Газови двигатели TOYOTA

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 31 пъти
Получена  благодарност: 94 пъти

Газови двигатели TOYOTA

Мнение от Двигателист » 15 Яну 2026 22:17

Ставало е понякога въпрос има ли газови двигатели на Тойота, имат ли смисъл и т.н. Аз съм имал досег с мотокарни, които са на базата на стари автомобилни техни двигатели (К, по спомен), но те не са толкова интересни, освен, ако не се интересувате от ретро-машини. Поинтересувах се напоследък и разбрах, че в някои части на света (Азия, Япония), все пак са били използвани газови двигатели в автомобили (таксита, обществени услуги...) с цел намяляване на разходите и вредните емисии. Относно емисиите, който се е навъртал около стар дизелов и пропан-бутанов мотокар, ще ме разбере напълно.
Та японците слагат буквата «Р», в индекса на двигателя, ако е газов (пропан-бутан), макар да срещнах и буква за природен газ.
Старите двигатели от Y серията са с ежекторни смесители (подобно на това, което ние нариачме обикновена газова), макар че смесителят е доста далече от познатите ни. По-скоро си е газов карбуратор. За съжаление не намерих точна схема, но ме накара да си спомня шибърните газови карбуратори BRC – BLOS. Вероятно и при Тойота става въпрос за нещо подобно, като има и по-късни версии с електронно управление. Не намерих данни, какви конструктивните разлики спрямо бензиновите, освен логично по-високата степен на сгъстяване. Но това си ретро, като казах.
По-интересен ми стана по-новия от серията TR (1TR-FPE). Исках да разбре каква е горивната уредба и конструктивни разлики с 1ТR-FE (бензинов). За съжаление не успях да намеря свободна информация и се принудих да заплатя достъп до библиотеки.
Прилагам една публикация касаеща конкретния двигател и превод към нея (AI). Странното е, че схемите са на английски, но вътрешния текст е на японски. По-натам може да си поиграя да комбинирам превод със схеми, но засега са отделно.
Та този двигател работи с течна фаза, предполагам само на газ, логично с по-висока степен на сгъстяване (други бутала) и поне според превода с други клапани и седла. Именно това последното ми привлече вниманието. Понеже относно клапаните и пропан-бутана вече информацията е прекалено много и честно казано става трудно да се отсее истината от спекулациите. Основно се твърди, че проблем няма ако гориво-въздушната смес е правилна. Да но тук авторите пишат за усилване, поради липса на „мазане“ от добавки в бензина, като се споменава олово, но като се има предвид датата на публикацията, вероятно се касае за олово-заместващи добавки. Което означава, че според тях, каквато и да правите, при използване на пропан-бутан, вместо бензин, при равни други условия ще има повишено износване на двойката клапан-седло. Не пише нищо за температури. Но пък работи с течна фаза и да може да се използва силно охлаждане на прясното работно вещество преобогатяване при необходимост, което не важи при подаване на изпарен пропан-бутан и затова да няма температурни проблеми. Но въпреки оптималните смеси и ъгли на изпреварване на запалването (все пак всичко е оригинално), се налага усилване на клапани и седла. Разбира се, ако превода е коректен. Ако някой поназнайва японски да коригира.

Понеже pdf-a е над 5 МБ, за да го кача директно тук го разделих на четири jpg.

► Виж съдържание

r34c7
Автомобил: AT220 4A-FE
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 76 пъти

Газови двигатели TOYOTA

Мнение от r34c7 » 16 Яну 2026 07:47

Много интересна тема! Благодаря за споделянето. Най-накрая чета нещо от производител (не че съм се интересувал иначе), което категорично да сочи към ускорено износване на клапан и седло.

За пръв път чувам за този мотор и ми направи впечатление, че и двата му варианта са класически "квадратни" - 86мм х 86мм за 2.0 литровия и 95мм х 95мм за 2.7. От това, което видях се влага в малки бусове, та ясно кое ги е предразположило да разработят LPG версия.
Баба Яга - Изображение
Параход 3.2 - Изображение

Hursa
Благодарил/а: 44 пъти
Получена  благодарност: 220 пъти

Газови двигатели TOYOTA

Мнение от Hursa » 16 Яну 2026 12:18

Също, благодаря за споделеното!
► Виж съдържание
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Двигателист

Газови двигатели TOYOTA

Мнение от Двигателист » 16 Яну 2026 21:17

Намерих някакви картинки на газовите карбуратори... Обикновен, с ниски емисии и електронен. Доста са се постарали. Нямам представа, какви са характеристиките, но предполагам, че сместта се поддържа доста по-точно, в сравнение с просто подаване в дифузьор. Доста по-сложни от споменатия от мен шибърен BRC-BLOS. При електронните версии, се използва обратна връзка с кислороден сензор, а видях и че има EGT сензор... интересно как го използват (има ли обратен контрол), но явно имат нещо предвид в сравнение с бензина.
► Виж съдържание
Направих си труда да сравня някои неща като каталожни номера на трите двигателя, които се засягат в документа, спрямо чисто бензиновите им аналози. И при трите са различни изпускателните клапани и седлата им, спрямо бензиновите. Свещите са със същите топлинни числа, както на бензиновите. Вероятно има много други прилики и разлики.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 181 пъти
Получена  благодарност: 720 пъти

Газови двигатели TOYOTA

Мнение от mapamop » 16 Яну 2026 22:14

Във Gitlab има сервизни ръководства. Някъде там бях гледал че имаше Корола фабрично на LPG. По бегъл спомен беше от годините на Авенсис Т25 и беше за Латинска Америка като регион. Не успях да я намеря, но ще опитам тия дни да си ровя в историята.

* Намерих една:
https://toyotamanuals.gitlab.io/rm0846s ... ndex2.html
И още едно сервизно ръководство на Английски вече, от същото място:
https://toyotamanuals.gitlab.io/rm1803e ... ndex2.html
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Двигателист

Газови двигатели TOYOTA

Мнение от Двигателист » 16 Яну 2026 22:29

Aaa, там не мисля, че пропан-бутана е на почит. Там е царството на алкохола (етилов) като гориво. Даже в това, което си дал, единият двигател e 1ZZ-FBE - работи с бензино-алкохолни смеси в различно съотношоние. Индексът "В" в кода го указва. За пропан-бутан е "Р", а за природен газ е "N".

Публикувай отговор