Доставка на НОВИ автомобили 2025 - срокове и процедури

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Masklin

Мнение от Masklin » 05 Мар 2025 18:59

Да - разбира се - то няма друг вариант - плащаш и тогава ти я докарват и се подписва ППП (ако имаш забележки ги включваш вътре), когато я получаваш.

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 05 Мар 2025 19:03

Полезно инфо.Благодаря.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 07 Мар 2025 19:34

planetarydrive написа: 02 Мар 2025 08:28 Никога не може нисък клас, с многотия от екстри, да се доближи до следващи класове-никога.
Глупости. Зависи какво търсиш. Ако търсиш пъргава и повратлива кола, няма да заложиш на огромен седан, дето върви като кораб. Въпрос на приоритети.
Аз примерно харесвам компактни коли, защото са по-пъргави, по-директни на шосето, по-лесни и удобни за маневриране, изглеждат по-спортно, динамично и младежки / не говоря за комбито :D /, а за хечбека :D
А това с многото екстри и аз не го разбирам :D Прав си
planetarydrive написа: 02 Мар 2025 08:28И още един много важен момент. Не съм писал подробно, но в големите, рекордни, жеги,това лято, след продължително, идиотско каране, от тези 178 кс остава 130. Идва момент когато батерия загрява и прегрява. Остава базовата мощност на двг. Батерията се ограничава и управлява само малкия елмотор. Добре е, че се случва много рядко и при определени условия-горещо, изкачване, продължително, рали каране. И не е загуба на волтаж, напротив при добре заредена батерия. Няма индикация за този "режим".
Това според мен е абсурдно. Първо, защото съм чел,че системата поддържа винаги заряд в батерията и сумарната мощност е обезпечена. Ако ставаше така и никъде не е упоменато от компанията производител, това означава вълна от съдебни дела срещу авто-производителя. Камо ли в Щатите!
planetarydrive написа: 02 Мар 2025 08:28Пък и някой пита 1.8 е ли също като 2.0. Ами нищо общо няма. Запас от мощност и обем, винаги е важна.
Такова обобщаване не е съвсем полезно, защото при различните двигатели е различно. Примерно, спомням си Авенсис 1.6 110 коня, в Германия се предлагаше и 1.8 110 коня, с по-висок върт.момент, но същата мощност и малко по-добри динамични характеристики, не зная каква беше идеята на Тойота, почти сигурно по-високия върт.момент за шофъори,които го предпочитат, дългоходов мотор. Авенсис 3 аналогично 1.8 147 коня, 2.0 152 коня. Е това значителна разлика ли е? Да, малко по-бърз е 2.0, но под половин секунда в спринта до 100км/ч., това оправдава ли по-големия мотор. Всеки си преценява. Да, и по-висока максимална скорост, така е.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 07 Мар 2025 20:04

Hursa написа: 02 Мар 2025 15:48 Камри нито е особено добре оборудвана, за да съответства на класа си като лимузина, нито предлага нужните удобства за семеен автомобил с деца.
Това изказване е субективно мнение, а звучи като институционално заключение. Багажният обем на Камри е по-голяма от БМВ 5-та серия и е точно в стандартите, доколко е оборудване, има степени на оборудване,които предлагат различно оборудване за различни шофъори. Но цената за такъв комфортен седан с високотехнологично хибридно задвижване и нисък разход на гориво, ниски разходи по поддръжка е без конкуренция на пазара. За под 80 000лв. в този клас никоя друга марка не може да предложи такъв автомобил с хибридно задвижване, а и с гаранцията,която Тойота осигурява. Неслучайно в Щатите обожават Камри е е най-купуваната кола в САЩ. А и в Канада, Австралия тази кола есе купува много.

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от planetarydrive » 08 Мар 2025 10:18

То само с четене не става. По отношение на сравнение Корола-Камри и използване на "повратливост ", каквото и да значи това правя директно сравнение. Много по-добра видимост и позиция при Камри, оттам много по-лесно, без напрежение каране в тесни пространства, в изобилие ги има в Пловдив. Не само на хартия Камри е по-пъргаво от 2.0 Корола. Не знам тази повратливост какво значи, но за мен предишната Корола ми беше дълго време много терсене с видимост и каране в тесни пространства. Нищо подобно при Камри, въпреки по-големите размери-всъщност за мен перфектни. Свикнах за часове.
По отношение на глупостите и абсурдите, които съм писал за прегряване на батерията, никъде не съм казал, че свършва заряда на батерията, напротив. Ясно пиша, че зарядът е висок, но поради идиотско каране, батерията прегрява в рекордните горещини. Не ме интересуват никакви доводи-щели да ги съдят и подобни, не е възможно.
То наистина, ако намериш някакъв проблем и го покажеш, започва да ти обясняват, че Тойота е извънземна и това е невъзможно. Тук много се коментира как можело да свърши заряда на батерията-е точно това е по-невъзможно от прегряване при екстремно каране.
Не само си спомням, но и карам през ден четвъртвековния Авенсис 1 1.6. Там сравнения1.6-1.8 е друго нещо. При Корола хибрид разликата между 1.8 и 2.0 е огромна. Като се почне едно замазване-ами то няма голяма разлика. Ами няма, само като тръгнеш по идиотските ни пътища да изпреварваш натоварен, се вижда голямата разлика в сигурността.

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 09 Мар 2025 10:52

planetarydrive написа: 08 Мар 2025 10:18 Не ме интересуват никакви доводи-щели да ги съдят и подобни, не е възможно.
??? w00t.gif
planetarydrive написа: 08 Мар 2025 10:18 Нищо подобно при Камри, въпреки по-големите размери-всъщност за мен перфектни.
То обзорът действително е различен при всеки автомобил независимо от размерите му. Но физическите размери на Камри го правят по-неудобен за градско шофиране. Тя не е и проектирана за градско шофиране, а проектирана за американските широки шосета. Както и да е. По-леката кола е по-вероятно да се държи по-директно на пътя от по-тежката и голяма кола. Аз това харесвам в една кола. И да изглежда спортно,а не седан, който е скучен. Това са мои приоритети и не искам да спорим по тях. :D

Абсурдът в София да се карат все по-големи коли и големи джипове,а и в Европа манията по СУВ е необяснима с рационални аргументи. Причината е психологическа,а не рационална. Да се движиш със СУВ в София и до морето,а не с ниска лека кола е нелогично решение. Но хората са различни. А и факторът мода е много важен, както казах психологически фактори.

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 63 пъти
Получена  благодарност: 100 пъти

Мнение от FearSoft » 09 Мар 2025 10:59

► Виж съдържание
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 09 Мар 2025 11:48

LEXUS написа: 09 Мар 2025 10:52Да се движиш със СУВ в София и до морето,а не с ниска лека кола е нелогично решение.
На теория е обратното. Био-механично е по-логично и удобно за човек да се вози в кола, при която стойката е по-висока и изправена. По този начин се натоварват по-малко тазобедрените стави, по-малко лумбалния дял и общото натоварване на кръста. Заради геометрията на стоене в нисък автомобил е по-здравословно и логично да се возиш в СУВ и големи автомобили до морето, където има възможност стойката на стоене да е по-натурална и ненатоварваща. Така, че е нелогично да ходиш на море с лек автомобил. tooth.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от planetarydrive » 09 Мар 2025 12:31

Точно по темата е -най- високо ниво, срещу базово, в по-висок клас на същата цена. Даже и един да се откаже от поръчката си и да преосмисли абсурдното си решение, е направено добро. Та РАВ е точно с размерите на Корола -4.62. Гледах екстри и цени на "топ" оборудване на Корола и много се смях. Даже елседалки няма, което е в базово Камри. Интересна екстра в топ Корола е пречистване на въздуха- има го в базово Камри и винаги дишаме алпийски въздух-смешна работа. А как да не ме развесели- сигнал за забравен предмет на задна седалка. Догодина и на предна. Не знам колко брошурите са актуални, но е интересна съпоставка на екстри и цени. Двутоновият цвят сигурно вдига със стотина коня силата и.
Не казвам, че Корола не трябва да се купува, но има смисъл и е добър избор в най-ниски нива. Фалшът GR при 140 кс.-ами наистина в конкуренцията има RS отговарящ на претенциите си и на същата цена.
Нека да се чуе и скромната позиция на хора, които не издигат в култ екстрите. Все пак и под капака има важни чаркове.
А това с тесни улици, намиране на място е също като с Корола. Само Айго, ама старото, евентуално е с малко предимство.

Аватар
flammen
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти

Мнение от flammen » 31 Мар 2025 17:39

Имах подобна дилема в избора между Ярис крос и Лексус ЛБХ. Надделя лексуса, защото първо разликата в парите на горе долу еквивалентните по характеристики варианти беше 5-6 хиляди лева. Но шестте безплатни обслужвания на Лексуса обезсилваха малко ценовото предимство на Яриса. Но всъщност най -вече за мен имаше значение че лексуса го няма тоя ужасен стърчащ дисплей, където го имат повечето нови коли в днешно време. Недостатък на лексуса спрямо яриса беше само това, че го чаках половин година да доплава от Япония.
Corolla E15 2.0 D4D
Lexus LBX

Аватар
Filbor
Автомобил: Renault Zoe Intens 2021, R135
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 43 пъти

Мнение от Filbor » 01 Апр 2025 09:35

08.2014 - 11.2021 11.2021 - <Днес>

Belivo
Благодарил/а: 10 пъти
Получена  благодарност: 9 пъти

Мнение от Belivo » 01 Апр 2025 11:34

Здравейте, колеги,

Ето информация от миналата седмица:
- Модел: Toyota RAV4 Hybrid
- Поръчка: 10.01.2025
- Производство (JP): Март 2025
- Транзит (JP-GR-BG): Април+Май 2025 ... TBC
- Предаване на клиент: 15.06.2026 ... TBC

Това бяха и обещаните срокове при поръчката. Дали ще се спазят, ще видим. Имаше и инцидент в един от заводите на доставчик на Toyota, но забавяне от няколко дни обикновено може да се навакса.

Относно Toyota RAV4 Plugin, информацията ми е че там чакането е минимум 6-7 месеца, защото поръчките за по-големите пазари изместват нашите поръчки. В даден момент се замислях за промяна от Hybrid към Plugin, но се отказах (по други причини). Най-добре е някой с такава поръчка да сподели за сроковете при Plugin-ите.

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 49 пъти
Получена  благодарност: 111 пъти

Мнение от gimara » 01 Апр 2025 11:45

Belivo написа: 01 Апр 2025 11:34 Предаване на клиент: 15.06.2026 ... TBC
Мисля, че ще спазят срока, който сте написал.

Аватар
flammen
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти

Мнение от flammen » 01 Апр 2025 16:19

Най- много се бавят японците - те си имат тяхната планировка на производство и минава месец - два докато я планират поръчаната кола. После корабът е ясен - 45 дена път / защото не се минава през Суецкия канал /. Всъщност нашите са най- бързи от цялата схема. След като слезе от кораба, колата я доставиха за седмица. Това са моите наблюдения от процедурата.
Corolla E15 2.0 D4D
Lexus LBX

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 91 пъти

Мнение от gena_bs » 01 Апр 2025 20:25

Свободният превод на статията в Reuters е направо връх!
https://www.reuters.com/business/autos- ... 025-03-31/
Не, че оригиналът е нещо по-различно от информация на агенция ЕЖК, де:
"... according to four people familiar with the situation... ;
... Reuters interviewed 10 industry figures, including people at Toyota and its suppliers, who described bottlenecks affecting the hybrid supply chain.
... Saugata Dasgupta, an Asia Development Bank executive in New Delhi, told Reuters ..."
Тия станаха като Блиц отдавна!

Публикувай отговор