Комплект за поправка на гуми (за/против резервна гума)
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 427 пъти
- Получена благодарност: 455 пъти
Не винаги минава този номер - веднъж ми искаха да им нося гумата за да и мерят грайфера и т.н.. 
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 29 пъти
- Получена благодарност: 80 пъти
Има нещо, което ме притеснява, макар и информацията ми да е малко по-стара. Всички знаем, че новите коли се "разработват " от счетоводителите и затова вече колите не се оборудват с резервни гуми, а с ремонтни комплекти. Голата истина за тези въженца (аз ги наричам глисти), които се вкарват в дупката на гумата, е, че са предназначени за бавнодвижещи се МПС-та като трактори, комбайни, багери и не са предназначени за автомобили, които препускат с 200-250 км/ч по магистралите. А има хора, които след такъв "ремонт" на гумата карат с години. Разбира се, че е въпрос на шанс този материал да изтържи термичните натоварвания, особено лятото, но за мен това си е живо самоубийство. Честно казано, не вярвам "глистите" да са разработени от материали, които да издържат големи термични натоварвания... 
- slowtraveler
Преди мнооого години (сигурно 30) бързах и бях пробвал ремонтен комплект с тези върви - ами бе си супер с години (тогава редовно по магистралата докарвах до около 190-200км/ч - луди години
).. Този материал вероятно е по-качествен каучук от този, от който е изработена гумата
Вероятно и се самовулканизира...
Предполагам че си пробвал бишоп лента (наскоро научих, че доста хора не знаели за какво е това 'калпаво тиксо'
) ... Просто и трябва малко време да се вулканизира - предполагам и с връвчицата е така 
Предполагам че си пробвал бишоп лента (наскоро научих, че доста хора не знаели за какво е това 'калпаво тиксо'
- FearSoft
- Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 130 пъти
Адаш, ситуации има най-различни по пътя, знаеш. Но и при обикновено пукане, и при сцепване на гумата, ако имаш резервна, пък дори и патерица, можеш да се оправиш без да викаш неволята. Представи си да закъсаш на някакво пусто и безлюдно място, дето кола минава 1-2 пъти на ден. А като падне сняг и по-рядко. Случвало ми се е, в Странджа планина.
Вече е друг въпроса колко пари ще струва нова гума/и, но то си е разход така или иначе. Важното е да стигнеш до място с живот
Вече е друг въпроса колко пари ще струва нова гума/и, но то си е разход така или иначе. Важното е да стигнеш до място с живот
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23

- slowtraveler
Адаш, много пъти сме го коментирали - просто у нас 'пусто и безлюдно място' без телефонна връзка и т.н. е ГОЛЯМО ИЗКЛЮЧЕНИЕ (лично аз не съм намирал такова)... Е да, някои хора смятат километър изминат пеш за 'маратонско изпитание', но такива хора също едва ли биха имали сила да сменят сами гумата... Просто според мен хората прекалено започнаха да се притесняват за вещите... Ами ако не можеш да продължиш с автомобила - оставяш го и толкова...
Като цяло въпросът бе повдигнат 'ама какво ще правя ако имам само комплект за ремонт, а не резервна гума'... Ами оправяш се с това, което имаш... Дали е притеснително - ами не е - по нашите краища просто няма как да останеш 'на улицата'... Между другото точно вчера г-н Дрехарски (моят идол за пътешественик) сподели, че е спукал на Ярисчето под наем едновременно три гуми в Патагония - движил се е по път, който 72км няма грам асфалт а само остри камъни.... В пустощта - ами спрели хора, помогнали му и така стигнал до следващо населено място... В Патагония (последно бе в Чили - не знам дали е минал в Аржентинската част)...

Като цяло въпросът бе повдигнат 'ама какво ще правя ако имам само комплект за ремонт, а не резервна гума'... Ами оправяш се с това, което имаш... Дали е притеснително - ами не е - по нашите краища просто няма как да останеш 'на улицата'... Между другото точно вчера г-н Дрехарски (моят идол за пътешественик) сподели, че е спукал на Ярисчето под наем едновременно три гуми в Патагония - движил се е по път, който 72км няма грам асфалт а само остри камъни.... В пустощта - ами спрели хора, помогнали му и така стигнал до следващо населено място... В Патагония (последно бе в Чили - не знам дали е минал в Аржентинската част)...

- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 29 пъти
- Получена благодарност: 80 пъти
Ако са подобрили материала, би било добре, но първоначалният материал беше предлаган, както казах, само за за бавните МПС-та. Честно казано, нямам скорошна информация, но е добре да се знае...slowtraveler написа: ↑22 Яну 2026 10:27 Този материал вероятно е по-качествен каучук от този, от който е изработена гумата
-
mirott
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 47 пъти
Не питай старило а питай патило. Не са го яли, затова. Аз без резервна гума не карам. Кой както го учи главата. Ама да ме убеждава някой кое е по-добре за мен самия
-
mirott
Пробвай след моста от Сумер за Враца или за Монтана. Няколко км няма обхват на нито 1 от трите. Примери много в БГ...
- slowtraveler
mirott, та на по-малко от час пеш имаш населено място... За какво говорим?!
Дали е добре да имаш резервна гума - разбира се, ако не ти пречи... Както би било добре да имаш и резервен алтернатор, акумулатор и т.н... Въпросът е какви преимущества и недостатъци ти носи това...
Ако преимуществата са незначителни (при конкретни условия) - за какво ти е да се занимаваш... Това в конктекста, че някои автомобили идват само с ремонтен комплект... Ако е дошла с резервна гума - няма да я махаш я
Да, когато пътувах из наистина пусти райони с незнайна комуникация и на непознати места извън страната - освен резервна гума имах и ремонтен комплект (и се чудих дали да взема и втора резервна) - за щастие се оказа, че не срещнах никакъв проблем
Дори скъсаният вентил с който врътнах 13х.км 'на раз' разбрах, че е скъсан като сменях гумите след години
Но в случая говоря за използване на автомобила в България...
ufer, разбира се, че след ремонт с такъв кит не е хубаво да се развива висока скорост, но не заради материала, а заради вероятна разбалансировка на колелото и т.н..
Особено валидно е за спрейовете - ако 'фитилът' тежи 5 грама, то течността може да е и 50 гр
Дали е добре да имаш резервна гума - разбира се, ако не ти пречи... Както би било добре да имаш и резервен алтернатор, акумулатор и т.н... Въпросът е какви преимущества и недостатъци ти носи това...
Ако преимуществата са незначителни (при конкретни условия) - за какво ти е да се занимаваш... Това в конктекста, че някои автомобили идват само с ремонтен комплект... Ако е дошла с резервна гума - няма да я махаш я
Да, когато пътувах из наистина пусти райони с незнайна комуникация и на непознати места извън страната - освен резервна гума имах и ремонтен комплект (и се чудих дали да взема и втора резервна) - за щастие се оказа, че не срещнах никакъв проблем
Но в случая говоря за използване на автомобила в България...
ufer, разбира се, че след ремонт с такъв кит не е хубаво да се развива висока скорост, но не заради материала, а заради вероятна разбалансировка на колелото и т.н..
Особено валидно е за спрейовете - ако 'фитилът' тежи 5 грама, то течността може да е и 50 гр
-
mirott
Ти не си сериозен, наистина...нали нямаше места без обхват? Пробвай конкретното. Затова и казвам-не сте патили.
Вероятността за спукана гума е по-голяма от изброените.
Незначително е да ходиш пеш на студа 1 час, мдааа...
И да не е дошла-купувам ми слагам на мястото.
Стига.
- slowtraveler
1982г - с родителите и сестра ми тръгваме с дъртата шкодичка (1000МБ) за Дрезден и Берлин
Ами преди години точно в този район температурата бе около -27С, и ако решиш да сменяш гума, трябваше да изпотрошиш пластмасите на колата, и вероятно пак нямаше да можеш да отвиеш гайките....
Отново - всеки си има глава на раменете, но за мен е глупаво да се правят драми за една спукана гума... Ако е такъв зор - и със спукана гума ще стигнеш до населено място (както съм го виждал да прави една руса дама наскоро
П.С. както многократно сме коментирали - всеки има различно ниво на 'притеснение да не стане нещо'... Неслучайно има групи с 'препъри', които се запасяват, копаят бункери, носят по три резервни гуми 'за всеки случай'.... Да, може в някой момент да влязат в употреба - лошо няма... Но всеки си решава за себе си и е добре да бъде информирано...
-
mirott
Всеки си има глава. Но някой да ме убеждава за моята как да я ползвам...
Аз без резервна гума не карам. Точка.
Аз без резервна гума не карам. Точка.
- slowtraveler
Че кой те убеждава да караш без резервна гума?!!! Целта на темата е да се споделят плюсовете, минусите, алтернативите и изхода от различни ситуации... И всеки да си реши какво го устройва 
Някои не ги устройва въобще резервната гума, защото не знаят как се сменя
За какво му е на такъв човек резервна гума?
Някои не ги устройва въобще резервната гума, защото не знаят как се сменя
-
mirott
Да де. Общо взето безмислена тема. Плюсове и минуси...
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 146 пъти
Тази тема е безсмислена за мен ,но да пиша...Обикалям цяла Европ от години ..без резервна гума .Веднъж при минус 17 някъде бе ако не бъркам горе по планините на Усти над Лабем / може да бъркам името/ Чехия .Влезнах в едни големи кофти замръзнали канали и сцепих гума.И ко да праим..обадих се на тел на застрахователя в Германия в 2.00 през нощта .Ами изпрати ми чех който ме закара до хотел и остави колата някъде и ми изпрати локация .На другия ден ми оправиха колата .Застрахователя плати и хотела и оня дето ме взе и сервиза ремонта ,е вярно първо аз плащах с карта но той / застрахователя/ си плати всичко ..Алианц България ..И що да нося гуми . .
Било каквото било,отсега нататък ще бъде....както си е било .