Проблем с Toyota Avensis 2.0 D4D 1ADFTV 2010

acho78
Автомобил: Toyota Avensis T27, 1ADT

Проблем с Toyota Avensis 2.0 D4D 1ADFTV 2010

Мнение от acho78 » 19 Сеп 2026 03:48

Проблема е бял пушек след като двигателя загрее и миризма на неизгорял дизел.
Колата я имам и карам от около година и 3 месеца. Месец слed като я купих изгоря 1ва дюза, която сменихме с нова оригинална Дензо. Месец след това периодично започна да пропушва бял дим и при едно пътуване с 3ма възрастни и две деца на магистрала светна цялото табло и изкара грещка за ЕГР клапана. Свалих и изчистих ЕГР клапана - пак пушеше, след това купих нов афтърмаркет клапан с който постоянно даваше грешки и върнах оригиналния, които преди монтажа след почистването забелязах че като погледна през него към скънцето отстрани леко свети (клапана е ротационен, не е като при Т25 да ляга и уплътнява върху легло). След това колата не даваше грешки но загрее ли пропушваше. Майстора който ми поддържа колата сложи чип и запуши ЕГР клапана механично (чипа е за мощност и спиране на ЕГР клапана софтуерно - от Холандска фирма която се занимава само с това - моя майстор си плаща и само слага софтуера). Проблемите продължиха и пушенето се увеличи. За да гледам какво се случва и да чистя евентуални грешки (досега бях с Гармин ЕкоМеханикал на телефона и навигацията) купих кабел VXDIAG VCX Nano for TOYOTA и инсталирах Техстрийм на лаптопа. Междувремнно ми замина и 4-та дюза която пак сменихме с нова оригинална Дензо и пушенето продължи, а след седмица сменихме и 2-ра и 3та пак с нови оригинални Дензо. Пушенето продължи и след връщане на оригиналния софтуер и махане на тапата на ЕГР клапана. Дюзите са вкарани правилно, майстора ми пусна обучение на дюзите което премина успешно. Пуснах тест на ЕГР клапана и работи коректно на контакт - колкото процента задам или ги заковава точно или дава отклонение -0,02, което мисля че е перфектно. Въпреки това на запален двигател параметъра EGR operation prohibid понякога е ОК или NG, ако докосна газта става NG. Качвам снимки от Техстрийма които показват че 5тата дюза отваря постоянно, което може да е причина при загрял двигател горивото което 5тата дюза пръска в ДПФа да се загрява и излиза през ауспуха като гъст бялосив дим.
Моля ако някой се е сблъсквал с такъв проблем или има идеи каква е причината да даде насоки какво може да се провери и направи. Колата не е в България и тук оторизираните сервизите са главорези, а не вършат никаква работа.
Прикачени файлове
1.jpg
1.jpg (230.98 KiB) Преглеждано 28 пъти
2.jpg
2.jpg (228.89 KiB) Преглеждано 28 пъти
3.jpg
3.jpg (225.84 KiB) Преглеждано 28 пъти
4.jpg
4.jpg (194.25 KiB) Преглеждано 28 пъти
5.jpg
5.jpg (230.79 KiB) Преглеждано 28 пъти

Публикувай отговор