ZIMNI GUMI-kakvi

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 10:57

A между другото съм пробвал точно зимна Ласа.
А между другото ми се ще ти да беше в колата когато тръгна като шейна по Цариградско с новите зимни Матадор - да ми дуднеш тогава колко са хубави (щото са евтини).
А между другото това че народа си купува евтини гуми и после се размазва с тях не може да ме убеди че аз трябва да последвам стадото - има Тойо, Йокохама, Семперит, Сумитомо на съвсем прилични цени - предпочитам тях. Сега доизносвам едни Нокиан - с класи са над Ласата нищо че са стари. Последното с което ще се съобразя е мнението на този който ми продава гумата - не той ще кара после с нея.
Обратната информация, която получаваш от тях, е мнението на крайния клиент. То има голямо значение. Не оспорвам казаното от теб за ИСО-то (имам предвид, че това е честа практика в българските фирми - неспазването на стандарта), но на европейския пазар хората са много чувствителни към калпавата стока и лесно се изхвърча от пазара ако работиш ниско качество.
Няма търговец в България който да има фийдбек от клиента. Никой не събира такава информация, твърдението е абсолютна измама. Това което казвам за ИСО-то дори не си го схванал - казал съм че ИСО дори и когато се спазва НЕ гарантира високо качество - понеже предмета на ИСО 9001 е да гарантира ПОСТОЯННО качество (което няма проблем и да бъде НИСКО). Нищо общо с това кой как спазва собствените си ИСО процедури...май за теб ИСО 9001 е просто една лепенка според която си решил че стоката е качествена ? Да, но за мен не е.
ПП: Да ми посочиш с колко обема на продажби на Ласа в Европа е по-висок от този на "маркови" гуми ? От всичко което пишеш оставам с впечатление че единствения коз е цената - съжалявам но за мен това е нелепо когато става въпрос за безопасност.

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 12:23

Gislaved-а умира в момента в който не е стъпила на сняг - ебем ти и добрата гума (случката ще е същата както с Матадорите).
Семперит е избора тук.

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 13:02

chukov написа:Ами полека лека ще се разберем
Gislaveda е гумата за сняг и лед и в никакъв случай не е гумата за зима при липса на сняг. Значи изборът зависи от това къде живееш и караш (с много сняг или сняг не се задържа на пътя Троян, Смолян или Сандански, Варна Бургас).

С матадорите си се хлъзнал или на лед или на мокър (лигав път) предполагам. Да, ако е така, и Gislaved трудно щеше да се справи, но със сигурност по-добре от Matador, но да не забравяме, че Гиславед е шведска гума, направена за дълга и снежна зима. Ето с такива подробности имам предвид че трябва да се съобразяваме.

И отново моите извинения ама зимната Lassa се държи много добре на мокър и лигав път и съпоставянето й с Матадора е нелепо.
Като ида в Швеция - ще я мисля Гиславед. Зимата тук стъпвам на сняг и лед доста рядко - пътищата ги чистят, основно се кара по киша, мокър асфалт и луга (при температури около и под нулата).
Хайде спри да ми даваш акъл как да си купя БОКЛУЦИ - да не забравяме че сравнените от теб Семперити се държат добре и на сняг, и на лед (то няма перфектна гума за лед - освен с шипове), и на мокро. И отсега ти казвам - цитираните от мен дърти Нокиан правят смешни прехвалените Гиславеди при каране в София - сещай се по-нататък какво ми предлагаш и на каква цена. Как не бих бил толкоз глупав да си купя гума която е перфектна при 5% от карането ми и абсолютен боклук при останалите 95%....
Извиненията ти за пластМаса не ги приемам - пързалят се като ненормални. Единственото хубаво им е че бавно се износват - само че за симна гума точно това най-малко ме вълнува.

El Camino

Мнение от El Camino » 30 Ное 2005 13:10

Ma... що гумите са по - евтини в Германия? wacko.gif

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 13:39

chukov написа:Отдавна съм се отказал да ти давам съвет какво да си купиш, но не забравяй, че този форум го четат и други хора.
Изключително тъпо е да даваш квалификации за гумите като очевидно разсъждаваш гледайки не по-далеч от носа си.

За старите Нокиани трудно ще ме убедиш. Нека падне температурата под -3 -4 градуса и ще те видя.

Ако там където караш чистят редовно, то не навсякъде е така, а и когато трябва да мислиш за човек, който живее на труднодостъпно място и разчита на теб ще мислиш различно.

Освен това не видях ти какво съветваш останалите да обуят за да видим великият ти и мъдър избор.
Ами старите Нокиани карат 2-ра зима та съм ги пробвал и под -10 :-)
Ти сладур какви си карал - че препоръчваш ? Или седим на компа и четем тестове - а после пишем кретении ? Тия на труднодостъпните места да си купуват съответните коли - там си има и друг типаж гуми.
Не си видял избора ми понеже си кьорав - върни се нагоре в темата и ще видиш изброени марките които според мен са на нормални цени в България и с добри параметри. Дай да спестя 100 лева от 4 гуми и да си заложа задника (и колата) а ? УМНИК !

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 14:13

chukov написа:Виж пич,
ако ще се обиждаме имам доста богат речник, но не смятам, че форумът е място, където могат да се разменят такива квалификации, още повече, че сме се събрали под обща кауза - фенове на Тойота.

Ами връщам се по-нагоре и не виждам какво си предложил.
Не се познаваме и е малко странно да заключиш колко съм карал. Според теб трябва всеки който живее и кара в предбалкана и балкана да кара 4x4, така ли?

Nokian-ите щом са ти на един сезон значи не са стари както ги описваш.
Признавам ги ако са Hakapelita II
Абе не ме интересува ТИ какво признаваш, Нокианите са взети вече СТАРИ за да има на какво да стъпи таратайката - ама излезе че държат по-добре от това дето ми го хвалиш тука - това вземи проумей.
Именно, балканджиите да си пробират колите - или с висока, или с повишена проходимост. Тук е така - който катери Бистрица, Симеоново и Драгалевци - зимата с 4Х4. Инак се абонира за проблеми.

А между другото това че народа си купува евтини гуми и после се размазва с тях не може да ме убеди че аз трябва да последвам стадото - има Тойо, Йокохама, Семперит, Сумитомо на съвсем прилични цени - предпочитам тях.
Пак ти казвам - не четеш. И не заключвам какво караш - а питах:
Ти сладур какви си карал - че препоръчваш ?
На последно място- пак гледам че препоръчваш ЕВТИНО а не ХУБАВО. Това ми е упрека към теб - затова и смятам че нямаш опит с различни модели гуми, иначе щеше да схванеш че тънката сметка излиза бая дебело после.

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 15:11

chukov написа:Ами отново ще кажа, че не препоръчваш нищо.
От марките, дето си ги изредил по-горе, нито TOYO нито SUMITOMO имат добри зимни модели. Изключение от трите японеца прави YOKOHAMA.

Препоръчай нещо конкретно. Производител и модел.

Айде да видя. Нали си опитен и си карал. Хайде кажи кои са добрите зимни модели на YOKOHAMA щото аз пък специално за тях по някаква причина съм достатъчно светнат. Нека да видим колко и какво си карал. С кои модели на гореспоменатите марки си карал та да направим едно заключение?

За да спрем да говорим "по принцип"
Yokohama, Sumitomo зимна не съм карал, имам впечатления от летните модели (509 - по памет,HTR200). Препоръчвам Нокиан (но пробите са ми с 1-вите Хакапелита, нямам идея от II), Семперит Уинтър Грип, Тойо Варио (не знам защо си си РЕШИЛ че не стават - сигурно защото не можеш да прекопаваш нивата в Балкана с тях зимата). Хвалят ми и Кумхо но така и не съм стигал до такива - корейска корейска ама май ще си дойде добра гумата. В групата на Дебики и прочие "клонинги" гледам и че който си е купил Малоя (2 познати дотук) също не се оплаква - "швейцарски" гуми макар и малко на турска цена, кой ги знае. Изпатил съм лично от Матадор и Ласа (Ласите - най-дребния им размер на всичкото отгоре, как можаха и него да осерат не знам - не могат да спрат 700 кг кола).
ПП: Не видях след толкова много реклама на пласМаса дс и написал колко км имаш с такива, как си прегазил Сибир или например как си спрял от 100км/ч до 0 за по-малко от 200 метра на най-обикновен междуградски път зимата ... нещо да кажеш ?

ППП: Не цитирах горе всички размери поотделно - става въпрос за гуми от 185/60/14" (за летните) през 165/80/13" дори до размер 155/80/13" (Нокианите изтормозени - и в момента на малката въшка) и 135/12" (последното са ЛАСА ПЛАСТМАСА).
Като изключение мога да похваля 4 прекрасни летни гуми, за съжаление вече износени до дупка и сменени - Дънлоп SP9000 Спорт, 185/70/13". Там обаче парите са ДЕБЕЛИ.

b_d

Мнение от b_d » 30 Ное 2005 15:12

Айде по-спокойно бе хора. Без нерви mad.gif mad.gif mad.gif

SESKO
Автомобил: Avensis T25 2.2D4D - 150hp
Благодарил/а: 1 път

Мнение от SESKO » 30 Ное 2005 15:12

Баща ми има 5-6 автомобила и е пробвал почти всички марки гуми. Та той ми каза че от Gslaved е най-доволен , взех си и аз и вече знам защо.
Освен това сме ловци и обичаме да се катерим с таратайките по чукарите.

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 15:13

chukov написа:Айде бе одитора.
Ей сега ще те лепна в измама понеже знам какво се внася и се продава в България.

Търсим моделите в нета ли?
Лепна ме за УЯ магазинерче скапано :-)
Да видим можеш ли сега се отлепи.

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 15:15

bad_dog написа:Айде по-спокойно бе хора. Без нерви mad.gif mad.gif mad.gif
Как без нерви бе - да го таковам в шибаняка. Седи си и пише глупости - да му купуват хората боклуците. Като отидох в Диана последния път за 4 Семперитки ситни 13" ми оферираха хората 150 лева - а имам едва 10% отстъпка там. Кой го знае сигурно пеша ходи - гумите ги е гледал само по рафтовете.

b_d

Мнение от b_d » 30 Ное 2005 15:17

Дори и да е така не мисля, че с този език е начина да бъде казано това. По-спокойно просто - нека има култура и уважение в този форум. И едно малко по-високо ниво на общуване. Т.е. нека остане само техническата страна на спора, а другото да отпадне.

Аватар
Xeku
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Xeku » 30 Ное 2005 15:18

bad_dog написа:Айде по-спокойно бе хора. Без нерви mad.gif mad.gif mad.gif
Що, бре? Я виж какъв сеир става! wacko.gif Потвърждава се старото форумско правило, че с jamie не е спорил/карал само онзи, който не е писал във форума... :whistle: Давай, jamie-одиторче такова, с теб сме! :thumbsup:

El Camino

Мнение от El Camino » 30 Ное 2005 15:18

Tук наистина взе да става аз съм по - най.. За евтините гуми е хубаво да дадете впечатления и е ясно, че няма да се разберете кои са най - добрите в нета, но всеки ще си направи изводите.
За скъпите гуми има много, прекалено много писано в нета и който го интересува ще го прочете.

jamie

Мнение от jamie » 30 Ное 2005 15:19

bad_dog написа:Дори и да е така не мисля, че с този език е начина да бъде казано това. По-спокойно просто - нека има култура и уважение в този форум. И едно малко по-високо ниво на общуване. Т.е. нека остане само техническата страна на спора, а другото да отпадне.
Не я виждам къде е обаче - с единствения аргумент ЦЕНИ (за Ласа) и с тоталната непригодност на Гиславед за почистен път. Опонента ми си го призна - сега просто си чеше езика и чака да му свърши работното време, мисля.

Публикувай отговор