Данък "лукс" за над 150 коня и над 3000 кубика!?!?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
EMPEROR
Обратна връзка:

Мнение от EMPEROR » 22 Мар 2010 15:06

Всичко за твоето щастие. :thumbsup:

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 22 Мар 2010 15:17

От 1 Май влиза в сила :
само интересното е колко ще е голямо дървото ??
засега май няма инфо по въпроса

http://dnes.dir.bg/2010/03/22/news6068176.html
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
EMPEROR
Обратна връзка:

Мнение от EMPEROR » 22 Мар 2010 15:28

Лелеееее за малко, добре че колата ми е 2998 кубика и 149 коня laugh.gif

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 22 Мар 2010 18:00

Колеги, мисля, че същността на границата над 150 коня да се води "Лукс" не е в друго, а в целесъобразността. С две думи мпс с до 150 конски сили може да свърши всяка работа на ползвателя му- От градска кола, през кола за магистрално каране, автомобил за пресечена местност, леко-товарен автомобил, та дори товарен. Тоест дотук няма глезотия, дотук законодателят приема, че тези конски сили за автомобил са нужни, целесъобразни, оправдани и не са форма на глезотия от собственика/ затова държавата не го натоварва с допълнителни плащания/-- а глезотията на собственика резултира и в парите, платени за колата -колкото повече плаща над тия 150 к.с., толкова повече се глези.Идеята е ,че щом собственикът е намерил и дал повече пари за по-мощна кола, то той трябва и е в състояние да плати по-висок данък на държавата, в която си експлоатира колата.
Разбира се, някой ще опонира и ще каже- ами много хора си вкарват стари Аудита А6 с по 180 коня или стари Мерцедеси с по 160 коня и т.н., това е техен проблем- продават се и стари Аудита и Мерцедеси с по 130 коня, и с по 120....,, държавата трябва да взема и под внимание по-високите емисии на по-мощните двигатели, което също е аргумент за налагане на по-висок данък.

А и при новите коли - Напълни се с Ауди Q7,Кайен, туарег, Ланд Крюзери - все скъпи джипки-- нормално е да плащат по-високи данъци. Не е нормално просто в града да е пълно с такива фургони, поне като искат да бъдат забелязвани в тия джипки, да си плащат високи данъци- и въздуха замърсяват при това доста в градовете.

Съгласен съм със SFINKS с това, което пише, а и наистина като че ли изчакаха и кварталните "гъзари" да изпонакупуват стари Голфове тди-та мди-та с по 150 и повече коне и тем подобни, та да им събират парички и на тях. Но главното ще е събиране от новите коли, джипове и т.н. Много хора с такива коне си купуват коли,нови, а и доста стари, че като че ли няма да ги карат в България по дупките и по нашите магистрали с дупки...
Който иска по-мощна кола- плаща повече, както който има по-голям апартамент, плаща повече, при къща- още повече.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
djofi_m

Мнение от djofi_m » 22 Мар 2010 18:16

аз не виждам какво чудно има, като в цяла европа е така, там само че допълнително им скъсват задниците и с гражданска оговорност, която също е на база мощност на автомобила.
АVENSIS 2.0TD-комби

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 22 Мар 2010 19:01

Значи - купуваш си Голф - 1.4 - 170 к.с. и си вече в лукса....

diver

Мнение от diver » 22 Мар 2010 19:22

djofi_m написа:аз не виждам какво чудно има, като в цяла европа е така, там само че допълнително им скъсват задниците и с гражданска оговорност, която също е на база мощност на автомобила.
Не съм мноо убеден, че 1000 коня бегалки в Ангийско плащат таквиз данъци, ма те сигура не са у Европата....
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

MX5

Мнение от MX5 » 22 Мар 2010 19:49

diver написа:Не съм мноо убеден, че 1000 коня бегалки в Ангийско плащат таквиз данъци, ма те сигура не са у Европата....
Плащането най-вероятно е, колкото ти е заводски колата, а не колко си си я направил сам после. Т.е. никой няма да идва да ти гледа колата и да я оценява - просто за годината автоматично ще ти се вдигне данъка.

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 22 Мар 2010 21:51

реално най - добре е данъка да е спрямо моментната цена , дали застрхователна стойност или шваке там, но пак тъпаците (експерти) от ГЕРБ ще го направят евтино за богатите скъпо за бедните или караш бокстер 240 к.с. купено за 130 000 лв. и караш субару втора ръка за 15 000 лв 230к.с
и плащате еднакъв данък лукс 1 000 лв , мога само да кажа БАТЕ БОЙКО ЕЕЕЕ СТРАШНА ПУМА = ПУМЯР

Аватар
sepia3

Мнение от sepia3 » 22 Мар 2010 22:14

Именно това и аз мисля, не виждам нищо луксозно в 12 годишна кола... dry.gif

Намерил си далавера, и си си взел кола с повечко коне на тънка лайсна laugh.gif и ся трябва да те ошушкат за това че си я купил евтино dry.gif
За мен данък лукс е за кола над 20-30 хиляди лева и на примерно максимум 2-3 години(даже и на толкова не е лукс-мой комшия се оплака че опелът му на 2 години има ражда laugh.gif laugh.gif )

Та както и да е данък с такова име "лукс" е за нови коли или скъпи коли, а не да гледат да вземат парите на данакоплатците от това че са махнали кацизите... Аз съм платил акцис и сега ще плащам лукс dry.gif
Celica st202/GT t20
Не карам бързо, просто летя ниско до земята...
Изображение

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 23 Мар 2010 00:21

sepia3 написа:Именно това и аз мисля, не виждам нищо луксозно в 12 годишна кола... dry.gif

Намерил си далавера, и си си взел кола с повечко коне на тънка лайсна laugh.gif и ся трябва да те ошушкат за това че си я купил евтино dry.gif
За мен данък лукс е за кола над 20-30 хиляди лева и на примерно максимум 2-3 години(даже и на толкова не е лукс-мой комшия се оплака че опелът му на 2 години има ражда laugh.gif laugh.gif )

Та както и да е данък с такова име "лукс" е за нови коли или скъпи коли, а не да гледат да вземат парите на данакоплатците ....
Аз затова уточних в по-предходното си мнение. Тук не става въпрос за лукс или разкош, тук става въпрос за глезене, ако искате , го наречете данък "Глезотия", ако това е проблемът. Смисълът на такъв данък е да се събират повече пари от всички, които си купуват коли с много конски сили, което е реципрочно на плащане за удоволствие. Това е. Ти искаш ли твоята кола да е по-бърза от другите на пътя? А не искаш да платиш по-висок налог? Много лесно така. А тя, за да е по-мощна има много условности-- по-скъпа цена, повече замърсяване, и конски сили в преизобилие, което означава, че ползвателят е склонен да даде повече пари за мощна кола, която ще му върши същата практическа работа като същата кола с по-малка мощност и за това тук се влючва факторът "Удоволствие" и държавата казва" Който наддава повече пари за по-мощна кола, заради своето удоволствие, ще наддаде и за по-висок данък за тази по-мощна кола" И извинения от сорта " аз си купувам 12 годишна кола с много коне" не е извинение, има 12 годишни коли с до 150 коня, които вършат същата работа, а пък и си вървят доста добре, но просто хората, които искат да карат по-мощни коли и да се радват на много мощност, трябва и да си платят. На запад е така. Затова в Германия масово купуват базови или малко над базови двигатели, а не спортни версии. Защото германците не обичат да плащат.
В крайна сметка никой не го вълнува кой на ква тънка лайсна му изпанала 12 годишна стара кола с много коне- да си плаща или да си вземе с по-малко коне. Колкото повече коне, толкова повече замърсяване, от друга страна. Новите мощни не замърсяват толкова колкото старите бегачки.

Трябва вече да се приеме някакво коректно данъчно облагане както според годините на колата, така и според мощността й. Не може някой да се мисли за "гъзар" с 12 годишна кола с 200 коня или с 180 коня, а да плаща колкото тоя с Ладата. Ако няма пари да си поддържа "конете" на колата, да си купи такава с под 150 коня, това да би да е малка мощност?!
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
Georgimitrovich

Мнение от Georgimitrovich » 23 Мар 2010 02:10

оффф поредната тъпотия на тоя .... Няма ли да се сетят да го махнат вече mad.gif Сега ще стане като с цигарите. да припомня. Вдигаме ви акциза и забраняваме пушенето, защото много ни е грижа за вашето здраве. Два месеца по късно, а ве пушете си навсякъде щото трябва да ви взимаме паричките от акциза. То бива бива тъпотии от тва правителство ама те край нямат. И сега какво излиза че аз имам кола за 3000 лева и съм най-големия газар в наше села, а този които си купи дизелов Авенсис за 70+ бона е мръшляк и бедняк. Има логики :thumbsup:
1992 Celica 2,0 GTI cabriolet
1982 Camri GLi (sold)
1997 RAV4
2000 Lexus GS300

Аватар
sepia3

Мнение от sepia3 » 23 Мар 2010 08:22

Точно заради това да бъда "газар" с много коне аз съм си платил акциз, плащам и голям (за мен) данък, от тоя закон следва че щом плащам голям данък за МПС, трябва да плащам и данък заради това че гореспоменатия данък е голям!
Един вид като имаш голям данък, ще плащаш още един заради това че данака ти е голям! Каде е уловката?
А тва за замърсяването, всяка кола си има нужните средства да замърсява въздуха до определена норма, нали заради това има еко такси.
Celica st202/GT t20
Не карам бързо, просто летя ниско до земята...
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 23 Мар 2010 08:56

Поне сега малко по малко ще си дойдат на мястото нещата , хората с коли с големи двигатели ше се сетят че цената за която си купил +10 годишната бегачка е най-малкият разход. След това идват , данъци , гориво , части и т.н. Сега на кварталният гъзар като му стане +2000 лв данъка за А8 , като му изпусне амотрисъора и трябва да изкара 3000 лв за нови щот в моргата вчера са купили последните два и т.н. Хубу поне че 18" гуми има трета ръка че иначе ще стои пред блока :thumbsup:
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 23 Мар 2010 10:49

SFINKS написа:Поне сега малко по малко ще си дойдат на мястото нещата , хората с коли с големи двигатели ше се сетят че цената за която си купил +10 годишната бегачка е най-малкият разход. След това идват , данъци , гориво , части и т.н. Сега на кварталният гъзар като му стане +2000 лв :thumbsup:
не бе бъркаш се, първо бегачки и мошните коли са малко а за да съберат доста пари трябва да ударят мнозинството... на 1 милон коли по 40 лв ще вдигнат данъка а на 10 000 бегачки по 500лв и с това ще афишират и я си направи сметката а, пътищата са ни лунен пейзаж а предницата на новия аурис е доста скъпа , така че ебават нормалните хора. а са за бегачките
1. взимам си тойота мр2 спайдер (ЛЮБИМА КОЛА) - 140к.с избягвам данък лукс, купувам и компресор от САЩ за 3000 долара или турбо кит, монтирам и пак си карам бегачка 200к.с на 1000кг същото се отнася и за мх5 и още много коли а да не говорим за схеми от англия ...
който иска ще си кара бегачка , тук целта на НЕГРАМОТНИТЕ ЕКСПЕРТИ ОТ ГЕРБ е масовия шофьор

Публикувай отговор