[Дискусия] Toyota и нейните конкуренти - обективни сравнения на база личен опит
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 515 пъти
- Получена благодарност: 510 пъти
Закупуването на конкуренцията също е 'превземане' с техни марки, защото моделите изведнъж започват да се именуват 'по новому' и странно заприличват на 'оригинала'
Рено Дъстър или Воксхол Астра нали ти говори нещо
Просто няма смисъл да плащаш за двойна развойна дейност за марки, които на всичкото отгоре след това да се конкурират на пазара... По-лесно и икономически изгодно е просто да произвеждаш твоите си модели под чужда марка в чуждата държава...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Благодарил/а: 67 пъти
- Получена благодарност: 71 пъти
Съгласен съм със Слоу, само, че без да ги хванат за топките няма как, в Европа, като е разпасана работа виж какво е - но това е друга тема. Диктатура, социалъзъм - превзели са света и да- разбира се, че трябва да се учим от тях. На предишния ми пост трябваше да работя баш с кореняк европейци по поддръжка на едни машини софтуерно и на подобни същите, само, че китайски.Китаеца е на линия по всяко време, ако няма решение на проблема в момента до 2-3 часа решението е готово и всичко пее, ако не успява неговия мениджър ме пита дали ще е удобно в Неделя да им се дадат права да работят (онлайн) по проблема и проблема бива решен. С Европейците беше мнооооого тегаво - чакаш ги по 2-3 дни за отговор, а имаш договор за поддръжка, който е клас Ей, демек до 2-3 часа трябва проблема да е решен, после единия бил в отпуск, друг без неговия опит го замествал и това преди 5-6 години, тогава за себе си разбрах, че тия другите ще просперират.За съжаление не съм бил в Китай, но които са ходили или по-скоро в тия средно големите им градове от 5-10 милиона жители, казват, че са светлинни години пред Европа, а пред нас не ми се коментира въобще. Знам, че учениците били на училище по между 10 и 12 часа на ден.
Едно от нещата, които незнам и не съм намирал информация е на какво ниво им е медицината - кардиохирургия например, неврохирургия - за там нямам идея как са?
Четох из нета, че Китайци оглеждали заводите на фау ве (или част от тях) за да могат да се нанесат в тях и да произвеждат китайски автомобили - незнам истина ли е, но ако е така ще е жалко, не съм фен на фв, но китайците са машини.dracunculus написа: ↑04 Окт 2026 16:16 Те имайте предвид, че Китай няма да има нужда да ни "превземат" с техните марки коли, да се налагат на пазара и т.н. Достатъчно е, че усвоиха марки като Волво, например. А съм 100000% сигурен, че в бъдеще и други традиционно европейски марки ще последват тази участ
Едно от нещата, които незнам и не съм намирал информация е на какво ниво им е медицината - кардиохирургия например, неврохирургия - за там нямам идея как са?
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
-
planetarydrive
- Автомобил: Camry
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
Хайде пак почнаха дитирамбите за КНР. В моята област са отчайващо назад с техника, апаратура, инструменти. Странно как зле работят китайски апарати. Възможно е да има някъде и нещо по-добро, но сега е трагедия. Остават старите, утвърдени марки европейски, американски, японски- засега.
В тази държава има много и най-различни тежки противоречия, които са смачквани-засега, та не се знае какво и кога ще стане там.
Старата вълна от покупки на китайски автомобили преди 10 години в БГ завърши с провал. Да видим новата. Ама и тогава много ги хвалеха първите 2-3 години, сега всички тези, не искат да чуят за китайски коли.
В тази държава има много и най-различни тежки противоречия, които са смачквани-засега, та не се знае какво и кога ще стане там.
Старата вълна от покупки на китайски автомобили преди 10 години в БГ завърши с провал. Да видим новата. Ама и тогава много ги хвалеха първите 2-3 години, сега всички тези, не искат да чуят за китайски коли.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 137 пъти
Построй мечтата си тюлен/уплътнениеslowtraveler написа: ↑04 Окт 2026 14:31 Китайските коли били грозни?! Вярно, че е въпрос на вкус, ама когато идваше първият Убер с това нещо: https://www.byd.com/bg/electric-cars/seal
Китайска му работа.
Миналата седмица в понеделник имах 1 час време за губене във Варна и отидох да тествам byd sealion 7. Влизам магазина и казвам, че искам да тествам sealion 7, онзи ме изгледа и каза тестовете са със предварително записване. Добре довиждане, не съм от Варна и евентуално ще запиша някой път ако идвам отново и имам време. Аааа чакайте малко да проверим "колега за 13:00 имаме ли записан тест" "Не". Интериорът е пълен кич, направили са го хората да ахват при първо впечатление, но при второ си личи китайското изпълнение. Външният вид не ми хареса, много е ретро има небоядисани черни пластмаси, които стоят абсурдно както е и при Тойота. Возията е ОК на хубав път, но в дупки е твърда. Дилърът не можа ясно да отговори колко време отнема доставката на части и най-вече едрогабаритните като предно стъкло и брони. Цената е прекалена за модела.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- slowtraveler
Ами това нещо е типично за доста автомобили
За резервните части - да, това е фактор, който за мен все още е с неясен отговор...
planetarydrive, 'старата вълна' бе идиотско решение за местният пазар... Тук сме доста капризни откъм МПС и затова държим на технически параметри и удобства... Било по-евтино - да, ама когато пуснеш орязани отвсякъде модели и то със силно 'екологични' (т.е. икономични) параметри, пазарът се свива до няколко излъгани фирмени автомобили - гледахме го не само с китайците, а и с 'англичаните'...
За да се продават такива автомобили - трябва цената да е мнооого ниска - да го вземеш като еднодневка...
Сега обаче нещата са доста по-различни - вече и тук се продават хубави модели. Е, съвсем не както в Китай, а като за износ към 'третия свят', ама все пак е нещо - който иска наистина хубав модел - си го докарва от Китай...
Което си личи с ежедневната промяна - предполагам всички сме забелязали последните месеци колко нови 'китайци' плъзнаха по улиците... Лошото е, че на повечето не можеш да им разбереш марката (за модела да не говорим)
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 630 пъти
- Получена благодарност: 148 пъти
Нека да уточним нещо - тези коли са китайски.
Проектирани са за китайския пазар, с техните виждания за естетика, дизайн и в съответствие с тяхната култура.
В същото врене се продават успешно по целия свят.
Европейските, че и японските компании рязко загубиха позиции през последните няколко години на китайския пазар.
Просто не се съобразиха с нищо от написаното по-горе.
Да не би Cyber Truck да в върха на индустриалния дизайн?
На мен пък не ми харесват ръбатите форми на RAV4 след ХА30, да не говоря за CH-R, а хората ги купуват.
Проектирани са за китайския пазар, с техните виждания за естетика, дизайн и в съответствие с тяхната култура.
В същото врене се продават успешно по целия свят.
Европейските, че и японските компании рязко загубиха позиции през последните няколко години на китайския пазар.
Просто не се съобразиха с нищо от написаното по-горе.
Да не би Cyber Truck да в върха на индустриалния дизайн?
На мен пък не ми харесват ръбатите форми на RAV4 след ХА30, да не говоря за CH-R, а хората ги купуват.
-
Оги
- Автомобил: 4 Тойоти
- Благодарил/а: 76 пъти
- Получена благодарност: 43 пъти
Външния вид следва модни тенденции, резултат от конкурентни виждания на дизайнерите. Днес ги правят обли, утре ръбати, после със звездообразни форми - те това е, също като модата да променят нещо, да има ново. Чудят се какво да измислят, за да изкълчат външността на ламарините и пластмасите за да ловят клиенти. Останалото е конструкция, управление и интефрейс и се оценява по други критерии. Дали ще бъдат здрави и надеждни- това никой не може да го твърди, защото първо не са минали години за да се докажат /или компрометират/и второ- имат 10 нива на качество, само Бог знае какво ще се разберат търговците да внесат на нашия пазар.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
gena_bs
Има класически автомобили, чиито дизайн все още е впечатляващ!
Поне за мен.
Примерно McLaren F1, Lotus Esprit, Ferrari F40, Lanca Delta HF Integrale, Porsche 911, MB W/C124; W/C126/W140, BMW E31 8-series ...
Toyota семейството на Mark II, Land Cruiser 100/ 200 и съплатформениците му от Lexus, LS400, Honda Legend и т.н.
Поне за мен.
Примерно McLaren F1, Lotus Esprit, Ferrari F40, Lanca Delta HF Integrale, Porsche 911, MB W/C124; W/C126/W140, BMW E31 8-series ...
Toyota семейството на Mark II, Land Cruiser 100/ 200 и съплатформениците му от Lexus, LS400, Honda Legend и т.н.
- slowtraveler
А и китайците 'си купиха'/ назначиха известни дизайнери от още по-известни европейски автомобилни марки
Така, че - 'на вкус и цвет товарищей нет'
Така, че - 'на вкус и цвет товарищей нет'
-
Тинк
- Автомобил: Ярис Крос
- Благодарил/а: 16 пъти
- Получена благодарност: 54 пъти
Много от колите би следвало да са проектирани за западните пазари. Например Xiomi SU7. Могат да си наемат дизайнери и го правят. А други като Great LOL изпадат от надпреварата.
Ама то и утвърдените западни марки напоследък се дънят с дизайна, така че не са само китайците за
Неприятното е, че много лоши мита им сложиха на китайчетата, щото нали сме свободен пазар.
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.
-
gena_bs
Кога ще ги стигнем китайците?
Докато ние се "освобождавахме" от индустрията си и се "демократизирахме", в P.R.C. се развиваха с бесни темпове.
Ето видео от днес, касаещо двигател на хибриден BYD:
Дълго е, но е достатъчно да се видят първите 5' и след 20'-21' - отново 5'.
Двигателят е от съвместно предприятие с MB - марката е DENZA: https://www.denza.com/eu
Не знам колегата, който е написал, че китайците са изостанали в коя сфера работи.
Обаче в телекомуникациите, автомобилите и в домашната AV техника в последните 2 години са много напред.
Докато ние се "освобождавахме" от индустрията си и се "демократизирахме", в P.R.C. се развиваха с бесни темпове.
Ето видео от днес, касаещо двигател на хибриден BYD:
Дълго е, но е достатъчно да се видят първите 5' и след 20'-21' - отново 5'.
Двигателят е от съвместно предприятие с MB - марката е DENZA: https://www.denza.com/eu
Не знам колегата, който е написал, че китайците са изостанали в коя сфера работи.
Обаче в телекомуникациите, автомобилите и в домашната AV техника в последните 2 години са много напред.