лети алуминиеви джанти-предимства и недостатъци
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
По-ниското тегло намалява подресорните маси (масата на окачването, чиито движения се обират от пружините и амортисьорите), като от там се подобрява хендлинга.
Разхода не зависи от теглото на джантите, а от ширината на гумите. Които обикновено са по-широки (няма си сложиш писалки на хубавата джанта я biggrin.gif ) и затова разхода често е по-висок...
Но обикновените евтини ал.джанти често не са по-леки от стоманените, защото алуминия е по-слаб от стоманата и за да издържа ударите се налага джантата да се прави по-дебела, откъдето масата и скача нагоре...
Това важи за евтините сплави....
Разхода не зависи от теглото на джантите, а от ширината на гумите. Които обикновено са по-широки (няма си сложиш писалки на хубавата джанта я biggrin.gif ) и затова разхода често е по-висок...
Но обикновените евтини ал.джанти често не са по-леки от стоманените, защото алуминия е по-слаб от стоманата и за да издържа ударите се налага джантата да се прави по-дебела, откъдето масата и скача нагоре...
Това важи за евтините сплави....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Re: лети алуминиеви джанти-предимства и недостатъци
Скъпите коли повечето даже не са с лети джанти, а с ковани. Що си си играят да правят ковани, след като летите на визия изглеждат по същия начин ...?Kiki написа:Разбира се, че е важна!Troshko написа: визията е важна ........ щом и цвета е от значение
Да си виждал скъпа кола да се продава с железни джанти?
Последно промяна от MX5 на 22 Ное 2009 20:26, променено общо 2 пъти.
В какъв смисъл те е разбило ?
Дано не съм ви разбрал погрешно, но не съм човек, който цепи стотинката на две за разхода и целя да ми гори колкото може по-малко.
Ако исках колата ми да върви повече просто щях да си купя т-спорт, а не да мисля как точно да я направя така че да е по-бърза от голфовете, било с чип, със спортни джанти, без седалки и т.н.
Дано сте ме разбрали.
Дано не съм ви разбрал погрешно, но не съм човек, който цепи стотинката на две за разхода и целя да ми гори колкото може по-малко.
Ако исках колата ми да върви повече просто щях да си купя т-спорт, а не да мисля как точно да я направя така че да е по-бърза от голфовете, било с чип, със спортни джанти, без седалки и т.н.
Дано сте ме разбрали.
Последно промяна от style на 22 Ное 2009 20:23, променено общо 1 път.
Today. Tomorrow. Toyota.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Koi e kazal, 4e tasovete sa zaduljitelni za stomanenite djanti?!?slowtraveler написа: За стоманените - слагане на тасове, проблем с чистенето на лед/сняг и т.н. Докато при алуминиевите нямам никакъв проблем...
Az daje moite si gi haresvam pove4e bez tasove i sum gi mahnal. Moite sa 4erni.
Drugo, za6to mi e da si 4istq snega i leda ot djantite kato sled nqkolko spiraniq vsi4ko se stopqva po tqh?

2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Ти си знаеш ,явно концепцията ни е различна .Ама нашето е болест ,твоето гАзария и визия .style написа:В какъв смисъл те е разбило ?
Дано сте ме разбрали.

- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Re: лети алуминиеви джанти-предимства и недостатъци
Predimstvoto na aluminievite djanti i djantite ot splavi ne trqbva da se postavq pod sumnenie vuob6te, za6toto sa masovo izpolzvani v avto motorsporta!
Az ne sym vijdal kola za pista s stomaneni djani. laugh.gif
A pri tqh viziqta e poslednoto ne6to, koeto se gleda, a olekotqvaneto na kolata purvoto!
Az ne sym vijdal kola za pista s stomaneni djani. laugh.gif
A pri tqh viziqta e poslednoto ne6to, koeto se gleda, a olekotqvaneto na kolata purvoto!
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
Имал съм на АЕ-то ,16 ски оз рейсниг супертурзмо (много тежка джанта ) 11+ кг джантатаALTEZZA написа:в това сигурен ли си?slowtraveler написа: Разхода не зависи от теглото на джантите.

С 15 цола АТС 9J(гуми 195/55/15) ,тежащи 7 кг с гумите около 19кг ,разликата потресаваща и в разход и във вървеж

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Патил съм си преди почти две години при големия студ по нова година...Japanese_fever написа: Koi e kazal, 4e tasovete sa zaduljitelni za stomanenite djanti?!?
Az daje moite si gi haresvam pove4e bez tasove i sum gi mahnal. Moite sa 4erni.
Drugo, za6to mi e da si 4istq snega i leda ot djantite kato sled nqkolko spiraniq vsi4ko se stopqva po tqh?
Не само не се стопява по тях, но се получи страхотен дисбаланс (навярно от над 100гр лед), който не успях да го стопя за 500км (принудително каране до около 70км/ч заради големия дисбаланс).
Би помогнало само демонтиране на джантата и изстъргване на леда, което бе невъзможно при дадените условия... При подобни условия безпроблемно отлепих леда на лята джанта заради по-големите отвори между 'спиците' и лесния достъп до вътрешния профил...
@ ALTEZZA, сигурен съм, че от по-широка гума можеш да вдигнеш разхода с над 0.5-1.0л/100км при по-високи скорости.
А намаление на разхода заради теглото на джантата ще е не повече от 0.05л/100км....
Порядъка е съвсем различен...
Десеттина килограма сумарна разлика в теглото (ако въобще съществува при ниския клас лети джанти) не може да окаже голямо въздействие в разхода.

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
http://www.avtogumi.com/bg/wheels/wheel ... rand&p2=10 ето тия джантури ми харесват.ще стоят ли добре??15-ки с гуми 185-стоковите.style написа:Какъв e цвета на Яриса ?
А точно кои джанти ти харесват ?
Последно промяна от sacho7803 на 25 Ное 2009 20:19, променено общо 1 път.
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г