Проблем с пръскалките на Avensis T25 2009
- Ruderford
- Автомобил: Avensis 2007г./1.8/129k.s.
- Благодарил/а: 4 пъти
Проблем с пръскалките на новия авенсис 2009
Здравейте колеги. Тези пръскалки на предното стъкло направо ме побъркаха
....пръскат чак на задната броня, плюс на страничните стъкла...абеее по цялата кола(автомобила е черен и познайте за какво става на въпрос
). Понеже не смея да бутам, да не счупя нещо, днес ходих в Тойота и ги помолих за помощ. Дойде един пич, аз пръскам, той бутна това- онова с някакво приспособление(не беше игла, тел или някво друго ..ала, бала, но не видях какво точно беше) и след няколко проби, каза "Готов си... вече ще пръска само на стъклото"....грейнах от щастие и си тръгнах. Спрях по едно време и си викам , чакай да ги изпробвам, да се изкефя и най-накрая да отида да си измия колата
. ....протегнах се с едната ръка през прозореца да мога да видя къде пръскат...ииии басси ма*ката...освен очите си измих и зъбите
...какво е имал човека под "Готов си", така и не разбрах...цялата кола пак се поля от край до край...вече не знам какво да правя, не се върнах защото не ми искаха пари, но няма и да се върна след този резултат...не съм ходил на друго място, но и не знам къде да отида, чудя се дали да не купя едни чисто нови...дали ще има някакъв резултат...някой от Русе случайно с подобен проблем да ме насочи нещо
....
Пропуснах...автомобила е : AVENSIS седан (T25) 2007 1.8, 129 к.с., 1ZZ-FE ....Това ли е модела на пръскалките по принцип:
http://www.dbk-dimitrov.com/dbk-dimitro ... s-kb-205ed
https://www.olx.bg/ad/dyuza-praskalka-t ... 7hdiL.html

Пропуснах...автомобила е : AVENSIS седан (T25) 2007 1.8, 129 к.с., 1ZZ-FE ....Това ли е модела на пръскалките по принцип:
http://www.dbk-dimitrov.com/dbk-dimitro ... s-kb-205ed
https://www.olx.bg/ad/dyuza-praskalka-t ... 7hdiL.html
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Какво са те побъркали пръскалките?
Къде очакваш да отива водата, която се пръска (и отразява) от челното стъкло?! Просто да изчезва и да се изпарява?
Добре е да обмислиш и варианта къде биха пръскали пръскалките, натиснати от въздушна струя при 120-140км/ч... Защото и тогава искаш водата да попада на стъклото, нали?
Този тип пръскалки се настройват елементарно с игла - настрой си ги както искаш...
Но не очаквай да няма пръски настрани.. Обикновено мокрят стъклото най-добре когато пръскат и настрани при нулева скорост...
Къде очакваш да отива водата, която се пръска (и отразява) от челното стъкло?! Просто да изчезва и да се изпарява?
Добре е да обмислиш и варианта къде биха пръскали пръскалките, натиснати от въздушна струя при 120-140км/ч... Защото и тогава искаш водата да попада на стъклото, нали?
Този тип пръскалки се настройват елементарно с игла - настрой си ги както искаш...
Но не очаквай да няма пръски настрани.. Обикновено мокрят стъклото най-добре когато пръскат и настрани при нулева скорост...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Подобни пръскалки /със същите сфери за реглаж/ и мен ме правиха рошав заради това, че сферите им се въртяха от налягането на помпата на където си искат. Правим реглаж- точен, та точен. Тръгваме, пръскаме и се завъртяли на някъде, не и към стъклото.
За да установиш дали в това е проблема, вземи тънко но твърдо телче и побутни от дупчицата сферите насам-натам. Дори само една да има хлабава- хвърляй и нова.
Аз смених 3 чифта оригинални, все доставяни с поръчки /на друга марка автомобил/ и като не се реши проблема на 4-тия път забучих на капака жигулски от 1 лв. бройката та с проблема се свърши от раз. Няма да казвам марката на колата за да не правя реклама.
За да установиш дали в това е проблема, вземи тънко но твърдо телче и побутни от дупчицата сферите насам-натам. Дори само една да има хлабава- хвърляй и нова.
Аз смених 3 чифта оригинални, все доставяни с поръчки /на друга марка автомобил/ и като не се реши проблема на 4-тия път забучих на капака жигулски от 1 лв. бройката та с проблема се свърши от раз. Няма да казвам марката на колата за да не правя реклама.

Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- Ruderford
Хм....на въпроса

Ето ги снимани отблизо...

амиии... не и по целия автомобил...все пак, не е като да виждам за първи път умивателна система на автомобил, знам че въздушния поток ще натисне надолу струята, но при това количество което пръска не е проблем, но на място е нещо ужасно...както и да е, може би са се износили гнездата и не си стоят на мястото на което се нагласят и от налягането пак си застават където си знаят....може би колегата Оги, е прав и ако са много хлабави ще трябва да се сменят...slowtraveler написа: ↑05 Дек 2019 00:10 Какво са те побъркали пръскалките?

Ето ги снимани отблизо...

- Прикачени файлове
-
- 20191205_222945.jpg (553.22 KiB) Преглеждано 3472 пъти
-
- 20191205_223045.jpg (666.04 KiB) Преглеждано 3472 пъти
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Изглежда доста лесно да ги нагласиш един път и след това около дюзата да запълниш пространството с някакво лепило тип епоксидна смола и няма да мръднат повече.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

- slowtraveler
Трябва да се внимава и да не се нарани дюзата - имал съм подобен проблем със стари стегнати дюзи - нараняването дори с малка драскотина променя формата на струята и прави 'пръски' в нежелана посока...
- Ruderford
Доста добра идея BOz,
....колега slowtraveler, може би точно това се е случило при мен, защото основните струи си пръскат точно, ама съвсем точно където трябва, но някви тънки, почти невидими струйки хвърлят яката по целия автомобил и то с доста сериозен дебит и налягане...ще ги бутна колкото се може надолу и навътре пък ще видим какво ще стане...ако не, взимам 2 броя за 16лв. от OLX: https://www.olx.bg/ad/dyuza-praskalka-t ... 7hdiL.html и ги сменям или има още 1 модел дето не се регулира и е с една дупка( https://www.ebay.com/itm/Car-Front-Wind ... %7Ciid%3A1 )
която пръска на двете страни....ама дали пък пасва...трябва да се провери..

която пръска на двете страни....ама дали пък пасва...трябва да се провери..

- slowtraveler
На Джипа бяха точно такива... Пръскаха много хубаво и обливаха цялото стъкло... Разбира се - и цялата кола

- slowtraveler
Не се майтапя
В края на краищата целта на тези пръскалки е максимално активно да обливат стъклото, пръскайки 'облак', през който да премине автомобила... Затова и не виждам как няма да опръска цялата кола (както и става в реалност де
)...
Правят разни аеродинамични 'хватки', които например 'ръбчета', които да ограничат протичането на водата по страничните стъкла, ама пак опитите са с оста ограничен успех
А по тавана - обикновено винаги с успех пръскам и стъкления си таван

В края на краищата целта на тези пръскалки е максимално активно да обливат стъклото, пръскайки 'облак', през който да премине автомобила... Затова и не виждам как няма да опръска цялата кола (както и става в реалност де

Правят разни аеродинамични 'хватки', които например 'ръбчета', които да ограничат протичането на водата по страничните стъкла, ама пак опитите са с оста ограничен успех

А по тавана - обикновено винаги с успех пръскам и стъкления си таван

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Ruderford, Ако това ще ти успокои деня - и моята с под 50 км/ч е обляна цялата по тавана и страничните стъкла до средата. ХлОпела ми беше същата история.
Според мен решението на проблема е течност, която да не прецаква боята и да не остава, както концентратите в малките шишенца на слуз като изсъхне.
Вариациите на темата са, или да не ти облива прозореца като свят, или да ти омазва цялата кола. Навремето и аз имах някакви такива мъки с Опела, и след много опити се примирих че на светофар или с под 30-40 км/ч ще трябва да си затварям прозореца ако пръскам, понеже в другия случай ми измиваше и лицето.
Според мен решението на проблема е течност, която да не прецаква боята и да не остава, както концентратите в малките шишенца на слуз като изсъхне.
Вариациите на темата са, или да не ти облива прозореца като свят, или да ти омазва цялата кола. Навремето и аз имах някакви такива мъки с Опела, и след много опити се примирих че на светофар или с под 30-40 км/ч ще трябва да си затварям прозореца ако пръскам, понеже в другия случай ми измиваше и лицето.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Сутринта открих че ако съм достатъчно бърз с ръчката, едно много късо натискане ми мокри само панорамния прозорец и не разлива другаде. И така няколко пъти на много къси импулси... Но е до "ръчичката"
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--