п.с. Между другото при мен баба Корола я водих на стенд за такъв проблем, оказа се, че самата кола е неправена така, че колелата на задния мост имат голяма сходимост. Това е предимство при движение в завои, а на прав път с висока скорост волана е по-чувствителен. Всички ъгли са в зеленото, но "не държи пътя". Техника на стенда е стар лъв, състезателните коли наоколо все той ги прави. Той ме светна за причината. Каза, че може да я направи както искам, но ъглите няма да са в нормите на Тойота и ще виждам екрана с 4 червени лекета. А, не...
Yaris Cross - има ли вече собственици?
-
Оги
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 30 пъти
Колата е в гаранция, обърнете се към представителството евентуално за геометрия на колелата.
п.с. Между другото при мен баба Корола я водих на стенд за такъв проблем, оказа се, че самата кола е неправена така, че колелата на задния мост имат голяма сходимост. Това е предимство при движение в завои, а на прав път с висока скорост волана е по-чувствителен. Всички ъгли са в зеленото, но "не държи пътя". Техника на стенда е стар лъв, състезателните коли наоколо все той ги прави. Той ме светна за причината. Каза, че може да я направи както искам, но ъглите няма да са в нормите на Тойота и ще виждам екрана с 4 червени лекета. А, не...
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- max-2
- Благодарил/а: 55 пъти
- Получена благодарност: 146 пъти
За кола, която се движи по републиканската пътна мрежа, а не по писта най-добрата настройка на окачването е в зеленото, но без да има неравномерно износване на никое колело. Понякога не се получава заради много широките граници на страничния наклон отзад, който е нерегулируем на моделите тойота от близките няколко години.
Carina E 4AFE LB 1992
-
Оги
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 30 пъти
Няма износване, нито нестабилност- това е само в поведението на прав път. Стъпката на колата си е о.к., в завоите съм достоен за участник в рали Хеброс и Траянови врата.
Но не мога да пусна волана на прав път за дълго както на VW, чиято геометрия е съобразена за магистрали без ограничения примерно.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 72 пъти
- Получена благодарност: 56 пъти
Колега, да не е lane assist-a, при мокро време и лоша маркировка отчита следите на автомобила отпред и се опитва да ги "цели" което няма как да стане и воланът постоянно дърпа насам натам... Винаги го спирам в града, че повече пречи, къде да заобиколиш дупка, къде овца или крава ... 
-
Тинк
- Автомобил: Авенсис Т25
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 43 пъти
Да кажа какво се случва - ходих на преглед при дилъра, казаха че нищо и няма на колата.
Явно така си е проектиран таралясника.
Явно така си е проектиран таралясника.
Ами всъщност с него май беше по-добре (автопилот + lane assist). Но не мисля, че само на автопилот трябва да ми се сейка така. Бях като на тръни.
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.
- Namu
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
Аз друго да попитам - само на мен ли огледалата си ми постоянно мръсни? Явно не се завърта въздуха ли, не знам, обаче при мокро време огледалата винаги са на капки, дори и при движение по магистрала. И, разбира се, после изсъхват на капки.
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 1008 пъти
- Получена благодарност: 358 пъти
Напръскай/намажи ги с воден репелент. След една автомивка и моите бяха така, явно ползвания препарат "помага" на стъклото да задържи водата 

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 449 пъти
- Получена благодарност: 477 пъти
Това първият Ви автомобил ли е? Не съм имал автомобил до момента, на който огледалата да не се цапат... Обикновено в дъжд пускам отоплението им и не пречи на видимостта - капките изсъхват моментално...
И да - някои водоотблъскващи препарати и фолиа подобряват положението, но не го премахват - физиката си е физика, и там винаги има завихряне...
И да - някои водоотблъскващи препарати и фолиа подобряват положението, но не го премахват - физиката си е физика, и там винаги има завихряне...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Hursa
- Благодарил/а: 57 пъти
- Получена благодарност: 233 пъти
Аз май съм нямал кола, на която да се цапат.
На място се мокрят, но в движение не. (Може би при "сув" се цапат.)
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- slowtraveler
Не зависи толкова от типа автомобил... Зависи от много фактори - скорост, дистанция, вятър и т.н... Някога може да не се изцапат, друг път - да се изцапат ....
-
Hursa
- Благодарил/а: 57 пъти
- Получена благодарност: 233 пъти
Ами шофирал съм при задействани в различни съчетания фактори, не са се цапали.
При спиране, на светофар например, да. Друг да ги изпръска, да.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- slowtraveler
Е аз това имам предвид - разминаваш се с камион, вихрите хвърлят вода и мръсотия и върху твоето стъкло и огледало... Предполагам аеродинамичният тунел им е показал 'идеалната' форма да не цапа при ламинарен поток, но реалността е малко по-друга
Страничен вятър - цапа ти се само едното огледало - и т.н и т.н. 
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 1008 пъти
- Получена благодарност: 358 пъти
За друг ефект се говори, мисля. Моментно да ти се намокри от нещо стъклото - неизбежно. Аз имам предвид да се задържа продължително влагата, по необичаен начин. Случва ми се веднъж-дваж на година и само тогава ползвам и една микрофибърна от жабката 

Като съм гледал тестове въз въздушен тунел, далеч от ламинарен им е потока от пръскалките, да не говорим въздушния поток на каква мъгла се опитва да ги направи. Ти ги знаеш тези неща като летец

- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 72 пъти
- Получена благодарност: 56 пъти
Понеже стана дума по-горе за окачването, някой да е забелязвал на хибридната версия, докато се движи съвсем бавно на ток, понеже тогава е тихо, чувам нещо като пропукване / ромолене / потропване при движение направо - напред и назад. Още на втория преглед бях казал в официалния сервиз, че искам да видят окачването и още тогава го чувах (преди над година) и казаха че всичко е тип-топ. Сега дали щото минах от 16-ки на 17-ки и нещо се промени или аз просто се заслушвам повече, но пак взе да ме дразни и да се чудя какво е. Минах още едно обслужване (трето), но не са ми казвали да има проблем долу. Чудя се обаче дали е окачването или нещо в дизайна на самата хибридна система, мотора или еCVT-то, защото го чувам сякаш на няколко оборота да го прави... не знам и аз как да го обясня. А на двигател дали защото бръмчи и заглушава прихлопването или наистина изчезва, но не се го чувам.
И не нямам предвид онзи виещ звук за плашене на пешеходците.
И не нямам предвид онзи виещ звук за плашене на пешеходците.