Падат акцизите ... май

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от andrian999999 » 25 Апр 2009 19:05

spritable написа:Най-накрая ще си купя ферари...
пожелавам да ти се сбадне желанието! и аз искам едно 430

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 25 Апр 2009 23:58

Ако автомобила се води по документи на Немец винаги ще се измъкне, но ако го е отчислил от Германия това е проблем.
Незнаех какъв е точно случая.
Ама винаги ще си намериш документ, че е стоял автомобила повреден в автосервиз tongue.gif и там става имам познати wink.gif
Отностно доказването всичко се доказва стига да си готов да платиш цената :thumbsup:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 365 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Апр 2009 09:42

Става въпрос не за Белгия, а за Дания.
И такива шмекерии не вървят.
И то специално за автомобилите, данъците и акцизите им...
За останалите неща (като 'контрабанда' на алкохол през границата с Германия) няма проблем...
Просто датчаните имат сериозна система за контрол и санкции на такъв тип нарушения.
Например никъде не ти пише номера на двигателя, но ако го смениш с по-мощен с над 10% от 'заводската' мощност (не съм 100% в точния процент) си длъжен да го обявиш, иначе пак настава 'секс' (защо ли познатите ми, живеещи там от над 30г въобще не си и помислят за нелегален swap въпреки огромните данъци за автомобил, които плащат?)
П.С. явно има и някакви варианти за избягване, но също така е явно, че не са сигурни и продължават да крият сериозен риск: http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?f=210&p=89550
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Scott

Мнение от Scott » 26 Апр 2009 13:23

slowtraveler написа:...въобще не си и помислят за нелегален swap въпреки огромните данъци за автомобил, които плащат?)...
Слоу, става въпрос за една черта в човешката психология, която доста е позакърняла в съвременното българско съзнание - отговорност за действията пред останалите. Нещо дето едно време моята баба (лека й пръст) му викаше 'срам', като в израза 'срама нямаш', т.е. какво ще кажат околните за държанието ти. Ей това нещо е още живо в западните страни, не знам само за колко дълго...

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 26 Апр 2009 14:17

Scott написа:Слоу, става въпрос за една черта в човешката психология, която доста е позакърняла в съвременното българско съзнание .........................
Еееееее ти пък само една ли ве ? Че ние сме си били наред ве :thumbsup: tongue.gif !

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 26 Апр 2009 17:34

Scott написа:
slowtraveler написа:...въобще не си и помислят за нелегален swap въпреки огромните данъци за автомобил, които плащат?)...
Слоу, става въпрос за една черта в човешката психология, която доста е позакърняла в съвременното българско съзнание - отговорност за действията пред останалите. Нещо дето едно време моята баба (лека й пръст) му викаше 'срам', като в израза 'срама нямаш', т.е. какво ще кажат околните за държанието ти. Ей това нещо е още живо в западните страни, не знам само за колко дълго...
Scott, напълно ти разбрах идеята, но не си съвсем прав.
И на запад не им пука за мнението на околните.
Сега в западните страни играе принципа на моркова и тоягата (процента между тези неща в различните страни е различен, но идеята е ясна).
На времето и у нас бе така, и никой не си помисляше да прави шмекерии (моля да не се разбира като поддръжка на социализма/комунизма, а като наличие на ред и порядък).
А сега у нас работи само принципа на моркова - с какво ще привлечеш даден човек/клиент/данъкоплатец. Тоягата я няма никаква във връзка с липсата на държавност и липса на контрол.
Просто тук демокрацията се разбира като анархия, а не се спазва основния принцип - демокрация е всичките ти действия без ограничения, с едно единствено условие - да не пречиш и да не вредиш на околните (дори и във финансов ущърб)...
Докато там все още 'тоягата' е здрава и служи за назидание на 'непослушните/нарушителите'....
В БМВ форума имаше анкета кой си плаща данъка/винетка и т.н. и резултата не бе съвсем окуражителен (доводите бяха разни - от 'лоши пътища', до изкривени джанти и т.н.).
Ако имаше сериозен контрол дали щеше да има толкова нарушители?
Дали ако тук пуснем такава анкета нещата ще са по-утешителни?

Scott

Мнение от Scott » 26 Апр 2009 21:28

slowtraveler написа:...на запад не им пука за мнението на околните...
... демокрация е всичките ти действия без ограничения, с едно единствено условие - да не пречиш и да не вредиш на околните (дори и във финансов ущърб)...
Мисля, че си противоречиш. Живея от десетина години във Великобритания и на всичките ми приятели и съседи им 'пука'. Естествено на някои повече от други, зависи какво усилие трябва да полагат за това, в смисъл рядко се прави нещо повече от общоприетото, но пък то е необходимия минимум.
А относно тоягата и моркова - имах предвид, че ако човек има 'срама', не е нужно да се прилага цялата гама от управляващи методи. tongue.gif А пък може и аз да живея с някакви утопични разбирания. :whistle: wacko.gif

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 26 Апр 2009 21:38

Scott написа:Слоу, става въпрос за една черта в човешката психология, която доста е позакърняла в съвременното българско съзнание - отговорност за действията пред останалите. Нещо дето едно време моята баба (лека й пръст) му викаше 'срам', като в израза 'срама нямаш', т.е. какво ще кажат околните за държанието ти. Ей това нещо е още живо в западните страни, не знам само за колко дълго...
Za tolkova dulgo, dokolkoto ima nqkoj da sledi za nego i da go kontrolira -> vlastite! smile.gif
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 26 Апр 2009 23:08

Scott написа:....Мисля, че си противоречиш. Живея от десетина години във Великобритания и на всичките ми приятели и съседи им 'пука'. .....
А относно тоягата и моркова - имах предвид, че ако човек има 'срама', не е нужно да се прилага цялата гама от управляващи методи. tongue.gif А пък може и аз да живея с някакви утопични разбирания. :whistle: wacko.gif
Мисълта ми е, че 'контролния пункт' на времето е бил 'срама', но сега (за съжаление) си е тоягата.
Имам позната, която от 20г живее в покрайнините на Лондон (ожени се за англичанин) и изведнъж и се появи голяма 'любов' към домашната и котка - то не бяха котешки хотели, гледачи и т.н. докато идва в БГ, въпреки, че котката си живееше в къщата им ....
Щом си от толкова време там, знаеш каква отговорност в UK е домашното животно, и тя се проявява не толкова заради 'любовта' към животното, ами заради солените глоби, които те принуждават, дори и да нямаш 'срама' да действаш така, както трябва (да не излизаш от нравствените норми)...
А за това, 'какво ще кажат останалите' - прав си, но в друг смисъл. В Германия например още по времето на Хитлер е въведена 'имунната система'- всеки следи всеки и докладва на властите.
Ако направиш нещо нередно, опасността съседа да 'изклюкари' на властите е мнооого голяма.
Пример : колегата ми отиде с кола (Корола Версо) в Германия да събере багажа на дъщеря си в един неголям град, и след на втория час полицията звъни на вратата да провери каква е тази кола, която се е появила в тая задънена улица, защото подозрителни съседи се обадили притеснени....

Но бягаме от темата - аз съм за акцизите на свъх-мощните автомобили, но постепенно трябва да се осъвременява границата...

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 26 Апр 2009 23:13

slowtraveler написа: .....................
На времето и у нас бе така, и никой не си помисляше да прави шмекерии ..................
За съжаление не мога да се съглася с теб ! И мисленето по този начин точни ни води към не чак толкова бавно самоунищожение !

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 27 Апр 2009 01:33

На мен не ми е ясно, защо трябва да се съгласявам с нещо което е "правилно" след като всеки закон в тази държава е създаден от дозина малоумници оставили в него кранче за източване.
За миналата година имам внесени данъци (не за акцизи) на стойност над 10 000лв. и нищо не получавам в замяна от тази държавица.
Акцизите са за новите автомобили, а виждали ли сте какво пише на документа за платен акциз на автомобил втора употреба "Акциз от сделки в страна" ето ви го и поредното доказателство, че това е измама от държавицата ни :thumbsup:

Scott

Мнение от Scott » 27 Апр 2009 09:11

Nedkow написа:... За миналата година имам внесени данъци (не за акцизи) на стойност над 10 000лв. и нищо не получавам в замяна от тази държавица...
По-интересно е какъв е прихода ти при тези данъци - защото, ако на 10к данъци си 'прибрал' 100к приход, не виждам какво може да очакваш, ти просто живееш на 'муфта' от държавата. biggrin.gif

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

....

Мнение от rudolf » 27 Апр 2009 11:06

според мен никой не може да задължи държавата ,да не слага наказателен данък за мощните автомобили,а и в случей когато данъка и застраховката са им саизмерими с европейските-тогава европа няма какво да ни каже.
примерно данък от 3-4к лева на година ще вкарва повече пари в хазната от 10-12к лева акциз,,,и ще си бъде съвсем законно...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Апр 2009 11:09

Nedkow, явно иска като премия държавата да му плати процент от данъците biggrin.gif
Държавата трябва да събира отнякъде пари за да може да съществува и поддържа своите структури.
Акциза според мен е логичен, защото засяга основно стоките, които са лукс и не са от първа необходимост. Искаш да се насмучеш с ракия или да си купиш луксозна кола - плащаш.

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 28 Апр 2009 00:31

slowtraveler написа:Nedkow, явно иска като премия държавата да му плати процент от данъците biggrin.gif
Държавата трябва да събира отнякъде пари за да може да съществува и поддържа своите структури.
Акциза според мен е логичен, защото засяга основно стоките, които са лукс и не са от първа необходимост. Искаш да се насмучеш с ракия или да си купиш луксозна кола - плащаш.

Поне да ми упростява данъка на Супрата biggrin.gif
Съгласен но не и за стоки втора употреба :thumbsup:

Публикувай отговор