Лятото идва ще се сменят гуми.
- djobonano
- Местоположение: София - TOYOTA AVENSIS 1 - T22 - 2000 г. - 2.0TD - 90 ps.
И накрая малко инфо относно размера на гумите за Авенсис 1.
След като се поровичках открих.
Колегата greg39 е много прав че този размер 205-55-15 за Авенсис 1 няма да има никакъв проблем и най оптималният.
И ще ви обясня на кратко защо.
Официалният размер 195-60-15 има диаметър 615 мм. на гума със скоростомер 100 км/ч - 0 отклонения така е дадено по книга.
Размерите на 205-55-15 има диаметър 607 мм. на гума с -8 мм. разлика
от официалният размер и 1 км/ч разлика от официалният размер, тоест
официален размер диаметър 615 - 100 км/ч и другият размер диаметър 607 - 101 км/ч.
Надявам се че съм обяснил ясно за да ме разберете.
След като се поровичках открих.
Колегата greg39 е много прав че този размер 205-55-15 за Авенсис 1 няма да има никакъв проблем и най оптималният.
И ще ви обясня на кратко защо.
Официалният размер 195-60-15 има диаметър 615 мм. на гума със скоростомер 100 км/ч - 0 отклонения така е дадено по книга.
Размерите на 205-55-15 има диаметър 607 мм. на гума с -8 мм. разлика
от официалният размер и 1 км/ч разлика от официалният размер, тоест
официален размер диаметър 615 - 100 км/ч и другият размер диаметър 607 - 101 км/ч.
Надявам се че съм обяснил ясно за да ме разберете.
Здравей колега, аз също карам Авенсис 1. Зимните гуми са нормалният размер 195/60/15, но сега за лятото си харесах 16-ки и тази седмица мисля да ги сложа и ще видя как е. Размера е 195/55/16 и според калкулатора на Маргел, съм на -6 мм, в рамките на допустимото. Спидометърът ще показва 99 км, при 100 км.
да не стане така, че да ви опират гумите в калниците, отстрани...
stay up and keep shining!!
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки

- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Едните говорите за 15-ки, другите за 16-ки - затова се преплитате колеги
Без НИКАКВИ проблеми може да сложиш 205/60/15, ако заводски са 195/60/15. Както колегата показа, събира и 16-ки, но със 205/60/15 ще вози по-добре, ще е по-стабилка и определено ще показва по-верно километража - колко си изминал и с каква скорост караш biggrin.gif Което пък със сигурност ще доведе до различен от досегашния грешен разход, който си смятал. Но пък вече ще е по-реален от преди 

Ami zavisi kolko dylgo hte gi karah i ako dyrjih na ka4estvenite im pakazateli do 5 godini ot datata na proizvodstvo.V smisyl sega ako gi vzemeh hte gikarah ohte 2 godini i sled tova ve4e niama dasa mnogo efektivni tyi kato kau4uka za gumata enai-dobyr do -5-tata godina ne4e nemoje dagi karah i sled tova no prosto si gubiat ka4estvoto
Ами по принцип да вече ги сложих ще му мисля като станат 5 години имам още да кажем 2 да карам това са ми около 40 000км така че какво то еPetar написа:Ami zavisi kolko dylgo hte gi karah i ako dyrjih na ka4estvenite im pakazateli do 5 godini ot datata na proizvodstvo.V smisyl sega ako gi vzemeh hte gikarah ohte 2 godini i sled tova ve4e niama dasa mnogo efektivni tyi kato kau4uka za gumata enai-dobyr do -5-tata godina ne4e nemoje dagi karah i sled tova no prosto si gubiat ka4estvoto