ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 26 Май 2008 21:22

jingo написа:
Kiki написа:Закона вече задължава и возещите отзад да слагат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО колани! И бъдете сигурни,че скоро ще ни емнат и за това.
тОВА ОТКОГА Е ? щОТО ВЧЕРА ВОЗИХ ЕДНИ ПРИЯТЕЛИ ОТ КАНАДА,ТА ТЯ СЕДНА ОТЗАД И СИ СЛОЖИ КОЛАНА БЕЗ ДА ПИТА ! яВНО Е МН РЕДНО И ТУКА ДА Е ТАКА,АМА ТО С НАШИЯ МАНТАЛИТЕТ ... :censored:
Не съм много сигурен,но ми се струва,че е от 2-3месеца. Въпрос на не много време е да почнат да ни спират и за това. 1993година бях 4 месеца в Германия. Там един колега ни возеше и не тръгваше, докато всички возещи се отзад не си сложат коланите.

Аватар
kristian

Мнение от kristian » 26 Май 2008 21:28

Kiki написа:
jingo написа:
Kiki написа:Закона вече задължава и возещите отзад да слагат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО колани! И бъдете сигурни,че скоро ще ни емнат и за това.
тОВА ОТКОГА Е ? щОТО ВЧЕРА ВОЗИХ ЕДНИ ПРИЯТЕЛИ ОТ КАНАДА,ТА ТЯ СЕДНА ОТЗАД И СИ СЛОЖИ КОЛАНА БЕЗ ДА ПИТА ! яВНО Е МН РЕДНО И ТУКА ДА Е ТАКА,АМА ТО С НАШИЯ МАНТАЛИТЕТ ... :censored:
Не съм много сигурен,но ми се струва,че е от 2-3месеца. Въпрос на не много време е да почнат да ни спират и за това. 1993година бях 4 месеца в Германия. Там един колега ни возеше и не тръгваше, докато всички возещи се отзад не си сложат коланите.
То тия дето сме отпред да се научим да си ги слагаме колате,пак добре ще да е.Иначе навън съв виждал в Израел подобно изикване-странното е че важеше за извънградските пътища.Инач в града ако си отзад може и да си без колан.И си спазваха стриктно.Щото иначе-глобите са си супер солени.Примерно за говорене по Телфона беше 800 шекела,което тогава представляваше 200USD.А пък с тяхните полицайКИ пазарлъците хич не вървят.
http://www.vbox7.com/play:124bedab
TOYOTA PICNIC 3S-FE
"TOYOTA" 807

Аватар
Nedkow
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Nedkow » 26 Май 2008 23:31

Нали знаете, каква е разликата на пострадал в катасрофа с колоан и без. mellow.gif Ами, че с колана изглеждаш, като жив laugh.gif
Колана помага при скорост до 50км/ч и при автомобили с балони да не ти разкъсат лицето wacko.gif . Иначе съм се нагледал на случаи в които човека се е спасил защото е бил без колан unsure.gif
Идеята за колана е на застрахователните и осигурителните компании, защото е по ефтино да платиш мъртвец вместо да издържаш инвалид до живот wink.gif
Е тоя и връзката със застрахователите laugh.gif

DodoIwanow

Мнение от DodoIwanow » 27 Май 2008 00:49

Aaaa, Недков, не си прав. Последния път се блъснах с 80 на мост челно в мантинелата... сещаш ли се... завъртях се напреко и челно в мантинелата. 2 мин преди това си сложих колана. Това беше единственото, което ме задържа в колата. А моста беше на магистрала Хемус, дето скачат с бънджита wink.gif
А за задните колана... ми то в Пасеото няма как да седне човек отзад, така че не ме притеснява :thumbsup:

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 27 Май 2008 01:18

DodoIwanow написа:Aaaa, Недков, не си прав. Последния път се блъснах с 80 на мост челно в мантинелата... сещаш ли се... завъртях се напреко и челно в мантинелата. 2 мин преди това си сложих колана. Това беше единственото, което ме задържа в колата. А моста беше на магистрала Хемус, дето скачат с бънджита wink.gif
А за задните колана... ми то в Пасеото няма как да седне човек отзад, така че не ме притеснява :thumbsup:
няма как да се удариш челно в мантинелата-
не всяки удар от който си счупил фарове и предна броня е челен..

а и докато си се въртял си убил някой и друг километър...

Аватар
prius06

Мнение от prius06 » 27 Май 2008 06:34

Нещо, което мен лично ме дразни и което се опитвам да избягвам, е карането в съседна лента със скоростта на колата до теб. Първо - често се случва да си в мъртвата зона на другия шофьор, поради което той да не те вижда и второ - по този начин блокираш колите зад теб. Особено опасно е да се кара успоредно на голям камион. С очите си съм виждал да се откъсва колело на камион и да удря колата до него.

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 27 Май 2008 18:28

prius06 написа:Нещо, което мен лично ме дразни и което се опитвам да избягвам, е карането в съседна лента със скоростта на колата до теб. Първо - често се случва да си в мъртвата зона на другия шофьор, поради което той да не те вижда и второ - по този начин блокираш колите зад теб. Особено опасно е да се кара успоредно на голям камион. С очите си съм виждал да се откъсва колело на камион и да удря колата до него.
в допълнение: много често неопитните водачи ,при завой на две успоредни платна-губят представа в коя лента са, и не си представят успоредното движение на платната-секът завоя и засичат движещите се в съседното платно...

за софияйнци-класически пример при алеята на влюбените,,светофара от посока хемус когато двете ленти трябва да завият по бул.България в посока Бояна.....резон е външната лента при заявой да иска да завие в най лявата лента на булевард/,,и засича вътрешното платно..

Аватар
K-A-N-U

Мнение от K-A-N-U » 27 Май 2008 19:43

Ne podcenqvai mashinata!

mnogo vajno pravilo za novi ili neopitni shiofiori i motoristi.

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 27 Май 2008 21:55

prius06 написа:Нещо, което мен лично ме дразни и което се опитвам да избягвам, е карането в съседна лента със скоростта на колата до теб. Първо - често се случва да си в мъртвата зона на другия шофьор, поради което той да не те вижда и второ - по този начин блокираш колите зад теб. Особено опасно е да се кара успоредно на голям камион. С очите си съм виждал да се откъсва колело на камион и да удря колата до него.
тва верно си е много гадно. за няколкото месеца, откакто шофирам всеки ден, трима вече ме засичат по тоя начин, единия даже си остави част от боята по моята. извинява ми се сто часа, ама ква файда, тъкмо бях излязла от сервиза wacko.gif
другото, което много ме дразни е, на път с място за две коли в едната посока, някой да кара по средата rolleyes.gif ми аре вземи решение най-сетне деее rolleyes.gif

DodoIwanow

Мнение от DodoIwanow » 27 Май 2008 23:14

rudolf написа:
DodoIwanow написа:Aaaa, Недков, не си прав. Последния път се блъснах с 80 на мост челно в мантинелата... сещаш ли се... завъртях се напреко и челно в мантинелата. 2 мин преди това си сложих колана. Това беше единственото, което ме задържа в колата. А моста беше на магистрала Хемус, дето скачат с бънджита wink.gif

Ми карах си, завъртях се надясно, навих пълен ляв, изобщо не съм се и сещал за спираяки да ти кажа честно (може и да съм ги натиснал), колата се изправи тръгна челно срещо мантинелата, пързаляйки се напред и настрани едновременно, ударих се в мантинелата и започнах да се плъзгам по нея. По капака на колата си стоят следите от пързалянето по мантинелата. А за скоростта си прав.
Със сигурност съм убил доста от скоростта. Но удара си беше челен.

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 27 Май 2008 23:15

K-A-N-U написа:Ne podcenqvai mashinata!

mnogo vajno pravilo za novi ili neopitni shiofiori i motoristi.
както и - не надценявай машината

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 28 Май 2008 00:09

DodoIwanow написа:
rudolf написа:

Ми карах си, завъртях се надясно, навих пълен ляв, изобщо не съм се и сещал за спираяки да ти кажа честно (може и да съм ги натиснал), колата се изправи тръгна челно срещо мантинелата, пързаляйки се напред и настрани едновременно, ударих се в мантинелата и започнах да се плъзгам по нея. По капака на колата си стоят следите от пързалянето по мантинелата. А за скоростта си прав.
Със сигурност съм убил доста от скоростта. Но удара си беше челен.
представи си един бобслей--в улей,,,и ми кажи той може ли да направи челен удар в ръба на улея??

Аватар
Nedkow
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Nedkow » 28 Май 2008 00:13

Е щом вярваш в това, а какво стана с балоните, ако е било челен удар?

smirn0ff

Мнение от smirn0ff » 28 Май 2008 10:02

много важно нещо!!!

СПАЗВАЙ ДИСТАНЦИЯ cool.gif

jingo

Мнение от jingo » 28 Май 2008 20:50

Айде пишете по точки,че накрая да ги публикуваме ! Всичко тав е вярно и ще хване декиш,ако се подаде в норм вид и бъде казано,че е събрано от Форума на Тойота ! Би звучало добре ,нали ! Медийте ще го харесат ! Например : 21.Ако си с предимство в ситуацията,но не можеш да го използваш в предвид условията,отстъпи го на другия водач !

Публикувай отговор