CJ's AE86 project

Специални проекти и ъпгрейди - AE86. Фотогалерии за фенове, тунинговани модели, рали шампионати, формула
Публикувай отговор
cj
Обратна връзка:

Мнение от cj » 21 Май 2007 12:55

Xeku написа:Бравос! :thumbsup: cool.gif Кога продължавате делото? rolleyes.gif Ще гледам да намина да се видим тези дни! :whistle:
През следващите дни ще умуваме над "cooling system". При 20в водата навлиза първо в главата и след това в блока. При 16в е обратно. Според публикациите в нета и двата маршрута са приложими при ае86 20в конверсия като при първия, обаче, се нарушава цялостта на "firewall"-a, а при втория се констатира повишение с 2-3 градуса на работния режим на мотора.

Ако се избере 20в маршрут следва да се реши дали тръбите да минат над изпускателния колектор до радиатора или под дроселите. Вариантът "над колекторите" е привидно по-чистото изпълнение, но ще трябва да се релокират повторно ако евентуално реша да минавам на турбо.
1984 Тойота Корола 4AGE 20v
2007 Субару Импреза STi
Изображение

Аватар
punkara

Мнение от punkara » 23 Май 2007 00:41

Bravo, i chestito Ivo!
S originalnoto ECU li shte go karash ili s MegaS?
Uspehi,
punky :thumbsup:

cj
Обратна връзка:

Мнение от cj » 23 Май 2007 08:47

Здравей Пънки,

най-вероятно ще е с Мегаскуирт. Ти къде се изгуби бе човек? :)
2007 Субару Импреза STi
Изображение

Аватар
punkara

Мнение от punkara » 23 Май 2007 13:26

firenze sleep.gif

cj
Обратна връзка:

4аге 20в

Мнение от cj » 01 Ное 2007 13:53

Привет на всички! biggrin.gif

Отдавна чакам момента, в който ще мога споделя нещо по-интересно в тази тема. И ето, че благодарение на моя добър приятел bad_dog, това стана възможно. Най-искрено му благодаря за цялото внимание, което отдели на мен и на моя автомобил. :thumbsup:

Сега за количката...

В събота си прибрах Королата от София, на собствен ход, с "20v silvertop" под капака! biggrin.gif С Maxell тръгнахме за столицата същата сутрин. Пътувахме с Нисан Навара, който ползвахме за "safety car" на връщане. Проблеми обаче нямаше.

Отизиви: въпреки ентусиазмът си, признавам, че не съм много впечатлен от "вървенето" на мотора. Не съм го засичал все още, а може и моята представа да е малко изкривена от STi-ката wink.gif , но ми се струва, че не върви повече от предишното ми 16v. Вярно е, че и колата има да се донастройва, но това са ми първите наблюдения. Иначе двигателят работи много добре - тих, спокоен, няма вибрации. Е, малко пропушва, но сегментите ще ги оставя за на пролет! :whistle:

Инфо за самият "swap":
- 4AGE 20v Silvertop
- "rebuild" на главата (блока не е отварян за инспекция)
- отворени дросели с Pipercross филтри
- 4-1 OBX изходящ колектор
- подменена аспухна система с 63мм неръждавейка
- Megasquirt v3.0 (DLI setup)

Вчера смених всички масла и антифриз. Не ми остана време да мина реглаж и да я измия. Щом го направя, ще публикувам малко повече снимки. smile.gif

Изображение

Изображение
2007 Субару Импреза STi
Изображение

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 01 Ное 2007 16:39

rabotat e che sia toa silvertop mu lepvash edno turbo i shte darji bez problem :D

siguren sam che bat asen e napravil tuninga dobre ama ako butnete malko timing, malko smes moje da zeme da durpa po dobre.
4efte powered tercel (201 whp @ 14psi)

b_d

Мнение от b_d » 01 Ное 2007 17:05

Играхме си и с тайминг и със смеси. Смеси примерно пробвахме от 13.5 до 13 на WOT - има разлика, ама не ме впечатлява двигателя. Иначе за по-читав тайминг - само дино е варианта, но пак ме съмнява да е нещо впечатляващо.

П.П. Абе атмосферка wacko.gif

Аватар
LordDigital
СупраДжия

Мнение от LordDigital » 01 Ное 2007 17:54

яко яко

Само тва пропушване ... хмм компресия мерихте ли? За сравняване требе некое уредче със което си мерил и преди ,защото след като толкова време си бил подложен на МаксиДайнов тормоз ("maxidyne characteristic" is a very high torque increase at low engine speeds") едва ли има и капчица валидност във ButtDyno мерилката wink.gif
Изображение

agent dust

Мнение от agent dust » 01 Ное 2007 22:26

евалата!

а за таймингът - няма ли откъде да се крадне примерна карта - дори да не е на мегаскуирт, на някакво друго автърмаркет ЕКУ с тоз мотор - така да се добие представа какви магии правят.
status: за БАН

b_d

Мнение от b_d » 02 Ное 2007 08:24

Открадната е такава - дори се твърди, че е правена на дино.

El Camino

Мнение от El Camino » 04 Ное 2007 12:36

Честито Иво! С много голям интерес ще следя развитието на темата.
Аз (въпреки, че нямам за цел да започвам дори градивен спор в случая) съм все още на мнение, че МС не може да се доближи като усещане до сток ЕКУто и за това много искам някой да ме опровергае biggrin.gif.
Звука как е? :thumbsup:

agent dust

Мнение от agent dust » 04 Ное 2007 12:55

Каминов, мегата е качеставена аларма бе, недей така smile.gif
status: за БАН

El Camino

Мнение от El Camino » 04 Ное 2007 13:46

А какво говори против това да се сложи сток 20В еку на този етап?

cj
Обратна връзка:

Мнение от cj » 05 Ное 2007 10:47

El Camino написа:Аз (въпреки, че нямам за цел да започвам дори градивен спор в случая) съм все още на мнение, че МС не може да се доближи като усещане до сток ЕКУто и за това много искам някой да ме опровергае biggrin.gif.
Чесно казано, ако сам си правех "swap"-а, най-вероятно щях да ползвам сток ЕКУ-то поради една проста причина: НИЩО НЕ РАЗБИРАМ от насройки на афтърмаркет компютри! wacko.gif

Според мен основният (понякога повече от достатъчен) "плюс" на фабричното ЕКУ е, че крайният резултат се знае предварително и е гарантиран.

От друга страна почти всички модифицирани (или с по-сериозни амбиции) автомобили използват някакъв "aftermarket ECU". В моят случай - това е MS. Не съм достатъчно компетентен за да мога да направя пълен технически и функционален SWOT анализ на сток ЕКУ, Мегаскуирт и всички други алтернативи на "stand alone management system", но аматьорските ми впечатления се свеждат до следното:

MS е доста "flexible", отчита и изобразява много информация, "оpen source" е, което го прави достъпен и непрекъснато се развива, и не на последно място - при "engine swap" с друг двигател (примерно пак 16v) промените по "harness"-а са значително по-малко.

Както споменах, основният му проблем е настройката. Аз мисля, че Асен се справи повече от чудесно. :thumbsup: Колата работи много добре и въпреки, че не върви както се надявах, то здраво й се кефя. biggrin.gif Двигателчето изглежда балансирано. Може и да се заблуждавам - но чувствам по-плътен въртящ момент, а и разполагам с около 1000 смислени оборота в повече, което за мен определено е от значение при дрифт.
El Camino написа:Звука как е? :thumbsup:
Уф, ужас е :) - основно заради аспухната система и липсата на гарнета. Възнамерявам да слагам тапа, а ако и тя не помогне - резонаторно гърне. Плюсовете на добра (в повечето случаи и шумна) аспухна система всички ги знаем. Но минусите за мен са 2 основни:
1. Чуват те надалеко - привличаш внимание, съответно дразнения (ако се кефиш на някой завой по-дълго време) и познай кой идва след няколко минути да види що за купон си си организирал
2. При гонка си издаваш стила шофиране и някои маневри

Аз лично предпочитам тихи коли - по-цивилизовани "слийпъри" tongue.gif happy.gif Не мисля, че за 5 к.с. в моя случай си струва, защото напоследък ми е все по-трудно да си намирам места за каране.
2007 Субару Импреза STi
Изображение

cj
Обратна връзка:

Мнение от cj » 05 Ное 2007 14:49

Ето какво пристигна днес от TechnoToyTuning:

Изображение
Изображение
Изображение

Като ми остане малко време ще ги измеря и ще публикувам данните за всеобщо инфо.
2007 Субару Импреза STi
Изображение

Публикувай отговор