[Дискусия] Toyota и нейните конкуренти - обективни сравнения на база личен опит

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 45 пъти
Получена  благодарност: 58 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от zorbata » 10 Фев 2025 12:08

dracunculus написа: 08 Фев 2025 12:06 В ЕС сме принудени да плащаме много, за всичко.
И в същото време не сме в ЕС.
Но да не забравяме че сме в борд и ако не е той най-вероятно инфлацията щеше да е като през 90-те.
Но това е малко по-друга тема.
caryЦар

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от biro » 10 Фев 2025 12:11

Krachunov, колко издумка с чист бензин автомат за тия 2500км. С дизел разбрахме, че е 17 литра разликата в полза на хбирида.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от Hursa » 10 Фев 2025 12:37

Има го и това. А и все пак дизеловото гориво е осезаемо по-калорично на литър в сравнение с бензина (и дизеловия двигател е значително по-икономичен, по- ефективен). По-лошото е - че с това "еврозаконодателство", въпреки че е по-евтино за производство, го продават на цена, по-висока от бензина. За сега разликата намаля, но не може да се прогнозира с тая "евро" администрация - нищо чудно отново да им хрумне да го вдигнат значително, разбира се ще напишат, пак че е "по екологични съображения".
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 69 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 10 Фев 2025 13:07

Hursa написа: 10 Фев 2025 12:37 По-лошото е - че с това "еврозаконодателство"
С това законодателство по - скоро, след 10 години хептем няма да се предлагат дизеляци.
biro написа: 10 Фев 2025 12:11 Krachunov, колко издумка с чист бензин автомат за тия 2500км. С дизел разбрахме, че е 17 литра разликата в полза на хбирида.
Според конфигуратора на тойота, разликата между автомата им чист бензин е 1,6 литра..
за CVT чист бензин 6 литра
за хибрид 4,4
за ръчка 5,7
Като хибрида тук ще блесне само граЦко, на магистралата си дъни като сме го коментирали. Та така. Ако ти е в града и то пак относително, че на къси разстояния и са в студа си бичи даже бих казал повече от дизеляка.
Но понеже дадох пример за магистрално хибрида няма предимства.
biro написа: 10 Фев 2025 12:11 в полза на хбирида.
полза е пак малко относително, защото както споменах челното съпротивление изобщо не е малък фактор. А той е в голяма полза именно на королата. Също и собственото тегло на автомобила също е в полза на королата.
И пак, въпреки това пряко сили няма и литър икономия. bow.gif

С чистия бензоин автомат според каталога им тея 1,6 литра повече за посочените километри ще горнат 40 литра или към 150 лева... и като сложиш разликата от 4750 (към момента) между автомат и хибрид - ще мина едни 80 000 със спестените пари от хибрида.

Плюсовете на хибрида с липсата на агрегати за обслужване дискове и тн... са супер. Ако търкаляш колата над 100к, поне покрай мен май нямам някой който да кара каквато и да е кола (стара/нова) повече от 100к км no.gif

Понеже виждам че скачаш на къс пас за тоя разход. Единственото което казвам е, че силните страни на хибрида НЕ СА икономията на гориво. Има си други силни страни, както всяка кола. Но икономията ЗА МАГИСТРАЛА, не е от тях. И за това е добре човек да гледа тези нещ, къде ще кара каляската а не да гледа само сляпо цифрите по каталога.

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от biro » 10 Фев 2025 13:30

Krachunov написа: 10 Фев 2025 13:07 Понеже виждам че скачаш на къс пас за тоя разход.
По-скоро са ми забавни изчисленията ти.
Според каталога на Тойота хибрида харчел 4.4. ОК, но при теб харчи:
Krachunov написа: 10 Фев 2025 10:56 королата 6,8 за 2500 км
Значи има разминаване в каталога на Тойота сравнено с твоето шофиране за 2500км и тази разлика е 55%
Да добавим същата разлика към CVT чист бензин понеже ти шофираш в различни условия от тестовете за каталога на Тойота 6л. + 55% = 9.3л.
9.3 - 6.8 = 2.5л. разлика.
Добави в сметките завишения разход на бензин в града, не особено дълговечния ресурс на CVT в сравнение с еCVT, възможност да си чакаш на светофара без бръмчене, за другите плюсове на хибрида и сам си се сетил.
Сега заслужава ли си разликата в цената?
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар
Митхат
Автомобил: E38
Благодарил/а: 46 пъти
Получена  благодарност: 132 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от Митхат » 10 Фев 2025 13:42

Недей да спориш с човек който няма познат с автомобил с над 100 к..км,. tooth.gif

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от Hursa » 10 Фев 2025 14:13

Ами човека има пари и не е стиснат кат мен. smile.gif Сменя ги често колите. Затова цената на автомобила за него е от много по-съществено значение отколкото разходите за поддръжка и експлоатация. (А и цвт вече отдавна не са особено проблемни. Всъщност има ли колеги с новото цвт на тойота, с обособена "първа" предавка.)
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Krachunov

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 10 Фев 2025 14:27

biro написа: 10 Фев 2025 13:30 Сега заслужава ли си разликата в цената?
не, не си. И го казвам като човек купил нова и продал след 85 хиляди км. Като половината от тях са предимно магистрално карани. И при все че взех хибрида, когато разликата даже с ръчката беше между 3 и 5к.
За тея пари ще вземеш нещо което ще има повечко неща в него. Или пък ако и то е голо като пушка, поне ще е на по - малко пари от хибрида.
Хибрид си струва като 2ри собственик, няма кой знае колко неща да са объркани при поддръжката, пък и съпоставено с нормален автомобил по - малко чаркалък. Но за нов, смисъл има ако го търкаляш над 150к. Че до 100 всичкото е в гаранция и надали ще се счупи.
biro написа: 10 Фев 2025 13:30 Значи има разминаване в каталога на Тойота сравнено с твоето шофиране за 2500км и тази разлика е 55%
разликата няма да е такава, защото бензиновия си работи при 100% от времето. Докато хибрида, не. Освен на Магистрала

Разхода по каталога е Комб. разход по WLTP: 4,4 л/100км
https://en.wikipedia.org/wiki/Worldwide ... _Procedure

Та да карай ми ти 23 километра хибрид и после мини 2500 магистрала.
Да видим дали ще са еднакви :D
mfandakov написа: 10 Фев 2025 13:42 Недей да спориш с човек който няма познат с автомобил с над 100 к..км,. tooth.gif
малко четем като дявола евангелието или трудно разбираме текст?

Ще тествам пак да го обясня, НЕ автомобил НАД 100к а самия човек колко е навъртял на даден автомобил. И понеже пак може да срещнеш трудности, доуточнявам. Част от тези хора правят по 40-70к, за около 6-8 месеца, та НЕ Е да не въртят. Само е така за спорта, би ли казал сегашния ти автомобил на колко е? И колко си му навъртял? И на всичките ли си врътвал по над 150к км?
Hursa написа: 10 Фев 2025 14:13 Ами човека има пари и не е стиснат кат мен. smile.gif Сменя ги често колите. Затова цената на автомобила за него е от много по-съществено значение отколкото разходите за поддръжка и експлоатация.
До скоро познат се кълнеше как ще кара до живот едно камри, което от към екстри се изчерпваше с това че има 4 гуми и да разбира се разход за 200 коня около 4-5.. в общи линии това бяха екстрите. Даже огледалото беше с палче, няма подгрев, няма навигация, няма андроид ауто. Един вид малко по - мощна лада с повечко пластмасаци. Е и те този същия човек мернах, че го е пуснал за продажба под 100 000км.
Hursa написа: 10 Фев 2025 14:13 ... не е стиснат кат мен. smile.gif
в общи линии да, ако го караш 10тина години; 150-200км ти излиза на сметка.

Преди се чудех защо хората обясняваха как тойота била да стигнеш от точка А дфо точка Б, колата си беше супер...кво и е?! Маа no.gif да, точно стигаш.. и с лада ще стигнеш... ма друг е въпроса.
Последно промяна от Krachunov на 10 Фев 2025 14:40, променено общо 2 пъти.

Аватар
Митхат

Тойота и конкурентите

Мнение от Митхат » 10 Фев 2025 14:35

Сумати празни приказки,много думи без съдържание,нещо на логорея май,май вървят работите.

Krachunov

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 10 Фев 2025 14:46

Хубавото на фактите е, че не ги бърка индивидуалните ти убеждения и вярвания.
Кое са празни приказки?
Че хибрида е по - скъп с между 6 и 10 бона от чист ДВГ?
Че хибрида на магистрала реално няма никакви предимства в разхода?
Че хибрида е значително по шумен пак на магистрала заради естеството на "скоростите" и самия двигател? Не само на магистрала но и на всяко спускане над 2 км
Или това че голяма част от хората без значение дали е кола за 3, 30 или 300 ги карат ~5 години, като там отиват и 100к км?

И все пак не отговори на въпроса, но то ясно защо. Защото ще потвърди само това което казах аз. :cheers:

Аватар
Митхат

Тойота и конкурентите

Мнение от Митхат » 10 Фев 2025 14:48

С моята дислексия трудо...
Кажи точка по точка какво точно те интересува. :)

TheRealDacho
Благодарил/а: 31 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Тойота и конкурентите

Мнение от TheRealDacho » 10 Фев 2025 14:49

Колега, поне аз тепърва ще взимам Тойота и единственият ми по голям допир с марката са от баща ми и един близък приятел. Те карат RAV4 PHEV и Corolla Sedan 1.8 HEV.

И двамата са много доволни от колите си и от към екстри и от към разход на говориво.
Corolla-та която кара баща ми вече от 7 месеца е на почти 15к километра със среден разход 4,8л./100км.

RAV4-ката е взета преди година и 1 месец на почти 50к километра, като при нея срендият разход е по висок, но това идва и от по грубото каране и повече настъпване от този приятел, но пак е под 6,5л./100км.

Сега, аз като човек който пътува по 140 км на ден 5 дни в седмицата за да ходя на работа с основно магистрално карането. Като разход това което дава Toyota-та базирано на скромният ми sample size, ми звучи много добре. Предвид че до скоро карах Audi A6 C6 3.0TDi със среден разход от 8.5/100. В момента пък карам Passat B6 2.0TDI който дава малко по-добър среден разход от 7,5/100.

Лично аз съм решил да взимам Corolla TS понеже съм с бебе и е по практично, но и се кефя на комбита повече.

Та искам да попитам според това което вие казвате че хибрида не си залсужава освен ако не се кара еди си колкл километра и така на татък, коя конурентна марка в този ценови диапазон с тези ектри бихте препоръчал вие?
VW Gold mk4, 1.4 16v / Audi A4 B7, 2.0 TDI / Audi A6 C6, 3.0 TDI / VW Passat B6, 2.0 TDI

Krachunov

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 10 Фев 2025 14:53

mfandakov написа: 10 Фев 2025 13:42 Недей да спориш с човек който няма познат с автомобил с над 100 к..км,. tooth.gif
Сегашната кола на колко км е?
Колко си и навъртял ?
И на всяка която си имал, ли си въртял по над 150 хиляди км?

Че както казах аз, тея дето покрай мен карат нови коли, карат нови коли и преди 100к ги сменят.
Тези с не толкова новите коли пак ги сменят, след като им навъртят около 100тина. Причини там разни и все различни.
И както добави, и аз имах познат който се кълнеше как това е любовта на живота му най - великата кола в целия вселенски мир и никога няма да я смени. Ма скоро видях че я е пуснал... И пак е под 100к км. rolleyes.gif

Аватар
Митхат

Тойота и конкурентите

Мнение от Митхат » 10 Фев 2025 15:09

Аз имам няколко атомобила които карам редовно,не мога да преценя на кой колко навъртам,имам и много нови ,имам и един 96 набор,плащам застраховки,прегледи данъци като луд и все си викам че трябва да махна някои.Жената много ме яде но....никога не съм правил сметки,имам два дизелови по над 3000 кубика,два бензинови,един малък 1.4 дизел тойотски,на съпругата ми преди месеци докарах един Lexus Ux,там само тя си го кара и гледам че много му се кефи защото и е много удобен.Та...всичко което съм написал горе за автомобилите е понеже всеки ми харесват по своему,просто си имат всеки своят чар,скоро изкарах в една фейсбук страница една от колите просто както казах че са ми много,понеже не знаех какво да и търся и попитах хората там....групата завря,до сутринта имах над 700 коментара,над 70/80 писаници на месенджъра / който нямам инсталиран и са побъркали жената понеже тя от там си говори със сестра си в чужбина/
Колата удари цена три пъти повече от която аз си мислех че би струвала .Ето за това мисля че тези 100 к навъртяни на автомобил ,за някои хора нямат значение,автомобилът за мен е изживяване и понякога е по ценно от реалната му стойност .
Последно промяна от Митхат на 10 Фев 2025 15:41, променено общо 1 път.

Krachunov

Тойота и конкурентите

Мнение от Krachunov » 10 Фев 2025 15:12

TheRealDacho написа: 10 Фев 2025 14:49 Corolla-та която кара баща ми вече от 7 месеца е на почти 15к километра със среден разход 4,8л./100км.
Много зависи къде се кара.. как е ясно. И аз първите 40к км бяха предимно в града и чат пат извън среден разход беше 5,5. После настъпиха едни промени и врътнах още 40к само че 95% магистрално и средния разход отиде на 6,5
TheRealDacho написа: 10 Фев 2025 14:49 Сега, аз като човек който пътува по 140 км на ден 5 дни в седмицата за да ходя на работа с основно магистрално карането. Като разход това което дава Toyota-та базирано на скромният ми sample size, ми звучи много добре. Предвид че до скоро карах Audi A6 C6 3.0TDi със среден разход от 8.5/100. В момента пък карам Passat B6 2.0TDI който дава малко по-добър среден разход от 7,5/100.
Ако сте предимно магистрално, не виждам причина да взимате хибрид. Хибрида си има плюсове но както пиша на магистрала те се стопяват. Освен разхода, който вероятно е по - добре от повечето бензини, се доближава до дизел. При конкретни дестинации даже има по - висок разход от дизел, емпирично съм го доказал за себе си с нееднократни трипове по един и същи маршрут.
Нещо друго, шумът при хибрида на магистрала (специално за королата) е брутален... Самия двигател бучи, купето не е добре обезшумено. Да уточня говоря за корола 2020 година 1.8 122 коня. Там максималния въртящ момент идва при 3-5000 оборота и при магистрала си между 3500-5500 или там преди лютеницата, което е брутален рев.
Съдя по усещането не само по моето субективно усещане а и по това, че детето на задната седалка всеки път вдигайки около 150 да речем на магистрала веднага се включваше и викаше ТАТЕЕ С ПРЕВИШЕНА СИ. В момента при тази скорост а и по - висока си под 3000 оборота и в колата е тишина. Което явно и детето не усеща скоростта и не ме гълчи. blush.gif Не дискутирам превишената скорост, казвам че самото усещане в купето е много по спокойно.
До колкото чета новия им двигател дето е 148 ли там някъде пак 1.8 май една идея по тих тоест движи около 3-3500 оборота. Но пак сравнено с дизел където си между 2 и 3... ermm.gif

TheRealDacho написа: 10 Фев 2025 14:49 Лично аз съм решил да взимам Corolla TS понеже съм с бебе и е по практично, но и се кефя на комбита повече.
И аз съм фен на комбитата и карах точно TS. Самата корола е доста нисичка и от вън и от вътре все е ниска, но се ядва.
TheRealDacho написа: 10 Фев 2025 14:49 Та искам да попитам според това което вие казвате че хибрида не си залсужава освен ако не се кара еди си колкл километра и така на татък, коя конурентна марка в този ценови диапазон с тези ектри бихте препоръчал вие?
Не си заслужава ако го пънеш на магистрала. В града няма как дизел да направи по - икономично. В града ще има от ползите на хибрида.
Хибрида наистина нямаш стартер, алтернатор, турбо, ремъци, скоростна кутия (образно това), съединител. Дискове и накладки до 85к км бяха като нови буквално. Всички тези неща при друга кола ще ги обслужиш на около 5тата година, ако е нова или като я вземеш ако е 2ра ръка.
Ако ще караш колата 7-10 години има смисъл. От към тези разходи. Но по тая логика взимаш електричка и си още по - напред в играта.

Коя марка, тук колкото хора да питаш толкова мнения ще получиш. Лично за себе си, понеже харесвах шкодилаците правих съпоставка със шкода.
И съм си правил съпоставка дори и дискусия със въпросния човек дето се кълнеше в камрито си.
Съпоставял съм
корола с октавия
камри и супърб
карок и корола крос
карок и C-hr

Във всички случаи за единица пари, при шкода получаваш повече екстри и възможности.
И тук говоря за цени без отстъпки. И понеже тойота не правят никакви или никакви смислени отстъпки, шкода ги оставя в точка, тойота.

Преди някой да ми се включи със стандартните глупости колко се чупели всички без тойота... просто не е вярно и го има и по чужди форуми, коли са - чупят се.
До 5тата година всички ще изкарат. Дали си заслужава да дадеш 10 бона горница за нещо което я е твое я не, само времето може да ти каже струва ли си. През това време обаче ти ще се возиш спартански.
Относно екстрите... тойота винаги отстъпва в тази насока. Прословутата рентабилност али бали, според мен са стари лаври.

п.п. Ако взимате корола която не е нова, задължително проверете водна помпа. Има го коментирано по чужди форуми. И на мен изкупувайки я направиха този коментар от ТМ.

Публикувай отговор