро: Хибрида е икономичен в града, защото трансмисията като цяло "предпазва" двигателя от режимите в градски условия, които увеличават разхода (да не забравим, че част от енергията при спиране после подпомага тръгването след това (един от режимите с повишена консумация на гориво)). На магистралата конвенционалният автомобил е икономичен защото тогава се приближаваш до оптималните параметри на работа на ДВГ. Хибрида, от своя страна, по разход на магистрала става конвенционален автомобил, защото няма нужда от предимствата на хибридната технология.
3-то: Съпоставяне на аналогични модели при ускорение (LEXUS RX330 и RX400h), хибрида е с около секунда по-добро ускорение 0-60mph. (имайки в предвид, че двигателя на RX400h e по-слабичък от на RX330)
4-то: Бензин и дизел са различни системи за оползотворяване на енергия от химическа реакция на различни горива......Хибридната и конвенционалната скоростна кутия, е начина по който тази енергия стига до колелата!
5-то: ESP и VDIM са различни системи за стабилизация на автомобила, работещи по различен начин, в зависимост от начина на действие при конкретното задвижване.
Какво се опитваме да докажем в крайна сметка?
Нищо лично, просто провокация за да си побъбрим!!! biggrin.gif drunk.gif
Изображение

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 29 Юли 2015 13:53

Провокациите в друга тема, ако е възможно.
Тук обсъждаме разход на Приус, а и покрай него на подобните хибридни автомобили.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
smsdeliverer
Автомобил: LEXUS NX300H F sport
Обратна връзка:

Мнение от smsdeliverer » 29 Юли 2015 14:53

SFINKS написа:Ша замоля всички хибриди да не ползват магистралите , да си карат там с 100 по живописните първокласни /второкласни пътища и да не затормозяват и без това тежкият трафик по Тракия и другите магистрали.. :censored: Не че ги има много по магистралите но все пак..
Ще замоля и аз всички всички пушещи автомобили да не ползват националната мрежа(където не им й мястото де), но надали някой ще ни чуе колега :whistle:
Lexus NX 300H F sport

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 29 Юли 2015 15:50

Напомням,че ключът за катинара е наблизо...

На мен/а и вероятно на останалата част от екипа/ ми омръзна да моля,приканвам и обяснявам,че темата е за HSD и в частност Prius,както и останалата част от хибридната гама на Toyota/Lexus.

Докторът много добре Ви беше посъветвал да не пишете гладни,недоспали,нервни и пияни.

Бих добавил от мен и да не пишете след посещение на плажа - слънцето,както и солената вода не прощават.

И не забравяйте,че:
За разлика от главата,стомахът винаги си казва,когато е празен.
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
Рошко
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 29 Юли 2015 19:38

SFINKS написа:Ша замоля всички хибриди да не ползват магистралите , да си карат там с 100 по живописните първокласни /второкласни пътища и да не затормозяват и без това тежкият трафик по Тракия и другите магистрали.. :censored: Не че ги има много по магистралите но все пак..
Понеже коментарът ти е насочен лично към мен, с колко според теб да си карам хибрида по магистралата, колега?
За твое, а и за сведение на другите НЛО (Ниско Летящи Обекти) с двигатели с дизелово, бензиново гориво, пропан-бутан, керосин, етанол, метанол и всякакви други бъркочи, това са актуалните ограничения за движение по магистрала Тракия в момента! Отделно, че заради дупките и хилядите ремонти и там, където ограничението не е 90, пак не може да се кара много по-бързо!

Изображение

Ако искаш да се махнем изобщо от пътя хората спазващи ограниченията и да останат само идиотите от съседната тема? Ежедневно четем за размазани индивиди по магистралата... скоро може да ни оставят да си караме пък сами...

Темата е ИКОНОМИЧНИ АВТОМОБИЛИ ЛИ СА ХИБРИДИТЕ?! Да, икономични са! При условие, че се спазват ограниченията и правилата за движение, които така или иначе трябва да се спазват, са ИКОНОМИЧНИ и то МНОГО! Доказано нагледно! Относно заблудата (която аз също споделях), че хибридите извън града се доближават до конвенционалните автомобили - не е вярно! Бензиновият двигател продължава да си зарежда батерията, липсва само често зареждане от спирачките, но пък батерията се зарежда много по-бързо извън града, отколкото в него и помага на бензиновия и при ускорение, и при равномерно движение, което също намалява разхода.

В интерес на истината, засега успявам да постигна доста по-нисък разход извънградско, отколкото градско, просто защото при този "вътрешнозаводски" транспорт в големите градове, батерията трудно успява да се зареди. Към момента, градският ми разход е с около литър на 100 по-висок от извънградския.

Аватар
Ивалин

Мнение от Ивалин » 30 Юли 2015 00:10

1.6 VVT-i написа: Относно заблудата (която аз също споделях), че хибридите извън града се доближават до конвенционалните автомобили - не е вярно! Бензиновият двигател продължава да си зарежда батерията, липсва само често зареждане от спирачките, но пък батерията се зарежда много по-бързо извън града, отколкото в него и помага на бензиновия и при ускорение, и при равномерно движение, което също намалява разхода.
Здравей.
Относно (НЛО), едни си отиват, други идват. Природата не търпи вакуум. Просто на едно място са повече, на друго по-малко.
Относно извънградският режим. Ами то компа се стреми да си подържа SOC% на батерията и няма по-удобно място и време от това да си вкарал ДВГ в оптимален режим и 2-3-20kW повече да не се почувстват осезаемо на разхода. За това и ще я зареди по-бързо, но докато я зареди и разхода ти е мааалко по-голям от средно изчисленият.
И да малко по малък ти е средният разход от на конвенционалният автомобил, защото мисля че разковничето е в това, че HSD помага на ДВГ при леките и не чак толкова леки ускорения и нямаш голяма промяна в режима на ДВГ. Даа и от време на време разтоварва ДВГ, но с не толкова дълбоки цикли на заряд и разряд както в градски условия. Все пак енергията в батериите ти е пак от бензин.... а не както в града от спирачките (която при другите отива на вятъра като топлина от триене), не че HSD я абсорбира на 100%, около 20-40% е ама пак е нещо!
Изображение

Публикувай отговор