Зимни гуми

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Окт 2010 10:56

chukich написа:Само не разбирам, защо си сложил вериги?!? Веригите се препоръчват само за заледени пътища.....
Препоръчват се и при сняг :whistle:
Разликата е очебийна...
Само този, който не е газил сериозен сняг не може да оцени предимството на веригите...
А при лед/сухи петна, веригите заминават много бързо, защото се натоварват много повече. В снега потъват и разпределят натоварването, а на лед и сухо - се натоварват снадките...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

chukich
Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от chukich » 14 Окт 2010 12:00

Не съм съгласен. Това за веригите са ми го казвали професионални шофьори с над 20 години стаж! Дори ако през зимата си гледал новините винаги когато задължат от КАТ да се кара с вериги през проходите, всички шофьори на камиони негодуват и казват, че това НИКЪДЕ го няма в Европа. Друга причина е, че си разбиваш колата.
Вериги се слагат само при лед, а не при 50% сухо 50% лед. Също дори когато отгоре е сняг, но отдолу лед тогава се слагат вериги.
При чист сняг без лед, зимната гума е най-добрия вариант.
slowtraveler написа:
chukich написа:Само не разбирам, защо си сложил вериги?!? Веригите се препоръчват само за заледени пътища.....
Препоръчват се и при сняг :whistle:
Разликата е очебийна...
Само този, който не е газил сериозен сняг не може да оцени предимството на веригите...
А при лед/сухи петна, веригите заминават много бързо, защото се натоварват много повече. В снега потъват и разпределят натоварването, а на лед и сухо - се натоварват снадките...

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 14 Окт 2010 12:06

Темата за гумите е безкрайна-почти като мита за качеството на Toyota biggrin.gif .Според мен основното на което трябва да се обърне внимание е датата на производство,поведението на гумите при различни пътни условия и цената, разбира се.Не трябва да се робува на марки.Когато се купуват гуми и нямаш опит с конкретна марка и модел, а и нямаш доверен човек до когото да се допиташ тогава ти остава само да проучиш качествата на конкретния модел колкото се може по-добре, като се използват поне няколко източника.Естествено пълно доверие на интернет и рекламни брошури не може да се има, а многото класации на най-различни агенции също е възможно да са пристрастни и изкривени.Един колега правилно беше отбелязал, че 90% от българите никога няма да си признаят, че техния избор не е бил най-точния.
Ето информация за мойте гуми-2 зими (тази ще е трета) карам с Vredestein SnowTrac 3.С умерени скорости съм карал и не съм ги вкарвал в екстремни условия.Никога не съм закъсвал с тях,ABS-a на колата рядко ми се е включвал.Не съм се "въртял" и не са ми занасяли по завои.Най-дълбокия неотъпкан сняг по който съм карал с тях е бил не повече от 15-ина см.Огромния недостатък е че са ужасно шумни-все едно излитам с витлов самолет.Не знам дали повишения разход на гориво зимата се дължи и на тях.
Последния съвет от мен-винаги при възможност купувайте 4 еднакви нови гуми,2-рата употреба е скок в тъмното...
Успех с избора и карайте внимателно-със зимата шега не бива. :thumbsup:
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 14 Окт 2010 12:16

chukich написа:Не съм съгласен. Това за веригите са ми го казвали професионални шофьори с над 20 години стаж! Дори ако през зимата си гледал новините винаги когато задължат от КАТ да се кара с вериги през проходите, всички шофьори на камиони негодуват и казват, че това НИКЪДЕ го няма в Европа. Друга причина е, че си разбиваш колата.
Вериги се слагат само при лед, а не при 50% сухо 50% лед. Също дори когато отгоре е сняг, но отдолу лед тогава се слагат вериги.
При чист сняг без лед, зимната гума е най-добрия вариант. ...
Може да не си съгласен, но това е истината (неслучайно се казват 'вериги за сняг', а не 'вериги за лед')...
И не са ми го казвали 'професионални' шофьори, а съм го пробвал и изпитал на собствен гръб laugh.gif (формално погледнато - също съм 'професионален шофьор с над 23г стаж').
Камионджиите негодуват, защото верига на камион се слага много трудно. Веригите са доста скъпи, а и физическия труд по поставяне/сваляне е голям. И наистина го няма никъде в Европа просто защото там чистят пътищата...
На сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума...
За разбиването на колата - тук си прав... Затова вериги се слагат само когато е наистина належащо, и се демонтират веднага след като необходимостта им отпадне..

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 14 Окт 2010 12:24

На сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума...

Не съм съгласен-на сняг,по-добро от качествена зимна гума няма.Не го казвам аз въпреки,че съм го изпитал многократно...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 14 Окт 2010 12:54

mirott написа:На сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума...

Не съм съгласен-на сняг,по-добро от качествена зимна гума няма.Не го казвам аз въпреки,че съм го изпитал многократно...
Не разбрах съвсем добре поста ти - каква точно теза защитаваш....
Но според мен става въпрос за различни неща: веригата осигурява по-добро сцепление от каквато и да е зимна гума при конкретните зимни условия (сняг/лед), но не е удобна за шофиране, износва гумите (и то неравномерно), вибрациите износват окачването, има риск от скъсване и нанасяне поражения на автомобила и т.н. и т.н..
Затова верига се слага само в екстремни ситуации - за да преминеш тежък пътен участък или за да излезеш от силно заснежен/заледен участък....
А че трябва да се кара със зимни гуми - спор няма... Все пак зимата ВИНАГИ я караш с гуми, докато НЕ ВИНАГИ слагаш вериги...
Ползвайки добри зимни гуми за последно слагах вериги преди около 3 години в голям новогодишен сняг в балкана...

mirott

Мнение от mirott » 14 Окт 2010 12:58

Значи не си се изразил правилно.Защитавам обратното на твоята теза,че "на сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума".

Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 14 Окт 2010 13:28

Както споменах по горе, аз съм скиор. Катерил съм колата по какви ли не места и съм на мнение, че в сняг или в лед... веригата винаги помага.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 14 Окт 2010 14:24

Щом няма по симсъл от вериги, айде да ви закарам на Циговчарк, да видим как ще качите колите си до вилата, особено ако едната е БМВ без вериги !?! Там едно Сузуки Витара без вериги не успя, вие само с хубави гуми ще го качите.... laugh.gif Веригата захапва без да се чуди, а и като упреш до верига хич няма ми дреме дори да се скъса после и да чупи подкалник - аз съм си свършил работата, а вие си се мъчете с тия хубави гуми - точно до никъде няма да стигнете.... Явно си ги пишете тия щуротийки просто да си чешете езиците, без НЯКОГА да сте сблъсквали с тежки снежни условия .... Айде спестете ни "мозъчните пръдни" щото нямат никав смисъл.... Дори АДАК казват, че веригата е ТОП за сняг, вие ги оборихте..... ти ония лудите затва разработват още нови и по-лесни за слагане вериги, щото от тях смисъл няма.....

Викнете дайвъра да им обясни малко laugh.gif laugh.gif

mirott

Мнение от mirott » 14 Окт 2010 14:33

Мечо,аде чети преди да чатиш!Никъде не е написано да се катериш на Мусала!Човека е написал:"На сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума..."Ти постоянно навсякъде ли на сняг караш с вериги?Айде,чешете си езиците...Кой бил се сблъсквал,кой не бил карал в зимни условия,ала-бала.

Аватар
Georgimitrovich

Мнение от Georgimitrovich » 14 Окт 2010 14:35

кви вериги ве Мечо, нали си имам лопата в багажника. Копане му е мамата :) пък кога ще стигнеш и колко ще си измръзнал е друг въпрос.

Сега сериозно. Винаги е хубаво да си имаш едни вериги в багажника, няма да ти натежат много, но за сметка на това, винаги могат да те изкарат от положение. Все пак за този сезон аз направих сефтето на карането на сняг. :thumbsup:
1992 Celica 2,0 GTI cabriolet
1982 Camri GLi (sold)
1997 RAV4
2000 Lexus GS300

Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 14 Окт 2010 14:42

мирот - ае брат - ти връзка с главния имаш ли !? Или някой друг те командва !?????? ohmy.gif Като стане въпрос за ВЕРИГИ, дали някой ти е казал да ги ползваш постоянно щом има сняг?!?? Аз че няма да ви изчета всички тъпотий няма, ама ти дори не си прочел за ко си писал......... става дума за МНОГО СНЯГ с МНОГО ЛЕД и много често наклон, при който НЯМА ГУМА дето да те извадиииииии.............................Що се хабя, като вие явно от някой кораб майка ви го говорят........ Идете им обяснете на ония кретени инженерите, дет правят танковете, че и на тях едни зимни гуми ще им свършат същата работа, щото явно и те са мнооо зле laugh.gif :weedman:

Жорка - блазе ти..... искам и аз да се поровя, ама да падне малко качествен сняг biggrin.gif

mirott

Мнение от mirott » 14 Окт 2010 15:11

А малко по-внимателно с обидите,ако обичаш!Не съм засегнал с нищо никого,просто изразявам мнение върху написаното!
На сняг веригата е в пъти по-добре от каквато и да е зимна гума
Никъде не е написано,че"става дума за МНОГО СНЯГ с МНОГО ЛЕД и много често наклон, при който НЯМА ГУМА дето да те извадиииииии........................"
Сега разбирам,че някой не наистина не чете.И те моля да спазваш добрия тон.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 14 Окт 2010 15:30

Georgimitrovich написа:кви вериги ве Мечо, нали си имам лопата в багажника. Копане му е мамата :) пък кога ще стигнеш и колко ще си измръзнал е друг въпрос. ....
Малко за разведряване на обстановката:
Преди 2-3 зими, когато във Варна бе паднал над 70см сняг виждам следната зимна картина:
Тишина, спокойствие, МНООООГО сняг (около 70см). Никакви снегорини и улица, през която не е минавал жив човек, пък камо-ли автомобил....
Бедствено положение с една дума....
И в горната част на улицата (дълга около 200-300м) един добре облечен 'бизнесмен' с Жип МБ МЛ и т.н....
Бизнесмена си слуша музичката, чете вестник (сигурно вчерашен, защото него ден няма как да е бил доставен), отпийва си кафето, а Бенца лапа евтината нафтичка, че да топли дебелия г...З на седалката...
А отпред - двама добре облечени (със сака) охранители МААТ лопатите, плувнали в пот... Е да, ама за около час бяха изкопали около 5м просека, а им оставаха около 295м до по-централна улица...
Все пак 70см сняг се рине трудно с лопата laugh.gif
Не знам как завърши историята - не ми се чакаше цял ден да изкопат още 20-30метра... Навярно са оставили работа и за следващия ден laugh.gif

При всички случаи - зимата си е КЕФ laugh.gif

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 14 Окт 2010 18:11

Me4oKyX написа:Щом няма по симсъл от вериги, айде да ви закарам на Циговчарк, да видим как ще качите колите си до вилата, особено ако едната е БМВ без вериги !?! Там едно Сузуки Витара без вериги не успя, вие само с хубави гуми ще го качите.... laugh.gif Веригата захапва без да се чуди, а и като упреш до верига хич няма ми дреме дори да се скъса после и да чупи подкалник - аз съм си свършил работата, а вие си се мъчете с тия хубави гуми - точно до никъде няма да стигнете.... Явно си ги пишете тия щуротийки просто да си чешете езиците, без НЯКОГА да сте сблъсквали с тежки снежни условия .... Айде спестете ни "мозъчните пръдни" щото нямат никав смисъл.... Дори АДАК казват, че веригата е ТОП за сняг, вие ги оборихте..... ти ония лудите затва разработват още нови и по-лесни за слагане вериги, щото от тях смисъл няма.....

Викнете дайвъра да им обясни малко laugh.gif laugh.gif
Мечо,моля те не го викай,моля те.

Публикувай отговор