Преференции за новите коли в България

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 19 Окт 2010 20:22

zi_zi_top написа:Бъдещето е на един доста скромен свят, със скромно потребление и взаимно уважение.
:thumbsup:
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 19 Окт 2010 21:11

zi_zi_top написа: Бедни хора има по цял свят. Те са повече от богатите. Не можеш да ми кажеш, че те трябва да плащат по-големи данъци за скромните си жилища и коли, отколкото богатите за скъпи нови (естествено супер екологични) коли и палатите (които са им абсолютно ненужни впрочем).
Не слагай жилищата и колите под един знаменател.
Статуквото в момента е пълен абсурд!
Критерия 'възраст' на автомобила е абсурд!
Нормалната логика е собствениците на автомобили с по-слабо въздействие върху околната среда, да получат облага за това.
По този начин се стимулира използването на такива автомобили, а по този начин се стимулира производството им.
Реално погледнато, стойността на данъка е символична в сравнение с другите разходи свързани с експлоатацията на една кола.
Държавата си прибира своя дял най-вече чрез акциза на бензина.
Не е необходимо с този данък да се търси някаква социална справедливост - който е 'беден' си купува малолитражка.
Не знам има ли друга държава в Европа са с подобна схема за определяне на данъка върху автомобилите?
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 19 Окт 2010 21:24

Сега съществува поощряване за по-екологични автомобили. В нашето семейство имаме 2 коли с катализатори: Корса 45 к. с. и Корола 90 к. с.
Данъка ми е 50% от определения за възраст и мощност. Корса = 8,50 лв. и Корола = 33 лв. За мен си е справедливо. :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

sashoskiora

Мнение от sashoskiora » 19 Окт 2010 22:19

zi_zi_top написа:Сега съществува поощряване за по-екологични автомобили. В нашето семейство имаме 2 коли с катализатори: Корса 45 к. с. и Корола 90 к. с.
Данъка ми е 50% от определения за възраст и мощност. Корса = 8,50 лв. и Корола = 33 лв. За мен си е справедливо. :thumbsup:
А как ти звучи за 110к.с.-175лв данък.
Или пък за Голф-90 к.с. 92-ра година 22лв,а за Тойота Корола по шаси 99г. 86к.с. 33лв,къде е логиката с данъците.Така ли ще стимулират да се карат по нови автомобили.А това,че от хората които познавам по малко от 10% са си регистрирали автомобилите в данъчното.Прегледите се минават по втория начин,не е ли разковничето там. mad.gif

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 19 Окт 2010 22:46

Тези примери показват липса на държава, а не липса на добри закони.
НО забележете - навсякъде по света се правят данъчни измами и престъпления. Вчера четох, че и Долче и Габана са сгазили данъчните закони.
В БГ са само нещастни имитатори на западните виртуози.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
heller

Мнение от heller » 19 Окт 2010 22:50

"Уважавайте пешеходците - те са по-добрата част от човечеството!" wink.gif
Avensis D4D, 2.0, 2000г.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 19 Окт 2010 22:58

sashoskiora написа:....А това,че от хората които познавам по малко от 10% са си регистрирали автомобилите в данъчното.Прегледите се минават по втория начин,не е ли разковничето там. mad.gif
Bad Company laugh.gif
Внимавай, че с каквито дружиш, такъв ще станеш!

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 19 Окт 2010 23:50

miLen4o написа:
Vesko написа:
mitoko написа:който няма автомобил трабва да има преференции, защо ли ?

защотоооооооооооо
не замърсява
не пречи на пешеходците като паркира по тротоарите
не нързелува да ходи с колата на 2 преки
Но пречи на колите като ходи по уличното платно вместо по тротоарите :thumbsup:
Хах ела в студентски и ми кажи каде са тротоарите,че да взема да ходя по тях ,а не само да отнасям нявки псувни от бесни селяни с трошки за 1000лв.
Това че няма тротоари не е проблем на автомобилите... все пак глобяват щофьорите за това че спират по тротоарите, а в същото време пешеходците вместо да си ходят по тротоарите ходят по пътното платно. А това има ли тротоари или не е друга бира smile.gif

baba_metca

Мнение от baba_metca » 20 Окт 2010 14:01

zi_zi_top написа:Бъдещето е на един доста скромен свят, със скромно потребление и взаимно уважение.
Ако не бяха испанците и тяхната "скромна" нужнда от завоевания, злато и т.н. сега нямаше да ядем и картофи дори.

А данъчните облекчения да и сега ги има, но все пак идеята не им е към новото и чистото, защото един Приус и другите подобни коли, които докарват около 100g CO2/km, но са с над 74KW мощност не ги ловят, а пък е ясно и очевидно, че са много по чисти от коли на 10г с катализатор, които са с до 74KW мощност. Затова хората имат право да недоволстват в тази насока.

Аватар
ncuxonam

Мнение от ncuxonam » 20 Окт 2010 15:43

:thumbsup:
най-жалкото е, че това е ясно и е залегнало във вярата и религиите още преди хиляди години.. ама пуста лакомия човешка, неутолима..

а за "данъчните префърцуренции" не ми се и говори.. к,ви преференции бре.. мишоциии... до вчера снимаха богатите с хеликоптери.. ,неска данъчни преференции.. ей на тва му се вика "едната ръка да не знае какво прави другата"... бравос... почти библейско..

иначе е справедливо да се отчита "екологичния ефект", но силно ме съмнява, че в българия при хармонизиране на европейското законодателство нещо ще се получи.. по скоро ще стане работата "изгубени в превода"...
2007 Yaris Sedan, 1,5 VVTi, 1NZFE

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 20 Окт 2010 17:13

Много отвисоко гледате на "екологичният ефект " нещо ми се струва За екологичният проблем все повече ще се чува и говори .
Нещата не отиват на добре . Никак даже .
Полярните шапки се топят все по-бързо , неоспорим факт .
Тропическите гори изчезват още по бързо , неоспорим факт .
Последиците могат да бъдат от кофти , през много кофти до колосално апокалиптично кофти .
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 20 Окт 2010 19:01

Vesko написа:
miLen4o написа:
Vesko написа:
Но пречи на колите като ходи по уличното платно вместо по тротоарите :thumbsup:
Хах ела в студентски и ми кажи каде са тротоарите,че да взема да ходя по тях ,а не само да отнасям нявки псувни от бесни селяни с трошки за 1000лв.
Това че няма тротоари не е проблем на автомобилите... все пак глобяват щофьорите за това че спират по тротоарите, а в същото време пешеходците вместо да си ходят по тротоарите ходят по пътното платно. А това има ли тротоари или не е друга бира smile.gif
Не толкова ,че спират по тротоарите.Ще спре 1,2,3 пъти ще минеш с ключа по някоя врата и ще спре да спира там,ама не е в това проблема,на някои места даже няма тротоари.А ако има са само от кал.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 20 Окт 2010 19:17

ncuxonam написа:....иначе е справедливо да се отчита "екологичния ефект", но силно ме съмнява, че в българия при хармонизиране на европейското законодателство нещо ще се получи.. по скоро ще стане работата "изгубени в превода"...
Точно така мисля и аз! Просто в БГ нищо не се случва.
От 20 години държавата е само етикет и кух скелет облечен в дрипи. Всъщност мафията движи всичко и държавата и структурите и са само щит за престъпленията.

Никой политик не говори смислено и отговорно с мисълта, че нещо ще се случи наистина. На момента се дават социално желани отговори, след което всичко си остава в батака.

П.С. Ето пресен пример за горенаписаното /ако някой има търпение да го прочете и да вникне в "диалога"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/ ... t/?ref=rss

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 20 Окт 2010 20:19

Екология ли?!

Стига глупости - на никой не му пука. Ако знаете колко катализатора премахвам периодично - от нови коли - лошо ще ви стане.

За екология в Чалгария ще говорим тогава, когато изчезнат Камазите, Икарусите и подобен род саркофази. Тогава някой тъп общинар може да се изправи срещу мен и да претендира за екология, ама спорът ще стане суров, ако карам на газ - примерно.

И когато българинът се научи да си държи катализатора на колата, а когато се запуши - да използва негов аналог от друг производител - примерно, а не да си купува оригинален на цената на нова кола.

Замърсяването не е само от автомобилния парк.

Това са оправдания, за да тръгне бизнеса на поредния мафиот, спал с дъщерята на виден политик.

Нещо като фарсът с касовите апарати по сергиите, дето баба Гица продава дини от бостана си.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 20 Окт 2010 20:26

SFINKS написа:....
Моля те, не ми казвай, че като си купувал автомобил си мислил за тропическите гори и полярните шапки!
Ако е така наистина, ще се просълзя.

Публикувай отговор