- 1CD FTV_CC.GIF (82.09 KiB) Преглеждано 5283 пъти
Катализатор - премахване и поставяне на дистанционна втулка
- Toyota Fan Forever
Премахване на катализатор корола версо 2.0 116 2004г.
Преместването на единица товар на единица разстояние е работа. Работата извършена за единица време е мощност. Всяка система обаче след Големия взрив се стреми към покой.
Да разбирам, че имам два катализатора, така ли....?
P.S. Идеята за премахването им идва от опита, който имам с предишни коли (които не са Тойота
) и повишаването на температурата в турбината от не доброто отвеждане на изгорелите газове, в следствие на запушен катализатор.
P.S. Идеята за премахването им идва от опита, който имам с предишни коли (които не са Тойота

- Toyota Fan Forever
Ако нямате конкретни оплаквания не Ви съветвам да предприемате някакви действия.
Преместването на единица товар на единица разстояние е работа. Работата извършена за единица време е мощност. Всяка система обаче след Големия взрив се стреми към покой.
Конкретни нямам, но искам да избегна бъдещи такива с турбото и т.н.
За турбината съм убеден, че е по-добре да няма катализатори, но не знам какво ще е цялостното поведение на двигателя без въпросните устройства. Има ли някакви датчици свързани с тях и въобще никой ли не кара без катализатор.
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
И за турбината не е много добре,да знаеш.Щото турбината може да почне да ти вие като хеликоптер.Не пипай катализатора ако няма проблем.
Това, че катализатора помага да не се чува турбината означава ли, че тя работи оптимално. А ако изгорелите газове излизат по-бавно от колкото трябва си мисля, че освен да не я чувам би помогнало и по-скоро да спра да я използвам. За тази цел са измислени резонаторните гърнета. Но пак нямам отговори на въпросите ми, най-вече от колеги които са ги махнали. Ще светят ли лампи, влизане в авариен режим и т.н.?
-
- Получена благодарност: 1 път
При подаване на газ в ниските "просвирва" турбината. Колата върви повече от доволно. Разликата при мен е, че съм 2.2 двигателя и турбината е с променлива геометрия, при вас май не е с промелива и може да не се чува това "подсвирване" в ниските обороти. Иначе няма датчици и няма светлини по таблото. Карам така вече 2000км, незнам в дългосрочен план какви ще са последствията за турбото, дали свиренето е просто ехо в изтърбушения катализатор или има някакво друго значение(в тази връзка и аз се нуждая от препоръка
) ? Иначе, видимо, колата не пуши и няма осезаема миризма, карам я със мотул 5х30 пълна синтетика.

Т25 Комби 2ADFTV non dpf
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Свиренето според мен не е от турбината, а от компресорното колело... Относно вредата или ползата за турбината - единственото, което би ме притеснило е увеличаване на скоростта на изходящия поток (намалено му е съпротивлението), което при определени режими би водело до повишени обороти на турбината...
Но това са само лични разсъждения - за по-точен анализ се иска измервания и т.н....
Но това са само лични разсъждения - за по-точен анализ се иска измервания и т.н....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Колега donibrasko, какво те накара да махнеш катализаторите (ако са повече от един, разбира се) имаше ли някакви проблеми, симптоми, оплаквания и т.н. и има ли осезаема промяна в мощността на двигателя след премахването?
Според мен катализатора след 150хил.вече не изпълнява предназначението си и да не кажа че ако не е запушен то ще е изгорял и продухан от киселините които се образуват или от добавките които напоследък са много популярни.Въпреки всичко поне служи като резонаторно гърне вместо да го махаме и слагаме такова.Относно свиренето си е нормално при понижаване съпротивлението на изхода на турбината да се увеличат оборотите и и от там по –отчетливото свистене.Не съм гледал колко бързо отреагира актуатора да мести геометрията но и там ако е зацапано ,няма да е достатъчно бързо при рязко даване на газ.
-
- Получена благодарност: 1 път
За мощността-може би една идея по пъргава стана в ниските обороти(може и да си внушавам всъщност

Ето ми я темата по въпроса: http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f=30&t=32337
Т25 Комби 2ADFTV non dpf
А как да разбера дали имам запушен катализатор?
Първо за обща представа има достатъчно информация в нета.А за по–точно диагностициране в сервиз.Вече кой сервиз е личен избор.
- v_shopov
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Катализатор - премахване и поставяне на дистанционна втулка
Здравейте,
При мен има някакъв шум, когатo колата (Corolla, 2008г. 1.6 VVTi) е хубаво загряла (карана е поне 20-30 минути) и оборотите паднат, се чува нещо като леко стържене. Ако и подам малко газ шума изчезва. Карах я в ТМ Ауто и там смениха лещите, но проблема остана. Карах я в Крафт, там смениха болтовете и пружитени преди и след катализатора, но проблема пак остана... Ако колата постои запалена 5 минути на едно място, шума изчезва и трябва пак да се покара, за да се появи отново. Дали може да е нещо от вътре на самият катализатор (колата е на 170 000км) и можете ли да ми препоръчате друг сервиз в който да я погледнат.
Прикачвам и запис на шума - http://dox.bg/files/dw?a=340b13c829
Благодаря предварително!
При мен има някакъв шум, когатo колата (Corolla, 2008г. 1.6 VVTi) е хубаво загряла (карана е поне 20-30 минути) и оборотите паднат, се чува нещо като леко стържене. Ако и подам малко газ шума изчезва. Карах я в ТМ Ауто и там смениха лещите, но проблема остана. Карах я в Крафт, там смениха болтовете и пружитени преди и след катализатора, но проблема пак остана... Ако колата постои запалена 5 минути на едно място, шума изчезва и трябва пак да се покара, за да се появи отново. Дали може да е нещо от вътре на самият катализатор (колата е на 170 000км) и можете ли да ми препоръчате друг сервиз в който да я погледнат.
Прикачвам и запис на шума - http://dox.bg/files/dw?a=340b13c829
Благодаря предварително!
Toyota Corolla 1.6 VVTI, 91 kW, 2008