Toyota Prius

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
acf_prius

Re: Toyota Prius

Мнение от acf_prius » 24 Яну 2013 19:49

Привет и от мен на всички във форума. Изчетох какво ли не по темата, но съм решил твърдо да си купя Приус 2, надявам се до месец-два да съм горд собственик (все още събирам парите). Вече му направих един тестдрайв на тоя, който съм набелязал - преди три дни. Та понеже доста народ се изказва без дори да се е качил на тая кола, ще ви кажа, че направих 6,3 среден разход за 40 км градско каране. Да не забравяме, че това ми бе първо качване изобщо в такава кола, не бях карал и автоматик, та съм сигурен, че оттук нататък това постижение ще се подобрява happy.gif Поздрави :thumbsup:
p.s. Колкото до батериите - американец, който кара Приус от 2004 г. насам, е направил над 400 000 км (не помня точно колко беше, защото ги конвертирах от мили) и все още си кара с оригиналните батерии. Аз за всеки случай ще мина един преглед в Тойота преди да го купя моя.
Изображение

Аватар
bulgaro

Мнение от bulgaro » 27 Яну 2013 19:09

acf_prius написа:Привет и от мен на всички във форума. Изчетох какво ли не по темата, но съм решил твърдо да си купя Приус 2, надявам се до месец-два да съм горд собственик (все още събирам парите). Вече му направих един тестдрайв на тоя, който съм набелязал - преди три дни. Та понеже доста народ се изказва без дори да се е качил на тая кола, ще ви кажа, че направих 6,3 среден разход за 40 км градско каране. Да не забравяме, че това ми бе първо качване изобщо в такава кола, не бях карал и автоматик, та съм сигурен, че оттук нататък това постижение ще се подобрява happy.gif Поздрави :thumbsup:
p.s. Колкото до батериите - американец, който кара Приус от 2004 г. насам, е направил над 400 000 км (не помня точно колко беше, защото ги конвертирах от мили) и все още си кара с оригиналните батерии. Аз за всеки случай ще мина един преглед в Тойота преди да го купя моя.
Здравей колега! Дали избора ти е добър, времето ще покаже. Аз лично не съжалявам за моя. А иначе, чета ли ... чета пост след пост и се хващам за главата ... колко разбират някои колеги. За тяхна информация и аз така избирах преди 4 години, но се убедих че зад постовете по форумите не винаги се крият факти (дори и по щатските, а там имат по богат опит с тия колици), а по скоро предположения и компилации от тук-там събрана информация. Но има и много ценни неща... . Моя скромен опит с приусите е само от 4 години, и не мисля че повредите които са описани от "пострадали" колеги се случват с всички, по-скоро е въпрос на късмет. Та мога да споделя моите неволи с моя приус 2-ри от 2008 - така: Освен консумативите през 15к, на 97к предни амортисьори (от това няма спасение, имайки предвид, че караме по БГ пътища) и забележи: на 112к предни накладки. Та това е. Дай боже все така да продължава и дай боже всекиму така да обслужва кола. За това колко "лапа" това е друг въпрос, строго индивидуален за всеки според това колко му "тежи" десния крак... Така че, избора е твой!

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 28 Яну 2013 23:46

колега не казвам,че ти е лош избора,колата е надеждна,но...
пробега ти е нищожен.
риска е голям да започнат да дефектират клетки,има случаи,макар и около и след 10г.резервните части се поръчат от щатите или от морги.
иначе има такива коли на маса км без проблеми,обаче при 80/100к годишно.
оптимално би било да търсиш кола на възможно по-малко години,заради живота на батериите!идеалния вариант от първи собственик!
има интересни разработки от щатите на плъгин за този модел,но за такъв пробег не е интересен за теб.
радвам се,че се появяват мислещи хора,успех колега! :thumbsup:
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 29 Яну 2013 16:06

Здравейте отново, оказа се, че всъщност пробегът, който съм направил с Приуса, е бил 23 км, което, доколкото разбрах, е доста малко, за да се генерализира, но все пак си мисля, че тия 6,3, които постигнах, са си добър резултат :P Предстои до седмица-две колата да мине диагностика в сервиз, да видим как са батериите wink.gif Иначе ми е ясно, че на колкото по-малко километри и години, толкова по-добре, ама... Пусти пари rolleyes.gif
Изображение

baba_metca

Re:

Мнение от baba_metca » 07 Фев 2013 19:14

LEXUS написа: Не мисля,че хибридите на Тойота се обезценяват по-бързо от обикновен автомобил, ако има такова нещо- то е заради предубеждения , а не заради обоснована действителност.
Добре де, предубеждения или не, вавжното в случая за колегата, е че цената е паднала. Пък да му мисли този, който я продава, за този който я купува нещата явно са по-изгодни - хем по-ниска цена, хем проблемите не са чак толкова, колкото ги изкарват.

Успех, дано намериш нещо хубаво.

Отностно хондата, ако намериш, ходи се качи ей така за проба. Аз съм ги сравнявал и Приуса по ми допада.

Отностно разхода, изобщо не се занимавай с тези сузукита и т.н., там ще ти изпадат зъби и други работи. В приуса освен що годе еднакъв разход с тези малолитражки, ще намериш и много повече комфорт и сигурност за теб и останалите пътници. Пък и май пускаха някакви преференции за сини и зелени зони из градовете, което пак си е кяр.

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 07 Фев 2013 21:26

Ако все още колегата не е избрал, да споделя и аз каквото съм се запознал около хибридите. До колко е надежден хибрида е рано да давам мнение базирано на личен опит. Нито за миг не съм съжалявал откакто купих хибрида, но предполагам, че каквато и нова кола да бях взел щях да съм все доволен. До колкото знам по старата система на приус, дава по-малко динамика. Много от почитателите на приус, твърдят, че новата система е убила до известна степен идеята заложена в приус. Учудващо е, че въртящият момент на ел. двигателя в по старата система е значително по-голям.
Но най-вече исках да споделя това което мисля за хонда хибрид. До колкото знам електродвигателя е маховика на двигателя. Колкото и да е оригинално тази мъртва въртяща се маса да се използва по-полезно, това дава основният недостатък на хонда хибрида (поне според мен). Невъзможността да се движи само на ток лишава хибрида от едно от основните му предимства в града. Движението в градът е свързано с често спиране и потегляне, повечето време това в приус става на ел двигател. Двг се изключва и преместването от по няколко метра многократно в задръстванията или до следващия светофар и чакане на червено става без разход на гориво. При хонда двигателя за всяко преместване ще трябва да се стартира и отново да се изключва при спиране. Освен това при рекуперацията, ако трябва да се върти и двг ще е значително по не ефективна. Но най-голям минус за хибрид хонда на старо, според мен, е вариаторът. Скъпа поддръжка, малък живот, ненадежден. Особено за по-старите разработки на вариаторите.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 08 Фев 2013 12:22

колега един приятел направи вече 4-5 год. със сивик хибрид и няма грам проблем,средния му разход е към 5 за над 100к.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 08 Фев 2013 18:51

Съвсем не смятам хонда за ненадеждна марка, дори напротив. Мисля, че просто схемата на хибрида им не е съвсем удачна. Смятам вариатора за ненадежден и с малък живот. Особенно за автомобил втора употреба. Всъщност сивик не съм сигурен дали е с вариатор. Те хонда имат хибрид и с механична скоростна кутия. Така че за сивик не знам.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 19 Фев 2013 21:06

Колеги, първо да се похваля, че от днес съм горд собственик на Приус 2 happy.gif Понеже се обсъждаха цени на батерии, питах в ТМ Ауто, оттам се учудиха, че изобщо питам за смяна на батерии, тъй като (както ми обясниха) скоро не очакват някой Приус второ поколение да го карат за смяна на батериите, защото имали още доста оставащ живот. Все пак явно за всеки случай имат в наличност, доколкото разбрах, около 6000 лв. са. Иначе впечатленията ми от цял ден каране - усилията ми да тръгвам по-плавно, за да се движа главно на ток, като че ли дразнят останалите, които от място тръгват с 80 км/ч по "Евлоги"... mellow.gif
Изображение

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 19 Фев 2013 21:35

acf_prius написа:Иначе впечатленията ми от цял ден каране - усилията ми да тръгвам по-плавно, за да се движа главно на ток, като че ли дразнят останалите, които от място тръгват с 80 км/ч по "Евлоги"... mellow.gif
След като ти мине мерака да се взираш в energy monitor-a, ще установиш, че по-приятно ще ти става от изумлението на останалите колко бързо отлепя от място след светването на зелено или пък равномерното придвижване с 1-2-3 км/ч в колона при задръстване, или как подскачат хората, като разберат, че зад тях има кола (никога не съм си позволил да ползвам клаксона, за да не стресна човек, веднъж дори пълзях стотина метра след семейство, което не "заподозря опасността").

Имай в предвид, че има хора, които НЕ се оглеждат, а разчитат на слуха си и "ИЗСКАЧАТ" на платното.

Честито за избора, безаварийни пътешествия и успех :)
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Мар 2013 14:16

Честито колега! Добър избор, който съм сигурен, че няма да те разочарова. :thumbsup:

andre7080

Мнение от andre7080 » 18 Май 2013 02:10

Здрасти,
понеже от скоро и аз съм се насочил към Приус 2 да попитам, как е от към обезшумяване? Не съм се качвал никога на подобно нещо и го критикуват тук-там по международните форуми, та какво да очаквам? По принцип съм Ауди фен, но марката не предлага нещо подобно на Приус. Не очаквам да е обезшумен на фона на Ауди, то не му е и това идеята, но как е спрямо Авенсис? Миналият ден навъртях на подобен 300км, говоря за по-старите Авeнсиси, от преди 2000г и останах доста приятно изненадан от обезшумяването. Ако и Приуса е така ще съм повече от доволен.
Също така ме интересува да държа ли модела да е Т4 или Т-спирит? Четох, че има голяма разлика в аудио системата, което също ми е приоритет. Прегледах спецификациите, но питам реално драстична ли е разликата, или и Т3 става? МП3 чете ли? Мерси предварително.

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 18 Май 2013 10:19

andre7080 написа:Здрасти,
понеже от скоро и аз съм се насочил към Приус 2 да попитам, как е от към обезшумяване? Не съм се качвал никога на подобно нещо и го критикуват тук-там по международните форуми, та какво да очаквам? По принцип съм Ауди фен, но марката не предлага нещо подобно на Приус. Не очаквам да е обезшумен на фона на Ауди, то не му е и това идеята, но как е спрямо Авенсис? Миналият ден навъртях на подобен 300км, говоря за по-старите Авeнсиси, от преди 2000г и останах доста приятно изненадан от обезшумяването. Ако и Приуса е така ще съм повече от доволен.
Също така ме интересува да държа ли модела да е Т4 или Т-спирит? Четох, че има голяма разлика в аудио системата, което също ми е приоритет. Прегледах спецификациите, но питам реално драстична ли е разликата, или и Т3 става? МП3 чете ли? Мерси предварително.

Днес за пореден път се возих на зелено такси Приус и мога да потвърдя, че е прилично обезшумен автомобил. Все пак да не забравяме, че това не е лимузина !

Апропо, ако се повозите на Авенис от 2 ро или трето поколение изненадата ще е още по-приятна biggrin.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 19 Май 2013 15:19

А аз си возих на такси Приус 3 в Милано преди 2 месеца. Шофьорът му даваше такава жега, че нито ми се видя безшумен, нито показанията за разход бяха много добри - почти 8л/100 км. Все пак Милано е с много тежък трафик и средната скорост е много ниска, а този се завираше като нашенец, дори по трамвайно трасе мина на едно място, за да заобиколи една "тапа".
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Публикувай отговор