Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
Мишен
Получена  благодарност: 1 път

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от Мишен » 30 Апр 2015 18:21

Изображение

Изображение

ppp.gif ppp.gif ppp.gif
Прикрепяте заснетият материал, описвате ситуацията и заставате зад твърденията си с имена и координати за връзка. „Пътна полиция” преглежда кадрите, създава АУАН и Ви кани да се разпишете като свидетел.
https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia

Аватар
Мишен

Мнение от Мишен » 10 Май 2015 12:58

Изображение

събота нощна от 17 до 05ч
Прикрепяте заснетият материал, описвате ситуацията и заставате зад твърденията си с имена и координати за връзка. „Пътна полиция” преглежда кадрите, създава АУАН и Ви кани да се разпишете като свидетел.

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 11 Май 2015 00:02

Вярно голяма тема... Пък на мен ми изглежда, че преценката не е сложна.
За да избегнем повторения и обяснения:
1. Смятам всички сме съгласни, че има смисъл да сравняваме еднакъв клас коли. Това ще рече да сравняваме кола, която може да превози примерно 4 човека от т.А до т. Б с дадено ниво на безопасност и удобства за дадено време, с друга - много подобна по удобства и скорости, но с друго задвижване/двигател/гориво/скор. кутия и пр.
2. Приус има:
2.1. Събиране на част от енергията при спиране.
2.2. Безстепенна скор. кутия.
2.3. Увеличена собствена маса.
2.4. Много нисък коефициент на челно съпротивление и също намалено напречно сечение (при движение напред).
Ако изброеното е вярно, трябва само да измерим :
- разходът при движение по равно (примерно София - Бургас);
- разходът при движение в пресечена местност (примерно София - Лом през Петрохан).
- разходът на градско движение... :whistle:
- да споменем разликите при летни и зимни условия на движение.
Следва - да сравним с някоя подобна кола (Корола, Аурис и пр.)
И ...отговорът е готов.
Споменаването и обсъждането на цената на нова батерия, шумът на пластмаси и пр. е за друга тема - според мен. :thumbsup: :thumbleft: :thumbleft:
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 11 Май 2015 11:18

Vov тук е доста по-сложно отколкото при плавниците и харпуните :thumbsup:
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 11 Май 2015 13:03

Мишен написа:Изображение

събота нощна от 17 до 05ч

Мани нощната , все едно си карал извънградско с 25 км/ч , дай снимка на дневната да видим как е положението wink.gif
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 11 Май 2015 13:35

SFINKS написа: Мани нощната , все едно си карал извънградско с 25 км/ч , дай снимка на дневната да видим как е положението wink.gif
По твоята логика и с 10км/ч да даде снимка, то все едно да караш с 10км/ч извънградско. Само, че ако с Приус караш с 25км/ч извънградско, постоянна скорост, то със сигурност ще даде доста по-висок разход.
Иначе като Приуса е загрял, то все тая дали ще е дневна или нощна. Стига навън да не е -10 градуса. При тази температура, при умно каране разхода ще бъде относително същия.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 11 Май 2015 14:31

Boz ти май не разбра какво имах предвид . Нощна смяна на бакшишите в София особенно след 2-3 часа през ноща си е каране на празни улици където бакшиш с Приус може да си регенерира на воля и ако трябва да спре пред Биад може да почне да регенерира още от Младост 4 laugh.gif .
Ако караш с Приус с 25/км/ч извънградско и има повече от 4/100 разход , ебаси и смешната кола .. много дизели ще дадат 4/100 с 25 км/ч че и с по-висока скорост..
Дневна нощна няма нищо общо с температурата както вече можеш да се досетиш а с трафика който през ноща просто го няма а през деня го има..
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 335 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 11 Май 2015 15:44

SFINKS написа:....Ако караш с Приус с 25/км/ч извънградско и има повече от 4/100 разход , ебаси и смешната кола .. много дизели ще дадат 4/100 с 25 км/ч че и с по-висока скорост..
Разхода е крива, която започва от висок разход (+ безкрайност при 0км/ч), намалява до своя минимум при скорост някъде около 60-90км/ч, след което се увеличава отново....
Причината предполагам е ясна - при ниска скорост загубите при самото 'напразно' въртене на двигателя са достатъчно големи, а не се ползва потенциала му. При висока скорост пък загубите от триене (съпротивление на въздуха, триене/търкаляне на гуми, трансмисия, ДВГ и т.н.) стават прекалено високи...
Т.е. е напълно логично при 25км/ч разхода да е по-висок отколкото при например 60км/ч... Освен ако при 25км/ч караш само на ток де :whistle:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 11 Май 2015 16:29

SFINKS написа:Boz ти май не разбра какво имах предвид . Нощна смяна на бакшишите в София особенно след 2-3 часа през ноща си е каране на празни улици където бакшиш с Приус може да си регенерира на воля и ако трябва да спре пред Биад може да почне да регенерира още от Младост 4 laugh.gif .
Ако караш с Приус с 25/км/ч извънградско и има повече от 4/100 разход , ебаси и смешната кола .. много дизели ще дадат 4/100 с 25 км/ч че и с по-висока скорост..
Дневна нощна няма нищо общо с температурата както вече можеш да се досетиш а с трафика който през ноща просто го няма а през деня го има..
Много бъркаш.
Аз съм готов да заложа ключа на Приуса, ти да караш с твоя невероятен дизел с точно 25км/ч и да направиш разход под 4 извънградско.
Съгласен ли си?
А и още нещо - въобще не знаеш как се кара Приус, както очевидно си личи от мненията ти. Точно когато има трафик, тогава идва и големия плюс за Приуса. Защото през нощта не може толкова много да се възползваш от потенциала му, защото нямаш толкова чести спирания. Точно и за това извънградското няма толкова много полза от него, а е съизмерим с един дизелов еквивалент. Но пък точно когато влезеш в града и когато започнат задръстванията, а навънка са положителни температури, тогава реално е най-голямата полза.

Но все пак - залагам ключа на Приуса срещу твоя ключ, че като караш извънградско с 25км/ч, то няма шанс да паднеш на 4/100. Това сериозно го казвам.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 11 Май 2015 16:58

Заложи ключовете на Инсигнията....... biggrin.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 11 Май 2015 16:59

При първа възможност ще тествам дизела със 25/ км/ч и ще пиша тук колко е разхода ако е 4/100 или под 4/100 , ключа ти ще се замисля дали ми трябва :thumbsup: Само трябва да измисля равно място без трафик че ще ме отнесе някой ..
По принцип съм се специализирал в каране с +150 км/ч laugh.gif

В София в супер трафик през деня ще направиш по-малък разход отколкото през ноща , сори ама смях в залата tooth.gif
През ноща можеш максимално да се възползваш от възможностите на приуса защото можеш да ускоряваш като охлюв , да караш максимално допустимо бавно и да почнеш да спираш 1 километър преди кръстовищата.Ти навъртал ли си 250 км през ноща в София че си толкова компетентен ?? Нали знаеш че няма как да си пълен специалист даже и в това в което би трябвало да си а именно каране на Пирус ? Да изчакаме какво ще каже колегата с таксито , кога е по нисък разхода , дневната или нощната смяна..Залагаш ли ключа , Аз казвам че на нощната ще е по нисък ....
Приус съм карал точно 2 пъти и установих че не е моята кола , виж GS 450 H или LS 600 H са ми доста по вкуса :thumbsup:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
Мишен

Мнение от Мишен » 11 Май 2015 19:25

Приуса е най-икономичен на паркинг, най-много харчи в тежък трафик през деня, защото средната скорост на потока постоянно се мени.
Това жълтото такси също е хибрид, но технологията е различна :)
Между другото можете ли прочетете какво пише на предната дясна врата? това е съвсем нормално такси!

Изображение

Качвам отчетите на водача за въпросната нощна и днешната дневна.
Престоя е 0.26лв/мин. Дневна и нощна тарифи са 0.89 и 0.99лв. от 06 до 22ч и от 22 до 06ч.
Изображение

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 12 Май 2015 11:35

SFINKS написа:Приус съм карал точно 2 пъти и установих че не е моята кола , виж GS 450 H или LS 600 H са ми доста по вкуса :thumbsup:

Колега, без да ми е целта да се заяждам с теб.... виждам Приус си карал точно 2 пъти... и на тази база правиш дефинитивни заключения за разхода му?? Просто това е несериозно. Сори много ма аз за моята кола още не смея в 100% от ситуациите да се изказвам за разхода, въпреки че я карам от чисто нова, минах с нея всякаквите фази на разработване, високи и ниски разходи, карал съм я по всички възможни начини и имам вече над 90 000 км с нея.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 12 Май 2015 14:40

За разхода още безброй хора са писали в тази тема а и в други , чети техните постове щом ти харесват повече :thumbsup:
При мен Приуса гори повече в града отколкото на някой бакшиш примерно или на някой който има нерви да се влачи , за магистрала да не говорим изобщо , просто такъв ми е стилът на шофиране.И като твоята корола съм карал няколко пъти и с ръчни скорости и със CVT ,по принцип и 1 каране е достатъчно за да разбереш какъв е разхода на даден автомобил при твоят си стил на шофиране :thumbsup:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

dracunculus
Благодарил/а: 177 пъти
Получена  благодарност: 116 пъти

Мнение от dracunculus » 12 Май 2015 17:56

SFINKS написа:... 1 каране е достатъчно за да разбереш какъв е разхода на даден автомобил при твоят си стил на шофиране :thumbsup:
Точно тук е разковничето, темата не е дали Приусът е икономичен в твоите ръце! Всяка кола може да е и икономична и ламя, дори на баща ми старата ладата за времето си можеше да иде до морето с около 6 на 100. На мойта съвсем спокойно докарвам както разход 5,1 на 100 (по колонка!) карайки в дясна лента на магистралата зад ТИР с постоянна скорост 80/90 кмч, така и разход от 12 на 100 взимайки разстояние от 420 км за 2 часа и 58 минути по магистрала без никакъв трафик и без ограничения (поддържайки над 170 кмч). За какво ги давам тея примери, не става дума в моите и твоите ръце дали са икомонични тези коли, а и в крайна сметка икономията не се отразява в някви голи числа, а в комплекс от фактори. И добре, четейки и други мнения и особено тези от немските форуми и говорейки и познавайки хора с Приуси и Ауриси хибридни мога да ти кажа, че работата не изглежда никак зле по отношение на разхода, просто си зависи от потребностите и за това е излишно да генерализираме, изхождайки от моя и твоя стил на каране и изисквания към кола. И някой да не каже, че защитавам сляпо няква теза. Напротив, самият аз не съм фен на Приус, мноооого е грозен и никога не бих го купил, а да не говорим, че за тия пари на нов Приус тук при мен си намирам Лексус 300Н на 2000 км (даже се замислям сериозно за бъдеща покупка)!!! Но да се спори смисъл няма, за всяка кола си има клиенти и в това няма нищо лошо и е излишно да пишем ние с теб в ТАЗИ тема щом за нас Приусът не е КОЛАТА. :thumbsup:
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Публикувай отговор