Зов за помощ

Jony
Автомобил: Previa 2.0/116

Зов за помощ

Мнение от Jony » 01 Авг 2026 11:28

Колеги имам Toyota Previa D4D 2.0 , 116 - 2003. (моля админа ако не е тук мястото да ме извинява) Страхотна кола и никак не ми се разделя с нея! От миналата година се случи следния проблем който не мога да го разреша или намеря читави майстори които не могат да разберат какво става.
Не искам да засягам никой от тях но ето следния проблем . Колата сутрин когато е студена пали и като загрее напълно след каране и ако спра някъде и я изгася после започва много трудно да пали и по някое време изобщо спира и пали само с бутане. Върти стартера, алтернатора зарежда. На няколко места ходих да гледат тези неща товарът акумулатора всичко е ок, зарежда... Моя майстор било дюзи, трябвало да се проверят да ама на диагностика нищо не показва а колата като е в движение всичко си е Ок нито тресе дърпа си много добре, никакви симптоми за проблеми с дюзите двигателя работи като часовник, няма прекъсвания . Друг майстор датчик на колянов вал ама пак не го лови при диагностика. Трети майстор помпа ама като каже и нещо друго може да е и ... Някой сблъсквал ли се е подобен проблем или да посочи наистина човек който може да разреши проблема? (моля админа ако не е тук мястото да пиша да ме извинява)
Поздрави!

plamen63
Автомобил: CHR GR

Зов за помощ

Мнение от plamen63 » 01 Авг 2026 15:46

Симптомите които описваш обикновено виновника е датчика на коляновия вал. Студена пали но след това пали много трудно. Аз бих сменил датчика, но ти си решаваш.

VladimirK
Получена  благодарност: 9 пъти

Зов за помощ

Мнение от VladimirK » 01 Авг 2026 16:07

Не е невъзможно да е датчика, но ако е оригинален тези датчици са практически вечни.
Аз имах същия проблем със същия двигател. Тръгнах директно със смяна на стартера и точно той се оказа проблема. С времето втулките се износват и ротора върти елипсовидно. При студен двигател всичко е стегнато, но загрее ли се разширява и се получава заклинване. Уж върти, но не съвсем. В сервиз за стартери могат да направят тест, ще свалят вашия ще сложат заместващ за проба и ще се установи.
При мен на топъл двигател така въртеше, че все едно двигателя ще падне. Палеше трудно и после спря да пали.

Публикувай отговор