Челно стъкло и КАСКО

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 15:15

Raya написа:
jim_beam написа:..
значи пълно каско покрива абсолютно всичко,без условия.мисля би трябвало и в тм ауто да може да се ремонтира...!
Не знам как е при тях, но при някои застрахователи коли над 10г и нямат право на сервиз, а само по експертна оценка.
В договора ми пише 'пълно каско със сервиз'. На листовката в папката пише:
Кола до 3 години - само сервиз
Между 3 и 12 години - сервиз или експертна оценка
Над 12 години - само експертна оценка

Т.е. аз попадам в графата 'сервиз или експертна оценка'. Ще избера сервиз, макар че няма да ме допуснат до ТМ Ауто (а защо пък не, това е направо отделна тема).
Raya написа: hyankov, няма да ти изплатят сумма за оригинално стъкло, особенно в Армеец
Защо не? Аз съм застраховал оригинално стъкло, което ми влиза в цената на колата, а не някой китайски боклук за 200 лв.
Raya написа:Ами след 10г. май наистина няма смисъл, дават някакви нищтожни пари. Има смисъл само с/у кражба.
Принципно съм съгласен с теб, само че не е 'след 10 г.', ами 'след като колата попадне в графа експертна оценка'. В случая на Армеец, това е след 12тата година. Т.е. когато колата ми стане на 12г имам 2 избора - да я продам и да си купя нещо по-ново, или да търся застраховател който да е готов да сключи договор с клауза за доверен сервиз.
Последно промяна от hyankov на 02 Яну 2011 15:17, променено общо 1 път.
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 15:25

Много странно:

http://www.armeec.bg/contact/gradove/veliko-tarnovo - Във Велико Търново имат изброени 'доверени сервизи', сред които фигурира 'Тойота Венци'.

http://www.armeec.bg/page_bg#/contact/gradove/sofiya - За София няма изброени доверени сервизи wacko.gif wacko.gif wacko.gif

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 02 Яну 2011 15:32

еми значи ти е решен проблема,правиш една екскурзия до там и си готов!този венци го има и в габрово,също са много доволни от тях в региона!най-добре се обади предварително да го поръчат ! :thumbsup:
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
alexandargv

Мнение от alexandargv » 02 Яну 2011 16:06

Здравейте на всички и Честина Нова Година!
Точно преди 2 седмици ми се наложи да сменям предно стъкло и се оказа доста неприятно изживяване. Също като колегата много държах стъклото да бъде оригинално и да се смени в ТМ ауто. Първоначално застрахователите казаха, че няма проблем, казаха да си го поръчам, да го сменя и да представя фактури за стъклото+труда. Така и направих. Всичко излезна 1100 лв. В Тойота ми казаха, че имат договор с въпросната застрахователна компания и казаха, че не би трябвало да има проблем. Смених стъклото, оставих фактурите и след 1 седмица получавам обратно писмо в което пише, че аналогично челно стъкло струва 210 лв. и няма да ми изплатят разходите в официален сервиз. Застрахователите, с които говорих преди това са хора с които баща ми работи от 10 год. и застрахова над 30 коли всяка година. Оказа се, че са пропуснали една клауза, която забранява изплащането на щети на коли над 7 год. в официален сервиз.
Голяма издънка на застрахователите поради не познаване на клаузите, в следствие на която аз съм с 900 лв. вътре. В момента съм подал жалба за покриване на известна част от фактурата, но ми казаха, че не мога и да се надявам на цялата сума.
Не съжалявам, защото счупеното стъкло беше оригинално.
Движех се с 100 км/ч и ме удари камък колкото юмрук. Стъклото само се спука и не знам ако беше друго (не оригинално) дали нямаше стане на сол и да лежа в болница обезобразен.
Toyota Yaris 2008 1.3VVT-i LUNA

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 02 Яну 2011 16:20

hyankov написа:Аз съм застраховал оригинално стъкло, което ми влиза в цената на колата, а не някой китайски боклук за 200 лв...
Точно така .... само дето цената на колата сега е различна и пропорционално, това дето влиза в нея е също различно... освен ако нямаш клауза 'старо за ново' tongue.gif
Затова вземаш парите от експертната оценка, отиваш в една морга, купуваш си предно стъкло от същия автомобил на същите години, монтират ти го в кварталния сервиз и имаш пак кола с оригинално стъкло дето й влиза в цената. :whistle:

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 02 Яну 2011 16:33

alexandargv написа:...Първоначално застрахователите казаха, че няма проблем, казаха да си го поръчам, да го сменя и да представя фактури за стъклото+труда. ..

Оказа се, че са пропуснали една клауза, която забранява изплащането на щети на коли над 7 год. в официален сервиз.
..
Ако по фактура, първо сервиза или ти изпращаш/носиш профактура, ако я одобрят, тогава пристъпваш към ремонта, ако ли не я одобрят, сервиза смъква до толкова колкото застрахователите се съгласят, останалото ти си го покриваш.

Надали са пропуснали :whistle: . И аз така веднъж се прецаках. При подписването изрично питам влизам ли в офицален сервиз, отговора-ДАААА, но на следващата година разбрах че колата ми вече надвишила лимита по годините, а това не са ми го казали при подписването (от тогава чета и дребният шрифт).

Аватар
alexandargv

Мнение от alexandargv » 02 Яну 2011 16:39

Да чукна на дърво да не ми се налага, но стигна ли дотам да завеждам щета втори път така ще ги изям тия клаузи, че ще трябва диплома за застраховател да ми дадат. mad.gif
Toyota Yaris 2008 1.3VVT-i LUNA

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 02 Яну 2011 17:08

hyankov написа:
Да, сигурен съм че ТМ Ауто не купуват стъкла от Кобра.
Блаженни са вярващите :whistle: .

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2011 17:14

Сменял съм стъкло на Авенсиса и струваше около 1270лв с монтажа в оригиналния сервиз ....
Първата приказка на застрахователя бе 'кобра, мобра' и други животинки....
Но в края на краищата всичко бе ОК - кобра въобще нямаха такова стъкло с нагревател в него....
Това бе преди около 4-5г, а авенсиса тогава бе около 5годишен..
Оригиналното стъкло бе с марка 'тойота' и се отличаваше от другите стъкла само с номера на годината...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 02 Яну 2011 17:17

И оригиналното и заместителите са направени все от стъкло и се чупят по един и същи начин.

Най-важното е да ти монтират стъклото добре и да нямаш течове или да се спука от посукването на купето, ако не е добре фиксирано с качествен силикон, а също така да ти сложат всички уплътнители и лайсни към него.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 02 Яну 2011 17:24

Когато 2008г от камък ми се счупи предното стъкло По мое настояване, застрахователят ми писа - Оторизиран сервиз.

Даде ми възлагателно писмо и нямах никакви проблеми .
В ТМ Ауто ми го смениха и те са се оправяли след това със застрахователя.

Нарочно преди това видях какво пише на щемпела на оригиналното стъкло, за да разбера след това какво са ми сложили в ТМ-а.

Оказа се че новото е 1:1 със старото.
Само разбрах, че струва 1600лв. За каското бях дал 1300лв. wink.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2011 17:28

zi_zi_top написа:И оригиналното и заместителите са направени все от стъкло и се чупят по един и същи начин....

Зизи, от обработката и структурата има голяма разлика КАК се чупят стъклата...
За изкривяванията в образа на калпаво стъкло да не говорим - правил съм си експеримент с евтино стъкло по време на гладните студентски години - кривеше образа като за световно..
За щастие не се наложи да го пробвам на 'краш тест', но дори и само заради изкривяването на образа, повече не бих повторил с такова стъкло...
Чупил съм няколко челни стъкла - градушка, злоумишлени действия и т.н. Но винаги след първата случка слагам оригинално стъкло в оригиналния сервиз.
Проблеми с лепене и т.н. не съм имал...
Относно Тойота Венци - колега си поръча от Габрово по телефона стъкло и му го докараха във Варна, като излезе доста по-евтино от предлаганото във Варна.... Като идея само - да провериш как са цените там..
Имай предвид, че монтажа отнема около 24 часа (вкл. съхненето на силиконите и т.н.)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 02 Яну 2011 17:40

Слоу е много прав!
На един миниван сложих евтино стъкло и добре, че след това бързо го продадох, защото трябваше да го чупя много бързо. cool.gif
Освен, че течеше, а и точно пред погледа ми всички коли и дървета които виждах, бяха толкова криви, че се чудих кой ги е изкривил. laugh.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 03 Яну 2011 00:49

Няма да ти разрешат да ползваш ТМ Ауто, уверявам те. За тези коли покриват до цени на кобра. Дори и да закараш колата в доверен сервиз, Армеец няма да изплатят на доверения сервиз фактура за оригинално стъкло, следователно и те няма да ти сложат оригинално. Дори да си закараш колата в тойота венци, и там няма да ти сложат оригинално. В по-малките градове, понеже няма много сервизи, а и официалните нямат много работа, официалните сервизи се съгласяват на по-малка ценова норма за да им пращат застрахователите и други коли, а не само нови. затова тойота венци го има в списъка с доверените сервизи. Но и там няма да ти сложат оригинално стъкло. Завишението за официален сервиз си заслужава доплащането, не за да ползваш официалния сервиз - повечето такива и хабер си нямат от бояджийски и тенекеджийски ремонти. Просто когато си си платил завишението, доверения сервиз ще ти сложи оригинални части.

Моя съвет е да провериш при колегите, които внасят части, дали могат да ти доставят стъкло, да вземеш цена, да се обадиш в Кобра да ги питаш за цената на по-СКЪПОТО стъкло (те го наричат ЕВРОПЕЙСКО) и след това да преговаряш с армеец колко могат да ти платят от фактуратаа за оригиналното от алтернативен вносител.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 03 Яну 2011 10:45

Така, Армеец ме н@еб@х@ като по книга.

Отидох, заведох щетата. Излезе човек да правим огледа, снима, писа, до тук всичко 6.

- Къде искаш да я правиш?
- Където аз поискам, така ли?

И той явно се досети че следващото ми изречение ще започне с "ТМ" и ще завърши на "Ауто" и казва:

- Aма ние работим с Кобра
- Много хубаво, но Кобра не слагат оригинални стъкла.
- Ами не можем да ти сложим оригинално, колата ти е на 10 години. Работим с цените на Кобра.

Последва кратка дискусия относно качеството на 'витрините' които слагат в Кобра, но без никакво разбиране от отсрещната страна. Ако някой не е наясно какво се случва в тези измислени сервизи, нека само напиши 'автостъкла кобра' в Google.

Та ми дадоха 'избор':
1. Да отида в Кобра и после да им донеса фактура
2. Да взема пари на касата, след 10 дена, като никой не знае колко ще са.

Решението, базирано на тази 'богата' информация трябваше да се вземе на място, веднага. Т.е. трябваше да избирам между стъкло-боклук и неизвестна сума пари, която 100% ще е дори по-малко от колкото струва стъклото в Кобра.

Как да не ги обичаш?

:finga: :finga: :finga: :finga:
Последно промяна от hyankov на 03 Яну 2011 11:18, променено общо 2 пъти.

Заключено