[TPMS]Система за следене на налягането в гумите
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
[TPMS]Система за следене на налягането в гумите - Reset Tool
Да, имам същият (без дарение към сайтове и т.н. - неслучайно сме учили 5 години в университета
), само дето е с базата данни до 2017..

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- peterhr
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 31 пъти
- Обратна връзка:
Тези програмки могат ли да работят на таблет или телефон?
Идеята ми е съвсем друга - искам за ежедневна употреба, само да гледам, не искам да програмирам. Искам да ми показва налагянето в гумите.
През Техстрийм успявам да видя налягане, температура. Но там цъкането е толкова много, че за информативно показване на данните в реално време, за всеки ден е невъзможно.
Китайците продават много разновидности на датчици за гумите, някои ползват блутут, други имат отделен модул с дисплей.
Някой разучавал ли е каква е съвместимостта на оригиналните датчици в гумите на Тойота с различни китайски "дисплей"?
Идеята ми е съвсем друга - искам за ежедневна употреба, само да гледам, не искам да програмирам. Искам да ми показва налагянето в гумите.
През Техстрийм успявам да видя налягане, температура. Но там цъкането е толкова много, че за информативно показване на данните в реално време, за всеки ден е невъзможно.
Китайците продават много разновидности на датчици за гумите, някои ползват блутут, други имат отделен модул с дисплей.
Някой разучавал ли е каква е съвместимостта на оригиналните датчици в гумите на Тойота с различни китайски "дисплей"?
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT
-
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 5 пъти
Трябва да погледна моята база до кога е - може би 2016. На моята версията за Тойота е 48.90 със сигурност. Много рядко я използвам. На елементарен таблет с андроид съм инсталирал приложението. slow, не беше дарение, а платена регистрация, за да използваш download ресурсите на сайта
(вече не помня точно, но 6 години в университета не ме спасиха от плащането
)
Толкова се бях запалил, че имам жълтото куфарче с адаптери за почти всички производители, които не са на OBD. И аз се чудя сега на себе си. https://www.obd2tool.com/gallery.php?id=4552

Толкова се бях запалил, че имам жълтото куфарче с адаптери за почти всички производители, които не са на OBD. И аз се чудя сега на себе си. https://www.obd2tool.com/gallery.php?id=4552
Toyota RAV4 (2023), 2,0 CVT, M20A-FKS, EXECUTIVE I Toyota Corolla E11 (1999), 1,3 4E-FE, TERRA, MT I Toyota C-HR (2023), 2,0 HYBRID M20A-FXS, CLUB
- slowtraveler
При мен съм инсталирал програмката и на телефона, и на таблет... Разкодирана (по-точно кодирана по определен начин) Базата данни я свалих свободно, но имаше там едни хватки за да тръгне на конкретния адаптер (на Ланч всеки адаптер си има хардуерно забит номер)...
За китайските 'дисплеи' - 100% съм убеден, че датчиците няма да се разберат с ОЕМ системата на Тойота.. Но пък често продават съвместими с ОЕМ системата датчици ...
За китайските 'дисплеи' - 100% съм убеден, че датчиците няма да се разберат с ОЕМ системата на Тойота.. Но пък често продават съвместими с ОЕМ системата датчици ...
-
Да, да. Имаше значение хардуерната версия на адаптера - от едните можеше да получиш доста мощен инструмент с подходящия софтуер, другите просто бяха някакви демо-версии, но изглеждаха абсолютно аналогично. Аз си взех втория комплект датчици от ибей (на тях си пише Pacific, както и на оригиналните, но не знам доколко са автентични). Важното е, че е разбраха със системата. Комплектът датчици излезе 170 лв. с транспорта.
Toyota RAV4 (2023), 2,0 CVT, M20A-FKS, EXECUTIVE I Toyota Corolla E11 (1999), 1,3 4E-FE, TERRA, MT I Toyota C-HR (2023), 2,0 HYBRID M20A-FXS, CLUB
- slowtraveler
Днес мъчихме един Лексъс - колегата смени зимните с летните гуми в комплект с джанти/датчици и т.н...
Уж всичко на мястото му - в менюто избираш 'смяна на гумите', пише 'търся датчици'... Каране из булевардите Варна - Дружба-Варна не помогна...
Накрая посъветвах приятеля да излезем извън града.... Инициализацията приключи за около 20 минути - само извънградско, с постоянно поддържане над (доста над) 40км/ч както пише в книжката...
Успя да се инициализира чак пред Девня....
Стори ми се много мудна процедурата - отново имам претенции към компютърджиите на Тойота
Реших докато ми е прясно впечатлението да сменя гумите и на джипа. Инициализация в градския трафик почти моментално. Вярно, че инициализацията е на съвсем друг принцип, ама то икономия-икономия - все пак трябва да има и някакво удобство и минимално инженерно ниво за решението...
Уж всичко на мястото му - в менюто избираш 'смяна на гумите', пише 'търся датчици'... Каране из булевардите Варна - Дружба-Варна не помогна...
Накрая посъветвах приятеля да излезем извън града.... Инициализацията приключи за около 20 минути - само извънградско, с постоянно поддържане над (доста над) 40км/ч както пише в книжката...
Успя да се инициализира чак пред Девня....
Стори ми се много мудна процедурата - отново имам претенции към компютърджиите на Тойота

Реших докато ми е прясно впечатлението да сменя гумите и на джипа. Инициализация в градския трафик почти моментално. Вярно, че инициализацията е на съвсем друг принцип, ама то икономия-икономия - все пак трябва да има и някакво удобство и минимално инженерно ниво за решението...
- slowtraveler
Днес съфорумник се престраши да се обади, та си направихме една хубава следобедна приказка (лафче де
)...
Междувременно използвахме свободното време за да ръчкахме с Launch РАВ-ката му на тема TPMS
В 'Специални функции' имаше три варианта - въвеждане на кодове, проверка на кодовете и 'пренареждане' позициите на кодовете.
Съфорумникът много умно си бе преписал кодовете и ги имаше готови.
Съответно - въведохме с Launch тези 'написани на листче' кодове в РАВ-ката...
ЛамБата угасна, датчиците се 'чуваха' от системата (рапортуваха температура и налягане в 'четене на живи данни')...
Т.е. навярно всичко е ОК... Не пробвах 'пренареждането' на позициите - когато го избрах в менюто ми изписа, че колата би трябвало сама да се справи след известно шофиране (през АБС сензорите навярно), а и не виждах смисъл - автомобилът нямаше цифрова индикация, а само лампа за наличие на проблем в някоя гума... Т.е. не ни пукаше да знаем коя гума къде е, защото така и така системата нямаше как да я визуализира...
Колегата може да сподели след пътуването дали всичко е ОК...

Междувременно използвахме свободното време за да ръчкахме с Launch РАВ-ката му на тема TPMS

В 'Специални функции' имаше три варианта - въвеждане на кодове, проверка на кодовете и 'пренареждане' позициите на кодовете.
Съфорумникът много умно си бе преписал кодовете и ги имаше готови.
Съответно - въведохме с Launch тези 'написани на листче' кодове в РАВ-ката...
ЛамБата угасна, датчиците се 'чуваха' от системата (рапортуваха температура и налягане в 'четене на живи данни')...
Т.е. навярно всичко е ОК... Не пробвах 'пренареждането' на позициите - когато го избрах в менюто ми изписа, че колата би трябвало сама да се справи след известно шофиране (през АБС сензорите навярно), а и не виждах смисъл - автомобилът нямаше цифрова индикация, а само лампа за наличие на проблем в някоя гума... Т.е. не ни пукаше да знаем коя гума къде е, защото така и така системата нямаше как да я визуализира...
Колегата може да сподели след пътуването дали всичко е ОК...
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Благодаря ти още веднъж за отделеното време. Разбира се, всичко вече е наред и лампата за налягането не свети. Кодовете на датчиците бяха сканирани с някаква машинка, за да не се налага да се демонтират гумите от джантите само заради това. Тази работа я свърши един приятел в София, но нямам представа какво е ползвал, за да го направи. Важното е, че записахме и старите кодове, за да не се налага да махам зимните гуми от старите си джанти, когато се наложи същата операция през следващия ноември. 

Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- slowtraveler
Точно това имах предвид - че едва ли ще може да се визуализират кодовете на новите гуми през TPMS (т.е. да вземе да рапортува какво чува)...
И ако нямахме кодовете - нямаше да можем да свършим работата... Има такива четци - просто доближаваш до датчика и той си 'рапортува' кода...
Но аз нямам такъв, а и би ми било прекалено да си правя такъв от широколентовият ми радио-скенер и малко декодиращ софтуер...
Или пък широколентовият USB приемник, дето го ползвам сега за слушане на самолетите
Технически - напълно възможно, но пък трудоемката реализация би била прекалено скъпа за да си губя времето
И ако нямахме кодовете - нямаше да можем да свършим работата... Има такива четци - просто доближаваш до датчика и той си 'рапортува' кода...
Но аз нямам такъв, а и би ми било прекалено да си правя такъв от широколентовият ми радио-скенер и малко декодиращ софтуер...
Или пък широколентовият USB приемник, дето го ползвам сега за слушане на самолетите

Технически - напълно възможно, но пък трудоемката реализация би била прекалено скъпа за да си губя времето

-
При четенe на живи данни (Data Stream) и подменю Tire Pressure Monitor, излизат регистрираните датчици (Registered ID1 Code, ID2 code...). Правиш един скрийншот и си готов до следващия сезон. Иначе първия път, като купих втория комплект, просто ги поставих един до друг и ги снимах. По този начин имах кодовете и ги въведох.
- slowtraveler
То това го направихме - не сме толкова тъпи
Записахме данните на регистрираните датчици (въпреки, че вече не бяха на автомобила)... Въпросът ми бе, че ако не знаеш данните на новите датчици - няма как да ги въведеш...

Офтопик
► Виж съдържание
-
Не стига, че не разпознава, но и оставили възможност да се запамети само един комплект гуми...
- Sk8er
- Автомобил: Toyota Corolla 1.6 CVT
Здравейте,
купих си колата от ТМ Ауто през февруари месец и те ми я даваха с летни гуми на 17 цоловите, алуминиеви джанти.
Обясних им, че още е зима, има сняг и не мога да карам чисто новата си кола с летни гуми.
Предложиха ми алуминиеви и стоманени джанти с размери съответно 16 и 17 цола.
Купих си 16 цолови, стоманени джанти със зимни гуми и още 4 вентила по...100 лева.
Когато взех колата вече беше със зимните гуми, като летните бяха опаковани и сложени в багажника и на задната седалка.
Онзи ден реших да сложа летните гуми и понеже си бяха на джантите не отидох в Тойота, а при познат гумаджия, който установи, че една от гайките за алуминиевите джанти липсва...
Реших, че няма да имам нерви и време да се занимавам с някаква си гайка, а и няма как да докажа, че гайката са ми я взели в Тойота, когато са сменявали летните гуми, със зимните.
Тръгнах си от гумаджията и след около 11 км. започна да ми мига жълтия знак, че имам проблем с налягането в гумите.
Спрях на бензиностанция ЕКО на бул.Яворов и премерих налягането в гумите. Оказа се, че всичките гуми бяха с налягане 2,6.
Обадих се на гумаджията и той ми обясни, че трябва да отида в Тойота, където да ми ресетнат някаква си система.
Днес се обадих в сервиза на Тойота и от там ми обясниха, че мога да отида утре, в...часа и манипулацията щяла да ми струва 50 кинта.
Та, въпроса ми е, редно ли е, след като колата е била с алуминиевите джанти и 17 цоловите летни гуми, след като са поставили 16 цоловите зимни гуми със стоманените джанти и закупените от там вентили-датчици, да изтрият инфото в системата за датчиците на алуминиевите джанти?
купих си колата от ТМ Ауто през февруари месец и те ми я даваха с летни гуми на 17 цоловите, алуминиеви джанти.
Обясних им, че още е зима, има сняг и не мога да карам чисто новата си кола с летни гуми.
Предложиха ми алуминиеви и стоманени джанти с размери съответно 16 и 17 цола.
Купих си 16 цолови, стоманени джанти със зимни гуми и още 4 вентила по...100 лева.
Когато взех колата вече беше със зимните гуми, като летните бяха опаковани и сложени в багажника и на задната седалка.
Онзи ден реших да сложа летните гуми и понеже си бяха на джантите не отидох в Тойота, а при познат гумаджия, който установи, че една от гайките за алуминиевите джанти липсва...
Реших, че няма да имам нерви и време да се занимавам с някаква си гайка, а и няма как да докажа, че гайката са ми я взели в Тойота, когато са сменявали летните гуми, със зимните.
Тръгнах си от гумаджията и след около 11 км. започна да ми мига жълтия знак, че имам проблем с налягането в гумите.
Спрях на бензиностанция ЕКО на бул.Яворов и премерих налягането в гумите. Оказа се, че всичките гуми бяха с налягане 2,6.
Обадих се на гумаджията и той ми обясни, че трябва да отида в Тойота, където да ми ресетнат някаква си система.
Днес се обадих в сервиза на Тойота и от там ми обясниха, че мога да отида утре, в...часа и манипулацията щяла да ми струва 50 кинта.
Та, въпроса ми е, редно ли е, след като колата е била с алуминиевите джанти и 17 цоловите летни гуми, след като са поставили 16 цоловите зимни гуми със стоманените джанти и закупените от там вентили-датчици, да изтрият инфото в системата за датчиците на алуминиевите джанти?
Toyota Corolla 1.6P CVT ANNIVERSARY
- slowtraveler
Ако бяхте прочели малко по-нагоре темата, щяхте да видите, че в тези модели Тойота може да се запомни само един комплект датчици...
Какъв алтернативен вариант, бихте предложили, по който да работи сервиза?
Какъв алтернативен вариант, бихте предложили, по който да работи сервиза?

- Sk8er
- Автомобил: Toyota Corolla 1.6 CVT
...бих предложил, бих предложил, абе бих предложил поне да кажат, че трябва да си сменявам гумите ( които са си на джанти ) само при тях.slowtraveler написа: ↑19 Мар 2019 17:23 Ако бяхте прочели малко по-нагоре темата, щяхте да видите, че в тези модели Тойота може да се запомни само един комплект датчици...
Какъв алтернативен вариант, бихте предложили, по който да работи сервиза?![]()
Бих предложил да бъде упоменато в упътването на колата, което е само 400 страници.
Предлагам, човекът, който ни продаде колата да ни каже, че като се сменят джантите и гумите, ще има светлинна индикация на таблото...
Toyota Corolla 1.6P CVT ANNIVERSARY