Гледай сега, колега, Ауто Билд още не съм си го купил ,за да прочета по какъв начин хранят Тойота, но ако е оповестяване на сервизната акция и учудване как е възможно най-здравата марка да допусне грешка, няма лошо. Трябва да прочета как е представен въпроса.zzecov написа:Бих искал с няколко реда да изразя несъгласието си по повод статията във вчерашния брой на Аутобилд, която се казва "Какво става Тойота?". В нея лакеите на фауве не пропуснаха да го забият на тойота за сервизната акция, която се провежда в цял свят.
Като за начало - тойота за мене са добри коли. Съдя по моята (Авенсис 1, закупен 2003г.) - за 70000км., предимно градски пробег не съм имал абсолютно никакви проблеми, возията е стегната, единствено наскоро се появи лек шум в турбото, за който писах в друга тема.
Със сигурност обаче познавам две дузини хора с фаувета и аУдита на различни възрасти и километри, които са оставили по една торба пари на любимата си марка. Дори самите аутобилд класират VW в дъното на своите класации по издържливост при продължителните тестове, така че да се храни тойота за фабрични дефекти е най-малкото доста неморално. Преди време в същото списание имаше статия, точно за vw, които много добре знаят за дефектите на своите автомобили, но нарочно се правят на луди и не желаят да обявяват сервизни акции, а карат клиентите си да си плащат като попове, особено ако е преминала гаранцията.
В друга тяхна статия преди няколко месеца бе анализирана надеждноста на различни модели VW и аУди, и се казваше, че наистина като показатели на чисто нови коли превъзхождат останалите марки (според тях), но в дългосрочен план, след няколко години дефектите които дават тези коли са доста.
Всички знаем, че тойота (и другите японски марки) много им бърка в очите на германците, но ако се зачетем внимателно повечето показатели, по които голф е вечен първенец са толкова субективни и смешни, че направо да ти се приплаче - например "евтини пластмаси", "недостатъчна динамика" и т.н.. Много знаят те колко динамика ми е достатъчна на мене. ма никъде не се споменава, че цените на "народните" коли са да си e*e майката, а един тъп голф струва колкото авенсис, да не говориме, че като си купуваш германец ти дават ламарини, четири гуми, волан и радиоточка, а останалото се плаща.
Още по интересно е твърдението, че "тойота е известна с това, че не е известна с нищо". Е аре па да питам фауветата с кво точно са толкова известни...(освен с вечните си дефекти).
Бил съм няколко път в америка, в близкия изток и не видях никъде масово да се напъват да карат пасати и аУдита. Виж тойоти, хонди и нисани има на кило.
И за да не излезе, че съм някакъв харкор фен искам да подчертая - не съм пристрастен, от коли почти нищо не разбирам, а форумите ги чета за да се забавлявам.
Ще кажа моето мнение и за тойота естествено. Напоследък моделите са с доста странен дизайн, да не кажа грозни, и на първо място въобще не са вълнуващи. Не знам ква е тая упоритост от страна на дизайнерите на тойота. Например ауриса е грозен, а приуса и с курва да ми го продадат няма да го взема. И тоя новия ландкрузер джип ли е, автобус ли е?. Дори и корейците разбраха, че трябва да правят по спортно изглеждащи коли, с по-агресивен дизайн. Ще кажете, такъв дизайн е преходен, бързо се изтърква. Ми аз предпочитам колата ми да изглежда като новата мазда 6, отколото като аурис, пък като ми писне ще я продам. И аре стига с тия масивни врати. Всичките коли им приличат на тухли на колела. Ма никакъв финес няма в новите тойоти (лично менение). Но и "вълнуващия" Тигуан за мене прилича на ебаси козунака, да не говорим че отзад човек със зимно палто трудно сяда.
Още нещо - марката бе известна с високото си качество. напоследък чета все по често по форума за технически проблеми, мои приятели с авенис 2 например също доста се оплакват - тука немците донякъде са прави.
И на последно място. Абе много си повярвах с ценичките бе. Неможе един RAV4 да ми струва майка си и татко си а вратата му да лопа на тенекия още в магазина. А след 10000км. по софийските улици?. Неможе приуса да почва от 50000лв. Ама бил екологичен. Ми дреме ми на сайдера, не ме кефи и толкоз. А IQ-то. Ебахти ташака, че и за 30 хилки... А кво да кажем за сервизното им обслужване? От всяко нещо искат кинти да вземат. Например на мене ми взеха такса за прехвърляне на автомобила от 60лв., като се има впредвид, че той бе напълно изплатен и моите взаимоотношения бяха с нотариуса (респективно държавата), а не с ТМ ауто.
И за да не ставам досаден бих казал, че следващата ми кола може да не е тойота, може даже да не е японска, но определено няма да е и фауве.
Фолксваген действително са бъкани със заводски дефекти, които са за сметка на клиентите им, Фолксваген действително ги кара да си плащат като най-големите балами. Не стига ,че Фолксваген на цялата си трошливост, липса на модерен дизайн/той буквално е еднакъв от 20 години и всичките им коли изглеждат като от 92 година/ са по-скъпи, ами и се трошат като луди и Фолксваген изобщо не поемат отговорност за категоричните си заводски дефекти на скъпите им ретро коли. Фолксваген и Ауди нито като нови,нито като стари превъзхождат японските си аналози. Това, че немските превъзхождали японските е промиване на мозъци от Авто-Билд. Извинявай, но Тойота IQ е уникално замислен автомобил с класи над Лупо,Смарт!!! Ярис предлага най-обширно вътрешно пространство при най-малко заето място-перфектен за градска кола--Конкурентите му почти влязоха в класа на Аурис и Голф!!! Един Приус е без аналог като мощност-големина-разход-емисии-технология-гаранция!!! Един Лексус LS600h е по-голям,по-удобен и с повече екстри за комфорт и много по-модерна двигателна и всякаква технология от смешно стоящата до него пенсионерски изглеждаща/особено отзад/ Mercedes S-class“Ама била малко по-динАмична--абе кой е тръгнал да се състезава по завоите с тия луксозни лайнери-ходи им го обясни на еснафите-германци,които цял живот си купуват собствените коли без една екстра вътре базови като пушки.
Само че Лексус има най-ефективните двигатели коне от кубатура,с най-малко вибрации и най-безшумните в целия свят-безспорен коз на Лексус-изключително важен особено в луксозния клас.
Ами Ауто Билд твърдяха,че Фокус е с най-доброто пътно поведение в класа--вчера чета Ауто Мотор унд Спорт и там Фокус го изкараха 3-ти по пътно поведение,трябва да видя кой го изпревари!! Ауто Билд са като фанатици-- Голф ,та Голф- Голф е най-назадничавата кола на планетата,с най-еднаквия и безличен тъп дизайн,ноооо имал качествени пластмаси--това си е тяхно мнение-пластмаси кола не карат-като висят в сервизите за сметка на клиентите си пластмасите хич не ги е еня някой. Гледай колко трябва да си тъп,за да сложиш пластмасите като по-важни пред качествената,здрава кола,която ще ти върши работата,за която си я купил!!! Това само тъп германец може да го каже, аз не знам ядат ли ги тия пластмаси,душат ли ги,или си гледат в пътя и карат.Само че на Аурис пластмасите са 80-90% напълно рециклируеми, докато Фолксваген,типично за тяхната неефективност, са стандартни.
Авенсис категорично според мен има по-качествено табло и пластмаси от Пасат,както и Лексусите имат уникално качествени табла и тапицерии сравнени с Мерцедес,Ауди и така. БМВ са най-евтино изглеждащи. Да не говорим,че при Лексус фугите са толкова малки и перфектно съчетани с любов към детайла,че германците трябва да стоят мирно.
Тойота са известни с много все важни и полезни неща- Най-важното за една кола- Тойота са известни със здравината си, Фолксваген-обратно.
Тойота са известни с авангардните автомобилни технологии! Тойота са известни като лидер при екологичните коли. Тойота е известна с това,че създаде луксозна марка 1989 година--Лексус и напук на всички надути германски луксозни фирми,буквално ги изхвърли от най-големия и богат пазар в света--САЩ,където същият Лексус/без традиции,хахах/ 10 години поред е номер 1 по клиентско задоволство.Този Лексус, при разработката на който японците са казали,че трябва да надвишава качествата на основните му конкуренти от Европа-Мерцедес,Ауди,БМВ, като има по-ефективни двигатели,по-безшумни,по-ниско челно съпротивление, по-нисък разход при съпоставима мощност,изклчючителна здравина и надеждност,номер 1 клиентско обслужване. Всичко това Лексус го постигна и за няколко години стана номер 1 на независим пазар-САЩ. Напук на големите традиции без покритие в реалния живот на Мерцедес примерно,които си останаха само със самочувствие без покритие и без продажби в Щатите/рязко намалели/
Напук и на предубедените тесноскроени тъпчовци,които повтаряха,че японските коли веднъж се трошали,ама здраво и не подлежали на ремонт,щото били капсуловани,дрън ,дрън,та пляс,аа ,и нямали традиции,та затова ,видиш ли , не можели да бъдат по-добри от Мерцедес,хаха,едно голямо ХАХА.Фактите посочиха друго.
По същия начин днес се плюе Приус-бил грозен-ама на мен ми харесва,и то много-един интелигентен,аеродинамичен,авангарден и ефективен дизайн. В сащ се избиват да го купуват,и го харесват,верно не е правен за европееца,който е свикнал колите да приличат на високи табуретки като Астра и Голф--за мен те са уникално грозни,анти-аеродинамични,със смешни къси задници и предници като тухли четворки,аа и са високи около 4 метра-особено Астра.
Само че Приус отново се изплюва на предубедените тесноскроени лаици,които бълват дезинформирани глупости. Мерцедес последваха примера на Тойота и Лексус и направиха хибрида на S клас--разбира се, жалък,с жалък електромотор с 20 к.с. при купе 2 тона,с жалки конски сили,с жалка скоростна кутия,с жалко изпълнение на цялата система.При пряко сравнение с Лексуса LS600h, Мерцедес е пълно недодялано дърво ,превклюващо от ел.мотор на двигател с осезаеми тласъци на жалката ,несинхронизирана към хибридната им система ск.кутия. Ето това покзават "великите" традиции на Мерцедес- една кръгла нула!
Сега за Тойотите:
Дизайнът накрая изпълни безсмислените желания на европейците - Тойота да се отличавала от другите и да имала свое лице.Ето-има го-типично европейско с японски черти.
Масивни врати се харесват-масивни се предлагат-просто е. Аурис фейслифт вече е нагоден! Погледни го. Действително Аурис не е красавец, но той се цели директно в най-скучната кола на планеттата -Голф. Голф се купува с тоя безличен дизайн,Тойота ще продължат да настъпват в тази насока. Те винаги взимат на прицел Бестселърите в даден клас.-/В случая бестселър за Европа е Голф/
За РАв4--РАВ 4 е най-здравият SUV в класа си-един изключително надежден джип,той е основател на този клас,той е бестселърът,нормално е да му се искат най-много пари-- има търсене, и то голямо. Също така нормално е Тигуан да имитира РАВ4-всички основни линии на Тигуан са вдъхновени от РАВ4,само че Тигуан е изпуснал спортния вид и изглежда крайно пенсионерски и нединамично-отвратителен--освен това таблото му е най-евтината проста пластмаса-директно взето назаем от Голф Плюс!!! Кади има още по-отвратително табло-абсолютно твърда евтина сива пластмаса,или черна, навсякъде е твърда пластмаса-какво качество ,кви пластмаси,това никога не го казват от Авто-Билд. А за дизайна на Кади изобщо да не говорим-фургон с дизайн от 88 година. Ами една Превия до него е като космически кораб,нищо че е 93-та година дизайн.
А пък Приус за тая технология,която ти дава и японска сглобка с тая безшумност и разход под 4/100 при 136 коня и емисии 90 гр/км. 50000 лева е направо евтин. Абе една Джета ти излиза 45000-47000 лева с тия екстри,и то не всички, и вибриращ дизел и много по-висок разход,и сажди.. Айде стига ,те не могат да се сравнят, Приуса е и с 6 години гаранция.
IQ в момента е най-добрата кола в класа на супер-малките- много по-добра от Смарт. Много по-качествен интериор,по-удобна,по-комфортна,по-гъзарска. Тойота знаят какво правят и знаят защо и къде са я позиционирали. Не се сещам за техен провал при малките коли.
Хвани прочети не секции по форуми толкова с единични случаи,а хвани прочети статистиката на германците от ТЮВ--и тази година Тойота имат най-много коли сред най-здравите. Всички коли на Тойота са най-здрави в класовете си. Авенсис 2 също е много здрав-питай КИКИ,той пък ще ти каже ,че не е влизал в сервиз вече 160000км./ако не се лъжа толкова му е колата/
Така че единични случаи много-гледай статистика на базата на хиляди бройки от всеки модел--ТЮВ
За сервизното обслужване и за това,че искат да взимат кинти от всичко, отговорни са не Тойота, а техният дилър Инчкейп-ТМ Ауто.