Corolla E21 1.5 M15A-FKS MT 2021 - Впечатления от 3-цилиндровия мотор с ръчна ск.кутия

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
i.vasilev
Автомобил: Corolla Executive 1.5 6МТ MY22
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 11 пъти

Corolla E21 1.5 M15A-FKS MT 2021 - Впечатления от 3-цилиндровия мотор с ръчна ск.кутия

Мнение от i.vasilev » 06 Мар 2026 07:24

ico1 написа: 05 Мар 2026 16:42 Nikolai Havaliov нов си във форума няма смисъл да спориш с колегата
:thumbsup:
tooth.gif tooth.gif ... иначе моят екземпляр стана на 3 години и 60 000 километра. Проблеми- 0. Среден разход за тези километри според колата- 4.8. Съгласен съм че не е изстребител, но аз не съм и очаквал такова нещо. На дълъг път е удобна, просторна е и по магистрала с лекота поддържа 140+. На мен повече не ми е нужно. За останалите разни състезатели, и тези с чувствителни з*дници и уши не мога да коментирам. Аз чакам да излезе новия модел и директно скачам на него...

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 13 пъти
Получена  благодарност: 13 пъти

Мнение от LEXUS » 18 Мар 2026 23:05

ico1 написа: 05 Мар 2026 16:42 Nikolai Havaliov нов си във форума няма смисъл да спориш с колегата
Защо му трябваше! :D
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 13 пъти
Получена  благодарност: 13 пъти

Мнение от LEXUS » 18 Мар 2026 23:23

Hursa написа: 05 Мар 2026 18:17 Въпроса с цикъла на Милър е интересен. И като ще ползваме „ии-то“ ето „отговорите“ при двукратно зададен един и същ въпрос.
“За разлика от цикъла на Аткинсън, цикълът на Милър често изисква механичен компресор или турбокомпресор (като при Mazda KJ-ZEM), за да компенсира загубата на мощност"
“Риск от ниски обороти: Работата на изключително ниски обороти (1000-1200 об/мин) може да бъде опасна за двигателя.”
“По-ниска специфична мощност: Двигателите по цикъл на Милър обикновено изискват по-голям работен обем или по-силно принудително пълнене, за да компенсират загубата на мощност при ниски обороти.”
“За да се компенсират тези недостатъци при ниски обороти, съвременните производители използват специфични технологии:
Променливо газоразпределение (VVT): Позволява на двигателя да превключва между цикъл на Милър (за икономия) и стандартен цикъл на Ото (за мощност) в зависимост от оборотите и натоварването.”
Но в случая не е проблема в цикъла на Милър, без съмнение е нещо „добро“. А реализацията му в конкретния двигател, за не хибридни модели. По ниската мощност е „простима“, ако е реализирана осезаемо по-добра ефективност по сравнение с четирицилиндровия 1.6, който заменя. Поне да бяха предложили модела с по-мощния четирицилиндров 2.0 двигател. А така – по-малка мощност, завишени обороти, не е подобрена ефективността, но това не пречи да предлагат фейслифтовия модел с този двг на по-висока цена.
Hursa, предполага се,че японските инженери са предпочели този 1.5 3 цилиндров мотор,защото е с по-ниски емисии от тези 4 цилиндрови, за които говориш. И аз съм писал,че за конете си 123 коня определено е тромав като характеристика, но и това не е много сигурно, защото това поколение Корола е най-тежкото, сравнено с предишни, въпреки,че е сравнително лека като осреднено спрямо другите в класа. И съм писал,че решението на Фолксваген с 1.5 TSI ми изглежда по-добро - техният мотор предоставя и динамика заради турбото, 4 цилиндров е и дава сходен разход на гориво и емисии, те използват изключване на цилиндрите при леко натоварване. То като погледнеш 1.2 T мотора със 116 коня дава същите емисии и разход като 1.5 123 коня, защо го спряха не знам. По-усложнен е заради турбото и директно впръскване,дали това е обосновка не знам.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Hursa
Благодарил/а: 50 пъти
Получена  благодарност: 226 пъти

Мнение от Hursa » 19 Мар 2026 12:28

► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

avensis1.8
Получена  благодарност: 9 пъти

Мнение от avensis1.8 » 20 Мар 2026 05:46

Да довърша:
23. Королата има 4 USB-C изхода и всички са само за зареждане. Но може да сложиш флашка и да си слушаш твойта музика.
24. Много странен проблем (може и дефект да е) - ако някой има същия моля да пише в настоящата тема - при пускане на отоплението с включен климатик и изключена рециркулация, на позиция 25-27.5 градуса Целзий, кислородът в купето свършва за нула време и нов не влиза, а за да влезне кислород трябва да намалиш на 20-21 градуса.
25. Като запалиш колата и застанеш пред нея от време на време се чува леко тенекиено виене. Чувал съм нещо подобно на автомобилни двигатели на 150-200000 км при други коли.

Ясно, че колата не е висок клас автомобил (Премиум на български). Карал съм от Фиат 600 до Ес класа и съм наясно кое какво е.
Не знам колегата, който я хвали с какво я сравнява, затова давам пример с кола отпреди 30 г. - Рейсър, модел 1993-1995 г седан, същия клас.
Рейсър - 1498 кубика, 75 коня, въртящ момент 148, макс скорост 163 км/ч, 0-100 км - 12.5 с, 6.3 л/100 км, дължина 4483 мм, междуосие 2530 мм, багажник 530 л.
Корола - 1490 кубика, 123 коня, въртящ момент 153, макс скорост 190 км/ч,0-100 км - 12.1 с, 6 л/100 км, дължина 4630 мм, междуосие 2700 мм, багажник 470 л.
Рейсърът е 25 см по-къс с 17 см по-къса колесна база, а е с по-голям багажник, по-просторен и с много по.удобна задна седалка, с чудесна видимост, без нужда от задна камера и парктроници, перфектна каросерия без излишни ръбове. Като тенекия и изработка се усещаше много по-солидно, дори коланите му бяха по-дебели като материя. 18 години го карах, изключително евтини части и поддръжка и можеш сам да си правиш доста неща. Много добри скорости, влизат директно, докато при Королата по средата на пътя на лоста има леко заяждане и се сменят сравнително бавно. Може би не беше толкова красива като Королата, но не беше и никак грозна. И имаше една страхотна позиция на климатика - горе духаше студено, а на краката топло.

Обобщение: Според мен колата трябва да помага на ползвателя и да го пази.
Кола, която ме кара да гледам дисплея или да дебна звуковите ѝ сигнали, а не да си гледам пътя и да чувам какво става около мене, не ме пази. Кола с неадекватно етажирани за българските пътища скорости не ме пази. Ако трябва да спирам да свдоявам телефона с блутут с автоплейъра, да си губя времето да търся коя песен искам да чуя и пр. и пр. не ми помага, а ми пречи. Ако на задната седалка се чувствам неудобно пак не ми помага. Ако цялото ми внимание е съсредоточено в камерата за заден ход, при което не виждам дали няма да ударя предната кола, не е много практично. Ако не е достатъчно пъргава, за да ме вади от конфликтни ситуации, пак не ми помага. Ако трябва да навигирам дълго време на дисплея, за да намеря радиостанция вместо без да гледам да натисна съответното копче на радиото, не ми помага. Ако трябва да гледам къде да натисна, за да командвам климатика, вместо опипом да намеря правилната врътка и да я врътна, пак не ми помага. Автоматичните фарове, ръчна, задържане при наклон, камери и прочие сензори на Королата работят правилно само когато са спазени толкова много условия, че е по-лесно, по-бързо и по-адекватно за движението по пътищата да не ги ползваш и да командваш всичко ръчно.
Не мисля, че за всичките тези неща трябва да давам много пари. Може би греша.
Рейсърът 1993 г. струваше 9100 долара. Според ИИ днес би струвал 19900 долара. Королата е 24100 евра.
Не е въпросът за парите. Пари имам достатъчно.
Тойота спряха Авенсиса, като казаха, че Королата ще расте и ще го замести. Е пораснала е, но изобщо не може да го замести...
Е мога да сложа задни парктроници, да не слушам музика от флашки, да шофирам с тапи в ушите - малко като вица за оня сакатия, дето му ушили прекрасен костюм...... Ама ако климатикът е програмиран при отопление да спира притока на външен въздух, ще трябва зимата да си купя кожух за шофиране...
Бъдете здрави и на гърба Ви да пише "Ендуро".

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 968 пъти
Получена  благодарност: 348 пъти

Мнение от WoLF » 20 Мар 2026 08:20

avensis1.8 написа: 20 Мар 2026 05:46 кислородът в купето свършва
такова е усещането, когато температурата е висока и въздуха сух...
avensis1.8 написа: 20 Мар 2026 05:46 Пари имам достатъчно.
жив и здрав!

"Модерните" коли се съобразяват с много изисквания и на всичкото отгоре гледат да ти създават нужди и да цоцат пари. Остава на човек да си прецени кое си струва и кое не и да купува удобното за него. Аз прескачам много поколения, докато се намери кола, която горе-долу да е търпима :whistle:
ИзображениеИзображениеИзображение

dracunculus
Благодарил/а: 245 пъти
Получена  благодарност: 152 пъти

Мнение от dracunculus » 20 Мар 2026 08:58

Ами то си е строго индивидуално. Бях на авто-месата в Залцбург преди две седмици и се нагледах на всичко, общо взето...От Рено, през Тойота, до Лексус, Мерцедес, БМВ, Порше и т.н.... Чисто например като параметри според МЕН Тойота продължава да е много точно позиционирана и да отговаря на цената си за това, което предлага като двигатели и качество на интериора (това са двете неща, които мога да определя на едно авто-изложение, сядайки в колата и държейки брошурата в ръка). Абсолютно съпоставима е с конкуренцията....както и Лексус с неговата си конкуренция. И да, какво ми прави общо впечатление? Цените, каталожните за новите коли. Ами всички са яко нагоре, а качеството поне на интериора е зле, еле пък в премиум сегмента. В Е-Класа за 110 000 Евро получаваш много пластмаса, съвсем малко дърво, изкуствена кожа и БАЗИСЕН двигател (220d). БМВ и Ауди е същото. В Лексус поне кожата ми хареса най-много, мека е и приятна, естествена е. Иначе и там пластмасата е много.... Та, какво да ви кажа, специално от тази Корола, с базисен двигател, не очаквайте каквото и да е!

ПС, като интериор съм приятно изненадан от Волво!
Последно промяна от dracunculus на 20 Мар 2026 20:18, променено общо 1 път.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line ->
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

r34c7
Автомобил: AT220 4A-FE
Благодарил/а: 53 пъти
Получена  благодарност: 80 пъти

Мнение от r34c7 » 20 Мар 2026 12:41

dracunculus написа: 20 Мар 2026 08:58 В Е-Класа за 110 000 Евро получаваш много пластмаса, съвсем малко дърво, изкуствена кожа и БАЗИСЕН двигател (220d). БМВ и Ауди е същото. В Лексус поне кожата ми хареса най-много, мека е и приятна, естествена е. Иначе и там пластмасата е много.... Та, какво да ви кажа, специално от тази Корола, с базисен двигател, не очаквайте каквото и да е!
С две ръце за мнението за Королата. Също, странно съм на едно мнение с Hursa относно "прогреса" между старите и новите мотори, отдавна забелязвам същото, при това в различни сегменти. Като цяло в моите очи Королата в сравнение с една Skoda е тотален леген, а далеч не беше така при предишни поколения.

Ето и един стикер (от края на миналата година) на една "базова" Е220 за 100 хиляди евро, защото колегата dracunculus е написал малко подвеждащо мнение. За тия пари "базовото" оборудване е с всички асистенти, airmatic на двата моста и каквото ти душа желае, почти е S. Стикера а напълно нерелевантен, защото тия не се купуват от частни лица.
e-klasse-2025.jpg
e-klasse-2025.jpg (73.63 KiB) Преглеждано 139 пъти
Баба Яга - Изображение
Параход 3.2 - Изображение

dracunculus
Благодарил/а: 245 пъти
Получена  благодарност: 152 пъти

Мнение от dracunculus » 20 Мар 2026 13:14

Ок, приемам забележката, неточно се изразих. Да, не е базисно ниво, ами с кофти материали, изкуствена кожа и 2,2 мотор. Просто по аналогия с японските коли я сложих в графата "базисна". Но, все едно, не си струваше 110 000 Евро. Даже не беше с големия дисплей.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line ->
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

r34c7
Автомобил: AT220 4A-FE
Благодарил/а: 53 пъти
Получена  благодарност: 80 пъти

Мнение от r34c7 » 20 Мар 2026 13:31

За съжаление вече наистина не са такива каквито бяха. Нито Тойотите, нито Мерцедесите :D
Баба Яга - Изображение
Параход 3.2 - Изображение

avensis1.8
Получена  благодарност: 9 пъти

Мнение от avensis1.8 » 20 Мар 2026 15:25

Благодаря на всички мнения след последният ми пост. Определено ме накарахте да се замисля. И да си намаля очакванията...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 431 пъти
Получена  благодарност: 463 пъти

Мнение от slowtraveler » 20 Мар 2026 20:07

За мен трагичните нотки са доста пресилени, и без да се осмисля причината за дадените промени в автомобилите като цяло...
23. Т.е. не всички са 'само за зареждане', щом можеш да слушаш музика от флашка или телефон... Дали има Андроид ауто - да, това въпрос на софтуер на конкретното устройство
24. Така е на почти всички автомобили... И не само при отопление, но и при охлаждане... Има ли голяма температурна разлика ВРЕМЕННО превключват на рециркулация за по-бързо достигане целевата температура, след което отново я изключват... За 'свършването на кислорода' - ами сума ти хора карат постоянно на рециркулация (и се оплакват че им се запотяват стъклата)и не им е свършил кислорода :)
25. 'Тенекиено' звучене обикновено е вследствие на външно вмешателство - някоя ламаринка е била изкривена или усукана...

Добрата видимост обикновено е обратно пропорционална на безопасността... Голямата битка на производителите е как да затворят максимално клетката за да е безопасна, а в същото време да има достатъчно видимост...
Относно мощност, разход и т.н. - екологията не минава безнаказано - не може да искаш ДВГ да отделя 'миризма на минзухарчета', ама в същото време да има голяма мощност, пъргавина и т.н... Спомням си мъката като се качих от карбураторен на инжекционен двигател - то реакцията бавна, тягата - слаба и т.н.. Ама екология - какво да правиш...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор