Рошко написа: Според мен, ако можете да си позволите нова...
Аз винаги съм се чудил дали мога да си позволя нова и до ден днешен не мога да си отговоря, това без пайтап.
Въпросът и разсъждението ми се върти в един омагьосан кръг - кога мога да си позволя нова кола? Питам се къде е линията. Реално спрямо едните ми разсъждения смятам, че мога да си позволя нов автомобил, когато отида в шоурума, директно да преведа парите и да си изляза с новия автомобил от ден първи на мое име. От друга страна пък ако мога това да го направя, то мога да взема и да кажем двойно по-скъп автомобил на изплащане. Е да де, ама щом ще го взимам на изплащане, то трябва вноската да ми е такава сума, че да не променя абсолютно нищо в живота ми до преди това. Демек да не помисля дали да спестя да кажем от една почивка в Испания, а да я направя в Гърция да речем. Щом такива мисли започват да излизат на дневен ред, то значи не мога да си позволя кола на лизинг, или поне не в този бюджет, който ще ме накара по един или друг начин да "спестявам", за да плащам вноската за автомобила. Другото е с наличните финанси отнесени към сигурността. Ако спестяваш едни пари за автомобил да кажем 5 години, вместо да го взимаш на изплащане, то винаги имаш един наличен капитал, да посрещнеш финансови затруднения, които не си предвидил. Ако тези спестявани пари пък ги даваш за лизинга вместо да ги спестяваш, то месечния баланс ще е на нула - демек все тая от гледна точка на бюджета. Но пък по средата на лизинга ако изпиташ финансови затруднения, то лизинга ще започне да те въвлича в един разход, който не може да посрещнеш - да кажем те уволнят от работа. И пак изниква въпроса - щом има вероятност да не може да платиш лизинга и не си подсигурил 100% от капитала до края на лизинга, то можеш ли да си позволиш нов автомобил на лизинг?
И още много такива разсъждения, които съм ги мислил и до ден днешен не знам дали мога да си позволя нов автомобил или не.