На кои бензиностанции зареждате?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор

На кои бензиностанции зареждате?

ОМВ
57
40%
Шел
16
11%
Лукойл
31
22%
Петрол
8
6%
Еко
20
14%
Дунев
0
Няма гласували
Други
8
6%
Mobil
1
1%

Общо гласове: 141

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 30 Яну 2008 23:09

rudolf написа:а и кво общо имат стари бараки без кат и мотори?? а има ли в европа коли без кат-ове??
Има разбира се, но се продават и добавки към горивото.
Мисля само в Гърция от ОЕ все още има оловен бензин 98, навсякъде другаде 98 си е безоловен. Има само в някои страни(Холандия и Франция) 98 заместител с не-оловосъдържащи добавки.

proscrip

Мнение от proscrip » 30 Яну 2008 23:22

Никъде не си харесах нафта за Тойотата, от време на време - случвам на някоя, с която не работи като вършачка, ама инак с бг нафта не върви като с европейската...

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 31 Яну 2008 00:38

rudolf написа:...
и мен ми се вижда революционно изказване,,,,

а и кво общо имат стари бараки без кат и мотори?? а има ли в европа коли без кат-ове??
под мотори имах впредвид мотоциклети,те изисkват непременно такъв бензин.а коли без катализатори има все още,наричат ги олдтаймери. wink.gif
пример не мога да дам,просто тук е така. wink.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 31 Яну 2008 00:53

jim_beam написа:
rudolf написа:...
и мен ми се вижда революционно изказване,,,,

а и кво общо имат стари бараки без кат и мотори?? а има ли в европа коли без кат-ове??
под мотори имах впредвид мотоциклети,те изисkват непременно такъв бензин.а коли без катализатори има все още,наричат ги олдтаймери. wink.gif
пример не мога да дам,просто тук е така. wink.gif
да,,но не знаех че олт или юнг-таймерите са толко масови че да има колонки за тях,,,за добавки-ясно,,
имено за мотоциклетите ми беше интересно защо трябва да се карат с оловен??? на съвремените слагат катализатори ,и не съм виждал изискване за оловен бензин, в много страни забраниха 2 тактовите,,

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 31 Яну 2008 01:47

нямам си представа,може би заради октановото число.а дали им слагат катализатори също е съмнително.в австрия 2-тактови мотопеди/мотори все още има.виж за автомобили може да има забрана,такъв тук още не съм виждал.
излязохме от темата май drunk.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
boikovz
Обратна връзка:

Мнение от boikovz » 31 Яну 2008 08:07

Карам с 95 от Лукойл. Веднъж сипах по невнимание 98 и колата ми увеличи разхода... ohmy.gif . Имам някаква карта за намаление с 5ст. на литър и за това зареждам там, за сега оплаквания от 95 нямам, двете коли вървят добре.
Toyota Corolla 1.6 Dual VVT-i, MMT, Sol, 2007

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Еко

Мнение от miLen4o » 31 Яну 2008 21:31

Хммм това е много добра тема,нооо аз съм от Плевен и съм говорил с управитела на 'Еко" и честно казано те са най-добрите поради причинате че горивото е директен внос от Гърция така че правете си изводи каде да сипвате.

Аватар
lpcrooks

Мнение от lpcrooks » 01 Фев 2008 00:19

jim_beam написа:нещо ми се вижда много чудно,как може на коли с катализатор да сипвате 98.в зап. европа този бензин се слага само на стари бараки без кат и на мотори.в него има някаква добавка заместител на олово,което за сравнително кратко време унищожава кат-а.
не си помисляйте за него ами си карайте с 95! wink.gif
Съгласен съм с теб. Дори при покупка на Лексъс съветват да се кара с 95 wink.gif Иначе на старата колица сипвах дизел-че от Лукойл Петрол, докато не сложих Спринт Дизел на ОМВ и колата започна да харчи значително по-малко, а разлика в работата на колата нямаше... Сега съм с бензинова кола, зареждах в Лукойл Петрол (и понякога в Лукойл), 95, но при пълен резервоар колата ми показваше 330 км (това, колко мога да измина). Последните 2 пъти заредих в Шел - пак 95, единия път за 50 лв. и ми показа 330 км, а днес го напълних догоре и ми показа 420 км!... Нямам логично обяснение за това... Но наблюденията са ми, че с горивата на Лукойл Петрол, колата харчи повечко...

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Фев 2008 00:44

лп: за всяка кола се препоръчва определен тип бензин който е съобразен с насториките,,,и дори и съвремени коли който сами си местят аванса според кнок сензора- го правят с цел предпазване от детонаций,а не тунинг или универсалност.

неразбрах защо като е лексус,,ако е обурудван с двигател който не е с спортно сгъстяване и амбиций- трябва да се настрой на бензин с голям октан??
октана сам по себе си-не дава нищо на двигателя,,,с някой случей теоритично по голям октан,при автомобили конструйрани за по нисък,може да доведе и до загуба на мощност и увеличен разход...наподобяващ ефекта на недостатъчен аванс/късно запалване.

тъй че не е задължително да препоръчват 95 щото 98 е боклук.
по принцип не разбирам много,,само така съм чувал.

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 01 Фев 2008 01:07

аз не съм чувал, а чел че бензина има и други показатели с които се измерва качеството му освен октановото число, като например :
*време за изгаряне
*налягане при което е по-пълно изгарянето
и т.н.
а относно препоръките на Лексус за 95 кото са писани от/и за Япония не мога да дам мнение ... защото нямам такъв.... biggrin.gif

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Фев 2008 01:11

mitoko написа:аз не съм чувал, а чел че бензина има и други показатели с които се измерва качеството му освен октановото число, като например :
*време за изгаряне
*налягане при което е по-пълно изгарянето
и т.н.
а относно препоръките на Лексус за 95 кото са писани от/и за Япония не мога да дам мнение ... защото нямам такъв.... biggrin.gif
..

именно това исках да кажа,,че щом препоръчват на определен лексус 95,,,то не значи нищо повече от че препоръчват 95 за този лексус wink.gif

иначе предполагам че аспектите са много, аз щото не разбирам,за сега уча атмосверки и практично съм си ги свел до сгъстяване,аванс,октан и смес dry.gif

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 01 Фев 2008 02:38

rudolf написа:...тъй че не е задължително да препоръчват 95 щото 98 е боклук...
@rudolf

никoй не е казал,че 98 е боклук.щом производителя казва мин.95 значи би могло да се кара и със 100 октана.
обаче проблема при 98 е,че има заместител на олово,което не пречи на двигателя,обаче разрушава катализаторите.а както знаем при съвременните коли електрониката (т.нар. компютър) получава данни от маса датчици,за да работи нормално двигателя.един от тях е ламбда сондата в катализатора например.
сега мисля вече този проблем го разискахме обстойно. drunk.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

spiritch
Обратна връзка:

Мнение от spiritch » 01 Фев 2008 07:49

Аз зареждам на ОМВ 95 октана, значи искате да кажете, че ако заредя 100 ще си повредя колата. А заместители на оловото има във всеки безоловен бензин.
Avensis 1,8 VVT-i MT Comfort 2007

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 01 Фев 2008 09:22

rudolf написа:лп: за всяка кола се препоръчва определен тип бензин който е съобразен с насториките,,,
ам за мойто яри кво се препоръчва, че ми я няма книжката blush.gif

Аватар
lpcrooks

Мнение от lpcrooks » 01 Фев 2008 09:31

desSs написа:
rudolf написа:лп: за всяка кола се препоръчва определен тип бензин който е съобразен с насториките,,,
ам за мойто яри кво се препоръчва, че ми я няма книжката blush.gif
Еми аз слагам 95. От икономична гледна точка ми е по-добре wink.gif
Последно промяна от lpcrooks на 01 Фев 2008 09:34, променено общо 1 път.

Публикувай отговор