"Лятно време шофьор-зимно време фурнаджия"-това ми е основно правило.Като натрупа,предпочитам в кухнята "да маам пръжки с лук и гъмза"./ще ме извинява Бассмана/Georgimitrovich написа:кви вериги ве Мечо, нали си имам лопата в багажника. Копане му е маматапък кога ще стигнеш и колко ще си измръзнал е друг въпрос.
Сега сериозно. Винаги е хубаво да си имаш едни вериги в багажника, няма да ти натежат много, но за сметка на това, винаги могат да те изкарат от положение. Все пак за този сезон аз направих сефтето на карането на сняг.
Зимни гуми
-
- Получена благодарност: 2 пъти
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
За да успокоя духовете искам да ви кажа, че универсални решения няма. Всеки шофьор зимно време трябва да си е сложил зимни гуми и да си носи вериги, ръкавици и лопата в колата.
При всяка конкретна ситуация има конкретно решение, за конкретните автомобил, гуми и шофьор.
А после е въпрос на естествен подбор и каквото Бог рекъл.
П.С. Забравих да добавя и още 2 много важни принадлежности:
1. Здраво, достатъчно дълго въже.
2. GSM със зарядно за кола.
При всяка конкретна ситуация има конкретно решение, за конкретните автомобил, гуми и шофьор.
А после е въпрос на естествен подбор и каквото Бог рекъл.

П.С. Забравих да добавя и още 2 много важни принадлежности:
1. Здраво, достатъчно дълго въже.
2. GSM със зарядно за кола.
Последно промяна от zi_zi_top на 14 Окт 2010 23:06, променено общо 1 път.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
За да не пускам нова тема, реших направо тук да запитам нещо. Значи отскоро имам Селика 1.8VVT-i, работата е там, че има джанти от по-мощния модел, именно- 16ките с гуми 205/50. Питането ми е на тези джанти удачно ли ще бъде да сложа зимни гуми 205/50!? Мисля си, че ще са широчки. По-удачно ли е 195/55 или даже 185/55, които са горе-долу със сходен размер?
Celica 2001 1.8VVT-i
Honda Accord 2007 2.4 VTEC Type S
Honda Accord 2007 2.4 VTEC Type S
Това е на практика стария Gislaved Nord Frost 3
хубави са за сняг
хубави са за сняг
http:/www.penchochukov.com
Yaris P1
Yaris P1
- stereo_man
- Автомобил: Corolla E210
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Това е гума, предназначена за сериозен лед/сняг при ниски температури, и за монтиране на шипове (вижда се на снимката)....cokata написа:Аз съм се спрял на тези Semperit ice grip 3
Някой карал ли е с такива ?
Т.е. - за нашите условия бих слагал такава гума само в екстремен момент, в който бих сложил вериги, а през останалото време само бих си ял нервите с нея.
Какво печелиш с тях (без шиповете, защото както знаете - в БГ е забранено ползването на гума с шип):
- средна като поведение гума на лед (там шипа дава преимущество, но тъй-като ще караш без него.....)
-нормална зимна гума, предназначена за далечния север, а тук условията не са съвсем такива, затова негативите са доста...
Какво губиш:
- много удължен спирачен път на мокро и сухо
- бързо износване на мокро и сухо
- лош хендлинг (прекалено меки бордове, а и меки блокчета на протектора като цяло)
- шумна по-нискоскоростна гума (за шума/виене основно допринасят големите блокчета за сняг)
На твое място бих избрал зимна гума предназначена за нашия климатичен пояс...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821desSs написа:да ви питам - за зимна гума кое е по-добре, симетричната или несиметричната шарка? щото несиметричните нали уж били по-безшумни и към тях съм ориентирала хаха ама ви гледам тука само снимки на гуми със симетрична шарка пускате...
Подреди си тази таблица по "gerausch", и модела който с максимална сигурност можеш да си намериш оригиналише, е за теб

Така или иначе

Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
-
На лед също. Текстилните вериги в това отношение са много подходящи. Освен това всички по-долу недостатъци на металните, отпадат.
slowtraveler написа:Не разбрах съвсем добре поста ти - каква точно теза защитаваш....mirott написа:На сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума...
Не съм съгласен-на сняг,по-добро от качествена зимна гума няма.Не го казвам аз въпреки,че съм го изпитал многократно...
Но според мен става въпрос за различни неща: веригата осигурява по-добро сцепление от каквато и да е зимна гума при конкретните зимни условия (сняг/лед), но не е удобна за шофиране, износва гумите (и то неравномерно), вибрациите износват окачването, има риск от скъсване и нанасяне поражения на автомобила и т.н. и т.н..
Затова верига се слага само в екстремни ситуации - за да преминеш тежък пътен участък или за да излезеш от силно заснежен/заледен участък....
А че трябва да се кара със зимни гуми - спор няма... Все пак зимата ВИНАГИ я караш с гуми, докато НЕ ВИНАГИ слагаш вериги...
Ползвайки добри зимни гуми за последно слагах вериги преди около 3 години в голям новогодишен сняг в балкана...
Бладодаря Слоу за изчерпателния тговор
Точно такива гуми ми трябват като падне големия сняг,че по нашия край бая голям сняг си маа.Не ми трябват нито за високи скорости,нито за сухо и мокро.Пък на другитте джанти имах един комплект фулда някъкви (за нормалните зимни условия)

Точно такива гуми ми трябват като падне големия сняг,че по нашия край бая голям сняг си маа.Не ми трябват нито за високи скорости,нито за сухо и мокро.Пък на другитте джанти имах един комплект фулда някъкви (за нормалните зимни условия)

Toyota Carina E 1.8 7A-FE Liftback
Subaru Outback 2.5 AT 2005
Honda XR250
Subaru Outback 2.5 AT 2005
Honda XR250